גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכה קלה בכנף? המכסים מתחילים להשפיע על כלכלת ארה"ב

נכון לעכשיו האפקט קל מאוד וקשה לאיתור, אבל בכל זאת גורם להפחתה של התמ"ג הריאלי ופוגע בשכר הריאלי

דונלד טראמפ / צילום: Jonathan Ernst, רויטרס
דונלד טראמפ / צילום: Jonathan Ernst, רויטרס

בשבועות האחרונים, כמה סבבים גדולים של מכסי מגן כבר הפכו מהצעות למציאות, ויש איומים במכסים נוספים - וכל אלו מגבירים את הפוטנציאל לאפקט כלכלי של עונשי הסחר של הנשיא דונלד טראמפ על סין.

המכסים מייקרים את הסחורות שמיובאות לארה"ב, ומכאן את העלויות של הצרכנים, והופכים את היצרנים האמריקאים, שאינם חשופים למכסים, לתחרותיים יותר.

דוגמאות לאפקט הדומינו של המכסים החדשים בכלכלה כבר מסופקים על ידי סבבים קודמים קטנים יותר של הטלת מכסים. אותן דוגמאות ממחישות גם למה קשה להבחין באפקט כלכלי רחב יותר של המכסים על הכלכלה האמריקאית, שמשגשגת בכל מובן אחר.

אחד המכסים הראשונים שהטיל ממשל טראמפ היה בינואר השנה, 20% על מכונות כביסה מיובאות.

רשמית, המכסים משלמים על ידי היבואנים של הסחורה, אך הם יכולים לגלגל אותם אל הצרכנים. במקרה של מכונות הכביסה, זה קרה מהר: רכיב מחירי ציוד הכביסה במדד המחירים לצרכן שמחשב משרד העבודה האמריקאי, מדד האינפלציה העיקרי, עלה ב-17% בשלושת החודשים האחרונים.

זוהי העלייה התלולה ביותר ברכיב הזה במדד המחירים ב-12 השנים האחרונות לפחות, אבל היא הגיעה בסוף תקופה שבה המחירים ירדו ברובם במשך שנים. הירידות הללו, שנבעו מיבוא זר, העמידו את היצרניות בארה"ב תחת לחץ מלכתחילה.

עליית מחירי מכונות הכביסה, שהיא ללא ספק חדה ואינפלציונית, החזירה בסך הכול את המחירים לרמתם מיוני 2015.

כמו כל מוצר חשמלי גדול, הצרכנים לא קונים מכונות כביסה לעתים קרובות, והם לא מבחינים כנראה בתנודות המחירים החודשיות שלהן. מכשירי חשמל ביתיים גדולים מהווים רק 1% מסך מדד המחירים לצרכן.

"בכמה תעשיות, או במונחי מוצר יחיד, יש למכסים אפקט מהותי", אמר סטיבן גלהר, מנכ"ל סוסייטה ז'נרל בארה"ב. "אבל להערכתי זה עדיין לא אירוע מקרו, אם כי זה יכול להתפתח לאירוע כזה. כעת זה יותר סוג של התקף זעם ולא מלחמת סחר אמיתית".

מכסי הפלדה והאלומיניום של טראמפ הוכרזו ב-1 במארס. לגבי כמה מדינות הן נכנסו לתוקף מהיר. אירופה, קנדה ומקסיקו קיבלו אורכה למו"מ, וזו פקעה בתחילת חודש זה.

מחירי סוגים שונים של פלדה ואלומיניום חלו לטפס כמעט מיד, ורשמו את העלייה החדה ביותר שלהם זה שנים בשלושת החודשים האחרונים. אבל עליית המחירים אינה גדולה בהרבה מתנודה טיפוסית שלהם בשווקים, ורק חלק קטן מהמתכת הללו מופנה למוצרי צריכה.

על אף שמכונית מכילה כמה מאות ק"ג של אלומיניום, לדוגמה, מחירי הרכב לא עלו מאז החלת המכס. מכירות כלי הרכב ירדו מעט, אך נראה שזה נובע מעליית הריבית ולא ממודעות צרכנית להתייקרות האלומיניום והפלדה.

מרקי קמפבל כמשל

בהופעותיו הפומביות, שר המסחר האמריקאי ווילבור רוס נושא עליו פחיות של מרקי קמפבל, והוא מחזיק אותן באוויר וטוען שיש בהן פלדה בשווי של כמה סנטים בסך הכול. אבל האפקט על יצרנית המרקים הוא שלילי - מניית קמפבל ירדה ב-14% מפברואר, והחברה הצביעה על מכסי פלדה במיוחד כגורם שיפגע ברווחיה. רוס טוען מצידו שרוב הצרכנים לא יבחינו באפקט של מכסי המגן.

הפגיעה בחברות כמו קמפבל ממחישה למה האפקט של המכסים עלול למחוק מקומות עבודה. הרבה יותר חברות צורכות פלדה מאשר מייצרות אותה. הגדלת העלויות שלהן ופגיעה ברווחים גורמת לחברות הללו לא לשכור עובדים חדשים.

במחצית 2017 היו בארה"ב 29,288 חברות שצרכו פלדה, עם יותר מ-900,000 מועסקים, מול 916 יצרניות פלדה עם 80,000 מועסקים שנהנות מעליית מחירי הפלדה והירידה בתחרות עם תוצרת זרה.

על אף שחברה כמו ווירלפול, שמייצרת מכונות כביסה, נהנית ישירות מהמכסים על יבוא שלהן, היא גם צרכנים של מתכות. מניית ווירלפול עלתה בכ-12% כשהמכס על מכונות הכביסה המיובאות הוכרז בינואר, אבל היא ירדה מאז ב-18%. בשיחת הוועידה עם האנליסטים על הדוחות הכספיים לרבעון הראשון, ווירלפול מסרה שמכסי הפלדה והאלומיניום יעלו לה עוד 50 מיליון דולר בשנה.

האפקט דומה גם לעליית מס אינפלציונית, שהיא קטנה מאוד בשלב זה, אבל היא שוחקת את התמ"ג הריאלי ואת השכר הריאלי.

מכסי הפלדה והאלומיניום התרחבו בינתיים גם לגבי קנדה, מקסיקו והאיחוד האירופי. בשבוע שעבר יושמו מכסי מגן גם על יבוא סיני בשווי 50 מיליארד דולר בשנה. יחד, המכסים הללו יגרמו לעלייה ברורה בשיעור המכס האפקטיבי.

גלהר מסוסייטה ז'נרל מעריך שסבבי המכסים החדשים יעלו את שיעור המכס האפקטיבי - ההכנסות מהמכס כאחוז מסך היבוא - ל-2% מכ-1.5%. זו תהיה העלייה הגדולה והחדה ביותר במכסים בתחנות הגבול זה יותר מ-30 שנה, אבל היא רק תחזיר את הגבלות הסחר להיכן שהן היו בסוף שנות ה-90.

החישובים של גלהר אינם כוללים את האיום האחרון של ממשל טראמפ במכסים על יבוא סיני ב-400 מיליארד דולר בשנה, ולא את המכסים בשיעור 20% על כלי רכב אירופיים, שבהם איים טראמפ בסוף השבוע. לפי שעה, הם נשארים רק בגדר איומים.

האפקט נשאר נמוך מפני שהמכסים עדיין משפיעים על מעט מאוד מסך היבוא האמריקאי מחו"ל, שצפוי להגיע השנה לכ-3 טריליון דולר, 15% מן התמ"ג האמריקאי מול ממוצע עולמי של 28% מהתמ"ג, לפי נתוני הבנק העולמי. במילים אחרות, למרות גירעון הסחר הגבוה ביותר בעולם, כלכלת ארה"ב תלויה פחות בסחר חוץ מרוב המדינות האחרות.

בניתוח חדש שלו, מארק זאנדי, הכלכלן הראשי של מודי'ס, הכניס למודלים את תרחישי מדיניות הסחר השונים של הממשל, ומדד את השפעותיהם על הכלכלה הרחבה של ארה"ב. הממצאים שלו מראים שעל רקע הדהירה הכלכלית הכללית, יהיה קשה להבחין באפקט השלילי של מלחמת סחר.

כמה משרות ייעלמו?

המכסים שהוכרו עד כה על ידי הממשל יעלו למשק האמריקאי ב-145,000 מקומות עבודה עד סוף 2019, לפי המודל של זאנדי - פחות מסך המשרות שהמשק מייצר בכל חודש.

אם המכסים יתרחבו לעוד 100 מיליארד דולר של יבוא מסין, ולקטגוריות נוספות כמו כלי רכב, האפקט יתרחב, ויעלה לכלכלה יותר מחצי מיליון משרות עד סוף 2019. הניתוח של זאנדי הושלם לפני שטראמפ הכריז על האפשרות למכס על סחורות סיניות בהיקף 400 מיליארד דולר בשנה.

אבל שוק העבודה האמריקאי פורח, ואפילו בתרחיש של מכסים על 100 מיליארד דולר של סחורות סיניות, הכלכלה תייצר עוד 2.5 מיליון מקומות עבודה חדשים בשנה וחצי הבאות. בלי המכסים, הנתון הזה יגדל ל-3 מיליון משרות.

האפקט הבסיסי של מכסים דומה לזה של העלאת מס", אמר זאנדי, "אבל הייתה לנו הפחתת מס מאסיבית מאוד על בסיס גירעוני, שמחזקת זמנית את המשק השנה ובשנה הבאה. המכסים רק מורידים מעט מהצמיחה הזו".

בהנחה שיוטלו עוד מכסי מגן, התמ"ג האמריקאי עלול להיפגע ב-0.34% עד סוף 2019. "תהיה להם השלכה שלילית, אבל בסך הכול מדובר על היקף קטן בתמונה הגדולה", מסכם זאנדי. 

עוד כתבות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת ״יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה״ל״

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר