גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סקר: 70% משוק הנדל"ן חושבים שמחירי הדירות יקפאו או ירדו

אמנם סקר הוא רק סקר ולא תמיד הוא משקף את המציאות, אבל לסקר של מידרג יש יתרון - הוא מביא את הקולות מהשטח - קולות של פעילים בשוק הנדל"ן, אלה שמתפרנסים מהענף, דוגמת מתווכים שחשים את הדופק של השוק מדי יום, שמאי מקרקעין ויועצי משכנתאות

דירות למכירה בת"א / צילום  שלומי יוסף
דירות למכירה בת"א / צילום שלומי יוסף

אתר מידרג (midrag.co.il), המוכר לציבור בעיקר כאתר שבו מדורגים בעלי מקצוע מתחום הצווארון הכחול, נכנס גם לתחומי הנדל"ן והחל לדרג יועצי משכנתאות, שמאי מקרקעין, מתווכים ועוד. לפני כשנה פרסמתי כאן סקר של האתר, שכלל 120 בעלי מקצוע בתחום הזה - 50 מתווכים, 40 יועצי משכנתאות ו-30 שמאי מקרקעין, וחזה את מגמת בלימת הבחירים בצורה די מדויקת. בזמנו, 46% מבעלי המקצוע בתחום הנדל"ן חשבו שהמחירים יקפאו, 38% חשבו שהם ימשיכו לעלות ו-16% חשבו שהם ירדו. כלומר, לפני שנה חשבו 62% מקרב בעלי המקצוע שאין לצפות לעליית מחירים, וזה אכן מה שקרה בשטח בשנה החולפת: בלימת מחירים ואף סימנים בולטים לירידתם.

אמנם סקר הוא רק סקר ולא תמיד הוא משקף את המציאות, אבל לסקר של מידרג יש יתרון - הוא מביא את הקולות מהשטח - קולות של פעילים בשוק הנדל"ן, אלה שמתפרנסים מהענף, דוגמת מתווכים שחשים את הדופק של השוק מדי יום, שמאי מקרקעין ויועצי משכנתאות. ברור שלכולם בשוק הזה יש אינטרס, אין טבעי מכך - כל אחד מעוניין להרוויח כמה שיותר בתחומו, אבל הסקר מספק תמונה רחבה דייה, גם אחרי שמנטרלים את ההטיות והאינטרסים הטבעיים.

נוחם אוחנה, מנהל האתר, הוא מאמין גדול בקולות האלה מהשטח. "אחרי 15 שנה בתחום הדירוג, אני יודע שחוכמת ההמונים עובדת ולכן אני מאוד מאמין בחוות-דעת אותנטיות מהשטח", הוא אומר. "עם כל הכבוד למדדים שמגיעים באיחור, מי שיודע מה באמת קורה כרגע בשטח הם אנשי המקצוע שחווים את השוק יום-יום. כאשר הוצאנו את סקר הנדל"ן לראשונה לאוויר, לפני שנה, 120 אנשי המקצוע ששאלנו היו בין הראשונים לזהות נכון את המגמה, שהתבררה לאורך השנה כעובדה. בקיצור, חוכמת ההמונים עובדת שוב".

אני מסכים עם אוחנה לחלוטין בעניין המדדים הרשמיים של מכוני המחקר השונים, ובראשם הלמ"ס. בדרך כלל הסטטיסטיקה, ויש לכך תימוכין, מפגרת בכמה חודשים אחרי מה שקורה בשטח בתחומים הכלכליים. ובכלל, כיוון שתחום הדיור הוא כה מורכב ומושפע משפע של גורמים (ריבית, מיסוי, היצע וביקוש ועוד), ונמדד במגוון רחב של מדדים (מדדי דיור, התחלות בנייה, גמר בנייה ועוד), יש חשיבות לעוד כלי, כמו סקר בעלי מקצוע, כדי לקבל אינדיקציות נוספות על מה שקורה באמת בשוק הדיור.

הסקר שביצע האתר השנה כלל 154 בעלי מקצוע: 78 מתווכים, 43 יועצי משכנתאות ו-33 שמאי מקרקעין. מהסקר עולה בבירור שהנטייה לבלימת מחירים ולירידת מחירים בשוק הדיור התחזקה: כ-43% סבורים שהמחירים ימשיכו לקפוא, כ-27% מאמינים שהמחירים ירדו (עלייה מהסקר הקודם) וכ-30% סבורים שהמחירים יחזרו לעלות (ירידה מהסקר הקודם). השורה התחתונה: 70% מבעלי המקצוע בשוק הנדל"ן סבורים שהמחירים יקפאו ואף ירדו. מדובר בעלייה לעומת הסקר הקודם, מה שמחזק את המגמה הנוכחית בשוק הדיור. חשוב לציין שהדומיננטיות של המתווכים בהרכב הסקר הייתה עלולה להטות אותו "לטובת" עליות בשוק הדיור, כי המתווכים הם מתפרנסים ישירות מכך ולכן יש להם אינטרס טבעי בהמשך העליות.

בנוגע ל"מחיר למשתכן", על פי הסקר הדעות חלוקות לגבי מידת ההשפעה של התוכנית ומשקפות את הדיון הציבורי על מידת יעילותה. כ-49% סבורים שהתוכנית השפיעה במידה רבה מאוד עד בינונית על מחירי הדיור ואילו 49% האחרים סבורים שהתוכנית השפיעה במידה מועטה או לא השפיעה כלל. 2% הנותרים השיבו שהם לא יודעים.

הנה כמה ציטוטים מעניינים מהתשובות של אנשי הנדל"ן בסקר:

איתי מרדיקס, יועץ משכנתאות: "שילוב של תשואה נמוכה, ומס רכישה ושטח, גורם למשקיעים בשוק הנדל"ן לשבת כרגע על הגדר. הרוכשים כרגע יכולים להכתיב את המשא ומתן והמוכרים מתפשרים קצת יותר במחיר הנכס. נכון לשנה הנוכחית, מגיעים אליי הרבה יותר לקוחות משנים קודמות, שעומדים בפני רכישת נכס ועדיין לא הצליחו למכור את הנכס שלהם. ומה הייתי מציע לקרוב משפחה? אם הוא משפר דיור או קונה דירה ראשונה למגורים, שילך וירכוש. אם הוא מעוניין לקנות נכס להשקעה, שיהיה סבלני. חלק מהמוכרים בלחץ, וניתן לרכוש נכסים גם בפער של 5%-10% מתחת למחיר השוק. בטווח של 5 השנים הקרובות, אני לא צופה צניחת מחירים - המחירים יישארו בטווח של פלוס או מינוס 5%-10% ולא מעבר".

מתווך דירות באזור פתח-תקווה וראש-העין: "השוק במצב די קפוא. הן המוכרים והן הקונים די פסיביים, ועסקאות מתקיימות בדרך כלל בנסיבות של מימושים או אילוצים. מספר העסקאות נמוך מאוד, ומבחינת מחירים נכון לשנה האחרונה מדובר בירידות של אחוזים בודדים. בניתוח יותר מעמיק, על דירות קטנות של עד 3 חדרים יש ביקוש עם לחץ מלמטה, קרי עליות מחירים קלות. באזורים מסוימים גם על דירות 3.5 חדרים יש ביקושים עם עליות. בדירות גדולות יותר השוק קפוא עם ירידות קלות מאוד. ניתוח זה נכון לאזור ההתמחות שלי".

יערה ליפקיס, שמאית מקרקעין: "קיימת אי-ודאות מאוד גדולה בשוק, יש פרסומים על ירידה במחירים ונראה לי שמחיר למשתכן לא הניבה את התוצאות הרצויות. לדעתי המגמה כיום מבטאת אפקט פסיכולוגי לטווח קצר, בעיקר עקב חוסר הוודאות כיום בשוק הנדל"ן. עם זאת, יש ירידה בהתחלות הבנייה, כלומר ההיצע קטן. במובן הפשוט ביותר, בטווח הארוך המחירים יעלו. כדי להוריד את מחירי הנדל"ן באופן משמעותי נדרש להגדיל את ההיצע, 'לשחרר' לשוק קרקעות מדינה לבנייה במחיר נמוך יותר מהמוצע כיום, להפחית את הרגולציה, לסייע ליזמים לבנות, לתמוך ברשויות מקומיות (תשתיות, מוסדות ציבור וחינוך וכיו"ב) כדי שיעודדו התחדשות עירונית בתחומם וליצור תוכנית מערכתית כוללת להקמת יישובים חדשים בזמן בנייה קצר, כמו שבוצע בזמנו בשנות התשעים".

לפי החגיגות של האינטרסנטים בשוק הנדל"ן סביב מדד מארס-אפריל, ולפי חלק מהכותרות על חזרה כביכול למגמת עליות, ניתן היה לחשוב שמדובר במדד חיובי בצורה קיצונית. אז לפני שפותחים את בקבוקי השמפניה, אולי כדאי להזכיר שהמדד הכללי האחרון עמד על 0%, והמדד המחוזי הצביע על שלושה חודשים רצופים של ירידות במחוז ת"א, למי שחושב שמחירי הדירות בת"א חסינים לנצח נצחים. אולי כדאי להזכיר גם שרק לפני שנה לעגו לכל מי שחשב שהמחירים נבלמים והמציאות טפחה על פניהם.

ול"חגיגות" סביב הירידה בהתחלות הבנייה: אכן, התחלות הבנייה הן אינדיקטור שלילי, אבל צריך להבהיר את הסיפור של הנתון הזה וההיסטוריה שלו. אכן, יש ירידה אבל לבטח לא בשיעורים שעליהם הצביע הלמ"ס. מצורפת כאן טבלה המסכמת את הפער בהתחלות הבנייה בין הפרסום הקודם של הלמ"ס (מארס 2018) לבין הפרסום הנוכחי. אפשר לראות כאן דבר מדהים: בפרסום הנוכחי עודכן כלפי מעלה נתון הרבעון השלישי של 2016 ב-5.5%! העדכון הוא אפילו לא לעומת הפרסום הראשוני של הרבעון השלישי ב-2016, אלא לעומת פרסום מלפני שלושה חודשים.

נלך הלאה עם הטבלה ונתמקד ברבעון הראשון לפני שנתיים: הפער בין שני הפרסומים האחרונים היה שולי ועמד על 0.6, אבל אם נחזור ל"קריאה הראשונה" של הנתון הזה, ביוני 2016, נראה שהוא עמד אז על 11,812 התחלות בנייה. בפרסום שהוציאה אתמול (ד') הלמ"ס, הנתון היה 13,563 - פער משמעותי של 15%(!). המסקנה היא שהחגיגות מוקדמות מאוד, ושוב, זו הוכחה שהסטטיסטיקה מפגרת בכמה חודשים (ואף שנים במקרה הזה). לכן החגיגה השבוע על ירידה של 15% בין הרבעון הראשון של 2018 לרבעון הקודם לו אכן אמיתית. כמובן, כל האינטרסנטים "שכחו" לציין שהרמה שנרשמה ברבעון הראשון אשתקד הייתה חריגה במיוחד, כנראה על רקע הבשלת פרויקטים של "מחיר למשתכן", ולכן ההשוואות הרבעוניות השנתיות מעוותות. בקיצור, תפסיקו לשחק עם המספרים בהתאם לאינטרס. נתוני אמת ועובדות, במיוחד בשוק הדיור, אינם אופציה, הם חייבים להיות נכס בסיס בשיח הציבורי.

2%, זו הרמה של הריבית בארה"ב לאחר העלאתה בשבוע שעבר. בישראל לא תהיה ברירה אלא להצטרף למגמה, במיוחד לאור העובדה שיש סימנים ראשוניים לאינפלציה. השחקנים בשוק לא הפנימו עדיין שעידן הכסף הזול קרב לקצו. זה הגורם הכי משפיע בשוק הנדל"ן, וכמו שהוא השפיע בסחרור המחירים, הוא גם ישפיע לצד השני.

עוד כתבות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם