גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תשובה ישלם 33 מיליון שקל ל-18 משפחות אחרונות בגבעת עמל

ביהמ"ש קבע כי 18 המשפחות שנתבעו ע"י אלעד מגורים זכאיות לפיצוי כספי תמורת פינויין, והגדיר אותן כ"בעלי רשות בלתי הדירה" ● הפיצוי נקבע בהתאם לנוסחה כלכלית שנקבעה בפסק הדין ● התושבים: "70 שנה של מגורים רצופים בשליחות שלטונית וציונית של תושבים ממוצא מזרחי שווים בעיני מערכת המשפט כקליפת השום"

יצחק תשובה / צילום ארכיון: גיל יוחנן
יצחק תשובה / צילום ארכיון: גיל יוחנן

בית המשפט קבע כי 18 המשפחות האחרונות שנותרו בשכונת גבעת עמל ב' בתל-אביב יפונו מהקרקע תמורת פיצוי כספי בסך כולל של 33 מיליון שקל שתשלם אלעד מגורים שבשליטת יצחק תשובה.

שופט בית משפט השלום בתל-אביב, מנחם קליין, סקר את ההיסטוריה שהביאה למצב, וציין כי לאחר שבשנת 1948 ברחו התושבים הערבים מהכפר ג'מוסין, עיריית תל-אביב שיכנה בו פליטים יהודים מאזורי הקרבות שבדרום העיר. אלא שבניגוד לשכונות כמו בבלי, שיכון צמרת וגבעת עמל א' - מעמדה של גבעת עמל ב' לא הוסדר עד היום.

בשנת 1961 נקבע כי חברת ב. פ. דיור, אשר קיבלה מן המדינה את השטח, תקים עליו בנייני מגורים, והתושבים המתגוררים במקום יהיו זכאים לדיור אקוויוולנטי לערך הדירות שייבנו. אלא שב.פ דיור לא בנתה על השטח ומכרה בשנת 1987 את הקרקע לחברת דנקנר השקעות, שלימים הפכה לקבוצת אלעד מגורים בשליטת יצחק תשובה.

בשנת 2015 הגישה אלעד מגורים תביעות לפינוי התושבים, רובם בני הדור השני והשלישי למתיישבים המקוריים שהגיעו למקום ב-1948. בשנים האחרונות הגיעו חלק מהמשפחות ואלעד מגורים להסכמות ופונו תמורת פיצוי כספי.

לגבי 18 משפחות שעדיין מתגוררות במקום התנהל הליך בהמשך לתביעות שהגישה אלעד מגורים לפינוין. באוגוסט 2017 הציע השופט מנחם קליין, לאחר שביקר במקום, מתווה לפיצוי התושבים תמורת פינוים מהשטח ובהסכמה. על-פי המתווה כל משפחה הייתה אמורה לקבל סכום של מאות אלפי שקלים עד 2 מיליון שקל, בהתאם לנסיבות המקרה.

הצדדים כאמור לא אחזו במתווה והמשיכו לנהל את ההליך. השופט קליין קבע לאחרונה כי הרשויות השונות הפגינו אוזלת-יד בטיפול בסוגיה, ותושבי השכונה זכאים לפיצוי כתנאי לפינוים בהתאם להתחייבויות שניתנו להם במשך השנים. הא הגדיר את מעמד התושבים כ"בעלי רשות בלתי הדירה", ובשורה התחתונה קבע כי על התושבים להתפנות תמורת פיצוי כספי שתשלם אלעד מגורים, בהתאם לנוסחה כלכלית שתקבע את גובה הפיצוי לכל משפחה ומשפחה. את הכספים תעביר אלעד מגורים לעו"ד דורון אלקיים, שישמש כנאמן למימוש פסק הדין.

פיצוי למרות עבירות הבנייה 

קליין קבע כי אלעד מגורים הוכיחה את בעלותה בקרקע ואת זכותה לדרוש פינוי הקרקע מכל תושבי השכונה. יחד עם זאת דחה קליין את הטענות של אלעד מגורים כי הבנייה הבלתי חוקית במקום מונעת מהתושבים לעתור נגד פינויים, וקבע כי בגלל אוזלת-היד של הרשויות וההזנחה של השכונה אי-אפשר לדרוש מהתושבים להמשיך להתגורר באותם מבנים ישנים של "פלאחי ג'מוסין". על כן, קבע, הרחבת המבנים המקוריים ובנייה ללא היתר אינן מונעות את הזכאות לפיצויים.

"הגעתי למסקנה שאין להעניש את הנתבעים כי 'פגעו בשלטון החוק', כפי שטענה התביעה, אלא להפך - מצאתי כי מתן צו פינוי ללא פיצוי תפגע בשלטון החוק ובאמון הציבור במערכת המשפט", קבע קליין בפסק הדין.

