גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יש מיליארד סינים שמטיילים בעולם: מה זה עושה לכלכלה?

בסביבה כלכלית של תיירות בינלאומית, שבה תייר יכול לעלות על מטוס בשדה התעופה ולהגיע לכמעט כל יעד בעולם, המדינות נלחמות על תיירים ● מדינות ש"מייצאות" תיירים צוברות השפעה וכוח כלכלי ● בחינת עולם התיירות מצביעה על המגמה המסתמנת: התיירים הסינים בדרך לכבוש את העולם

תיירים סינים / צילום: Erik de Castro / צילום: רויטרס
תיירים סינים / צילום: Erik de Castro / צילום: רויטרס

"תראה עולם, תטייל בו, תכיר אותו. זה יותר מופלא ומדהים מכל חלום שמיוצר או ששילמו עליו במפעל". הציטוט הוא מתוך הספר פרנהייט 451 שכתב ריי ברדבורי, שמתאר עולם של שלטון ריכוזי, אשר קובע בין היתר מה האזרחים יידעו ויקראו ומה לא.

אבל גם כשחיים בשלטון ריכוזי, אי-אפשר לדכא את הרצון לגלות את העולם, את הסקרנות שדוחפת אותנו לרצות להיות במקומות חדשים, במדינות אחרות מאלה שאנחנו מכירים, ולהכיר אזורים חדשים שלא ידענו על קיומם. האזרחים הסינים, שבמשך שנים חיו בחברה סגורה ומסוגרת באופן יחסי, החלו לשפר את מעמדם הכלכלי, לצבור נכסים ולעלות בסולם החברתי. לסינים ששיפרו את מצבם הכלכלי, ונמנים כיום עם מעמד הביניים הסיני, יש רעב להצליח, לגלות ולראות מה עוד העולם הגדול טומן בחובו עבורם. בינתיים, בתחום התיירות, הרעב הזה מוביל לכך שהתיירים הסינים טורפים את העולם.

טוב לתעסוקה, טוב לדמוקרטיה

ישנם שני סממנים עיקריים לענף התיירות. בהיבט הכלכלי מדובר בענף עתיר כוח-אדם. ענף התיירות הוא יצרן משרות, בעיקר לעובדים הנמצאים לא פעם בעשירונים הנמוכים מבחינה כלכלית. מעצם היותו ענף שירותים, נסמך ענף התיירות על ידיים עובדות: מנקים, מלצרים, פקידי קבלה ושירותים לתייר, בתחומים של חנויות מזכרות, צילום, נהגי מוניות, מדריכי טיולים וכיו"ב. מכאן שמדינות שואפות להגדיל את כמות התיירים הנכנסים, כדי לייצר מקומות עבודה ומקורות הכנסה. התיירים שמבקרים במדינה מכניסים לה מטבע זר כשהם ממירים את מטבע המדינה שממנה הגיעו למטבע המקומי.

היקף ההוצאות של תיירים מחוץ למדינתם

היתרון השני של ענף התיירות הוא היתרון החברתי; תיירות מאפשרת לאזרחים להיפגש עם אזרחים ממדינות אחרות, תרבויות אחרות וכך לומדים להכיר גישות אחרות של התנהלות. אסייג ואומר שהיתרון הזה יבוא לידי ביטוי כאשר אכן מתיירים במדינה, ולא סגורים במלון הכול כלול במדינת עולם שלישי, ולא יוצאים ממנו מחשש לאלימות וכיו"ב.

היתרון החברתי ברור יותר במדינות שמהן יוצאים תיירים, שכן זה מראה על פתיחות, והתושבים שחוזרים לארצם לאחר חופשה חוזרים עם מדדי השוואה למדינות אחרות, ועם שאלות כגון "למה אצלנו זה לא יכול להתנהל כך"? "למה אצלנו המילקי יקר יותר?" ועוד.

תיירות באישור המפלגה

אזרחים סינים גילאי 40 פלוס עדיין זוכרים תקופות שבהן כדי לצאת את גבולות המדינה היה צריך להיות מקושר מאוד למפלגה, וגם אז זה נעשה במשורה. בשנים האחרונות החל תהליך מואץ של יציאת תיירים סינים לנפוש מסביב לעולם. בתחילת המילניום היו בסה"כ כ-10 מיליוני סינים שיצאו את גבולות סין למדינות אחרות. נכון לשנת 2016 הכמות כבר עלתה לכ-135 מיליון, מתוכם כ-128 מיליון היו תיירים. ההערכות לשנת 2018 מדברות על כמות של כ-150 מיליון תיירים סינים, כלומר גידול של פי 15 בכמות התיירים ב-18 השנים האחרונות.

מספר התיירים הסינים

מבחינה כספית, ההערכה לשנת 2016 היא שתיירים סינים הוציאו כ-261 מיליארד דולר בשנה ברחבי העולם, ומהווים נתח של כ-20% מההוצאה העולמית בענף התיירות. לשם השוואה, תיירים מארה"ב, הנמצאת במקום השני, הוציאו רק כ-123 מיליארד דולר (רוב התיירות האמריקאית היא תיירות פנים).

לנתונים הללו יש משמעות כלפי העולם, ולא פחות מכך כלפי סין פנימה. תייר סיני שמגיע למדינה דמוקרטית, שבה הוא רואה את החופש שיש לאזרחים, רוצה קצת מזה גם בבית. לא מדובר על מהפכות ועל שינויים חדים - אך ייתכן שמדובר בתהליך ארוך-טווח, שיוביל לשינויים חברתיים עוד בימי חיינו.

השינוי שעוברת החברה הסינית משפיע בין היתר על יחסי החוץ, ובמצב עניינים שכזה, גם לסינים מתחיל להימאס מהגיבנת בדמות צפון קוריאה, שממשיכה להציג אותם באור חשוך - וייתכן שהשינוי הזה מצטרף לשלל הגורמים שמובילים לשינוי הגישה של סין ביחס לצפון קוריאה.

תהליכים חברתיים מתחילים מלמטה, עולים מעלה ויוצרים לחץ אצל ההנהגות, ובסוף התהליך מחלחלים מטה חזרה לציבור, בדמות שינוי. נדמה שהתיירים הסינים בהחלט עושים זאת, וזו רק ההתחלה - בעיקר כשמביאים בחשבון שרק ל-5% מאוכלוסיית סין יש דרכונים (לעומת נתון של 40% בארה"ב), ושהיקף הנפקת הדרכונים החדשים מדי שנה עומד על כ-10 מיליון. מדובר על נתון חיובי לענפי התיירות והתעופה העולמיים.

מבחינת מדדים - מדד DZLTR העולמי (תיירות ובילויים) השיא תשואה של כ-300% בעשור החולף, בעוד שהמדדים S&P 500 ודאו ג'ונס השיאו בתקופה המקבילה תשואות של 159% ו-171% בהתאמה. כאשר בוחנים את המגמה המתרחשת בסין, בדגש על הגידול בביקוש לתיירות מצד המעמד של הסינים האמידים, סביר להניח שהמגמה תימשך גם בשנים הקרובות.

תשואת מדד התיירות

הנקודה הישראלית

התייר הסיני מוציא בממוצע כ-1,000 דולר במדינה שבה הוא מטייל. ביעד דוגמת איטליה, התייר הסיני מוציא בממוצע כ-3,700 דולר (לא כולל עלויות תעופה ותחבורה). אין סיבה שתייר סיני לא יגיע גם לחופי הים בתל-אביב ובאילת.

הדרך הבטוחה להביא תיירים היא באמצעות תגמול כספי לסוכני התיירות בסין - ומדובר בהשקעה משתלמת ביותר מכל הבחינות. אם ישראל תצליח לגרום רק לתייר אחד מתוך כל מאה תיירים סינים לבקר בישראל, מדובר על תוספת של כמעט 1.5 מיליון תיירים בשנה, שישאירו בישראל כ-6 מיליארד דולר, שיתרמו בהערכה גסה לתוספת משרות של כ-100 אלף מועסקים.

על תהליכים אסטרטגיים בתחום התיירות בישראל כנראה שלא נוכל להשפיע. אז בינתיים, ננסה להשיא מזה תשואה בשוק ההון, באמצעות חשיפה לענף שככל הנראה ימשיך לצמוח ברמה העולמית, בין אם חלק מהתיירים יגיעו גם אלינו ובין אם לאו. כי כמו שכתב ברדבורי, העולם הוא מופלא יותר מכל חלום, ואם באמת רוצים, חלומות סופם להתגשם, וכשהם מתגשמים עבור 1.4 מיליארד סינים - זה משנה את העולם. 

■ הכותב הוא מנכ"ל OXTP INVESTMENTS ומשמש כמנהל תחום החוב בחברת Oscar Gruss&Son . הכותב ו/או חברות קשורות עשויים להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים, לרבות אלה שהוזכרו בכתבה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. 

עוד כתבות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל