גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה שווים תושבי הדרום אם אינם חברי ליכוד? כנראה לא הרבה

הדרום בוער כבר 110 ימים, אך רה"מ נתניהו וחברי מפלגתו טרם מצאו לנכון לרדת לדרום השרוף ● אולי אם תושבי הדרום היו קבוצת לחץ או חברי ליכוד, ההתנהלות הייתה אחרת

ראש הממשלה בנימין נתניהו \ צילום: תמר מצפי
ראש הממשלה בנימין נתניהו \ צילום: תמר מצפי

העדר ההזדהות והאיכפתיות של צמרת הליכוד, והעומד בראשם, ראש הממשלה נתניהו, עם תושבי עוטף עזה המחישו לציבור הישראלי איך נראה היחס לקבוצת אזרחים שאינם קבוצת לחץ.

שבועות ארוכים השדות של האזור בוערים, החקלאים שם משתנקים, נחנקים ומתחננים ליחס, אך נתניהו אפילו עוד לא הגיע לראות בעיניו את הנעשה בשטח. כל קבוצת לחץ אחרת, נניח תושבי יישובים בשטחים הסופגים פיגועים או אזורים עירוניים בהם ראש העיר הוא חבר ליכוד, היו מתזזים את חברי מפלגת השלטון אליהם בבהילות, זוכים לתשומת לב פרטנית, מידית ונחרצת מן הממשלה ובעיקר מן העומד בראשה.

נתניהו לא מעוניין להסביר, בטח לא כשהוא מסתכל לתוך המצלמה ושדה שרוף ברקע - שהוא מחפש נתיב מתון, שהוא לא רוצה לדחוף את צה"ל לפעילות קרקעית. הוא לא רוצה לכנס מסיבת עיתונאים, אמיתית, פתוחה, מהימנה ולענות לתושבי האזור שמבחינתו ארגון החמאס מוחלש, מוכה, עלוב, חסר כסף, וחסר תמיכה עולמית, הוא חמאס עדיף לישראל מאשר חמאס תחת כיבוש צה"לי. הוא לא מעוניין לשוחח על מדיניות מורכבת, ממנה עולה שאם החמאס לא יהיה בעזה, יהיו שם אולי גורמים מסוכנים יותר לישראל.

באופן חריג, דווקא המרכז והשמאל בישראל דוחפים היום את נתניהו לפעילות צבאית אגרסיבית יותר והוא עוצר, בולם, נמנע. אבל את הדברים הללו נתניהו לא היה רוצה להסביר. חלילה, שהוא יצא מנהיג חלש.

בהיעדר קבוצת לחץ פוליטית מקומית, נותר הדרום, סביב עזה, פרוץ לעין כל. החיטה עלתה באש, התושבים פעורי עיניים, דומעים את ריח השריפות ומתוסכלים מן הממשלה. אם אותה הממשלה היתה צריכה להתגייס לפתור משבר של מגורים לא חוקיים על מספר דונמם בגבעה בסמוך לעפרה, כל מועצת החכמים של הימין היו נסגרים מאחורי דלתות ושולחנות שרטוט וחושבים ביחד על פתרון שלא יכאב מדי לתושבים. אך ב-110 הימים האחרונים כאשר עשרות אלפי דונמים עולים באש - אף אחד לא מסוגל להניח מחשבה, ורעיון.

וזה לא שאין בליכוד אנשים שמבינים את העניין. ח"כ נאוה בוקר שנכנסה לכנסת ה-20 לפני שלוש שנים וחצי לקחה על עצמה את המשימה הציבורית של להיות הקול המשפיע בנושא של כיבוי אש, שריפות, פעילות בכל הנוגע לשירותי ההצלה. ח"כ מיקי זהר, איש קריית גת, תושב הדרום ומזדהה עם מאבקים של ישראלים החיים דרומה לקו אשקלון. ח"כ דוד ביטן בקיא בענייני בטיחות בתוך היישובים, שמירה על הסדר, שירותים קהילתיים. הוא גם מתרוצץ ברחבי הארץ לכל מקום בו נתניהו נמצא, כדי להיות מצולם לצידו. כך גם השר איוב קרא, שמחרה מחזיק אחרי ראש הממשלה, משכנע בכל מקום בצדקת הדרך של מנהיג הליכוד, בנימין נתניהו. ואיתם השרים לוין, ארדן, גמליאל, רגב. הם מדברים עצמם לדעת בכל דבר ועניין, אך את האזור השרוף טרם ירדו לבחון.

שדות הקיבוצים ושטחיה של העיר שדרות עולים באש, הציבור שם משווע לעזרה ונבחרי הציבור של מפלגת השלטון משמיעים קולות רפים, רדומים, הססניים.

מפקירים את הזירה לאופוזיציה

אפשר לבצע את התרגיל המחשבתי של מה היה קורה אילו, יו"ר יש עתיד יאיר לפיד או יו"ר העבודה אבי גבאי היום עומדים כיום בראש הממשלה. הדציבלים של מתקפות הימין נגדם מהדהדות לנו כבר במחשבות. אך הרבה לפני כן, קשה להבין איך אנשי המפלגה האוחזת בשלטון במדינה, רצוף מזה כמעט עשור - עומדים חסרי אונים עם המדיניות הלא ברורה של ראש הממשלה.

יתכן שאין להם תשובות, שהם לא יודעים להוביל, אך גם את הנוכחות הפיסית בשטח, ביקור בקיבוצים, בישובים השרופים, הם הפקירו לחברי הכנסת של המפלגות האחרות.

השר לשעבר עמיר פרץ (המחנה הציוני) תושב שדרות וח"כ חיים ילין ראש המועצה האזורית אשכול לשעבר מחברים בין סיעותיהם לתושבי האזור וכך גם אחד מבכירי מרצ, אבי דבוש, תושב שדרות וקודם לכן קיבוץ ברור חיל - הם מובילים עם מפלגותיהם את קמפיין השטח של מצוקת התושבים של עוטף עזה.

לפיד, ילין וחבריהם נוסעים וחוזרים. אתמול התראיין לפיד כשהשדה של קיבוץ כפר עזה בגבו. בעמוד הפייסבוק שלו פרסם כרזה עם הכותרת "הכל בוער חביבי".

אבי גבאי וציפי לבני תכננו למוצאי שבת אירוע מחאה באזור קיבוץ בארי, ואחרי שצה"ל ביקש למנוע עריכת אירועים גדולים, הם התכנסו במועדון של הקיבוץ, ושוחחו עם התושבים. מרבית חברי הכנסת של המפלגה הצטרפו. גבאי צירף אליו את אשתו איילת וביחד הם נשארו לישון בלילה בקיבוץ בארי. הבוקר סייר גבאי באזור הפגוע בעיר שדרות.

ואיפה הליכודניקים? בולטים בהעדרם. יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין ניסה בסוף השבוע להציל במעט את המצב והודיע שיגיע היום (א') לצפות במשחק הגמר של המונדיאל עם תושבי האזור. בשעות הצהריים המאוחרות (יום א') בסיום ישיבת הממשלה, הודלף שגם נתניהו יגיע לאזור במהלך הימים הקרובים. לקח לו זמן רב. כעת משהוא ידהר דרומה, תלווה אותו כל מקהלת הליכוד, תקיף אותו ותשבח את מנהיגותו החזקה.

אין להם תשובות לאזרחי האזור, הם אינם יודעים או שמא מעדיפים שלא להסביר שנתניהו אולי רוצה לשמר את החמאס בשלטון מוחלש, שנתניהו מבצע מדיניות של מו"מ שקט מאחורי הקלעים, שהוא אינו רוצה את עזה והרשות הפלסטינית ברמאללה מתואמים זה עם זה.

כ"ץ חורג מן השורה

אגב, לצד כל הליכודניקים הדוממים ראוי לציין את שר התחבורה ישראל כ"ץ. הוא מפגין בשנים האחרונות שונות מחשבתית. גם אם רעיונותיו אינם ישימים בשלב הנוכחי וגם אם מדובר בתכניות תשתית לטווח הרחוק, כ"ץ נבדל משאר הליכודניקים כמי שמציג לפחות מהלך אזורי, תכנוני. הבוקר הוא פרסם הודעה, בה האשים את שר הבטחון אביגדור ליברמן בכך שתוכנית ה'אי-פרדות' (הקמת אי סחר בטוח ונפרד מעזה שיאפשר לחבל הארץ הקטן לקיים משק עם עצמאות כלכלית, מסחרית), לא הגיעה עד ליום הזה אפילו לדיון מקדמי בקבינט.

"שר הבטחון ליברמן חייב להביא לקבינט הצעה לקביעת מדיניות ברורה מול עזה: מיטוט החמאס וחיסול הטרור, או איפרדות מכל אחריות אזרחית ויצירת קו גבול עם הרתעה מלאה - כמו מול סוריה ולבנון. אין אופציה להמשיך במצב הקיים. זה לא הוגן כלפי תושבי עוטף עזה ופוגע בביטחון מדינת ישראל", כתב כ"ץ.

אך לצד הביקורת שכ"ץ מטיח בליברמן, הוא מודע יותר מכולם שמי שחוסם אותו אינו רק שר הבטחון. גם ראש הממשלה, יו"ר מפלגתו, לא מוכן ולא מעונייין לראות את היזמות של כ"ץ תופסת תאוצה. 

עוד כתבות

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press, Nathan Howard

ארה"ב: מדד הליבה של ההוצאה לצריכה פרטית ירד ל-2.8%, כצפוי

מדד ה-PCE החודשי ירד ל-0.3% לעומת 0.5% בחודש שעבר ● מזרחי טפחות: "אי ההפתעה תומכת להערכתנו בתוואי הפד הנוכחי" ● היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות אירופה ובוול סטריט ● מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8% ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

הפגנה הקוראת לשוויון בנטל. בלי נתונים מסולפים / צילום: שב״פ sha_b_p@

אותה אוזלת היד מאפשרת למגזר גדול לא לשאת בנטל וחונקת אותנו בפקקים

משבר הגיוס הוא משבר המטרו: שניהם יחד הוא אותו כישלון תשתיות ענק, של התחבורה המקרטעת פה ושל יסודות המדינה המתפוררים אחרי 76 שנותיה ● הסטטוס קוו מת. הגיע הזמן להיפרד מפתרונות הישראבלוף

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי