גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המירוץ לראש העיר ירושלים: ההחלטה (רק) בידיים של החרדים

ההחלטה המפתיעה של ח"כ רחל עזריה להתמודד נשענת בין היתר על שינוי אווירה - בוחרים שהפסיקו להקשיב להוראות הרבנים; האם יש לה סיכוי? ● "גלובס" ממפה את מעגל המועמדים והאינטרסים הכולל את זאב אלקין, משה ליאון, עופר ברקוביץ' וקובי כחלון

עופר ברקוביץ רחל עזריה וזאב אלקין / צילום: איל יצהר
עופר ברקוביץ רחל עזריה וזאב אלקין / צילום: איל יצהר

בראשית חודש יוני עלה שר האוצר משה כחלון לראיון בגל"צ ואמר: "שמעתי על האפשרות של התמודדות של אחי קובי לראשות עיריית ירושלים. הבוקר דיברנו, ואנחנו שוקלים את האפשרות של הריצה שלו". מאז חלפו כמה שבועות, וכחלון האח לא הודיע על התמודדות באופן רשמי.

במשפחת כחלון היה החודש האחרון חודש אבל, על מות האם מיסה ז"ל, וקובי כחלון, מי ששימש בעבר כסגן ראש העיר ומחזיק תיק התכנון והבניה טרם החליט לאן מועדות פניו.

מערכת היחסים בין השר כחלון, ומפלגת כולנו לבין ראש העיר המכהן, ניר ברקת, היא מן העכורות והקשות שידועות בשנים האחרונות בציר הפוליטי החשוב, של ראשות עיר הבירה ומשרד האוצר. מאבקי הזבל, התקציב, בעיות החינוך. הקרב הזה השאיר קרע גדול בין כחלון לבין ניר ברקת, התומך כיום במועמדות של השר להגנת הסביבה זאב אלקין, על ראשות העיר.

הבוקר, באחת הההתפתחויות המעניינות ביותר הודיעה ח"כ רחל עזריה, יו"ר ועדת הרפורמות בכנסת ומי שנחשבת ח"כית המקורבת לשר האוצר כחלון, שהיא מתמודדת על ראשות עיריית ירושלים. עזריה, כך נודע ל"גלובס", כבר קיבלה מכחלון את ברכת הדרך להתמודדות. 

נהוג לומר על עיר הבירה שלתפקיד ראש העיר לא נבחרים - אלא מתמנים. זאת בשל כוחם הגדול של הבוחרים החרדים האשכנזים, אשר לפי המסורת נוהגים להגיע לקלפיות בהמוניהם ולפעול לפי הנחיות רבניהם. כך היה בעבר.

למעשה, עם סגירת דיל פוליטי מראש בין ראשי אגודת ישראל ודגל התורה לבין המועמד בו הם חפצים, מתמנה ראש עיריית ירושלים. סיעתו של הרב אוירבך ז"ל, "בני התורה" (חרדים ליטאים), לא תמיד משתפת פעולה עם הזרם החרדי המרכזי, אך בהיותם קיצוניים עוד יותר מן האחרים, לבטח הם לא יסכימו לשתף פעולה עם מועמדת אישה, אפילו שהיא דתיה שומרת שבת. רשמית, גם הסיעות החרדיות של אגודת ישראל ודגל התורה לא ישתפו עמה פעולה. אולם עזריה בונה על מה שמתרחש מתחת לפני השטח. על בוחרים שהפסיקו להקשיב להוראות הרבנים, על אוירה פנימית של שינוי חברתי בקרב הציבור החרדי.

נכון להיום, מאז החל הקמפיין על ראשות העיר, אף אחד מן המועמדים המובילים לא הגיע לסיכום עם רבני הציבור החרדי וגם בתמיכה המפלגתית הנוספת, שכל מועמד עשוי להביא עימו, מתגלים קשיים ואתגרים.

מבין הבוחרים היהודים

אלקין ממשיך לחכות לנתניהו

השר להגנת הסביבה זאב אלקין, יצא לדרך ללא ברכתו הפומבית של ראש הממשלה בנימין נתניהו. יו"ר הועדה המוניציפלית של הליכוד חיים ביבס, לא עומד לקבל החלטה פנים מפלגתית בהקשר של אלקין וממתין שראש הממשלה נתניהו יתערב. המשמעות של העדר תמיכה ליכודניקית באלקין היא כבדה. כרגע מבחינת מימון מערכת הבחירות, אלקין לא יכול לבנות על התקציב של הליכוד וגם אינו רשאי להשתמש בלוגו ובשם המפלגה, עד שיוחלט לאשר שהוא המועמד המפלגתי.

נתניהו לא נראה כמזדרז להתגייס למען אלקין, וזאת על אף שאלקין שימש כיו"ר הקואליציה והוביל את המשאים והמתנים הפוליטיים של הליכוד בשנים האחרונות. נתניהו לא מחזיר לו טובה.

סניף הליכוד בירושלים, בהובלת עו"ד אלישע פלג, גם הוא לא תומך באלקין ואף מנסה להתנער ממנו. אנשי הליכוד בירושלים עשויים להעדיף את המועמד של ישראל ביתנו וש"ס, חבר המועצה משה ליאון. ליאון נכנס למערכת הבחירות עם תמיכה של שני שרים, אריה דרעי ואביגדור ליברמן (ומפלגותיהם), אך כאשר יש לו רק מושב חבר מועצה אחד במועצה היוצאת. גם את תמיכת החרדים האשכנזים הוא עוד לא השיג.

המועמדים נוספים: עופר ברקוביץ, לשעבר סגן ראש העיר וראש סיעת התעוררות ועו"ד יוסי חביליו, לשעבר היועץ המשפטי של העירייה, מפלגים כיום את הקול החילוני ליברלי, ואף מושכים אליהם את אנשי הכיפות הסרוגות שהם הזרם הדתי המשפיע בעיר, אחרי החרדים האשכנזיים (כוחם הוא כ-30%).

לתוך הקלחת הזו זינקה הבוקר עזריה. האישה הראשונה המתמודדת על ראשות עיריית ירושלים ב-2018. חה"כ לשעבר, נעמי חזן, עמדה בראש רשימת מרצ לעירייה לפני 20 שנה, אך הזירה הפוליטית הירושלמית היתה ועודנה, גברית כמעט לחלוטין.

הבוקר אמרה עזריה שהיא נכנסה לפוליטיקה בשביל ירושלים. "כשמצבה של ירושלים היה לא פשוט וההגירה השלילית הייתה בשיאה, נקראתי לדגל - ונעניתי. התמודדתי בבחירות וכיהנתי כחברת מועצה וסגנית ראש העיר, כשטובת העיר ותושביה תמיד לנגד עיניי. במשך השנים פעלתי רבות למען משפחות עובדות, תכנון העיר, הקמת בתי ספר וקידום החינוך בירושלים, והמשכתי לפעול לטובת העיר גם מהכנסת.

"הרצון הציבורי הגובר והכנה לראות יותר נשים מתמודדות ומשתלבות בהנהגה הארצית והמקומית, יחד עם הקריאה והתמיכה של תושבים רבים מכל המגזרים, והרצון העמוק שלי לפעול לטובת ירושלים, הביאו אותי להחלטה לחזור הביתה, למקום בו הלב שלי נמצא, ולהציג את מועמדותי לראשות העיר ירושלים", היא אמרה.

עזריה התמודדה בעבר בראשות סיעת "ירושלמים" אותה הקימה בשנת 2008. ב-2011 היא הביאה לידי ביטוי את מאבקי העגלות והורים, ומשפחות עובדות בירושלים. בתחילת הדרך, הייתה לה שותפות פוליטית בזירה המקומית עם סיעת "התעוררות", שבראשה עומד כיום המועמד עופר ברקוביץ'. עם השנים, דרכן של שתי סיעות אלה, שייצגו ירושלמים צעירים, הורים עובדים, חילונים, ליברליים - התפצלו. ב-2013 , סיעת ירושלמים של עזריה הכניסה למועצת העיר שני נציגים, והתעוררות הכניסה ארבעה נציגים.

הבוקר, אחרי שעזריה הודיעה על התמודדות, אמר ברקוביץ' שלא מדובר בטובת ירושלים, ״אלא בטובת עזריה. עזריה סגרה דיל עם אלקין, ולכן לא רצה לשום מקום חוץ מהג'וב הבא. היא נטשה את מועצת העיר באמצע הקדנציה בחיפוש אחר ג'וב בכנסת וכעת היא נוטשת את הכנסת בחיפוש אחר ג'וב בירושלים. כל זאת לאחר שנזרקה מרשימת סיעת כולנו לכנסת הבאה".

מהריצה של גולדה מאיר ועד פיירברג

אחת הדילמות בהתמודדות של עזריה היא עובדת היותה אישה. הנחת המוצא, שלה ושל פוליטיקאיות נשים אחרות ברחבי הארץ היא שיהיה להן קשה לסגור את הדילים הפוליטיים עם סיעות חרדיות אורתודוכסיות, ולכן הדבר מסכל החלטה על התמודדות עוד מן השלב המוקדם בו נשים שוקלות אם להתמודד או לא. מבחינה היסטורית, זכורה התמודדותה של גולדה מאיר על ראשות עירית תל-אביב בשנת 1955. בעוד שמפלגתה דחפה ופעלה כדי שהיא תתמודד, הסיעות החרדיות לא הסכימו לנהל איתה מו"מ ואחרי שהיא הפסידה את הבחירות, האשימה אז את החרדים.

גם ראשת עירית נתניה מרים פיירברג, סיפרה לאורך השנים שהנושא הזה הטריד אותה ואת הבוחרים בנתניה עד לפעם הראשונה שבה השיגה את הקולות הדרושים (1998), תוך שהיא מסכמת על קואליציה עם החרדים. אולם בעיר כמו נתניה, משקלם של החרדים מוגבל. במועצה חברים גם אנשי ש"ס, הבית היהודי וחילונים רבים שאינם מציבים מכשולים מן הסוג הזה כלפי נשים מועמדות.

בירושלים, המצב שונה מערים אחרות במדינה. שם לקול החרדי משקל משמעותי. עזריה ערכה מחקר עומק בקרב בוחרים, לרבות בוחרים חרדים, לפני ההחלטה אם להתמודד אם לאו. אחד הדברים שעלו בבדיקה הוא שחרדים רבים ללא ממלאים אחר הוראות רבניהם כאשר הם מגיעים להצביע, ומכיוון שהשטח במערכת הבחירות השנה מפוצל בין מספר רב של מועמדים, עזריה עשויה להינות מפיזור הקולות בין שאר המועמדים.

עזריה, דתייה מסורתית ובעלת דעות ליברליות מתקדמות, מובילה מאבקים בכנסת ומחוצה לה בנושאים מגדריים והדרת נשים מן המרחב הציבורי. בעבר היא עתרה לבג"ץ נגד עיריית ירושלים בשל אי אכיפת חקיקה שאסרה על הפרדה מגדרית ברחובות שכונת מאה שערים. היא גם עתרה לבג"ץ בנושא הדרת הנשים משלטי בחירות בעיר, ולכן קשה לראות את החרדים מוכנים אפילו לשקול את שמה.

יחד עם זאת, היא עשויה להיות מועדפת על ידי דתיים מסורתיים ולאומיים המהווים מספר משמעותי בעיר הבירה. את הקבוצות הללו יהיה אולי קשה יותר לגבש ולהניע לקלפיות.

יצוין שבבחירות 2018 יכנסו לתוקפן שני חוקים העשויים לשנות את אופי יום הבחירות. האחד, יום שבתון שיאפשר לאנשים שנמנעו מללכת להצביע בעבר להגיע לקלפיות. כל מי שהשתמש ביום העבודה שלו כתירוץ, יוכל הפעם להשתתף. החוק השני, הוא תיקצוב עודף בשיעור של 115% לסיעות המציבות נשים במקומות הראשון, שני או שלישי ברשימתם.

המועד האחרון להגשת הרשימות עם שמות המתמודדים והמתמודדות הוא סוף יולי. למעט עופר ברקוביץ', וסגניתו עינב בר, לא ידוע אם המועמדים הגברים האחרים עושים מאמצים כלשהם לשבץ נשים ברשימותיהם. סיעת הליכוד בעיר למשל, בחרה בשישה מועמדים גברים - אך כאמור, הם לא משתפים פעולה עם איש הליכוד אלקין ממילא.

עוד כתבות

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש