גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לא בטוח שאם נכניס דירקטורים לכלא, המצב ישתפר"

כך אמרה היום עו"ד נוית נגב בפאנל "בין הציבור לבעל השליטה: את מי משרתים הדירקטורים?" בכנס "עושים שוק" של "גלובס" ● השופטת בדימוס ורדה אלשיך: "לבוא ולומר שדירקטורים הם בטלנים או להגדיר אותם כעציצים ומריונטות - זה לא מתקבל בעיניי"

פאנל דירקטורים בכנס "עושים שוק" / צילום: איל יצהר
פאנל דירקטורים בכנס "עושים שוק" / צילום: איל יצהר

בפאנל "בין הציבור לבעל השליטה: את מי משרתים הדירקטורים?", שנערך היום (ד') בכנס "עושים שוק" של "גלובס", אמר עו"ד פיני רובין כי הוא מבקש להתייחס לאמירה שהדירקטורים הם מריונטות: "אני מבקר בהרבה דירקטוריונים מזה שנים ארוכות. אני מכיר דירקטורים טובים יותר או פחות. אני לא תמיד מתמוגג מהחלטות שלהם, אבל הדיונים הם עניינים ומבינים את מגבלות הידע של הדירקטורים, גם להם יש מגבלה - ברמת הדקויות הם לא תמיד יודעים, לכן צריכים לקיים דיון יותר מלמעלה". 

לצפייה בפאנל המלא (מדקה 11 ועד הסוף):

אפשר לסמוך על זה שהדירקטורים שומרים על האינטרסים?

רובין: "אני יושב בהרבה דירקטוריונים של חברות גדולות, והתווית של מריונטות היא הפוכה למציאות. טבעי בעיניי שדירקטור ישמע גם את דעתו של בעל השליטה. בעל השליטה הוא זה שמרטיב את האצבעות יותר מאחרים בכל החלטה שנעשית. טבעי שישמע, ולא טבעי שיישמע. לכן לא צריך לחשוב שיש משהו פגום בכך שדירקטורים שומעים את בעלי השליטה ולוקחים את שאיפותיהם ואת רצונותיהם בחשבון". 

לדברי השופטת בדימוס ורדה אלשיך, "יש הבדל בין מצב שבו אתה כדירקטור דן בחברה שנמצאת בעת שלום, לבין מצב שבו אתה כדירקטור דן בחברה שנמצאת בעת מלחמה. זו חוכמה לשבת בשקט, גם מבחינתי כשופטת כשהייתי, להיות בשקט ולבחון את הדברים באור היומי על מעשים שנעשו לפני 5 שנים. ולבוא ולומר שהדירקטורים הם בטלנים, ולהגדיר אותם כעציצים ומריונטות, זו הגדרה לא מתקבלת בעיניי. מהניסיון שלי, רוב הדירקטורים הם כאלה שקוראים את החומרים.

"אני מכהנת בחברה לא קטנה כדירטוקטורית. הדירטוריון מתחיל את העבודה בזה שהוא צריך לדעת מה לשאול, ולא להתמצא בענייני החברה כמו אחד העובדים או המשנים שבחברה. החוק נתן אפשרות, ודירקטור צריך להיות מספיק חזק לבקש חוות-דעת חיצונית. אם יש הרגשה שבוחרים כדירקטורים אנשים שלא מבינים - אז צריך לבקש חוות-דעת חיצונית, והדירקטור יבחר את היועץ. ההנהלה אולי תאשר או תתמודד ותציע מישהו אחר. קיבלנו חוות-דעת ממומחה שהייתה בנושא שהוא פספס את הנקודה, ונאלצנו לבקש אחרת, ולא קרה כלום"

האם דין פלילי לאחריות על דרי' זה לא מתקבל על הדעת?

לדברי עו"ד נוית נגב, "כשמגיעים אלינו, פירוש הדבר שיש חקירה פלילית, ויש כותרות, וממהרים מאוד לגמור אנשים שיש נגדם רק חקירה או רק הרימו להם טלפון לבוא לחקירה. אני אומרת ללקוחות שלי שהם לא אנשי עסקים רציניים עד שלא יקבלו טלפון לבוא לחקירה.

"למדנו באוניברסיטה שהדין הפלילי צריך להיות שמור למעשים מובהקים וחמורים בחברה. צריך אשם כדי להעמיד לדין, זה לא קיים בסיטואציות שמישהו חלילה התרשל או לא קרא מספיק את החומר או לא שאל שאלות - זה לא מתאים לאשם פלילי.

"אנחנו מרגישים בישראל את הגישה שאם נעמיד אנשים לדין, ואם הם ישבו בכלא, אז נשפר את הנורמות ואת ההתנהגות - אני מטילה ספק גדול בתזה הזו. למשל כשאנחנו מגדלים ילדים, כבר למדנו שלתת להם פליק בטוסיק זה לא מה שילמד אותם להתנהג נכון. אנחנו חברה מתקדמת, לא ראיתי שום מחקר שמוכיח שאיום ללשבת בכלא או ישיבה זה מה שיגרום לדירקטורים לעשות את העבודה שלהם. דרך תביעות אזרחיות ואפילו בסכומים גדולים זה כן, אבל צריך להיזהר מלייצר כסת"חיסטים ולא רק מריונטות. בסופו של דבר טעיות תמיד תהיינה, ויש שיקול-דעת".

לדברי פרופ' אסף חמדני מהאוניברסיטה העברית, "בכל מוסד יש שאלות על מה הדירקטורים צריכים לעשות. זה מוסד בעייתי, והוא אילוץ, כי לא מצאו מנגנון טוב יותר. יש דברים שבהם לא צריך לנסות להמציא את הגלגל, אלא בשוק גלובלי שיש בו תחרות על יזמים משקיעים, וצריך לזכור שמדברים על דברים שקרו לפני 6 שנים. החשש שבגלל דנקנר ואנשים מהסוג הזה נקבע דברים, שהיזם הבא שצריך לבחור איפה להקים חברה, לא ירצה לבוא למדינה שקבעה כללים שלא כדאי לו לבוא לכאן"

קודם כל יש היום מכשיר חדש יש לנו אקו-סיסטם שצריך לתת לו לעבוד שהוא בית הדין.

חמדני: "הדבר שיש היום בעולם כדי להתמודד עם תפקוד לקוי של דירקטורים הוא אקטיביזם של בעלי מניות ולא רק קרנות גידור שפועלות יותר אגרסיבי לפי המודל העסקי שלהם. גוף פנסיה לאו דווקא ממקד את המשאבים שלו בחברה נתונה בזמן נתון. בזק לימדה אותנו שבישראל יש הרבה חסמים לבעלי מניות שמנסים ליזום מהלכים להחלפת דירקטורים או דברים מהסוג הזה, במיוחד לחברות שכפופות לרגולציה, ולכן בתור מחוקק הייתי חושב איך להסיר חסמים בפני השוק. הייתי רוצה שהתופעה תחול לא רק על חברות שמתנהלות בחו"ל אלא גם על חברות שמתנהלות כאן. לא במובן של לייתר את הדירקטוריון. הייתי בכנס בארה"ב שדיבר שם אחד מגדולי האקטיביסטים, והוא אמר שהוא אוהב להיכנס בכוח לדירקטוריון, ולא כשמזמינים אותו. באופן זה הוא אמר שהוא מאתגר יותר. זה מנגנון שמבוסס על מנגנון שוק, וזה טוב יותר מאחריות פלילית"

אלשיך: "אני ממש לא מסכימה אתך... כשמדברים על ענישה לדירקטור, צריך לבדוק ולאבחן היטב בין רשלנות שהיא רשלנות בגוון פלילי או התעלמות - לבין מצב של של אי-עשייה או אי-הבנה. וזה לא חד. יש רשלנות מכוונות שנובעת מזה שאני לא קוראת חומר ובאה לא מוכנה לישיבות ולא מקשיבה, ויש הבדל בין מישהו שלא היה ער לניואנס מסוים אבל ללא כוונה רעה בעניין הזה ללא מוטיב פלילי. זו כוונה, ולא משנה אם זה דירקטור או מנכ"ל, צריך להוכיח זה עול כבד".

רובין: "המשפט הפלילי בנוי על כוונות פליליות, ולהפוך את הדירקטוריון ליעד למשפט פלילי - זה לא מתקבל על הדעת. מה שכן מתקבל על דעת זה לתת לגופים אגרסיביים מהציבור להשפיע על הצוות של הדירקטוריון. זו אולי דמוקרטיה, אבל הקושי הוא שאותן קבוצות הן אורחים לרגע שלא מסתכלים לטוות ארוך ומכתיבים כדי להפעיל לחץ, ולאחר מכן הם יוצאים ונכנסים. יש קושי בנושא הזה שהאינטרסים שלהם הם שונים.

"ויש עוד דבר שצריך להבין - דירקטור אחד לא מוצלח יכול להרוס דינמיקה של דירקטוריון. מספיק שאחד לא יהיה מספיק מנומס כלפי יתר החברים. אלה דברים שחוויתי אותם. מצב כזה הורס רקמה חיה דינמית טובה וגם בביקורת כלפי עצמה. חשוב מי הדירקטוריון וחבריו, כדי שלא יהיה תוהו ובוהו. גם שופט אחד לא מוצלח בבית המשפט העליון יכול לפגום קשות בהרכב בית המשפט העליון. לכן חשוב ליצור דינמיקה חיובית בדירקטוריון, גם אם היא ביקורתית". 

נגב: הקשיים של התנהלות דירקטוריון הם ברמה הפסיכולוגית יותר, שמזמינים אותך, ולא נעים לך לשמור על הרמוניה וכו', אבל בעיות של עדר קיימות בהרבה גופים. יש עולם גדול ושלם, ואני לא בטוחה שפתרונות חדשים ומיוחדים מתאימים. היו פסקי דין על דירקטוריונים שלא ידעו מימינם ומשמאלם. זה השתנה, וזה כבר לא קיים. זה תהליך, והדברים משתנים. אני לא חושבת שהיום דירקטוריונים מתנהלים באטימות מוחלטת רק להעביר את הזמן ולקבל שכר. דברים לא מתנהלים כך היום, אבל הם עדיין רחוקים משלמות".

דירקטור הוא שומר סף?

אלשיך: "הוא חושב ומרגיש שהוא כזה, אבל אם נמשיך באסקלציה הזו של הלקאה והכאה - נקבל דירקטוריונים גרועים ברמה שאנחנו לא חולמים עליהם. כל מי שיש לו עיניים בראש לא ירצה להיות דירקטור. צריך להיזהר".

חיים לוי: "אין לי ספק שיש הרבה דירקטורים שבאים בכוונה טובה לבוא ולעבוד, אבל נתקלתי במקרים שזה איום ונורא. במצב משתפר? עסקת ישראייר? מוכרים חברה ששווה 150 מיליון במיליארד שקל? מה קרה ב-yes ובטבע? טובי המוחות ישבו שם. קונים חברה ב-2.5 מליארד דולר במקסיקו, והיא ריקה, ויש בה רק ניירות?

"דירקטוריון פעיל ויעיל היה מונע משבר גדול בטבע. למה כל הבנקים נתנו לפישמן הלוואות? גלגלו את החוב בדרך למשמרת הבאה? איפה היה הדירקטוריון?". 

חמדני: "עוד אחריות זה רעיון רע, ויש על זה הסכמה. בהנחה שיש כשלים, האם אחריות היא פתרון טוב? אני חושב שלא. דירקטור שיודע שהוא עושה משהו לרעת החברה, אם יחליט בהליך אזרחי אפילו כמו דסק"ש להוכיח דבר כזה - זו הפרת חובת אמונים, ולכן אני חושב שהמסקנה היא שלא צריך אחריות פלילית על דירקטוריון. צריך מערכת הגיונית יותר".

עוד כתבות

שיתוף הפעולה החדש של איראן שמדאיג את ארה"ב

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

גבול לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

בלבנון מדווחים על עשרות מטרות שהותקפו בבת-אחת בדרום המדינה

פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף • צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח • פגיעה ישירה בלול במרגליות; חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • תיעוד מהתקיפה הלילית בלבנון: מחבל ירד מאופנוע, נכנס למבנה וחוסל מהאוויר • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • עדכונים שוטפים

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; ענקית מוצרי היוקרה הצרפתית קרינג צוללת ב-10%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר