גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצעירים המתוסכלים שמניעים את הפופוליזם באירופה

הדורות הצעירים ברחבי היבשת הם שעומדים מאחורי המפלגות האנטי-ממסדיות שצוברות יותר ויותר כוח ● הכאב שמורגש בדרום אירופה משקף תחושה בחלק גדול מהעולם המערבי שהדור הצעיר לא יצליח לחקות את רמת החיים והביטחון של הוריו

מחפשי עבודה בצרפת/ Eric Gaillard , צילום: רויטרס
מחפשי עבודה בצרפת/ Eric Gaillard , צילום: רויטרס

מרד צעירים משנה את פני הפוליטיקה האיטלקית, וייתכן שהוא מבשר דברים נוספים. הממשלה האנטי-ממסדית הגדולה ביותר במערב אירופה עלתה לשלטון החודש, בעיקר בזכות מצביעים איטלקים צעירים. מול העדר הזדמנויות התעסוקה בעשור האחרון, הם הצביעו בהמוניהם לשתי מפלגות בבחירות שהיו ב-4 במארס: תנועת חמשת הכוכבים והליגה שמתנגדת להגירה. התוצאה חושפת פער בין-דורי, כאשר האיטלקים המבוגרים יותר, שלעתים קרובות צריכים לתמוך בילדיהם, ממשיכים להצביע למפלגות הזרם המרכזי.

אותו דפוס קיים בכל דרום אירופה, והכוחות מאחורי הפער הבין-דורי אינם נעלמים. כמעט 30% מהאיטלקים בני 20-34 אינם עובדים, לומדים או נמצאים בהכשרה כלשהי, לפי אירוסטט, הגוף הסטטיסטי של האיחוד האירופי, יותר מבכל מדינה אחרת באיחוד. יוון היא השנייה עם 29% וספרד השלישית, עם 21%.

"איטליה קורסת, ובכל זאת שום דבר מהותי לא השתנה במשך 30 שנה לפחות", אמר קרלו גטאני, מהנדס עצמאי מפרוג'יה. לפני עשר שנים, כשהוא היה בתחילת שנות ה-20 לחייו, הוא הצביע למפלגת שמאל-מרכז שהוא קיווה שתפעל לפיתוח כלכלי בדרום איטליה. כשהמדינה גלשה למיתון משתק, הוא הרגיש נבגד על ידי מפלגות השמאל המסורתיות. הוא ראה חברים שמתקשים למצוא עבודה, ואמר שההזדמנויות שלו מוגבלות על ידי המגזר הפרטי הקפוא. עבודות למגזר הציבורי מוענקות דרך כלל לבעלי קשרים שאין לו.

גטאני, בן 33 היום, הצביע לחמשת הכוכבים בבחירות של 2013, וחזר על ההצבעה הזו במארס השנה עם פחות היסוסים. "חמשת הכוכבים היא התקווה האחרונה שלנו. אם גם הם ייכשלו, אני אפסיק להצביע", הוא אמר.

שיעור האבטלה בין איטלקים בני עד 40 ירד בכל שנה מ-2007 עד 2014 לפני שהתייצב בשלוש השנים האחרונות. הוא עלה בכל שנה לבני 55-64, בין היתר בגלל העלאת גיל הפנסיה. מספר האיטלקים מתחת לגיל 34 שמצויים בעוני מוחלט - כלומר לא יכולים להרשות לעצמם מוצרים ושירותים בסיסיים - הוכפל ויותר בשנים 2010-2016 ל-10%, לפי רשות הסטטיסטיקה הלאומית, איסטט. בקרב בני 65 ויותר הוא ירד מ-5.4% ל-3.8%.

מערכת של תעסוקה כפולה

בעיה גדולה אחרת בדרום אירופה היא מערכת התעסוקה הכפולה, שבה אנשים עם חוזי עבודה לא מוגבלים, בדרך כלל עובדים מבוגרים יותר, נהנים מביטחון תעסוקתי והטבות מלאים. בו זמנית, במהלך המיתון, מעסיקים החלו להשתמש בחוזי עבודה קצרים יותר, מחודש עד שנה. באיטליה, 62% מהחוזים לעובדים בני פחות מ-25 היו קצרי טווח ב-2017, לעומת 25% בלבד בשנת 2000.

הפוליטיקאים האיטלקים השיקו את החוזים הללו בשנות ה-90 כדי לסייע לצעירים להיכנס לכוח העבודה כתחנה לפני קבלת קביעות. המעסיקים משתמשים בהם כדי להימנע מהעלויות ומכאב הראש של פיטורים. בדומה לרפורמות שהיו במקומות אחרים באירופה, איטליה אימצה רפורמה גדולה בחוקי העבודה ב-2014 וב-2015, שניסתה לעודד מעסיקים להחתים עובדים על חוזים ארוכי טווח יותר, כולל הקלות מס במיליארדי אירו. ההקלות הנדיבות ביותר פקעו ב-2016.

המאמץ הזה לא השיג את התוצאה הרצויה של שינוי מבני בשוק העבודה שיגדיל את מספר בעלי התעסוקה הקבועה. ב-2016, כשהקלות המס היו עדיין בתוקף, רק 13% מהעובדים החדשים עבדו לפי חוזי עבודה קצרים. בשנה שעברה, יותר מ-80% היו בחוזים קצרים, לפי איסטט.

תנועת חמשת הכוכבים משכה אליה מיליוני מצביעים צעירים עם הבטחות להחזיר לאחור את חוקי העבודה החדשים, להעניק לחסרי התעסוקה ולעניים הכנסה בסיסית אוניברסלית של 780 אירו בחודש, ולבטל את הנוהג של השתלמויות (שוליות) שלא בתשלום. מנהיג המפלגה, לואיג'י די מאיו, היה סטודנט שנשר מלימודיו בגיל 26 וחי עם הוריו כשהוא נבחר לפרלמנט ב-2013. כעת הוא סגן ראש הממשלה. גם הליגה (לגה, לשעבר הליגה הצפונית) הפכה את ביטול תיקון חוקי העבודה לנדבך חשוב במצע שלה.

הבעיות הכלכליות של איטליה גיבשו גם את הסנטימנט של הבוחרים הצעירים כלפי המהגרים במסע הבחירות, וכך נולדו שיעורי התמיכה הגבוהים בליגה. "אנחנו לא יכולים לארח את כל אפריקה", אמר ג'אן-לוקה טברוצ'י, עובד מרכול בן 23 מפרוג'יה שהצביע לליגה. "יש לנו הבעיות שלנו. יש לנו הרבה אבטלה ועבודות לא קבועות".

מתאו סלביני, מנהיג הליגה שהפך לסגן ראש הממשלה ולשר הפנים בממשלה החדשה, הבטיח להחזיר מאות אלפי מהגרים למדינות המוצא שלהם. תנועת חמשת הכוכבים, שלא נוקטת עמדה ברורה בנושאים רבים, דיברה על עצירת ההגירה הלא חוקית, אך לא על גירושים המוניים.

כ-53% מהאיטלקים עד גיל 35 הצביעו לשתי המפלגות הללו, לפי סקר איפסוס. כ-43% מהאיטלקים בני 65 ויותר הצביעו עבור הימין-מרכז והשמאל-מרכז המסורתיים, לעומת 28% בלבד מהאיטלקים הצעירים.

בספרד, כמעט 40% מבני 35 ומטה אמרו בסקר באפריל שהם יצביעו למפלגת פודמוס מהשמאל הקיצוני ולבעלות בריתה בבחירות הבאות. ביוון, יותר מ-41% מבני 18-24 הצביעו לסיריזה בבחירות של 2015, לעומת 35% שהמפלגה הזו קיבלה בכל האוכלוסייה.