הוא דחה את טענת אלעד מגורים כי התושבים עשו "עושר ולא במשפט", וקבע כי אין לחייב את התושבים בתשלום דמי שימוש ראויים, מבלי להעניק להם פיצוי הולם. עם זאת, קליין קבע כי שיעור דמי שימוש ראויים שבועיים ינוכו מדמי הפינוי במקרה שהתושבים לא יפנו את הקרקע תוך 30 יום מהפקדת כספי הפיצוי בידי הנאמן. "דמי שימוש אלה יהיו תמריץ חיובי לקיים את פסק הדין ללא צורך בשימוש בכלים אכיפתיים דרסטיים", קבע קליין.

הוא מצא כי ההסכם משנת 1961 מבטיח את זכויות התושבים, והערות האזהרה שנרשמו בטאבו באו להבטיח את זכויות התושבים ולמנוע פינוי ללא פיצוי מתאים. בנוסף, קליין דחה את הטענה כי התושבים צריכים קודם להתפנות מהשכונה ורק אחר-כך לתבוע פיצוי בגין הפינוי.

מנגד, קליין דחה את טענת התושבים כי הגדלת זכויות הבנייה בשכונה משפיעה על גובה הפיצוי המגיע להם, וקבע כי שינוי התב"ע אינו קשור ואינו משפיע על גובה הפיצוי. טענה נוספת של התושבים שדחה קליין היא כי מגיע להם פיצוי כמו מפוני גוש קטיף או הפזורה הבדואית בנגב.

בין כ-800 אלף שקל ל-4.1 מיליון 

לצורך קביעת גובה הפיצוי לכל משפחה, ניסח קליין נוסחה כלכלית המשקללת מספר רכיבים כמו מספר המבנים, מספר החודשים, אחוז הריבית להיוון וסכום שכירות חודשית. על-פי הנוסחה, נקבע כי 18 המשפחות יקבלו כל אחת פיצוי כספי שנע בין 829 אלף שקל ל-4.1 מיליון שקל, בהתאם לנסיבות המקרה. למרבית המשפחות נקבע פיצוי כספי שנע בין 1.5-2 מיליון שקל, כאשר בסך-הכול תשלם אלעד מגורים לכל 18 המשפחות המפונות כ-33 מיליון שקל.

קליין אף ציין כי מספר משפחות מסוכסכות ביניהן לגבי חלוקת הפיצוי בין בני הדור השני והשלישי, והוסיף כי במקרה שהמשפחות לא תגענה להסכמות, יש לפתור סכסוכים אלה בבית המשפט לענייני משפחה.

לצורך קיום פסק הדין מינה קליין את עו"ד דורון אלקיים כנאמן, שיקבל אליו את הכספים מאלעד מגורים, יוודא את פינוי התושבים מהמקום וימסור למשפחות שפונו את הכספים. קליין אף ציין כי הצעת חוק להבטחת דיור חלופי לתושבי גבעת עמל, שעברה בקריאה ראשונה בכנסת, לא הייתה משנה את התוצאה שנותן פסק הדין.

את פסק הדין חתם קליין בנימה פסימית במיוחד: "חשבתי לתומי לחזור ולהפציר בצדדים להמשיך בחייהם ולהפסיק להתקוטט בבתי המשפט, כך שהקבלנים יוכלו לממש את זכויותיהם, והתושבים יוכלו לבנות את חייהם במקום אחר, גם אם הקבלן סבור שהוא משלם לפולשים, או שהתושבים סבורים שלא קיבלו את מלוא הפיצוי המגיע להם, ובא לציון גואל. אך מהר מאוד, בהכירי את הנפשות הפועלות, 'ירדתי' מכך והחלטתי לסיים את פסק דין זה, רק באיחולי אריכות ימים לקבלנים לתושבי גבעת עמל ב', ילדיהם ונכדיהם, לעורכי הדין שייצגו את הצדדים וגם לי ולשופטים שיבואו אחריי, בכדי שנוכל כולנו להמשיך ולהתדיין ב-70 שנות המדינה הבאות, בעזרת השם".

ועד הפעולה בגבעת עמל מסר בתגובה לפסק הדין: "מערכת המשפט העבירה היום מסר ש-70 שנה של מגורים רצופים בשליחות שלטונית וציונית של תושבים ממוצא מזרחי שווים בעיניה כקליפת השום. השופט מנחם קליין התבטא בכתובים במהלך המשפט ש'כל ניסיונותיי להבהיר שאני עוסק במשפט ולא בצדק נפלו על אוזניים ערלות' - ואכן נוכחנו היום לאסוננו שאין צדק בבית המשפט".

עוד כתבות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות ; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב