גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העליון: בנק שאיבד צ'קים של לקוח עלול להיות מחויב בפיצוי

בעלת חברה ביקשה לקזז מסכום הלוואה שנטלה מהבנק את סכום הצ'קים שהפקידה ושאותם הבנק איבד ● השלום והמחוזי דחו את דרישת הקיזוז וקבעו כי די בכך שהבנק נותן כתבי שיפוי ללקוח בגין הצ'קים שאבדו, שבאמצעותם ניתן לפנות לנותן הצ'ק ולבקש צ'ק חדש ● ביהמ"ש העליון הפך את ההחלטה

בפסק דין שניתן לפני פחות מחודש בבית המשפט העליון עלתה שאלה עקרונית שעסקה בכללים החלים על חלוקת הסיכונים בין לקוח לבין הבנק, במקרה שבו הבנק מאבד צ'ק שהפקיד הלקוח בחשבונו. במסגרת פסק הדין נקבע עקרונית כי בנק שמאבד צ'ק ללקוחו, עלול לחוב בפיצוי לקוחו עד כדי זיכוי חשבונו. זאת, גם אם הבנק נתן ללקוחו כתב שיפוי לצורך פנייה למושך הצ'ק (להלן: נותן הצ'ק) בבקשה לקבלת צ'ק חדש.

שופטת העליון, דפנה ברק-ארז, קבעה כי כתב השיפוי לא נועד להסדיר את היחסים שבין הלקוח לבין הבנק שהצ'ק נמסר לו לפריעה, אלא את היחסים שבין מי שאחז בצ'ק שאבד לבין נותן הצ'ק. לפיכך נקבע כי בנק לא יכול לצאת ידי חובתו במסירת כתב שיפוי ללקוח. בית המשפט העליון ערך חלוקת סיכון בין הלקוח הקטן לבין הבנק הגדול, וציין כי לבנק הידע, המיומנות והמשאבים לפעול לגביית הצ'קים האבודים, ואין זה הגיוני שפעולה זו תגולגל לכתפיו של הלקוח.

קיזוז חוב כנגד אובדן

מקרה זה עסק בחברת ארז תעשיות עץ בע"מ ושני בעלי המניות בחברה, אילנה שרעבי ורז לוי, המשמשים כערביה של החברה לקיום כל חיוביה.

בין השנים 2006-2011 החזיקה החברה שעסקה בייצור ושיווק מוצרי עץ, בחשבון בבנק מרכנתיל דיסקונט (סניף חדרה). במהלך התקופה שבה נוהל החשבון, איבד הבנק 12 צ'קים שהחברה הפקידה בחשבונה בסכום כולל של כ-60 אלף שקל והבנק לא זיכה את חשבונה של החברה בגין הצ'קים האבודים.

מה כן עשה הבנק? הנפיק כתבי שיפוי.

כתפי שיפוי אלה, ניתנו לחברה, על-מנת שזו תלך למושך הצ'ק ותבקש צ'ק חדש, כנגד מתן כתב השיפוי, המחייב את הבנק לשפות את המושכים בעתיד במקרה שהצ'קים יחוללו.

באוקטובר 2010 ולאחר שהחברה נטלה הלוואה מהבנק בסך 200 אלף שקל אותה לא פרעה כסדרה, העמיד הבנק את ההלוואה לפירעון מיידי במסגרת החשבון של החברה. כתוצאה מכך, עמדה יתרת החובה בחשבון החברה על סך של כ-270 אלף שקל.

נגד החברה, שרעבי ולוי (בעלי המניות בה וערביה) הוגשה על-ידי הבנק בשנת 2011 תביעה בסדר דין מקוצר לבית משפט השלום בעכו (השופטת דנה עופר), כאשר במקביל ננקטו נגד החברה הליכי פירוק, הוצא לה צו פירוק וניתן בעניינה צו הקפאת הליכים. לבסוף התנהלה התביעה נגד שרעבי בלבד.

טעתה העיקרית של שרעבי, הייתה, שיש לקזז מסכום התביעה של הבנק, את סכום הצ'קים אותם איבד הבנק אותו היא העמידה על סך של 120 אלף שקל. מנגד, נאחז הבנק בכתבי השיפוי שהעביר לחברה וטען כי מדובר בתחליף מספק לצ'קים שאבדו.

בית משפט השלום קיבל את תביעת הבנק, דחה את טענת הקיזוז של שרעבי, תוך שהוא קובע כי כתבי השיפוי שניתנו על-ידי הבנק הם תחליף מספק עבור הצ'קים שאבדו. בית משפט השלום הדגיש "כי בהתאם לסעיף 70 לפקודת השטרות, כתבי השיפוי אפשרו לחברה להגיש תביעה משפטית לפירעון הצ'קים שאבדו, ומאחר שלא עשתה כן, היא אינה יכולה להעלות עוד טענות בעניין".

העליון: לא לגלגל את הנטל

בית המשפט העליון נדרש במקרה זה להכריע, האם ככלל יכול הבנק להסתפק במתן כתב שיפוי בלבד לחברה, לצורך קבלת צ'ק חדש ממושך הצ'ק ובכך, בין היתר, לגלגל את האחריות ב"רדיפה" אחרי מושך הצ'ק ללקוח או שעל הבנק לפצות את החברה ולזכות את חשבונה חרף העובדה שהצ'קים אבדו?

השופטת דפנה ברק-ארז (אליה הצטרפו בהסכמה השופטות יעל וילנר וענת ברון), ענתה על שאלה זו בשלילה, תוך שהיא קובעת כי לא ניתן לקבל את הנחת הבנק אותה אימצו הערכאות הקודמות, הרואה באפשרות העומדת לחברה לקבלת צ'קים חדשים כ"מאפסת" את אחריותו של הבנק כלפי הלקוח.

השופטת ברק-ארז מצאה לנכון להדגיש כי על אף שברמת העיקרון בנק יכול לפנות למושך הצ'ק בעצמו, ולדרוש ממנו צ'ק אחר כנגד מתן כתבי השיפוי, ואף לשתף פעולה לשם כך עם הלקוח לצורך ביצוע הפניה למושך הצ'ק, אין הבנק יכול היה לפטור עצמו באופן חד-צדדי מאחריות לאובדן הצ'קים, רק בשל כך שקיימת חלופת פעולה כזו.

בהקשר זה קבע בית המשפט העליון, תוך שהוא משיב את הדיון בעניינה של החברה לבית המשפט השלום כי בהתחשב במערכת היחסים המיוחדת שבין הבנק ללקוח, ובריבוי הדינים החלים על מערכת יחסים זו, אין להסתפק בחוזה הכתוב ביניהם ובדיני השטרות שאינם ממצים, אלא יש לפנות אל שאר מערכות הדינים החלות על יחסים אלה, ולבחון את החובות הנובעות מהן (ראו מסגרת).

בכל הנוגע לדיני שטרות ציינה השופטת כי סעיפים 69-70 לפקודת השטרות "מסדירים את היחסים שבין מי שאחז בצ'ק שאבד לבין מושך הצ'ק, ולא את היחסים שבין הלקוח לבין הבנק שמונה לפרוע את הצ'ק עבורו".

השופטת ברק-ארז הוסיפה כקביעה עקרונית-נורמטיבית כי נסיבות המקרה, ממחישות את ההצדקה שבחלוקת הסיכונים שבין הבנק ללקוח במקרה שאובד צ'ק, "כאשר האשם רובץ לפתחו של הבנק ומולו ניצבת בעלת עסק קטן אשר תלויה באשראי הניתן על-ידי הבנק".

בהתאם לאותה חלוקת סיכונים קבעה השופטת כי "לבנק היו הידע, המיומנות והמשאבים לפעול לגביית הצ'קים שאבדו" ומשכך קבעה כי לא היה מקום לקבוע שנקודת המוצא לדיון במערכת יחסים זו, היא "גלגול הנטל שבניהול ההליכים המשפטיים כלפי כל אחד ממושכי הצ'קים" לכתפיה של החברה.

הלכה למעשה קובע בית המשפט העליון, כתבי השיפוי שניתנו לחברה, הובילו את שרעבי "למסע מייגע ומפותל שהעלה חרס". בהתאם פניותיה של שרעבי למושכי הצ'קים בבקשה לקבל צ'קים חדשים, נענו בסירוב ומכל מקום מסביר בית המשפט, מסלול ההוצאה לפועל נחסם בפניה של שרעבי ואילו הגשת תביעה כנגד כל אחד ממושכי הצ'קים קשה עליה מבחינה כלכלית.

לאור האמור, ביטל בית המשפט את החלטת הערכאות הקודמות, חייב את הבנק בתשלום הוצאותיה של שרעבי בסך 5,000 שקל והחזיר את הדיון בתביעה לבית המשפט השלום, על-מנת שזה ידון ויכריע במלוא טענותיה של שרעבי וזאת, בהתאם לעקרונות שהותוו על-ידי בית המשפט. 

חובותיו של בנק כלפי לקוח - עקרונות כלליים

במסגרת פסק הדין מצא לנכון בית המשפט העליון לפרט פעם נוספת את העקרונות הכלליים החלים על בנק במערכת היחסים שלו עם לקוחותיו. בית המשפט העליון קבע כי מערכת יחסים זו כפופה למספר רב של דינים ואינה מתמצה בחוזה הכתוב שבין הבנק ללקוח. כך, ובין היתר, כפוף הבנק לחובות הנובעות מדיני החוזים (נוכח ההסכמה החוזית בין הצדדים) וכן לחובות הנובעות מדיני הנזיקין, דהיינו, לחובה הכללית שלא להתרשל כלפי הלקוח. אולם, בכך, לא באים לידי מיצוי חובות הבנק. לבנק ישנה חובת אמון כלפי לקוחותיו והוא כפוף בנוסף על הדינים שצוינו, למספר דינים ספציפיים הנוגעים לתפקידים שונים של הבנק אותם הוא ממלא כלפי לקוחותיו, כגון דיני השליחות ודיני השטרות. במילים אחרות מסביר העליון (ולא בפעם הראשונה), "בהתחשב במערכת היחסים המיוחדת שבין הבנק ללקוח ובריבוי הדינים החלים עליה, החוזה הכתוב אינו ממצה את חובות הבנק כלפי הלקוח". העליון הוסיף כי מלבד חובות אלה שבין בנק ללקוח, הדין מכיר בחובות נוספות בהן נושאים הבנקים, הפעם, כלפי ערבים לחובותיהם של לקוחות הבנק וזאת מכוח חוק הבנקאות (כמו במקרה הנוכחי).

עו"ד עדינה וייל ב"כ בנק מרכנתיל דיסקונט מסרה כי "בנק מרכנתיל דיסקונט בע״מ מכבד את פסק הדין של בית המשפט העליון נוהג וינהג על פיו. כיום לאור חוק סליקה אלקטרונית של שיקים תשע״ו - 2016 אין להלכה זו כמעט כל נפקות מעשית בפועל בהתנהלות היומיומית של הבנק. יש לציין כי התיק הוחזר לבית משפט השלום לצורך המשך שמיעתו בעניין זה בלבד בהתאם לעקרונות שהותוו בפסק הדין ויש להמתין לסיום ההתדיינות ולמתן פסק דין סופי. עוד יצוין כי המערערים טענו טענות רבות כנגד התנהלות הבנק אשר נדחו על ידי בית משפט השלום בעכו, בית המשפט המחוזי בחיפה ואף על ידי בית המשפט העליון אשר הורה כאמור כי יש לחזור לדון רק בעניין השיקים שאבדו -שסכומם עמד על כ-60 אלף שקל בלבד מתוך סכום התביעה".

עוד כתבות

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היחסים עם ישראל ישתנו ללא היכר? ארה"ב צפויה לאמץ צעד דרמטי ואלה המשמעויות

בית הנבחרים האמריקאי אישר אתמול סיוע צבאי עצום ממדים לישראל, אך במקביל ארה"ב עשויה גם להעניש את ישראל ● ההחלה הממשמשת ובאה של 'חוק לייהי' על פעולות צבאיות של ישראל נגד אוכלוסייה פלסטינית שקולה כנגד הפחתה של דירוג האשראי המוסרי ● בינואר, הסנאט דחה את עצם הרעיון להעמיד את ישראל למבחן זכויות אדם ● עכשיו היא עומדת להיענש על פגיעה בהן

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; מדד פוטסי חצה את שיא כל הזמנים לאחר 4 ימים רצופים של עליות

נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● עליות קלות על חוזים העתידיים בוול סטריט ● עליות במחירי הנפט ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1.5% ● הערב אחרי נעילת המסחר בוול סטריט יפורסמו דוחות טסלה ואלפאבית (גוגל)

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מחצי מהתשואה נמחקה: הסיבות לירידות החדות בוול סטריט, ומה קרה לאנבידיה?

מדד הפחד מתקרב לשיא, S&P 500 נמצא ברצף הירידות הארוך ביותר מאז 2022, והשבוע האחרון היה הגרוע ביותר של הנאסד"ק מאז 2022 ● מה עומד מאחורי המגמה? האינפלציה, המצב הגיאו-פוליטי המורכב וגם הפסימיות בנוגע לענף השבבים

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

יו"ר מועצת זכויות האדם באו"ם: "מבועת מההרס שבוצע בבתי החולים ברצועת עזה"

בכיר במערך ההגנה האווירית של חיזבאללה חוסל בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● צה"ל תקף מבנה צבאי של ארגון הטרור במרחב יארון שבדרום לבנון ● ארבע רקטות שוגרו לאזור שדרות, מחסן עלה באש בעקבות נפילת רסיסי מיירט ● כל העדכונים

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

מותג משקאות האנרגיה BLUE / צילום: Shutterstock

יצרנית משקאות האנרגיה "בלו" ופרשת זיוף נתוני המיחזור

המשרד להגנת הסביבה שוקל אי הכרה בדיווח על יעדי האיסוף והמיחזור של חברת בלו לשנים 2019-2020, וקביעת תשלום כפל פיקדון בהיקף של כ-100 מיליון שקל ● זאת, לאחר שהחברה לא סיפקה אסמכתאות מספקות לאימות דיווחיה על עמידה ביעדי האיסוף והמיחזור לשנים 2019-2020 ובהמשך לחקירה המתנהלת ברשות המסים ובמשטרה

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון