גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה עובר על אל-על: הדרת נשים וביטולי טיסות

אל-על לא יורדת מהכותרות, בין היתר על רקע המקרה בו הזיזו נוסעות ממקומן כדי לפנות שורת כיסאות לחרדים וכן על רקע ביטולי הטיסות "בגלל הטייסים" ● מה עובר על החברה? ● פרשנות

מנכ"ל אל-על, גונן אוסישקין / צילום:סיוון פרג'
מנכ"ל אל-על, גונן אוסישקין / צילום:סיוון פרג'

מה עובר על אל-על בימים אלה? 100 ימי החסד של המנכ"ל הטרי גונן אוסישקין מגיעים אל סיומם, והחברה מככבת לאחרונה בכותרות - ולא בצד החיובי שבהן.

גם ביום חמישי האחרון חוו נוסעי אל-על שיבושים בטיסות, ולא מדובר בעיכוב סמלי שיכול להתרחש לכל חברה, כי אם בשיבושים שמובילים לעוגמת-נפש ולקלקול ממשי בתוכניות. כך למשל מי שתכנן לבלות סוף שבוע בליסבון ולטוס ביום חמישי בשעה 17:00 עם טיסה מספר 5161 (סאן דור), נאלץ לצאת לבירת פורטוגל ב-12 שעות עיכוב, כלומר בשעות הבוקר של יום שישי. עיכובים של שעות ארוכות נרשמו גם בטיסות לקייב ולברצלונה.

לנוסעי אל-על שתכננו לטוס ללונדון (לוטון) בטיסה 313 ביום חמישי, המבוכה הייתה גדולה בהרבה, משום שהטיסה בוטלה, ובכל שיבוש, עיכוב או ביטול כדאי לזכור את תגובת השרשרת, כלומר גם לטסים אל ישראל (לרבות תיירים) וגם לטיסות שאליהן משבצים אותם מטוסים בהמשך. "נסיבות מבצעיות", כהגדרת אל-על, הובילו גם לביטול 5 טיסות לאחרונה בקו לטורונטו, ביטולי טיסות להונג-קונג ולבייג'ין, ומסתמן שהיד עוד נטויה.

מה עומד מאחורי אותו נימוק עלום? האם אל-על רומזת כי הטייסים עמם היא מצויה במשא-ומתן בשנה האחרונה הם הם ה"אשמים" במצב?

כדי לענות על השאלה הזו כדאי לחזור לאחד מסימני השאלה הגדולים שמלווים את התנהלותה של אל-על לאורך השנים: באופן קבוע לו"ז הטיסות של אל-על, זה שהיא מוכרת לציבור הנוסעים בארץ ובעולם, אינו מאויש מראש במלואו. למעשה, לפחות שליש ממנו לא מאויש עד לרגע האחרון. אפילו במשמרת בבית קפה לא משאירים מצב כזה, אבל כאן החברה נסמכת על הקפצת טייסים (שהיא משלמת להם יותר לפיכך) שיענו לטלפונים שהם הורגלו לקבל יום או יומיים לפני טיסה.

בדרך-כלל השיטה הזו עובדת - אבל לא תמיד. טייסים מתלוננים על קושי לקיים אורח חיים תקין - לא רק פספוס של מסיבת הסיום של הילדה בגן אלא גם במצב שבו צוות שלם נתקע בבוסטון למשך 5 ימים לאור ביטולי הטיסות. ולא רק טייסים - גם דיילים שמתייצבים לטיסה ו"נשרפים" עד למועד שבו היא ממריאה - ויש צורך לשלח אותם לביתם ולהזניק להם מחליפים.

אל הכאוס הזה הצטרף פוסט שהעלה ביום שישי נוסע של אל-על בשם חן רותם. הפוסט, שזכה לעשרות אלפי צפיות, ל-4,000 שיתופים ולשיח קולני בתגובות, מתאר את שהתרחש בטיסה 002 של אל-על מנמל התעופה קנדי בניו-יורק לתל-אביב. בפסוט מתאר רותם כי לפני ההמראה, 4 נוסעים חרדים שעלו לטיסה מסרבים לשבת ליד נשים - אחד מהם, מתאר הנוסע, "אדוק וסגפן במיוחד, עלה למטוס כשעיניו עצומות בחוזקה, מובל ביד על-ידי חברו - ונשאר כך לכל אורך הטיסה". מתפתחת מהומה, וצוות אל-על מנסה לפתור את המשבר.

"החרדים לא מוכנים לדבר עם, או להסתכל על, הדיילות. כל הגברים בצוות, חוץ מהקפטן, עוסקים עכשיו רק בזה, במקום להתכונן להמראה ולשרת את הנוסעים. החרדים לא ממצמצים. אחד מאנשי הצוות מאיים: 'אם לא תשבו, אתם יכולים לרדת מהטיסה כבר עכשיו'.

"בסוף", כותב הנוסע, "אחרי דקות ארוכות של משא-ומתן, הצוות נכנע. ואז מתחיל תהליך דיפלומטי וממושך של הזזת נוסעות ממקומן, כדי לפנות שורת כיסאות לארבעת החרדים. יצוין כי כל העת הזאת, חובשי כיפה אחרים במטוס (חב"דניקים, חובשי כיפות שחורות, סרוגות ורפורמים אמריקאים) מביעים תמיהה וסלידה מהתנהגות החרדים. בסוף, אחרי הרבה התפתלויות, צעקות ותמרונים, שתי נשים (אחת אמריקאית כבת 70 והשנייה ישראלית צעירה) מסכימות, גם מפאת לחץ הזמן, לעבור מקום, והמשבר נפתר. הצוות, שהתרוצץ במעברים יותר משעה, נראה מותש כבר לפני ההמראה, אם כי יש להניח שמורגל כבר בסצנות שכאלה.

"רק למען הסר ספק: הנשים לא שודרגו למקום טוב יותר, רק עברו למושבים אחרים במחלקת תיירים. לא שזה רלוונטי לעניין העקרוני, כמובן. האם יש מדיניות רשמית כלשהי בעניינים שכאלה?", תוהה רותם בפוסט, "ואם כן, מהי? והאם כל נוסע יכול לדרוש - ולקבל - הזזת נוסעים אחרים ממקומם לטובת רווחתו האישית ועל-פי אמונתו הפרטית?".

אל השאלות של רותם אפשר להוסיף שאלה עקרונית - האם זהו מצב שהיה מתקבל על הדעת בחברת תעופה זרה? קשה להניח שחברת תעופה זרה הייתה מוכנה לספוג קנסות על עיכוב (שגובה נמל התעופה) בסיטואציה דומה.

אל-על נמצאת במובן מסוים במצב מביך. הקהל הדתי והחרדי חשוב לה. חרמות הן לא משהו שהחברה רוצה לחוות. נזכיר כי אל-על גם לא טסה רשמית בשבת לטובת הנוסעים הדתיים (שאמנם מצידם טסים גם בחברות מתחרות) - סוגיה שעולה לה בהפסדים קשים, וזאת לאור הרציונל הפשוט: מטוסים שעומדים על הקרקע, בכל חברה ובכל מצב, הם הפסד כספי שרחוק מלתאר מצב של התייעלות אליו שואפות כל החברות - וגם אל-על. בשבוע שעבר פרסמנו ב"גלובס" איגרת שהפיץ אושיסקין לעובדי אל-על, בה הוא קורא להם להתייעלות מחויבת המציאות.

עונת הקיץ נפתחת בימים אלה, ופתיחתה ברגל שמאל אינה מבשרת טובות. מזה 10 חודשים שוועד הטייסים של אל-על מצוי בשיחות קדחתניות עם הנהלת החברה דרך המגשר עו"ד עמוס גבריאלי. מקורות אמרו ל"גלובס" כי ההתקדמות בשיחות היא בבחינת צעד קדימה - שני צעדים אחורה. הרקע לשיחות הן לא רק פרצות שנותרו מחוץ להסכם שעליו חתם הוועד בשעתו עם דוד מימון, המנכ"ל הקודם של אל-על, שחווה את אחד מהמשברים הגדולים ביחסים עם ועד הטייסים, אלא גם תקנות ה-FTL שייכנסו לתוקף בחודש אוקטובר, כלומר ממש מעבר לפינה, והן מגדירות את שעות הטיסה המותרות והרכבי הטייסים לפי מרחקי הטיסה. במילים אחרות - חובה יהיה להגדיר מראש את מבנה השכר של הטייסים ולחדול מהמנהג של אי-איוש הטיסות הנהוג כיום.

האם אל-על הפכה להיות החברה שהישראלים אוהבים לשנוא? האמוציות בטוקבקים הן לפוסט האמור והן לחדשות האחרונות בהן כיכבה אל-על מלמדים את היחס שחשים כלפיה הנוסעים, גם אלה שמצהירים בטוקבקים שכבר מזמן נטשו את החברה שנושאת את דגל המדינה כלוגו שלה.

גם בתוך החברה מתארים העובדים אווירה קשה. השיבושים אמנם פוגעים בראש ובראשונה בנוסעים, אבל גם העובדים בכל הרובדים של אל-על חשופים לפגיעה, גם אם היא תדמיתית. ומי נהנה מכל זה? חברות התעופה הזרות, שממשיכות להתחזק על גב החברות הישראליות.

את חודש מאי האחרון סיימה אל-על עם נתח של 27% בתנועת הנוסעים בנתב"ג, לעומת נתח של 30% במאי שעבר. טורקיש איירליינס, וויז אייר ואיזי ג'ט הן הנהנות הגדולות מתנועת הנוסעים, שמספרם במאי האחרון היה גבוה ב-14% לעומת מאי שעבר.

אם קברניטי אל-על רוצים להוביל את הספינה שלהם לחוף מבטחים שבו ניצב בעיקר אמון הנוסעים, כדאי שינקטו צעדים מהירים. להרוס אמון עם ביטול טיסה או עיכוב ב-5 שעות מבלי לקבל התראה או התנצלות בגינה - קל בהרבה מאשר להשיב את האמון חזרה.

סלוגן "הכי בבית בעולם" מקבל משמעות צינית מדי בימים אלה. זוהי קריאה אחרונה למנהלי החברה - הטיסה לחופשת הקיץ עומדת לצאת לדרכה.

עוד כתבות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לישראל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

הרש גולדברג פולין

דיווח ב-CNN: בממשל ביידן קיבלו את הסרטון של החטוף גולדברג-פולין כבר ביום שני

מטוסי קרב תקפו תשתיות טרור של חיזבאללה ● פרסומים זרים: הוידאו הועבר ע"י הקטארים עקב לחץ אמריקני לקבלת אות חיים מהרש ומחטופים אמריקנים נוספים • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים ובת"א להחזרת החטופים • סנטקום: הפלנו טיל בליסטי וכטב"מים ששיגרו החות'ים • עדכונים בולטים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילי שיוט חדשים ואופנועי שלג למשימות מיוחדות

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים