גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כץ: "העובדים רוצים לקבל כסף בלי לעבוד. התשובה היא לא"

כץ ציין עוד כי האינטרס של משרד התחבורה הוא לשדרג את הנמלים הקיימים ולא להחליש אותם ● "יש שמועות כי המדינה ויתרה על העמקת הרציפים הקיימים – לא דובים ולא יער. המטרה היא לאפשר ללקוחות לבחור בין הנמלים ולקבל את השירות הטוב ביותר"

ימים ספורים לאחר שההסתדרות הכריזה על ״מבוי סתום״ במו״מ מול נציגי המדינה על רפורמת הנמלים, שר התחבורה ישראל כץ התייחס אמש (ד') לראשונה לנושא ואמר: "העובדים רוצים להגביה את רשת הביטחון כדי שלא נגיע ליעד והם יוכלו לקבל כסף חינם בלי לעבוד - התשובה היא לא. לא נגדיל במילימטר את רשת הביטחון זה בדיוק המקום שמוכיח שצדקנו בתחזיות". הדברים נאמרו אמש בכנס PORT2PORT שהתקיים בגני התערוכה בתל אביב.

רשת ביטחון הוא פיצוי חודשי לעובדים בגין הירידה הצפויה בהיקף העבודה של הנמלים הממשלתיים לאחר פתיחת הנמלים החדשים ובמידה שסך כל המכולות המשונעות בישראל בעת פתיחת הנמלים החדשים יירד מתחת ל-3.6 מיליון מכולות (teu).

במהלך המו"מ האינטנסיבי שהתקיים בחודש האחרון על הרפורמה, העובדים דרשו מהמדינה להעלות את רף הפעלת רשת בטחון ל-4.5 מיליון teu. כיום, נציין, היקף השינוע של שני הנמלים עומד על כ-3 מיליון teu וצפוי לגדול בעתיד עם פתיחת הנמלים החדשים.

אחד הפתרונות שהועלה לאחרונה לסוגיה הוא הכנסת משקיע אסטרטגי לנמלים הוותיקים כך שיגדיל את מספר האוניות הפוקדות את הנמלים הוותיקים. לאחר הפגישה שהתקיימה לפני כשבועיים בין יו"ר ההסתדרות לשר התחבורה, הנושא הוצג על ידי המקורבים לדיונים כהחלטה שכבר התקבלה. ואילו בהתייחסו לנושא, אמר כץ: "אם וכאשר יסוכם על הליך להכנסת משקיע אסטרטגי בכל אחד מהנמלים הקיימים, חברות יעמדו בתור להשתלב בפעילות הנמלית במדינת ישראל".

כץ ציין עוד כי האינטרס של משרד התחבורה הוא לשדרג את הנמלים הקיימים ולא להחליש אותם. לדבריו, חברת נמלי ישראל מונתה לקדם את הפיתוח והעמקת הרציף בנמל אשדוד, כדי שיוכלו להתחרות בצורה הוגנת בנמלים החדשים המוקמים כיום בחיפה ובאשדוד. "יש שמועות כי המדינה ויתרה על העמקת הרציפים הקיימים - לא דובים ולא יער. המטרה היא לאפשר ללקוחות לבחור בין הנמלים ולקבל את השירות הטוב ביותר".

ואולם, העובדים מתקשים להאמין כי עם פתיחת הנמלים החדשים תיווצר תחרות "הוגנת", ולדבריהם הנמלים החדשים בבעלות חברות הספנות הבינלאומיות יסיטו את מרבית הביקושים אליהם. ביום ראשון האחרון, נזכיר, ההסתדרות פנתה לבית הבין הארצי לעבודה בבקשה לקבוע דיון דחוף בנושא, בו היא צפויה לדרוש את זכות השביתה של עובדי הנמלים. הדיון נקבע ליום שני הבא בשעה 17:00.

"כשהתחלתי להתניע את התהליך להקמת הנמלים, אמרו לי שאי אפשר להקים נמל חדש והציעו להתחיל לדון בתהליך רק ב-2025 ואף גיבו זאת במסמכים. אולם, אני פעלתי להיפך והחלטתי להוציא את התכניות לפועל. כך היה גם עם שדה התעופה רמון שבתמנע - קיבלתי המון התנגדויות ונימוקים למה לא, ושדה התעופה רמון יתחיל לפעול עוד השנה", המשיך כץ.

"היה ויכוח אם צריך נמלים נוספים או לא, מנהל רשות הספנות והנמלים במשרד התחבורה, יגאל מאור, אמר שאניות גדולות זה העתיד וצדק. אם לא נבנה נמלים חדשים - הספנות העולמית תדלג על ישראל. נמלי מים עמוקים הם תנאי לנוכחות על מפת הספנות העולמית", אמר השר כץ.

בנמל חיפה לא בדיוק מסכימים עם ההצהרות של ההסתדרות לגבי "מבוי סתום" במו"מ. אשל ארמוני, יו״ר דירקטוריון חברת נמל חיפה אמר בנאומו בכנס: ״אני סבור שניתן להגיע להסכמות בין כל הצדדים בטווח הזמן המיידי ואין אף סוגיה שאיננה ניתנת לגישור. ניתן לשפר וצריך לשפר את הדינמיקה של דיוני המו״מ, אבל למרות כל זאת יש התקדמות, ואם זה היה תלוי בי ניתן היה לסגור הכל תוך שבוע. כל הנתונים הדרושים לקבלת החלטות נמצאים על השולחן. אין שום סיבה שהתעשייה והציבור ישלמו מחיר על מלחמות ואגו. הגיע הזמן לסגור עניינים. יש לסכם את הרפורמה מהר ככל האפשר״.

יו״ר דירקטוריון חברת נמל אשדוד, אורנה הוזמן-בכור התייחסה בכנס לאתגרי הנמל בעידן התחרות: ״אנו מתמודדים כעת בשלוש זירות מרכזיות וצריכים להרכיב את הקובייה ההונגרית כדי שתתאים לנמל. יש את אתגר המוכנות לתחרות, שמצריך את ההשקעות החשובות עתירות התקציבים של 1.5 מיליארד שקל בטווח המיידי, אתגר משא ומתן עם העובדים המתקיים בימים אלו, ואתגר שיפור השירות.

״בנושא שיפור השירות - אנו מנסים למצוא את התמהיל הנכון כדי לתת האת השירות המיטבי ללקוחות. בנושא כח האדם- אנו מקיימים משא ומתן אינטנסיבי. אני מאמינה שהדברים צריכים להתקיים בדיאלוג ולא בבתי משפט. בתחום ההשקעות - אנו דנים בדירקטוריון בימים אלה בהשקעה משמעותית ביותר ברציף 21 כדי שהנמל יהיה ערוך לתחרות ב-2021. לסיכום, האתגרים כולם יביאו את הנמל להמשיך להיות נמל מוביל ולהתחרות במסגרת הוגנת כשעל קו הזינוק ישנם שישה שחקנים", אמרה הוזמן-בכור.

בתוך כך, בנמל אשדוד כבר החלו להיערך לתחרות הצפויה - ל"גלובס" נודע כי דירקטוריון והנהלת החברה החליטו למכור את שתי הגוררות הוותיקות שלא מתאימות לביצוע תמרון אניות בעלות נפח מטען גדול. שתי האוניות "סופה ו-"געש" שהיו בשירות הנמל במשך כ-30 שנה נמכרו לחברת ספנופוליס היוונית בסיומו של הליך מכרזי בינלאומי שנוהל על ידי החברה בסכום של 730,000 דולר. זאת, במטרה להצטייד בגוררות חדשות וגדולות יותר כדי להתמודד עם קליטת אוניות ענק של למעלה מ-14,000 TEU.

עוד כתבות

ביל אקמן ואישתו נרי אוקסמן / צילומים: RICHARD BRIAN, רויטרס; ויקיפדיה, Noah Kalina

המיליארדר ביל אקמן: "בורסת ת"א זמינה במחיר מציאה בגלל המלחמה"

אקמן ואישתו נורי אוקסמן רכשו בתחילת השנה כ־5% ממניות הבורסה תמורת כ־100 מיליון שקל ● "אני מאוד מתרשם מההנהלה, התוכניות העסקיות שלהם והיכולות הטכנולוגיות שלהם", כתב בציוץ ב-X

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

עובדים שהוצאו לחל"ת בענף התיירות עומדים להישאר ללא דמי אבטלה

במשרד האוצר הניחו שאין צורך בקביעת מודל חל"ת ארוך־טווח וסברו כי המלחמה תסתיים לפני שהעובדים ימצו את ימי האבטלה והחופשה שצברו ● כעת, עסקים רבים טרם התאוששו, כשהמצוקה הגדולה היא בענף התיירות

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בנעילת הבורסה; אופקו הלת' זינקה בכ-8%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● הבורסה מסכמת את הרבעון הראשון: "מדדי ת"א-35 ות"א-90 רשמו תשואה חיובית של כ-5% וכ-11%, בהתאמה" ● זינוק של כ-50% בצבר ההזמנות של רפאל ● ביל אקמן: "מניית בורסת ת"א זמינה במחיר מציאה" ● דלק תחלק דיבידנד בסך של רבע מיליארד דולר ● בנק ישראל לא יאפשר לאחים נאוי לשלוט בישראכרט עם שיעור החזקות נמוך מ-30%

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה ירוקה בתל אביב; נובה מטפסת בכ-3%

מדד ת"א 35 קופץ ב-1% ות"א 90 עולה ב-0.5% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025" ● טסלה ממשיכה במומנטום השלילי לאחר שבמורגן סטנלי הורידו את תחזית המכירות של החברה

אילן ששון, מנכ''ל ובעלי רום כנרת / צילום: אלון רון

נאמני חברת הנדל"ן שקרסה חושפים: החוב מגיע ליותר ממיליארד שקל

עורכי הדין שמייצגים את נושי חברת הנדל"ן רום כנרת ביקשו מבית המשפט לדחות את הצעת הרכישה שהוגשה, בטענה כי היא "חסרת ערך" מול ההיקף העצום של תביעות החוב, שעומד על פי 5 מההערכות הקודמות ● "ההצעה תוריד לטמיון את המאמצים להצלת הפרויקטים ותזיק פי כמה וכמה למעורבים"

בנייה חדשה בירושלים / צילום: Shutterstock

תל אביב מול ירושלים: הגרפים שמראים איפה שוק הנדל"ן צומח יותר

לפי נתוני הלמ"ס, אחת משש דירות שהחלה בנייתן אשתקד נמצאה בערים תל אביב או ירושלים, כשבאחרונה מדובר בהיקף שיא של 2.5% מהדירות הקיימות ● אבל כשברקע מגמת ההאטה הכללית, תל אביב הידרדרה למקום חמישי במספר העסקאות, בעוד שירושלים מובילה בבטחה

נשק אמריקאי נוחת בישראל אחרי המתקפה ב־7 באוקטובר / צילום: ap, Lolita Baldor

אמברגו הנשק הקנדי על ישראל רק נכנס לתוקף, וכבר עומד בסימן שאלה

ברקע החלטת הפרלמנט הקנדי לעצור את היצוא הביטחוני לארץ, הודיע משרד החוץ במדינה כי חברות עם אישורים בתוקף, יוכלו להמשיך ● בשלהי 2023, זינק יצוא הנשק מקנדה לישראל

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

"נעביר את ההתייקרויות ללקוחות": בדיפלומט מזהירים מאפשרות של העלאות מחירים

יבואנית המזון והטואלטיקה פרסמה את תוצאותיה לשנת 2023 ולרבעון האחרון והציגה צמיחה בהיקפי הפעילות בישראל וכן בפעילותה העולמית ● למרות זאת - החברה הזהירה, שוב, מפני אפשרות להעלאת מחירים בהמשך השנה

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: רונן חורש

האוצר על הצעת משרד הבינוי לעזור לקבלנים: "לא ישימה בעליל"

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון יהודה מורגנשטרן אמר כי יבוצע פיילוט לסיוע לקבלנים שיאחרו במסירת דירה בשל המלחמה, תחילה בשלוש ערים - בשדרות, בקריית שמונה ובשלומי • מנכ"ל האוצר הייזלר: "לא מכיר את ההצעה"

ציור הקיר להחזרת החטופים, ובהם אלמוג מאיר ג'אן / צילום: באדיבות משפחת מאיר

אימו של החייל החטוף: "גורמי הביטחון הפחידו אותנו"

מחבל פתח באש לעבר רכבים שנסעו בכביש 90 מצפון ליריחו, בן 30 נפצע בינוני ובן 21 ובן 13 נפצעו קל ● דיווחים פלסטיניים: צה"ל תוקף בצפון הרצועה; במקביל, פעילות נרחבת של הכוחות באיו"ש ● קבינט המלחמה דן בחידוש המגעים לעסקה ● סמ"ר ניסים כחלון, בן 21 מחדרה, נהרג בדרום הרצועה • דיווחים: 9 הרוגים בתקיפת צה"ל בשני מוקדים בדרום לבנון • עדכונים שוטפים

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

בזכות אגד: הרווח הנקי של קיסטון זינק ב-300%

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: קיסטון מציגה תוצאות חזקות בזכות אגד, והרווח הנקי של רציו ירד ל-127 מיליון דולר ● מדור חדש

הדולר היה השנה מקלט בטוח ופתאום איבד גובה / אילוסטרציה: Shutterstock, Africa Studio

שני המטבעות האלו נחשבים למקלט בטוח, אז למה אחד צונח והשני ממריא?

הין היפני בשפל של 34 שנים והדולר מתחזק מול כל המטבעות ● קובי לוי ראש דסק אסטרטגיית שווקים בלאומי: "הין במגמת פיחות חדה, במקביל להחלטת הבנק המרכזי להעלות את הריבית לטריטוריה חיובית, הדולר התחזק על רקע נתוני מאקרו טובים"

עובדי חברת הביומד גמידה סל / צילום: איל יצהר

חברת הביומד גמידה סל תהפוך לפרטית ותפטר 25% מהעובדים

קרן הייברידג' משתלטת על גמידה סל באמצעות המרת אג"ח ותהפוך אותה לחברה פרטית ● מנכ"ל החברה אבי ג'נקינס: "החיפוש שלנו אחר חלופה אסטרטגית לא הניב תוצאות" ● המניה צונחת ביותר מ-80%

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

החברה שביטלה עסקת רכישת דירות ב־97 מיליון שקל והשיא של רפאל

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: רפאל מסכמת שנה עם שיא בהכנסות ובצבר ההזמנות, הרווח של מיטרוניקס בירידה ומשק אנרגיה עברה לרווח של 1.6 מיליון שקל בזכות פרויקט יכיני, אזורים Living ביטלה רכישת 48 דירות בפרויקט בבני ברק וחברת הביטוח איילון עברה לרווח ● מדור חדש

תוכנית בת גלים / הדמיה: דרמן ורבקל אדריכלות

1,300 דירות במקום בסיס חיל הים בחיפה

תוכנית 'בת גלים' להקמת שכונה חדשה אושרה בוועדה המחוזית חיפה ● הרשויות שיכולות לקבל תמיכה מהרשות להתחדשות עירונית ● וגם: מאות יחידות דיור חדשות בגליל המערבי ● חדשות הנדל"ן

עידן וולס, מנכ''ל קבוצת דלק / צילום: רון קדמי

העסקה שתגדיל את פוטנציאל הנפט של קבוצת דלק ב-100 מיליון חביות

הקבוצה סיימה את שנת 2023 עם הכנסות של 12.3 מיליארד שקל, צמיחה של 2.8% אבל הרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות ירד ב-60% ● החברה הבת איתקה צפויה להתמזג עם חברת נפט הפועלת בים הצפוני ● התגמולים לשלושת בכירי קבוצת דלק הסתכמו ב-2023 בעלות מצרפית של כמעט 50 מיליון שקל