ארגירו מלטסוגלו, בת 30, אמר שהיא הצביעה לסיריזה ב-2015 מפני שחשבה שהמפלגה החדשה הזו תבצע שינויים רדיקליים במדיניות הסיוע לצעירים. מאז שהיא סיימה את לימודיה לתואר ראשון ב-2013, היא נעה בין חוזי עבודה קצרים, של פחות משנה. היא מחפשת עבודה מאז שהחוזה האחרון שלה כמזכירה בבית חולים באתונה הסתיים במארס. החוזה הזה שילם לה 500 אירו בחודש, הכי הרבה שהיא קיבלה אי פעם. היא נעזרת בהוריה כדי להתקיים. "לא על זה חלמתי כשלמדתי", היא אמרה. "אני רוצה להקים משפחה, אבל בתנאים האלה אני לא מדברת על זה".

חריגה אחת מתופעת הפער הבין-דורי היא ההצבעה על הברקזיט בבריטניה ב-2016: 71% מהמצביעים בגילאי 18-24 הצביעו בעד הישארות באיחוד האירופי. רק 26% מבני 65 ומעלה הצביעו בעד הישארות.

מחקרים נעשו אחרי הצבעת הברקזיט הראו שהצעירים הבריטים העריכו את חופש העבודה, את הלימודים ואת הנסיעות ברחבי האיחוד האירופי. בו זמנית, המצביעים המבוגרים יותר חשבו שעזיבת האיחוד תשפר את הפיקוח על ההגירה.

הצלקות ישפיעו על הקריירה

הכאב שמורגש בדרום אירופה משקף תחושה בחלק גדול מהעולם המערבי שהדור הצעיר לא יצליח לחקות את רמת החיים והביטחון של הוריו. מחצית מהאיטלקים שהגיבו בשנה שעברה לשאלון מקוון של אתר מונסטר.קום אמרו שהם מניחים שהם ירוויחו פחות מהוריהם במהלך הקריירה שלהם.

הצעירים האיטלקים, שספגו את עיקר הכאב של המיתון הממושך במדינה, עדיין נושאים צלקות שישפיעו על הקריירה, על קניית הבתים ועל שיעורי הילודה שלהם בעשרות השנים הבאות.

הבנקים נרתעים ממתן הלוואות לעובדים בחוזים קצרים, מה שהעלה את הגיל הממוצע של רוכשי דיור באיטליה ל-41.6 שנים ב-2017 מ-39.4 שנים ב-2012, לפי קבוצת הנדל"ן טכנוקאסה. בשנה שעברה, 56% מכל רוכשי הדירות ובתים במדינה היו בני פחות מ-45, לעומת 66% חמש שנים לפני כן.

מספר האיטלקים שמתחתנים ירד בחמישית בעשור האחרון, לפי איסטט. ב-2016, השנה האחרונה שבה עודכנו הנתונים, גבר איטלקי התחתן בממוצע בגיל 35 ואשה - בגיל 32. בשני המקרים מדובר על עלייה של שנתיים מאז 2008. שיעור הילודה ירד בשנה שעברה לשפל היסטורי.

במדינה בעלת מסורת של קשרי משפחה חזקים, ההורים עוזרים לילדים. הם יכולים לעשות זאת כי הם נהנים במקרים רבים מפנסיות שהן פרי עשרות שנים של הטבות פרישה נדיבות. איטליה מוציאה יותר מ-15% מן התמ"ג שלה על פנסיות, והיא שנייה בכך רק ליוון באיחוד האירופי.

כמחצית מהאיטלקים בני 25-34 מתגוררים עם הוריהם, לפי אירוסטט, כמעט פי שניים מהממוצע האירופי ויותר מכל מדינה אחרת במערב אירופה. יותר משליש מהאיטלקים בשנות ה-30 לחייהם מקבלים עזרה כלכלית מהוריהם או מסביהם, לפי סקר של התאחדות התעשייה החקלאית קולדירטי וחברת הסקרים Ixe.

מפלגות כמו חמשת הכוכבים יכולות להמשיך ליהנות מתמיכה של בוחרים צעירים אם הן יוכלו לחוקק חלק מהבטחות הבחירות שלהן. "אני לא מתעניינת בפוליטיקה מפני שאף אחד בפוליטיקה לא עושה משהו כדי לעזור לצעירים", אמרה גיאדה גרמנציני, בוגרת אוניברסיטה בת 29. היא לא מצאה עבודה קבועה מאז שהחליטה לא לחדש חוזה של שלושה חודשים לעבודה כפקידת קבלה במשרה מלאה בכ-2.70 דולרים לשעה. בשנה שעברה היא חזרה לגור עם הוריה הגמלאים, ושיגרה יותר מ-70 קורות חיים שלה, לפני שהחליטה לעבור לניו יורק ולנסות בה את מזלה.

בבחירות של מארס היא הצביעה למפלגה פרו-אירופית קטנה, בהצבעת מחאה נגד המפלגה הדמוקרטית, מפלגת המרכז-שמאל ששלטה במדינה בחמש השנים האחרונות. היא לא חשה שתנועת החמשת הכוכבים ראויה לשלטון.

אביה אמיליו מקבל פנסיה טובה מפני שהוא עבד רוב הקריירה שלו בעיריית נאפולי. האם דניאלה החלה לעבוד במשרה מלאה בגיל 20, גם היא בעיריית נאפולי. היא פרשה לפנסיה בשנה שעברה. דניאלה חוששת מן ההתחלה המאוחרת של הבת בחיים. "איך אפשר לא לדאוג כשהבת שלך בת 29 ועדיין לא מצאה את עצמה?" היא אומרת. 

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ביידן בקריאה לקונגרס במאמר מיוחד: "לאשר בדחיפות את הסיוע הביטחוני לישראל ולאוקראינה"

הנשיא האמריקני הבהיר: "זה לא הזמן לנטוש את ידידותינו, לא מתקבל על הדעת שנעמוד מנגד" • על המתקפה האיראנית אמר ביידן: "איראן רוצה למחוק את המדינה היהודית היחידה מעל המפה" • עוד הזהיר הנשיא: "ארה"ב עלולה להיגרר למלחמה, אסור שנניח להגנה של ישראל להיחלש"

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

כפר ערב אל-עראמשה / צילום: איל יצהר

הותר לפרסום: 6 לוחמים נפצעו קשה בגליל, 8 נוספים במצב בינוני וקל

אדם נפצע אנוש, שניים נפצעו קשה, ארבעה במצב בינוני והשאר קל בפגיעה ישירה בערב אל-עראמשה ● דיווח: בארה"ב מעריכים שישראל תבצע תקיפה מצומצמת בשטח איראן • איראן: "כל תקיפה של ישראל בשטחנו תיענה בתגובה חזקה ונחרצת" • בגליל המערבי: נפילות בשטחים פתוחים אחרי כ-5 שיגורים מלבנון, לא ידוע על נזק או על נפגעים • הפעילות במרכז הרצועה: כוחות הנח"ל חיסלו מחבל באמצעות רחפן • עדכונים שוטפים

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

מארק קיובן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המיליארדר שהתחיל כמוכר שקיות אשפה חושף כמה מסים שילם ואומר: "אני שמח"

"אני משלם את מה שאני צריך. ארה"ב עשתה הרבה בשבילי, ואני גאה להחזיר לה במסים כל שנה", אומר המיליארדר מארק קיובן, שצפוי שלם מס של 275.9 מיליון דולר על הרווחים שלו ב-2023

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, איל יצהר

בדיקת רשות ניירות ערך והשאלה: מה שמותר לנתן חץ ולדוד פורר, אסור לאחים אמיר?

האחים יוסי ושלומי אמיר משופרסל התקפלו השבוע בפני הרגולטור והחילו על עצמם "וולונטרית" את ההגבלות של בעלי שליטה ● אבל האחים אמיר הם לא היחידים שהתנהלו כמו בעלי שליטה ללא ההגבלות, אז מדוע דווקא הם תפסו את תשומת-הלב של רשות ניירות ערך?

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

חיקוי ירוד וזול: זהו הכטב"ם שאיראן שיגרה לעבר ישראל

שאהד 136 נחשב גם לחיקוי ירוד של המל"ט המתאבד הארופ, מתוצרת התעשייה האווירית, שלפי הערכות מחירו עומד על כ־700 אלף דולר ● לצורך ההשוואה, מחיר שאהד 136 מוערך בכ־30 אלף דולר בלבד

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים