גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדילמה של כחלון: החותמת שתכשיר עליות במחירי המזון?

שר האוצר לא יוכל לשתוק לנצח ביחס לסוגיית התייקרות מוצרי החלב המפוקחים ● פרשנות

שר האוצר משה כחלון / צילום: איל יצהר
שר האוצר משה כחלון / צילום: איל יצהר

שר האוצר, משה כחלון, ניצב בפני דילמה: גל התייקרויות במחירי מוצרי מזון שוטף את המשק, רק חודשים ספורים לאחר שהוא התגאה בירידה של 5% במחירי המזון לעומת ה-OECD.

עד כה השר, יחד עם חברו למפלגה שר הכלכלה אלי כהן, התאמצו להיתפס כמי שפועלים להורדת המחירים במשק ומעמידים במרכז את המאבק ביוקר המחיה בעיקר עבור האוכלוסיות החלשות, כשיצאו במגוון תוכניות - החל מחתימה על צווי הוזלת מוצרי אלקטרוניקה וספורט במסגרת תוכניות כמו "נטו משפחה", והמשך בתקיפת יבואני הטואלטיקה, שכונו על -ידי שר הכלכלה "חזיריים". שר האוצר גם זכור כמי שהביא את הרפורמה שבאמת הוזילה את חבילות הסלולר עבור כל בית בישראל, מהפכה שהשפיעה על כיסו של הצרכן הישראלי בהיקף של מאות שקלים בחודש.

בתחילת השבוע התייחס כחלון בראיון לגלי צה"ל לסוגיה ואמר כי הוא מודאג מעליית המחירים המסתמנת, הבטיח כי "נשב השבוע בנושא ונראה מה אפשר לעשות", וציין כי "ברור שכשמחיר הרולקס עולה, זה לא מדאיג אותי כמו מחיר האורז ".

אז מחיר האורז אכן עלה - בשבוע שעבר "חשפנו ב"גלובס" כי הוא מתייקר בשיעור של עד 30%, בנימוק של התייקרות חומרי הגלם. כחלון אמנם ציין שהוא מודאג, אך על מחיר האורז, מוצר צריכה בסיסי, המדינה אינה מפקחת. על מוצרי החלב דווקא כן, והם חשובים ובסיסיים לציבור לא פחות מהאורז. ההחלטה האם לייקר אותם, ובעיקר את המפוקחים שבהם, נמצאת בידיו. מבחינתו מדובר ב"תפוח אדמה לוהט" של ממש.

במה מדובר? מדובר במוצרי החלב המפוקחים שהמחלבות, יצרניות מוצרי החלב, ובראשן תנובה, מייצרות, ושמחיריהן נקבעים על-ידי המדינה, דהיינו על ידי שר החקלאות והאוצר. המחירים הללו לא עודכנו מעלה כבר תקופה ארוכה, וזאת בשעה שהמחיר אותו משלמות המחלבות עבור חומר הגלם העיקרי שלהן - חלב גולמי - דווקא טיפס מעלה. המגמות ההפוכות הללו הובילו לשחיקה ממשית ברווחים של המחלבות בקטגוריות המוצרים המפוקחים, אפילו עד לכדי מעבר להפסד, לדברי גורמים בתעשייה.

לפי הערכות בענף, היקף שוק המוצרים המפוקחים מסתכם בכ-3 מיליארד שקל בשנה, והוא כולל מוצרי בסיס כמו חלב, גבינה לבנה, גבינה צהובה, חמאה ועוד. ההתייקרות בשיעור המוצע תעמיס על הציבור תוספת של כ-100 מיליון שקל בשנה לכל המחלבות. תנובה טענה בדיון כי היקף הפגיעה בה יסתכם ב-2018 בכ-200 מיליון שקל, כך שסביר להניח שגם ההתייקרות הזו לא תספיק עבורה, בוודאי כאשר מחיר המטרה (מחיר החלב הגולמי), צפוי להמשיך ולהתייקר.

זהו מארג אינטרסים סבוך במיוחד שכולל גופים עסקיים מהחזקים במשק, בעלי לובי משמעותי ובהם הרפתנים, המחלבות ובעיקר כמה גופי ממשל אינטרסים מנוגדים, ובראשם משרד החקלאות בראשות אורי אריאל ומשרד האוצר בראשות משה כחלון.

שר החקלאות אורי אריאל כבר הבהיר כי הוא מקבל את טענות המחלבות שמבחינתן פונקציית התועלת שלהן במוצרי הבסיס השתנתה עד לבחינת שאלת כדאיות פעילות בתחום, ולכן הוא בעד העלאת המחיר המפוקח. כדי להקל על כחלון לקבל את ההחלטה אריאל הציע שני פתרונות נוספים: מענק של 80 מיליון שקל למחלבות כפיצוי על ההפסד, פתרון שנתפס כלא ריאלי וגם השר כנראה מודע לכך. פתרון יצירתי נוסף של הציע אריאל הוא לגלגל את האחריות לגורמים המקצועיים במשרדים, ובכך למנוע מכחלון לחתום ישירות על התייקרות. מכיוון שהנושא כבר הוצף בעיתונות ובוועדת הכספים, יהיה לו קשה יותר לעשות זאת מאחורי הקלעים. וזו הבעיה של כחלון.

סוגיית מחירי החלב המפוקחים לא יורדת מסדר היום הציבורי, ולמגינת לבו שר האוצר נראה כי קרב הרגע בו הוא יהיה חייב להגיד את דעתו. עד עכשיו הוא נמנע מלהביע את עמדתו בנושא, כפי הנראה מפני שמבחינתו הוא מחויב לשרת את התפישה הציבורית של מי שנלחם במחירים גבוהים, מה גם שהפעם זה לא בהכרח הפתרון הקל והמתבקש באופן אוטומטי.

כך יוצא שגם אם הוא לא רוצה בכך, בימים הקרובים כחלון יצטרך להכריע האם להפנות את הגב לתנובה ולמחלבות האחרות שפועלות בקטגוריות המפוקחות - מה שעלול להביא להקטנת היצע המוצרים הבסיסיים והמעבר לפרימיום היקר הרבה יותר (מה שעלול לפגוע בצרכן לטווח הארוך), או לפגוע כאן ועכשיו בצרכן, שייאלץ לשלם יותר על החלב בסופר.

הסוגיה רחבה הרבה מעבר להחלטה על מחירם של המוצרים המפוקחים, ומדובר בהחלטה כבדת-משקל הרבה יותר שיש לה גם משמעות סמלית. חתימה על הצו שיאפשר התייקרות, עשויה להיות החותמת שתאפשר לתעשיית המזון כולה לייקר מחירים בנימוק של התייקרות חומרי גלם. מדוע? חתימה על ייקור המוצרים המפוקחים כמוה כמתן חותמת אישור לשימוש בנימוק הייקור בחומרי הגלם, שמחליף ביצוע בדיקות מעמיקות יותר כמו מדוע מטפס מחיר חומרי הגלם, וממה הוא נובע. להחלטה כזו עשויה להיות השפעה יותר מאשר על משק החלב על שוק המזון כולו, וכחלון יידרש להכריע האם הוא בוחר לתת גושפנקא לגל ההתייקרויות הזה - או למצוא פתרון אחר, "נטו חלב", אם תרצו. 

עוד כתבות

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

אייל בן סימון מימש אופציות של הפניקס בהיקף של 1.65 מיליון שקל

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות