גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל טוגדר: "עד ינואר 2019 נייצר קנביס מאפריקה"

כנס חברות הקנאביס הבורסאיות היום בבורסה בתל אביב מנה מעל 100 אורחים היום, כולל נציגי החברות, משקיעי מניות יתר, חקלאים ואנשי תקשורת ● בין השאר, עסקו בכנס ביכולת של מדינת ישראל לייצא קנאביס וביכולת החברות להתרחב ולהתפתח לשווקים בחוץ לארץ

הנהלת טוגדר / צילום: מתן נעים
הנהלת טוגדר / צילום: מתן נעים

מעל 100 איש הגיעו היום (ד') לכנס חברות הקנאביס הבורסאיות שערך משרד קשרי המשקיעים ויחסי הציבור דה-אינווסטור היום בבורסה בתל אביב. בקהל ניתן היה למצוא תמהיל מעניין של מוסדיים שנבחרו בקפידה, נציגי החברות, משקיעי מניות יתר, חקלאים ותקשורת, וכן את נציגי הבורסה ששמחו על פריחת ענף חדש של חברות בבורסה.

ניסים ברכה, מנכ"ל חברת טוגדר, אמר: "עד סוף 2018, או 2019 לשם הזהירות, נוכל כבר לייצר קנאביס בחווה שלנו באפריקה". ברכה ציין כי תהליך השגת אישורים והקמת חוות באפריקה הוא קצר יחסית, וכי עלות הייצור נמוכה מהעלות בישראל. את עלום הייצור של גרם קנאביס בישראל הוא מעריך בכחצי דולר (אם כי מתוך הקהל היו מי שחששו שהנתון הזה מעט אופטימי).

ברכה לא גילה באיזו מדינה אפריקאית מוקמת החווה, אך ציין כי זו מדינה שהייצוא ממנה מותר ואף יוצא ממנה כבר קנאביס לקנדה בעבר. עם זאת, לדבריו, החברות הקנדיות עוד לא כולן מכירות את האפשרות הזו, וזו הסיבה שבגללה אינו מציין באיזו מדינה מדובר. "לא בא לי שעוד מגדלים, לאו דווקא ישראלים, יפנו לאותה מדינה", אמר. "כרגע יש לנו את האישור היחיד לחברה זרה, לגידול קנאביס באותה מדינה. המתחרים שלי יגלו את זה לבד, אבל אולי זה יקח להם עוד כמה זמן".

בכוונת החברה להקים חווה נוספת הקרובה יותר לשוק האירופאי.

לגבי הפעילות בישראל אמר ברכה: "בעוד כשלושה חודשים אפשר יהיה לראות את השתילים. יש לנו גם אישור להקים מפעל GMP . ובית מסחר להפצה".

ברכה מודע לספקנות בשוק לגבי תחום הקנאביס ולמעמדה של טוגדר כמי שנכנסה לשוק יחסית לא מזמן. "אנחנו מתקדמים, בונים את התשתיות, חותמים על עוד ועוד הסכמי שיווק. עד כה תמיד הצגנו רצף של: מו"מ, מזכר הבנות, חוזה. עד כה אנחנו עומדים בהבטחותינו. לאט לאט ירדו לכם הספקות. תסתכלו על השוק הקנדי, ושם תוכלו לראות את העתיד של החברות הישראליות". לדבריו, אף שהחברות הקנדיות מתקדמות יותר, הן יכולות לספק רק 15% מן הביקוש הצפוי במדינה, לאחר שלפני כשבועיים אושרה הלגליזציה של הקנאביס בקנדה.

היתרון הישראלי, לדבריו, הוא המחיר. "יש לנו תנאי מזג אוויר טובים, כמו השמש, הטמפרטורה והלחות. יש לנו מגדלים מומחים, שיודעים כיצד לגדל את הצמח כך שאיכותו לא תיפגע מן האקלים או ממחלות".

ברכה העריך כי מישראל יותר בעתיד הייצוא רק של שמן קנאביס, אולם מן המדינה האפריקאית תייצא החברה תפרחות, מהן יוכלו חברות אחרות להפיק שמן בתנאים שלהן. כך למשל, חתמה טוגדר על הסכם עם חברת פרמייר מים המלח, לפתח קו מוצרים קוסמטיים משותף שיכיל את החומר הפעיל CBD המופק מן הקנאביס, יחד עם מינרלים מים המלח".

ברכה ציין כי החברה עדיין עומדת בתחזיות שהציגה כשהודיעה לראשונה על הכוונה למזג לטוגדר פעילות קנאביס. תחזיות אלה נתפסו אז כשאפתניות מאוד, והן: 50 מיליון שקל הכנסות ב-2019, 150-300 מיליון דולר ב-2020 ו-300-600 מיליון דולר מ-2021 והלאה.

ניר פלס, יו"ר חברת קנאשור המיועדת להתמזג לתוך החברה הבורסאית דירקט קפיטל, פתח באנלוגיה: "בשנת 1996-1997, קראתם חדשות כלכליות ב"גלובס", "הארץ" ו"ידיעות". אחר כך הייתה בועת האינטרנט, והיום אתם קוראים חדשות "בגלובס", "דה מרקר" מקבוצת "הארץ" ו"כלכליסט" מקבוצת "ידיעות"". כוונתו הייתה לומר כי גם שווקים שמתחילים כבועתיים ומושכים שחקנים חדשים רבים, ישלטו בסופו של דבר על ידי השחקנים בעלי הידע הבסיסי בתחום.

קנאשור רואה את עצמה ככזו. היא הוקמה כספין אוף של חברת סולבר שכבר יודעת לייצר חומרי גלם שונים מסויה, וגם קיבלה מסולבר מפעל קיים.

לדעת פלס עיבוד של קנאביס אינו שונה מעיבוד של סויה באופן מהותי. "יש לנו מפעל קיים, ידע בתחום תוספי המזון והמזון, וידע בפיתוח של קטגוריה חדשה בתחום מזון הבריאות" (פלס ושותפו שמעון בר קמה הסבו את מפעל אשבל לתחום הקמחים והמאפים ללא גלוטן והפכו לחברה מובילה בתחום).

מפעלי קנאביס צריכים, כפי שציין גם ברכה, לקבל אישור GMP כדי לפעול בישראל. "מה זה אישור GMP?", שאל פלס. "זה לא מסמך שאתה מקבל פעם אחת וגמרנו. להגיע לתקן GMP זה קשה. לאבד אותו זה קל. בעבר כבר השתתפתי ברכישת חברה שאיבדה את תקן ה-GMP שלה. לכן יכלנו לרכוש אותה. החזרנו לה את התקן אחרי חודשיים". לדברי פלס המפעל שהיה של סולבר מתאים לרישוי GMP , והחברה יודעת לשמור עליו.

יצויין כי קנאשור אינה מגדלת קנאביס. בכוונתה לעבד קנאביס שתרכוש מחקלאים אחרים. הייצור במפעל שלה עדיין לא התחיל.

פלס, בניגוד לרוב חברות הקנאביס הבורסאיות, לא מאמין שישראל תתחרה בשוק הקנאביס על בסיס מחיר. "ישראל היא מדינה שבה הכל יקר. אני לא מאמין שיהיה ייצור של משהו זול מן המדינה הזו. לכן צרך בידול של המוצרים שלנו, מיתוג, ערך מוסף. היתרון של ישראל בקנאביס הוא לא השמש. היתרון הוא רגולציה שהיינו חלוצים בה, ותודה רבה למדינה שהובילה את זה כבר לפני עשור ושוב חדשה את הרגולציה תוך שנתיים. לא נצליח להתחרות בחקלאות מקליפורניה או מקסיקו, אלא אם נביא לשוק מוצרים באיכות גבוהה בעלי ערך מוסף פרמצבטי גבוה. האם נצליח להתחרות בכמויות גדולות? יש חברות שעשו את זה. כתר פלסטיק עשו את זה, אבל על פניו לא זה היתרון בארץ".

זו אחת הסיבות שבגללן חתמה קנאשור על שיתוף פעולה עם הדסה מדיקל, אשר תעניק לקנאשור גם את הרשות להשתמש בשמה כאשר קנאשור תשווק קנאביס בישראל. כמו כן ישתפו הדסה וקנאשור פעולה במו"פ סביב צמחי הקנאביס של קנאשור. "באמצעות היכולת שלנו לייצר חומר גלם איכותי והידע המחקרי שלהם, נביא לעולם מוצר מבודל", הוא חוזה.

משקיע מן הקהל שאל את פלס, כיצד תתמודד החברה אם לא יותר ייצוא קנאביס מישראל, שהרי אין לה מפעל בחו"ל? פלס ציין כי המפעל נבנה תחילה עם יכולות ייצור בסדר גודל קטן, אבל עם אופציה לסקייל אפ.

נראה כי דברי החברות שכנעו את המשתתפים. בשעה זו נסחרת מניית חברת טוגדר  בעליות של 4.5%, והחברה שווה 410 מיליון שקל. דירקט קפיטל-ש  הפועלת למזג לתוכה את קנאשור, עולה 10% ונסחרת לפי שווי של 19 מיליון שקל.

עוד כתבות

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

מנות במחתרת התאילנדית / צילום: דניה ויינר

אחת המסעדות התאילנדיות הטובות בישראל מסתתרת בכלל בחצר של בית

עגלת קפה שמגישה מאפה פיסטוק נדיר, מרכז הוליסטי שגם הציניקנים יתמסרו לו, מיזם אמנות נשי ומסעדה שאפשר למצוא בה בננה לוטי משובחת ● יום בפרדס חנה כרכור

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

המייסד של החברה בעלת הצמיחה המהירה בעולם מגלה את הסוד

הסטארט-אפ הראשון שהקימו נמכר למיקרוסופט, חברת אבטחת הענן שלהם מכניסה 350 מיליון דולר בשנה, ורק החודש הם עשו עסקת ענק נוספת ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

הפגנה הקוראת לשוויון בנטל. בלי נתונים מסולפים / צילום: שב״פ sha_b_p@

אותה אוזלת היד מאפשרת למגזר גדול לא לשאת בנטל וחונקת אותנו בפקקים

משבר הגיוס הוא משבר המטרו: שניהם יחד הוא אותו כישלון תשתיות ענק, של התחבורה המקרטעת פה ושל יסודות המדינה המתפוררים אחרי 76 שנותיה ● הסטטוס קוו מת. הגיע הזמן להיפרד מפתרונות הישראבלוף

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press, Nathan Howard

ארה"ב: מדד הליבה של ההוצאה לצריכה פרטית ירד ל-2.8%, כצפוי

מדד ה-PCE החודשי ירד ל-0.3% לעומת 0.5% בחודש שעבר ● מזרחי טפחות: "אי ההפתעה תומכת להערכתנו בתוואי הפד הנוכחי" ● היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות אירופה ובוול סטריט ● מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8% ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם