גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ייקור מוצרי החלב בפיקוח: כל הלחצים שמפעילה תנובה

מחר יתקיים דיון בכנסת על יישום החלטת הוועדה המשותפת של משרדי האוצר והחקלאות להעלות את מחיר מוצרי החלב המפוקחים ב-3.4%, בהשתתפות בכירים בשוק החלב ● "גלובס" בדק איך תנובה נערכת למאבק, ועל סמך מה קבע ח"כ מיקי לוי שהשארת המצב הקיים יוביל לפיטורי עשרות עובדים

יו"ר תנובה, חיים גבריאלי / צילום: תמר מצפי
יו"ר תנובה, חיים גבריאלי / צילום: תמר מצפי

מחר (ב') בשעה 11:00 צפוי להיכתב פרק נוסף בסוגיה של מחירי מוצרי החלב המפוקחים. בכירי משק החלב, נציגים ממשרדי האוצר והחקלאות וחברי כנסת אמורים להתכנס לדיון בנושא, שההכרעה בו היא דרמטית מבחינת תנובה, חברת המזון הגדולה בישראל.

תזכורת למי שהחמיץ את הפרקים הקודמים: המדינה מפקחת על מוצרי החלב הבסיסיים מלמעלה ומלמטה. מלמעלה, היא מכתיבה את מחיר המטרה, המחיר שבו מחלבות כמו תנובה, שטראוס, טרה ואחרות רוכשות את החלב הגולמי - מחיר שנקבע לפי נוסחה. מלמעלה, היא מפקחת על מחיר מוצרי החלב הנמכרים לצרכן, בדומה ללחם ולמלח. על מחיר המטרה אחראי משרד החקלאות, ועל המחיר של מוצרי החלב המפוקחים אחראית ועדת המחירים המשותפת למשרדי האוצר והחקלאות.

לפני חודשיים החליטה הוועדה המשותפת לייקר את מוצרי החלב המפוקחים ב-3.4%, אבל כדי שההתייקרות תיכנס לתוקף צריכים לחתום עליה השרים העומדים בראש שני המשרדים, והם טרם עשו זאת. שר החקלאות אורי אריאל מעוניין לחתום, ואילו שר האוצר משה כחלון נמנע מלהתייחס לנושא. בחודש הבא, יולי, צפוי המחיר שבו המחלבות קונות את החלב הגולמי להתייקר. בכמה? ההערכות הן בין 3 אגורות ל-7 אגורות. מדובר בהתייקרות שתעלה את מחיר המטרה מ-1.99 שקלים לליטר כיום ליותר מ-2 שקלים, הנוספים לתשלום של כ-4 אגורות למועצת החלב.

התפתחות מחיר המטרה-חלב

למצב שנוצר יש השפעה משמעותית על המחלבות שקונות חלב גולמי: מצד אחד הן קונות אותו במחיר גבוה יותר ומצד אחר ממשיכות למכור אותו במחיר מפוקח נמוך יותר. הרווחיות של המחלבות, בעיקר של השחקניות הדומיננטיות בקטגוריות הלא מפוקחות, ובראשן תנובה, נפגעת. תנובה טענה שהיקף הפגיעה בה בשנה שעברה נאמד בכ-80 מיליון שקל, וכעת, עם ההתייקרות הנוספת במחיר החלב הגולמי, מדברים בפורומים שונים על היקף פגיעה רחב אף יותר, המתקרב ל-100 מיליון שקל. גם מחלבות טרה, שבבעלות החברה המרכזית למשקאות, נפגעת בהיקף של עשרות מיליונים. שטראוס, שרק 15% ממוצרי המחלבות שלה מפוקחים, חשופה פחות לפגיעה.

בכל אופן, לפי נייר העמדה של התאחדות התעשיינים שהגיע לידי "גלובס", "סה"כ הפגיעה המצטברת במחלבות עומד על סכום דמיוני של כרבע מיליארד שקל מאז ראשית 2017 ועד כה". כמות החלב שיוצר בישראל בשנת 2017 עומדת על כ-1.5 מיליארד ליטר ובמחצית הראשונה של 2018 על כ-800 מיליון ליטר. עליית מחיר המטרה בתקופה זו מגיעה לכדי 12 אגורות בממוצע. נציין שמחיר החלב הגולמי צפוי לעלייה נוספת ביולי 2018 בכ-5-6 אגורות ועליית מחיר המפוקחים הנגזרת מכך מצטברת לכדי 5%.

והנה עוד כמה עובדות שההתאחדות מתכוונת להדגיש מחר בדיון - מחיר המטרה הממוצע בשנת 2016 היה 1.87 שקל לליטר. מחיר המטרה הממוצע לשנת 2017 היה 1.98 שקלים לליטר - עלייה של 5.9% (11 אגורות לליטר). במהלך 2015 ובתחילת 2016, עקב ירידת המחיר החלב הגולמי, המליצה ועדת המחירים על הורדת מחירי המפוקחים. כך, ביולי 2015 ירדו מחיר המפוקחים ב-5.3% ולאחר כחצי שנה ירדו המחירים פעם נוספת בעוד 3.02%. שר האוצר ושר החקלאות (כחלון ואריאל), חתמו פעמיים על צווים להורדת המחירים, בסמיכות להמלצות ועדת המחירים.

ואולם, לאחר מכן, מחיר החלב הגולמי החל לשוב ולטפס וכך על-פי אותה נוסחת עדכון, ועדת המחירים המליצה באפריל 2018 על עליית מחירי המוצרים המפוקחים. מאז ועד היום, נמנעים השרים מלחתום על הצו לעדכון המחירים.

עשרות עובדים יפוטרו?

תנובה חוששת שתצא שוב מופסדת מהדיון בכנסת, כפי שקרה לפני חודשים ספורים, לאחר שנחלה כישלון חרוץ במאבק שלה על הסימון האדום לגבינה הצהובה - מאבק שכלל שימוש בלוביסטים של פוליסי ושליחת נציגים בכירים מהחברה לדיוני ועדת הבריאות. לבסוף הלחץ לא פעל, והגבינה הצהובה, קטגוריה שבה תנובה שולטת ביד רמה, נכללה ברשימת מוצרים שיזכו לסימון מזיק.

לקראת הדיון מחר, "גלובס" בדק כיצד הצדדים נערכים למאבק הנוכחי. בדיון אמנם לא צפויה הכרעה אלא רק הצפה של הנושא, אבל צפויים להגיע אליו כמה אנשי מפתח. בראשם המנכ"ל אייל מליס, שאליו תצטרף דוברת החברה. לדיון צפויים להגיע גם שני סמנכ"לים במשרד החקלאות - צביקה כהן וד"ר אסף לוי; סמנכ"ל מועצת החלב איציק שניידר; מנכ"ל התאחדות מגדלי הבקר אביתר דותן; יו"ר התאחדות התעשיינים שרגא ברוש; מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל, אבשלום וילן; ונציגים מטעם התאחדות האיכרים והחקלאים. עוד צפויים להגיע נציגי משרד האוצר, שטרם נרשמו שמית.

בימים האחרונים בתנובה עושים מאמצים אדירים להפעיל לחץ על דמויות מרכזיות שעשויות לשכנע את כחלון לייקר את מחירי מוצרי החלב המפוקחים או להציע פתרונות אחרים שיניחו את דעתה. מי שיזם את הדיון שיתקיים מחר בוועדת הכספים הוא חבר הכנסת מיקי לוי (יש עתיד), לשעבר סגן שר האוצר. בבקשה שנשלחה ליו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני, ביום רביעי האחרון נכתב: "הנדון: החשש מפיטורי עשרות עובדים בתעשיית החלב בגלל מחלוקות בין שרי האוצר והחקלאות". וכך טוען לוי: "נוכח הפער בין העלייה בתשלום מחד לבעלי הרפתות, מבלי לתת מענה ליצרניות הישראליות, יש חשש כי הפסדים אפשריים בהכנסותיהם יביאו לפיטורי עובדים מחד, ולצמצום הייצור של מוצרים מפוקחים מאידך".

על מה מתבססות ההערכות שמדובר בפיטורי עשרות עובדים, ולפי איזה תחשיב? "גלובס" פנה לח"כ לוי ולדוברו, אבל לא התקבלו תשובות ברורות. נאמר שמדובר בטענות שהועלו בדיון שבו השתתף שר החקלאות, אך לא ברור על-ידי מי. כמו כן נטען שהמידע מבוסס על הערכות התאחדות התעשיינים, שתייצג את עמדת המחלבות בדיון. ההתאחדות סירבה להתייחס לפניית "גלובס" בנוגע לטענות שהיא צפויה להעלות או להערכותיה על ההשלכות של המצב על הענף. גם תנובה סירבה להתייחס לשאלות "גלובס" בנושא.

גבריאלי ישכנע את כחלון?

תנובה אמנם מעדיפה לא לעמוד בחזית, אבל מאחורי הקלעים היא פועלת במרץ רב. ל"גלובס" נודע כי בשבוע שעבר יו"ר תנובה חיים גבריאלי נפגש בבית קפה עם תום יונאי, מי שהיה בעבר העוזר של כחלון ונחשב אחד האנשים הכי מקורבים אליו גם היום. ניתן להעריך שמחירי החלב המפוקחים והימנעותו של כחלון מטיפול בנושא עמדו במוקד הפגישה. תום יונאי מכחיש כי הפגישה בין השניים עסקה בנושא.

במארס האחרון מונה גבריאלי, לשעבר בכיר בקבוצת איי.די.בי ויד-ימינו של נוחי דנקנר, לתפקיד יו"ר תנובה, ונציג הבעלות הסינית של תנובה - חברת ברייט פוד. זאת לאחר 8 חודשים כסגן יו"ר. היו אז רבים שהעריכו כי סוף סוף יהיה לתנובה מי שיחזיק במושכות וינהל את האתגרים האדירים שהיא חווה מול הרגולטורים, ונראה שגבריאלי עסוק בכך במיוחד בימים האחרונים.

בשבוע שעבר התקיימה פגישה נוספת: חברת הכנסת מירב בן ארי (כולנו) הגיעה לביקור במחלבת תל יוסף של תנובה, וקיימה סיור עם מנכ"ל החברה אייל מליס ומנכ"לית חטיבת החלב ענת גרוס שון. בן ארי אמנם אינה חברה בוועדת הכספים, אך ניתן לשער כי תנובה מנסה לקדם באמצעותה את הנושא.

מח״כ מירב בן ארי, מפלגת כולנו נמסר: ״כיו״ר שדולת כחול לבן בכנסת, אני פועלת רבות למען התעשייה הישראלית ונוהגת כמדי שבוע לסייר במפעלים כחול לבן, גדולים וקטנים כאחד, גם הסיור המדובר נעשה במסגרת זו. ביקרתי פעם אחת בלבד במחלבות תל יוסף, שם שמעתי את מצבם בנוגע לפיקוח על מוצרי החלב. לאחר הביקור פניתי אל אגף תקציבים באוצר כדי להבין את המשמעויות והובהר לי כי הנושא ידון מחר בוועדת הכספים״.

ביום חמישי האחרון פרסמה מועצת החלב נייר עמדה שהופץ היום לחברי הכנסת בנושא עדכון מחירי החלב המפוקחים. לפיו, "הימשכות המצב החד-צדדי הזה תביא להרס הענף שלא יוכל להמשיך להתקיים ולשגשג כאשר צד אחד נושא בכל נטל עליית המחיר. המהלך יוביל בשלב הראשון לפגיעה בתעשייה, ובהמשך יוביל לפגיעה בחקלאים ובצרכנים. אנו מצפים כי יעודכנו המחירים לפי הקביעה של הוועדה המקצועית ללא שיקולים חיצוניים וכאשר נדרשת עליית מחירים, לאפשר למחירים לעלות, כפי שקורה וקרה כאשר נדרשה ירידת מחירים."

בחברת תנובה סרבו להתייחס לנושא באופן כללי, ובסביבתו של יו"ר תנובה, חיים גבריאלי, סירבו להתייחס לטענות בנוגע לפגישות.

בהתאחדות התעשיינים סירבו להתייחס לפניות "גלובס" בנושא.

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים