גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דוקטור ריפל ומר XRP: המטבע הדיגיטלי השלישי בשוויו צונח

לאחר שנקבע באחרונה כי ביטקוין ואת'ר אינם ניירות ערך, הוגשו בארה"ב כבר 3 תביעות ייצוגיות שבהן נטען כי Ripple הוא נייר ערך ● המטבע נמצא בינתיים בצלילה חופשית ואיבד כ-85% ממחיר השיא שלו

מטבע ה-Ripple XRP  / צילום: רויטרס
מטבע ה-Ripple XRP / צילום: רויטרס

הכירו את חברת Ripple Labs, שמייסדיה פיתחו לפני שש שנים את המטבע הדיגיטלי (Ripple (XRP, שהוא כיום השלישי בשוויו אחרי ביטקוין ואת'ר. אין ספק שההצלחה הגדולה של המטבע ריפל היא תוצאה של מאמצי החברה ופעולות מנהליה לאורך השנים, אך כאן טמון מלכוד רגולטורי: ככל שחברת ריפל תפעל לקידום המטבע ריפל ותהיה מזוהה עמו, כך גדל והולך הסיכון שרשות ניירות ערך האמריקאית (SEC) תקבע כי XRP הוא נייר ערך.

בעוד שה-SEC מתמהמה בפרסום עמדתו בנושא, נערכת כעת החברה למאבק משפטי בשלוש תביעות ייצוגיות שהוגשו כנגדה בחודשיים האחרונים, המבוססות כולן על הטענה כי XRP הוא נייר ערך וכי חברת ריפל עומדת מאחוריו, מקדמת אותו ושולטת בו.

חברת ריפל הוקמה בשנת 2012, בהתאם להסכם מייסדים שבו נקבע כי יונפקו בסך הכל 100 מיליארד מטבעות, אשר יתחלקו בין המייסדים (20%) והחברה (80%). התיעוד הפומבי שקיים לגבי המטבע מלמד שנכון ליום 1 בינואר 2013 אכן הונפקו 100 מיליארד מטבעות XRP. יש לציין כי שיטה זו, שבה הכמות הסופית של המטבעות מונפקת כולה מראש, יש מאין, שונה ממטבעות דוגמת ביטקוין ואת'ר, שבהם כמות המטבעות שבמחזור גדלה והולכת עם הזמן באמצעות תהליך הכרייה של מטבעות חדשים.

במקרה של XRP, כמות המטבעות שבמחזור מלכתחילה הייתה גם הכמות הסופית המירבית - 100 מיליארד מטבעות, שמתוכם כאמור לחברת ריפל הוקצו 80 מיליארד מטבעות והיתרה הוקצתה למייסדים. כלומר, אין אצלה הבדל בין "הכמות שבמחזור" לכמות הסופית המירבית. בהתאם, "שווי השוק" של המטבע XRP שווה למעשה למכפלת מחירו של המטבע ב-100 מיליארד (סך הכמות המונפקת).

Ripple

שווי פנטסטי, בלי זכויות ובלי שימוש ממשי

כשמחירו של XRP הגיע בתחילת ינואר השנה לשיא של כ-3.50 דולרים, הגיע שווי השוק של המטבע ל-350 מיליארד דולר, ושווי ההחזקות של כריס לארסן, אחד מצמד מייסדי ריפל, היה גבוה משוויו של מארק צוקרברג, מייסד פייסבוק. ואולם בחצי שנה האחרונה התרסק מחיר המטבע בכ-85%, ונסחר כיום לפי שער של כ-44 סנט בלבד. בחשבון פשוט, שווי השוק של XRP הוא כיום כ-44 מיליארד דולר, קרוב מאוד לשווי השוק של את'ר (המטבע של פלטפורמת את'ריום). עדיין מדובר בשווי שוק פנטסטי למטבע דיגיטלי שהונפק יש מאין, שאינו מקנה למחזיק בו זכויות כלשהן בחברה, ואין בו כל שימוש ממשי למעט מסחר ספקולטיבי שמתקיים בו בזירות המסחר האינטרנטיות.

נחזור לחברת ריפל. על פי אתר הבית שלה, מחזיקה כיום החברה בכ-60 מיליארד מטבעות XRP, ששוויים התכווץ לכ-27 מיליארד דולר "בלבד". לחברה הוקצו כאמור מלכתחילה 80 מיליארד מטבעות, כך שהיא מכרה (או העבירה) בשש השנים האחרונות כ-20 מיליארד מטבעות. באתר נכתב כי החברה מוכרת מטבעות כדי "להגדיל את הנזילות בשוק", ובאחרונה הפקידה 55 מיליארד מטבעות XRP במנגנון נאמנות, שמגביל אותה למכור "רק" מיליארד מטבעות כאלו בכל חודש.

בתביעות הייצוגיות שהוגשו נגד ריפל ומנהליה, נטען שהם פועלים זה שנים ליצירת שוק משני למטבע XRP, ומעודדים את הציבורלהשקיע בו במגוון דרכים, כדי להעלות את שער המטבע ולאפשר לחברה לממש ולמכור את החזקותיה ברווחי עתק. לפי הנטען, החברה עוסקת למעשה זה שש שנים, ללא הפוגה, במכירה בלתי חוקית של ניירות ערך לא רשומים.

חברת ריפל פועלת לקידום המטבע שלה בדרכים רבות נוספות. כך למשל, כדי למצוא לו שימושים (שיוכלו אולי להצדיק את השווי הדמיוני שלו), הקימה החברה קרן של 300 מיליון דולר שנועדה לעודד מיזמים לפתח שימושים במטבע. החברה יושבת על הרי מזומנים שזרמו לכיסה במהלך השנים ממכירת XRP, והיא מפזרת אותם בנדיבות, בין השאר למטרות צדקה, בשיתוף עם ידוענים (הכוכבים האמריקאים אשטון קוצ'ר ואלן דג'נרס), ולמטרות שיווקיות, דוגמת קונצרט פרטי של הראפר סנופ דוג, שארגנה במאי במפגש של חסידי המטבע. אין פלא אפוא, שבעיני המשקיעים קיימת זהות מוחלטת בין חברת ריפל למטבע ריפל. אלא, שכאן נמצא כאמור המלכוד.

המנכ"ל: "אם החברה תיסגר מחר, XRP ימשיך לפעול"

בשנה האחרונה חידדה ה-SEC והבהירה כי רובן המכריע של הנפקות המטבע המתבצעות בשיטת ICO הן למעשה הצעות לציבור של ניירות ערך. בכיר ברשות ני"ע האמריקאית ציין בחודש שעבר כי ביטקוין ואת'ר אינם נחשבים כיום ניירות ערך, בעיקר בגלל הביזוריות הגבוהה המאפיינת את שני המטבעות, והעובדה שלא עומד מאחוריהם גוף מרכזי שמקדם אותם ושולט בהם.

הכותרות שפורסמו לאחר נאומו של אותו דירקטור, וויליאם הינמן, התמקדו בקביעה כי את'ר אינו נייר ערך, אך חשובה לא פחות מכך הייתה שתיקתה הרועמת של ה-SEC לגבי XRP. אכן, נוכח העובדה שחברת ריפל מזוהה עם המטבע, משווקת אותו ושולטת בו לכאורה, בהחלט תיתכן אפשרות שהרשות תחליט לראות ב-XRP נייר ערך ותנקוט צעדי אכיפה שעשויים לזעזע את תעשיית הקריפטו כולה.

על פי ראיונות מהעת האחרונה, ניכר שחברת ריפל ומנהליה מודעים היטב לסכנה שמרחפת מעל ראשם, ומנסים כעת ליצור חיץ כביכול בין החברה למטבע. כך למשל, בראיון שנערך באפריל ציין סמנכ"ל בחברה כי "יש הבדל גדול בין ריפל ל-XRP. ריפל היא חברת תוכנה, XRP הוא נכס דיגיטלי שנסחר עצמאית. לנו יש במקרה הרבה מאוד XRP, אבל יש לנו גם הרבה מזומנים, כיסאות ומחשבים". ובכנס ביוני הוסיף מנכ"ל החברה, בראד גרלינגהאוס: "ריפל שונה מ-XRP, ואם החברה תיסגר מחר, XRP ימשיך לפעול. זהו קוד פתוח, טכנולוגיית בלוקצ'יין".

טקטיקה זו של ריפל, להרחיק מעצמה את המטבע XRP, עשויה לסייע לה במאבק המשפטי, אבל היא טומנת גם מלכוד מסחרי. שכן, כדי לשמור על מחיר המטבע ולאפשר לחברה ולמייסדיה להמשיך ולממש ברווח מירבי את החזקותיהם העצומות, יהיה עליהם להמשיך במאמצי השיווק של המטבע וקידומו.

עולם הקריפטו ממתין במתח להתפתחויות בנושא. 

■ הכותב הוא שותף במחלקת ניירות ערך במשרד אגמון ושות', רוזנברג הכהן ושות'. המאמר משקף את דעתו האישית בלבד, ואינו מהווה ייעוץ משפטי. 

עוד כתבות

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות