גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכה קלה בכנף? המכסים מתחילים להשפיע על כלכלת ארה"ב

נכון לעכשיו האפקט קל מאוד וקשה לאיתור, אבל בכל זאת גורם להפחתה של התמ"ג הריאלי ופוגע בשכר הריאלי

דונלד טראמפ / צילום: Jonathan Ernst, רויטרס
דונלד טראמפ / צילום: Jonathan Ernst, רויטרס

בשבועות האחרונים, כמה סבבים גדולים של מכסי מגן כבר הפכו מהצעות למציאות, ויש איומים במכסים נוספים - וכל אלו מגבירים את הפוטנציאל לאפקט כלכלי של עונשי הסחר של הנשיא דונלד טראמפ על סין.

המכסים מייקרים את הסחורות שמיובאות לארה"ב, ומכאן את העלויות של הצרכנים, והופכים את היצרנים האמריקאים, שאינם חשופים למכסים, לתחרותיים יותר.

דוגמאות לאפקט הדומינו של המכסים החדשים בכלכלה כבר מסופקים על ידי סבבים קודמים קטנים יותר של הטלת מכסים. אותן דוגמאות ממחישות גם למה קשה להבחין באפקט כלכלי רחב יותר של המכסים על הכלכלה האמריקאית, שמשגשגת בכל מובן אחר.

אחד המכסים הראשונים שהטיל ממשל טראמפ היה בינואר השנה, 20% על מכונות כביסה מיובאות.

רשמית, המכסים משלמים על ידי היבואנים של הסחורה, אך הם יכולים לגלגל אותם אל הצרכנים. במקרה של מכונות הכביסה, זה קרה מהר: רכיב מחירי ציוד הכביסה במדד המחירים לצרכן שמחשב משרד העבודה האמריקאי, מדד האינפלציה העיקרי, עלה ב-17% בשלושת החודשים האחרונים.

זוהי העלייה התלולה ביותר ברכיב הזה במדד המחירים ב-12 השנים האחרונות לפחות, אבל היא הגיעה בסוף תקופה שבה המחירים ירדו ברובם במשך שנים. הירידות הללו, שנבעו מיבוא זר, העמידו את היצרניות בארה"ב תחת לחץ מלכתחילה.

עליית מחירי מכונות הכביסה, שהיא ללא ספק חדה ואינפלציונית, החזירה בסך הכול את המחירים לרמתם מיוני 2015.

כמו כל מוצר חשמלי גדול, הצרכנים לא קונים מכונות כביסה לעתים קרובות, והם לא מבחינים כנראה בתנודות המחירים החודשיות שלהן. מכשירי חשמל ביתיים גדולים מהווים רק 1% מסך מדד המחירים לצרכן.

"בכמה תעשיות, או במונחי מוצר יחיד, יש למכסים אפקט מהותי", אמר סטיבן גלהר, מנכ"ל סוסייטה ז'נרל בארה"ב. "אבל להערכתי זה עדיין לא אירוע מקרו, אם כי זה יכול להתפתח לאירוע כזה. כעת זה יותר סוג של התקף זעם ולא מלחמת סחר אמיתית".

מכסי הפלדה והאלומיניום של טראמפ הוכרזו ב-1 במארס. לגבי כמה מדינות הן נכנסו לתוקף מהיר. אירופה, קנדה ומקסיקו קיבלו אורכה למו"מ, וזו פקעה בתחילת חודש זה.

מחירי סוגים שונים של פלדה ואלומיניום חלו לטפס כמעט מיד, ורשמו את העלייה החדה ביותר שלהם זה שנים בשלושת החודשים האחרונים. אבל עליית המחירים אינה גדולה בהרבה מתנודה טיפוסית שלהם בשווקים, ורק חלק קטן מהמתכת הללו מופנה למוצרי צריכה.

על אף שמכונית מכילה כמה מאות ק"ג של אלומיניום, לדוגמה, מחירי הרכב לא עלו מאז החלת המכס. מכירות כלי הרכב ירדו מעט, אך נראה שזה נובע מעליית הריבית ולא ממודעות צרכנית להתייקרות האלומיניום והפלדה.

מרקי קמפבל כמשל

בהופעותיו הפומביות, שר המסחר האמריקאי ווילבור רוס נושא עליו פחיות של מרקי קמפבל, והוא מחזיק אותן באוויר וטוען שיש בהן פלדה בשווי של כמה סנטים בסך הכול. אבל האפקט על יצרנית המרקים הוא שלילי - מניית קמפבל ירדה ב-14% מפברואר, והחברה הצביעה על מכסי פלדה במיוחד כגורם שיפגע ברווחיה. רוס טוען מצידו שרוב הצרכנים לא יבחינו באפקט של מכסי המגן.

הפגיעה בחברות כמו קמפבל ממחישה למה האפקט של המכסים עלול למחוק מקומות עבודה. הרבה יותר חברות צורכות פלדה מאשר מייצרות אותה. הגדלת העלויות שלהן ופגיעה ברווחים גורמת לחברות הללו לא לשכור עובדים חדשים.

במחצית 2017 היו בארה"ב 29,288 חברות שצרכו פלדה, עם יותר מ-900,000 מועסקים, מול 916 יצרניות פלדה עם 80,000 מועסקים שנהנות מעליית מחירי הפלדה והירידה בתחרות עם תוצרת זרה.

על אף שחברה כמו ווירלפול, שמייצרת מכונות כביסה, נהנית ישירות מהמכסים על יבוא שלהן, היא גם צרכנים של מתכות. מניית ווירלפול עלתה בכ-12% כשהמכס על מכונות הכביסה המיובאות הוכרז בינואר, אבל היא ירדה מאז ב-18%. בשיחת הוועידה עם האנליסטים על הדוחות הכספיים לרבעון הראשון, ווירלפול מסרה שמכסי הפלדה והאלומיניום יעלו לה עוד 50 מיליון דולר בשנה.

האפקט דומה גם לעליית מס אינפלציונית, שהיא קטנה מאוד בשלב זה, אבל היא שוחקת את התמ"ג הריאלי ואת השכר הריאלי.

מכסי הפלדה והאלומיניום התרחבו בינתיים גם לגבי קנדה, מקסיקו והאיחוד האירופי. בשבוע שעבר יושמו מכסי מגן גם על יבוא סיני בשווי 50 מיליארד דולר בשנה. יחד, המכסים הללו יגרמו לעלייה ברורה בשיעור המכס האפקטיבי.

גלהר מסוסייטה ז'נרל מעריך שסבבי המכסים החדשים יעלו את שיעור המכס האפקטיבי - ההכנסות מהמכס כאחוז מסך היבוא - ל-2% מכ-1.5%. זו תהיה העלייה הגדולה והחדה ביותר במכסים בתחנות הגבול זה יותר מ-30 שנה, אבל היא רק תחזיר את הגבלות הסחר להיכן שהן היו בסוף שנות ה-90.

החישובים של גלהר אינם כוללים את האיום האחרון של ממשל טראמפ במכסים על יבוא סיני ב-400 מיליארד דולר בשנה, ולא את המכסים בשיעור 20% על כלי רכב אירופיים, שבהם איים טראמפ בסוף השבוע. לפי שעה, הם נשארים רק בגדר איומים.

האפקט נשאר נמוך מפני שהמכסים עדיין משפיעים על מעט מאוד מסך היבוא האמריקאי מחו"ל, שצפוי להגיע השנה לכ-3 טריליון דולר, 15% מן התמ"ג האמריקאי מול ממוצע עולמי של 28% מהתמ"ג, לפי נתוני הבנק העולמי. במילים אחרות, למרות גירעון הסחר הגבוה ביותר בעולם, כלכלת ארה"ב תלויה פחות בסחר חוץ מרוב המדינות האחרות.

בניתוח חדש שלו, מארק זאנדי, הכלכלן הראשי של מודי'ס, הכניס למודלים את תרחישי מדיניות הסחר השונים של הממשל, ומדד את השפעותיהם על הכלכלה הרחבה של ארה"ב. הממצאים שלו מראים שעל רקע הדהירה הכלכלית הכללית, יהיה קשה להבחין באפקט השלילי של מלחמת סחר.

כמה משרות ייעלמו?

המכסים שהוכרו עד כה על ידי הממשל יעלו למשק האמריקאי ב-145,000 מקומות עבודה עד סוף 2019, לפי המודל של זאנדי - פחות מסך המשרות שהמשק מייצר בכל חודש.

אם המכסים יתרחבו לעוד 100 מיליארד דולר של יבוא מסין, ולקטגוריות נוספות כמו כלי רכב, האפקט יתרחב, ויעלה לכלכלה יותר מחצי מיליון משרות עד סוף 2019. הניתוח של זאנדי הושלם לפני שטראמפ הכריז על האפשרות למכס על סחורות סיניות בהיקף 400 מיליארד דולר בשנה.

אבל שוק העבודה האמריקאי פורח, ואפילו בתרחיש של מכסים על 100 מיליארד דולר של סחורות סיניות, הכלכלה תייצר עוד 2.5 מיליון מקומות עבודה חדשים בשנה וחצי הבאות. בלי המכסים, הנתון הזה יגדל ל-3 מיליון משרות.

האפקט הבסיסי של מכסים דומה לזה של העלאת מס", אמר זאנדי, "אבל הייתה לנו הפחתת מס מאסיבית מאוד על בסיס גירעוני, שמחזקת זמנית את המשק השנה ובשנה הבאה. המכסים רק מורידים מעט מהצמיחה הזו".

בהנחה שיוטלו עוד מכסי מגן, התמ"ג האמריקאי עלול להיפגע ב-0.34% עד סוף 2019. "תהיה להם השלכה שלילית, אבל בסך הכול מדובר על היקף קטן בתמונה הגדולה", מסכם זאנדי. 

עוד כתבות

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

אייל בן סימון מימש אופציות של הפניקס בהיקף של 1.65 מיליון שקל

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

פרופ' דניאל כהנמן / צילום: יח''צ מטר

פרופ' דניאל כהנמן, זוכה פרס נובל לכלכלה, הלך לעולמו

כהנמן, בן 90 במותו, זכה בפרס נובל בכלכלה בשנת 2002 על מחקר בתחום של קבלת החלטות בתנאי אי-ודאות

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב