גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למי מיועדות 7,000 הדירות החדשות שמתוכננות בדרום ת"א

קרוב ל-7,000 דירות מתוכננות לקום בשכונות דרום תל-אביב ולנער ממנה את התדמית הבעייתית ● אבל בזמן שבעירייה מדברת על עירוניות, עירוב שימושים ורחובות ידידותיים - התושבים חוששים שפשוט דוחקים אותם החוצה

דרום תל אביב  / צילום:שאטרסטוק
דרום תל אביב / צילום:שאטרסטוק

בסוף חודש יוני התפרסמה ידיעה על כך שאזור דרום תל-אביב עומד להיות מוכרז כ"אזור עדיפות לאומי". הפרסומים האלה, שלא קיבלו שום תוקף, דיברו על השקעה מואצת בפיתוח ועל פיצוי התושבים "המקומיים" על שנים של הזנחה.

ללא קשר, מחירי הדירות בשכונות דרום תל-אביב, גם כאלה הנחשבות "בעייתיות", עלו מאוד בשנים האחרונות ומתקרבים לאלה של מרכז העיר. ידוע וברור לכל שעתיד העיר תל-אביב הוא בדרום, השאלה היא כמובן מתי זה יקרה, וגם, מה יעלה בגורל אלה החיים בשכונות הדרום והג'נטריפיקציה תבריח אותם. כרגע נמצאות בשלבים שונים תוכניות ל-6,700 דירות חדשות בשכונות דרום העיר, אבל לאף אחד לא ברור ממתי המאסה הזו אכן תיבנה ומה יקרה בעקבותיה לדרום תל-אביב. 

דרום תל אביב

"פולשים" או "חלוצים"

אחרי מלחמת העצמאות סופחה יפו וגם כל הפריפריה החקלאית שלה, והפכה לפרבר החורג, הפחות אהוב, של העיר תל-אביב. האזור הזה, שמתוחם בין דרך יפו-אילת וצומת וולפסון בחולון, ובין תוואי נתיבי איילון וציר שלבים-היינריך היינה, מכונה "דרום תל-אביב".

בשונה מיפו, שהתפתחה אורגנית מהלב החוצה, הרי שהתכנון החדש היה הרבה יותר גחמתי. בנו איפה שהיה אפשר, ומהר. העיקר לתפוס כמה שיותר שטח. בתחילת שנות ה-50 הוקמה בין דרך בן צבי לקיבוץ גלויות שכונת הענק קרית שלום, ושכונת שפירא הורחבה מזרחה ודרומה. אחר כך הוקמו מדרום לדרך בן צבי השיכונים של שכונת אבו כביר/נוה עופר. שטחים שנותרו ריקים הפכו למתחמים של מבני תעשייה עצומים. כך קרית המלאכה, ובית מרכזים לצד דרך קיבוץ גלויות, או בניין פנורמה בדרך בן צבי.

בשנים האחרונות יש פתאום גילוי מחדש של שרידי ההתיישבות הערבית, שהפכו כולם לשרידים רומנטיים ומכונים עתה בשם המכובס "בתי באר". מצד שני, צאצאי הפליטים שיושבו בבתי הערבים, שברחו אחרי 1948, אינם ממהרים לעזוב והפכו לגורם שיש לשאת ולתת איתו. עם השנים הם הוסיפו עוד מבנים ומתקנים והקימו לעצמם מתחמים גדולים, "חמארות". כך בקצה הדרומי של פארק החורשות וכך גם באזור רחוב נס לגויים. הרשויות רואות בהם "פולשים", אך הם יודעים לעמוד על זכותם ההיסטורית וברוח התודעה הגוברת לעוולות ימי הקמת המדינה, מכנים את עצמם "חלוצים".

אדריכלית איריית סייג, ראש צוות דרום במנהל ההנדסה של העירייה, מבהירה שבאזור שקרוב לשכונת פלורנטין, הקרקע היא פרטית ומדובר בתוכניות נקודתיות, ולכן סביר שאלה יצאו לפועל תחילה. כך למשל, בימים אלה משווק פרוייקט "Florentin Square", בפינת הרחובות סלמה והרצל, ובו ייבנו 200 דירות וכמה אלפי מ"ר של שטחי תעסוקה ומסחר. לעומת זאת, הפרויקטים הגדולים יותר (בעיקר בקצה הדרומי של ציר שלבים) מתמודדים עם אתגרים רבים (הפולשים) ולכן סביר להניח שזמן מימושם ארוך.

סייג מדגישה שהנושא הוא לא רק עוד מגורים: "התפיסה שלנו היא שיש להפוך את הרחובות ליותר ידידותיים, להגדיל את העירוניות, ומצד שני לשמר את הייחודיות של הרחובות במרחב. אנו חושבים שקומת הקרקע צריכה לארח שימושים שאינם למגורים, אבל כן מדברים עם הציבור. זה יכול להיות מסחר, אבל גם שימושים ציבוריים, כמו מרכזים קהילתיים או גני ילדים. אנחנו מבינים שיש שינויים ותמורות ומנסים ליצור מקום נעים וטוב.

"אנחנו יוצרים פה שכונות חדשות, שחלקן המשך לשכונות קיימות, כמו נס לגויים שמצטרפת לנווה עופר ומכבי יפו, שמצטרפת ליפו. אבל חלק מהתוכניות הן באזור מבואות יפו, במקום שייעודו היה מלאכה, ולכן אנו מקפידים מאד על שטחי הציבור".

ד"ר טליה מרגלית, מהמחלקה לאדריכלות באוניברסיטת תל-אביב, טוענת שעדיין ישנה אפליה ברורה של דרום תל-אביב: "ראש העיר רון חולדאי מנפנף בכל הזדמנות את הרעיון שפיתוח פרויקטים במרכז וצפון תל-אביב ימנף השקעה בדרום. דה-פקטו זה לא מה שקורה. אם אתה בודק, אתה רואה שהפערים רק גדלים. וזה לא רק שהדרום נחלש. זה קשור לזה שהמרכז והצפון מתייקר. העירייה עשירה, ולכאורה הדרום היה יכול לשגשג ולפרוח, אבל זה לא קורה. ההשקעות במרכז ובצפון חוזרות לאותה בועת נדל"ן".

"כל דרום תל-אביב תהפוך למנהטן"

אדריכל ערן מאירסון מצוות דרום במנהל ההנדסה, מבקש להבהיר שלפחות באזור מבואות יפו (השטח שבין הרחובות סלמה ובן צבי), המטרה היא לשמר את המרקם העירוני המגוון: "אנחנו רוצים שהמונח הזה של אזור מעורב לא יהיה רק מס שפתיים. לא רק משרדים ומגורים, אלא גם מלאכות". 

כשאני מנסה לברר מול אנשי צוות דרום במנהל ההנדסה לגבי לוח זמנים משוער של הפרויקטים הגדולים, הם מתחמקים מלענות. מסתבר שהפער בין אישור תוכניות בניין העיר בוועדה המקומית לבין הבנייה והאכלוס של הפרויקטים הוא אדיר. על הדרך יצטרכו הרשויות להתמודד עם מתנגדים, עם פולשים שמסרבים להתפנות, ולאתר יזמים שיהיו מוכנים להיכנס לסוג של הרפתקה.

סוזי כהן צמח, חברת סיעת "דרום העיר" במועצת העיר תל-אביב-יפו, שהעידה על עצמה בעבר שהיא "גזענית גאה", רואה את עצמה כאחראית על התפקוד התקין של שכונת קרית שלום, שבה היא גדלה וגם חיה. היא מודעת היטב לכך שבשנים הקרובות דרום תל-אביב ישתנה: "אני רואה את השינויים, את הבנייה, את הצמיחה. להגיד לך שטוב לי עם זה? לא טוב לי. אני יודעת שבעוד 10 שנים גם השכונה שלי (שברובה המכריע מבני רביעיות בגובה 2 קומות משנות ה-50 שהורחבו והוגבהו. ג.נ) תהפוך למגדלים של 10 קומות. כל דרום תל-אביב תהפוך למנהטן.

"החיים פה לא פשוטים, אתה עובד פה עם אוכלוסיה מאוד מורכבת, מאוד קשה. יש לך פה פשיעה, יש פה זרים. גם אני רוצה לדעת מה הולכים לבנות פה ממול. אני לא רוצה לקום בוקר אחד ולראות בניינים. אני רוצה להיות שותפה לכל שינוי הכי קטן".

"למדינה אין פתרונות לאף אחד"

שפי פז, המנהיגה הלא מעורערת של תושבי דרום תל-אביב שמבקשים לגרש את הזרים (מסתננים, מהגרי עבודה), לא מאמינה באמת בהצהרות על "אזור עדיפות לאומית". בשיחה איתה היא נשמעת עייפה ומיואשת. "המקום הזה היה נטוש ומוזנח הרבה שנים. התהליך היה מכוער. מה שקרה זה שהכניסה של המסתננים הבריחה אנשים. עשו, ויכול להיות שזה סתם מחדל, גטואיזציה. הגיע שפל והתחילו לבנות ונכנסה לפה אוכלוסיה חזקה, ג'נטריפיקציה.

"מצחיקים אותי אנשי קבוצת הפייסבוק של השכונה, shishi shapira, הם כל הזמן מדברים על רוח השכונה, אבל הם אלה שמחסלים את השכונה. כי הם מקרינים בלב השכונה סרטים על עזה ומזמינים את אנשי 'בצלם', שידברו. כולנו היינו שותפים לתוכנית אב שדיברה על בנייה מתונה. שפירא ונווה שאנן ישווקו כסוג של נווה צדק. התל-אביבים החדשים נורא ירצו לגור כאן. בסוף יהיה פה מגדלים.

"יש פה בעיה. מה אתה עושה עם הנרקומנים, ההומלסים, הזונות? הרי אין פתרונות ממשלתיים. אתה יכול להעביר אותם מרחוב לרחוב. ניקית את גינת לוינסקי, הם עברו לגינת אלקטרה. לכן גם המשטרה לא יכולה לעשות כלום. לאן הם יעברו? לאן זורקים את כל האנשים האלה. למדינה אין פתרונות לאף אחד. אם זה ימשך ככה לאף אחד לא תהיה שכונה. כל מה שהיה מיוחד בשכונות לא יהיה. משעה חמש שש אתה לא רואה בחוץ ישראלים. נגמר".

סגנית ראש העיר תל-אביב-יפו, מיטל להבי, בדקה את תוכניות הבנייה המקודמות בדרום תל-אביב. ללהבי יש ביקורת רבה, בעיקר בנושא התחבורה, עליו היא מופקדת בעירייה: "כשהכנו את תוכנית המתאר היתה סוגיה מאוד מרכזית של מה שקראנו 'דרום לאנשים'. המטרה שלנו הייתה ש'העיר השחורה' תקבל איזה חזון שיאפשר לחבר אותה לעיר הלבנה, תוך חיזוק האנשים שגרים באזור. ציר שלבים, שהוגדר לכאורה כמעין אבן גבירול, כלומר רחוב שהולכים לאורכו, מצטייר עתה כציר להעברת רכב פרטי. חתך הרחוב מלמד אותנו שזו דרך ולא רחוב עירוני. התוכניות הרבות לאורך ציר שלבים, בעיקר בחלק בדרומי, מייצרות דפנות לא עבירות, שלא מדברות זו עם זו".

מה את מציעה?

"אני רוצה לשנות את חתך הדרך ולייצר שיח בין הדפנות, לשדרג את בתי הגידול, לייצר מופע רמזורים שתומך בהולכי רגל. צריך לזכור שהמטרה של שלבים זה לייצר רחוב איכותי וחלילה לא ציר שהוא גבול בין העיר השחורה ללבנה".

עוד כתבות

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

שי-לי עטרי וינר / צילום: צילום: עוז שמש | איפור ושיער: שלומית פדידה | סטיילינג: בר פרידמן

שי-לי עטרי וינר: "שייה לא ילדה עצובה. היא בערך הדבר הכי מצחיק שיש"

בפסח שעבר שי-לי עטרי ויהב וינר היו אם ואב הסדר של קיבוץ כפר עזה. השנה היא מסרבת לחגוג ● אבל בדבר אחד היא מצליחה להיאחז ● פרויקט מיוחד

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

איך לשמור על תחושת הפליאה שהרגשנו בטיול בחו''ל / צילום: Shutterstock

איך לשמור על תחושת הפליאה שהרגשנו בטיול בחו"ל

אנו עומדים בקצה מכתש, צופים בשמש זורחת מעל הר, מבקרים ביערות הגשם, צופים בגלים המתנפצים - ומשהו עמוק מתרחש בקרבנו ● ואז אנחנו חוזרים הביתה, לשגרה, והכול מתפוגג ● אבל זה לא חייב להיות ככה ● ארבעה דברים שאפשר לעשות כדי לשמור על הניצוץ

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

שכונה ד' בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

מתל אביב עד באר שבע: השכונות עם הכי הרבה שוכרים בארץ

אמנם שיעור הבעלות על דירות בישראל גבוה, אולם יש אזורים שבהם שיעור השוכרים עולה כבר על 50% ● נתוני הלמ"ס מגלים איפה השכונות המבוקשות וכמה זה עולה למשקיעים ● כתבה שנייה בסדרה

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

דיקלה כהן שיינפלד, ראשת הסגל של נשיא המדינה / צילום: קובי גדעון, לע''מ

מהילדות בבית שמש והלימודים בפנימייה דתית, לפגישות עם הנשיא ביידן

אחרי אחד הנאומים של יצחק הרצוג, אי שם ב־2010, ניגשה אליו דיקלה כהן שיינפלד  וביקשה להתנדב אצלו ● גם היא לא האמינה ששנים אחר כך היא תקבל שיחת טלפון שתהפוך אותה לראשת הסגל של נשיא המדינה:"ברגעים היסטוריים, אני שואלת את עצמי איך הצלחתי להגיע לזה. בפעם הראשונה שלי בבית הלבן, הייתי צריכה לסגור פה פעור"