גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תיירות | טיולי מונסון, זה לא מה שחשבתם

המונסון הוא לא רק גשמי זעף והצפות ● יש לו גם צד אחר ויפה, שהופך את הטיול באסיה, ובמיוחד בהודו, לחוויה יוצאת דופן ● המונסון שובר את החום, צובע את ההרים בירוק ומעורר פריחה נדירה ● לא במקרה יש שפע של חגיגות ופסטיבלים בעונה זו, הנחשבת לעונה של אהבה ותשוקה

נופים של מונסון, בעיר ובכפר. החגים הייחודיים לעונה / צילום: יותם יעקבסון
נופים של מונסון, בעיר ובכפר. החגים הייחודיים לעונה / צילום: יותם יעקבסון

הדרמה של חילוץ הנערים מהמערה בתאילנד, שנתקעו בה בשל הצפות המונסון, הסבה את תשומת הלב העולמית אל גשמי המונסון הפוקדים בעונה זו של השנה את אסיה, בעיקר את הודו ודרום היבשת. החלוקה המסורתית לעונות השנה שונה באזורים אלה מהמוכר במקומותינו. פרק הזמן שבין סוף אפריל לראשית יוני מוגדר כקיץ, ואחריו מתחילה העונה הבאה - המונסון.

אלא שהמונסון אינו רק הצפות, בוץ, גשמי זעף ומפולות. יש לו גם צד אחר ויפה, שהופך את החוויה של טיול בתת-היבשת בעונה זו לחוויה מיוחדת. המונסון גם שובר את החום הכבד מנשוא ומביא איתו את הצינה המיוחלת ורוחות מרגיעות. הגשמים מעוררים את הטבע, הצמיחה והפריחה. בני הודו ייחלו תמיד לבואו של המונסון, וגם היום, כמו בעבר, הם מקדמים את בואו של הגשם החם, המרענן, בשירה ובריקודים תחת חופת השמיים הקודרים, בשדות, ברחובות ולאורך החופים, ויש אפילו פסטיבלים מיוחדים החוגגים את העונה.

כאלה מתקיימים גם במדינת קרלה (Kerala), ממערב להרי הגהאת. בתעלות המים הרבות שבמרכז המדינה נערכות תחרויות השיט השנתיות ב"סירות הנחש" - סירות ארוכות וצרות, עשויות עץ. הסירות הארוכות, המגיעות גם לאורך של יותר מ-40 מטרים (!) הן דמויות קיאק, אלא שחלקן האחורי מתרומם באלגנטיות לגובה כמה מטרים ומעניק להן מראה כשל נחש.

בכל אחת מהן יושבים עשרות חותרים, לרוב 64, בשני טורים. החתירה מלווה בשירה דתית. במקור שימשו הסירות כדי לחלוק כבוד לצלמי האלים שהושטו בהן. רק גברים הורשו לגעת בסירות ורק כשהם יחפים. את חוץ הסירה שימנו היטב בתערובת מיוחדת עשויה שמן דגים, אפר מדורות ועוד.

נופים של מונסון, בעיר ובכפר. פרח הקורינג'י הנדיר / צילום: יותם יעקבסון

כחלק מטקסי החג מתקיימת בצ'מפקולאם (Champakulam) תחרות שיט מסורתית, שהיא הקדומה ביותר בהודו (השנה היא מתקיימת ב-28 ביולי). תחרות גדולה ומפורסמת יותר, בהשתתפות עשרות סירות נחש ומאות חותרים, מתקיימת בעיירה אלפי (Alleppey, או בשמה האחר אלפוזה).השנה זה צפוי לקרות ב-11 באוגוסט.

עוד חג מקסים המתקיים בעונה זו הוא האונם (Onam), חג קציר האורז, מהקדומים ומהגדולים בפסטיבלים ההינדואים בדרום הודו (השנה מתקיים ב-13 באוגוסט). לצד השטת סירות הנחש ייערכו תהלוכות מסיכות שבהן יוצגו ריקודי טיגריס, אומנויות לחימה, סידורי פרחים מרהיבים ועוד.

פריחה פעם ב-12 שנה

עוד יתרון של תקופת המונסון הוא שבזכותה אפשר להגיע אל מקומות רחוקים ונידחים, שבעונות אחרות קשה להגיע אליהם. כך למשל מעברי ההרים הגבוהים בהימאליה, החסומים חלק ניכר מהשנה על-ידי מעטה של קרח ושלג. בעונה הגשומה הדרכים פתוחות, וניתן להגיע לעמקים הפנימיים. בחלקו הדרומי של הרכס, המושפע ממשטר הגשמים, ישנם שיטפונות ובמקרים קיצוניים גם מפולות קרקע, אולם ככל שמצפינים אל העמקים הפנימיים, השמיים מתבהרים והטמפרטורות יחסית נוחות. צליחת העמקים המיוערים, אפופי הוד העננים היא חוויה דרמטית.

אם מטיילים בדרום, גם שם צפויות חוויות ייחודיות. הדרום העמוק של הודו מחולק על-ידי רכס הרי הגהאת המערביים למזרח ולמערב. הרכס הגבוה, ששיאי הגובה שלו מתנשאים לגובה של כמעט 2,700 מטר, חוסם את זרמי האוויר הנושאים את ענני הגשם. כך קורה שבעוד המדרונות המערביים של הרכס, הפונים לים הערבי, גשומים ביותר ועטורים יערות גשם מוריקים וצפופים, המדרונות המזרחיים צחיחים יותר.

לאורך ההרים המערביים, שנמשכים צפונה עד אזור מומבאי (בומביי), שוצפים מפלים בעונת המונסון. המפל הגבוה ביותר, דהוד סגאר ("מפלי החלב", על שום קצף המים) נמצא במדינת גואה, ונחשב למפל הגבוה ביותר בהודו. מימיו המקציפים של מפל החלב צונחים מגובה של 310 מטרים.

הרי הגהאת מוריקים במשך כל ימות השנה, אבל בעונת המונסון גוני הירוק שלהם נעשים עמוקים ורעננים יותר. במרומי ההרים מתקיימת תופעה מיוחדת במינה: פריחת הקורינג'י, המתרחשת רק פעם אחת בתריסר שנים, ודווקא במקביל לירידת גשמי המונסון. הקורינג'י, שצבע עלי הכותרת שלו סגלגל, אינו מתהדר בתפרחת גדולה ומרשימה, אך במהלך פריחתם הנדירה, הקורינג'י מכסים מדרונות שלמים בגון סגלגל מכשף.

נופים של מונסון, בעיר ובכפר. ריקוד הטיגריס / צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

אחד מריכוזי הפריחה היפים שלו הוא בשטחים הפתוחים החובקים את העיירה קודאיקנאל (KodaiKanal). בשולי העיירה הזו מקדש למורוגן, בנו של שיווא ואל דרום-הודי חשוב, שהפרח הוא אחד מסמליו. לפני כמה עשורים, במועד פריחת הקורינג'י, ביקר בעיירה זוג אוהבים אמיד מהעיר בנגלור. כשהגיעו לנקודה שממנה ניתן להשקיף על פלאני, אחד המקומות המזוהים יותר עם האל מורוגן, החליטו להקים עבורו מקדש במקום.

השנה, בשיא עונת המונסון, 12 שנים מאז פרחו לאחרונה, צפויים פרחי הקורננג'י לפרוח שוב. אומנם בשל שינויי האקלים בהודו יש החוששים שהפריחה תשתבש, אבל רבים סומכים על חסדו של האל מורוגן שהפריחה תעלה יפה.

אהבה ונוף, טופוגרפיה רגשית

משורריה הקדומים של טמיל נאדו, המשתרעת ממזרח לרכס, יצרו הקבלה מרתקת בין המנעד הרגשי של קשרי האהבה לבין הטופוגרפיה של ארצם. רגע התאהבות, הנדיר מכול, סומל על-ידי הפסגות הגבוהות של הרכס, שאליהן קשה מאוד להעפיל, ואליהן מגיעים פעמים ספורות בחיים, אם בכלל, ושבהן שוררות טמפרטורות צוננות.

בדרום-הודו הלוהטת דווקא הצינה נחשבת מבורכת, ושם רגשות חיבה ואהבה מוגדרים על-ידי בני המקום כרגשות צוננים, לא חמימים.

מהפסגות, משתפלת האהבה אל המדרונות הגדולים של הרכס המסמלים את הגעגוע של האוהבים זה לזה. אהבתם של השניים לא מתממשת מסיבות מגוונות: אחד מהם כבר נשוי, או שהם בני מעמדות שונים והמשפחות מונעות את הקשר.

האזור המדברי למחצה בצפון טמיל נאדו מסמל את משכו של הפירוד המכאיב בין האוהבים. אזור ערבות הגידול של האורז, המרחב שבו חיה רוב אוכלוסיית חבל הארץ מאז ימי קדם, מסמל את השגרה המכרסמת, את הניכור שנוצר במהלך החיים המשותפים ואת גוויעת התשוקה. הניכור המוחלט, קיצה של האהבה, מסומל על-ידי שפכי הנחלים למימי מפרץ בנגל וחופי הים.

כל אחת מהחטיבות הטופוגרפיות הללו, ובאלגוריה, גם מצב האהבה שהן מייצגות, מסומלות על-ידי פריטים בוטניים וזואולוגיים הייחודיים לכל חטיבה. למשל, גוויעתו של הקשר הזוגי מסומלת בין השאר על-ידי האנפות המדשדשות במימי האפסיים שבשפך הנחלים. הקורינג'י, הפורח במרומי הפסגות של הגהאת, מזוהה יותר מכול עם רגע התאהבות, הנדיר לפחות כמו מועדי פריחתו.

השירה ההודית הקלאסית משופעת בתיאורים נוטפי ארוטיקה של בוא הגשם. היצירה "מגהדהותם" שחוברה במאה החמישית לספירה עוסקת כל-כולה בענן מונסון המשייט בשמי הודו מדרומה ועד ההימאליה שבצפון. ממרום הרקיע הוא רואה את אמא אדמה השוכבת על גבה פשוקת רגליים, ממתינה לגשם שיבוא ויזרום בערוציה החרבים. טיפות המים הגדולות ניתכות על הארץ, כביכול זולגים מהם מיצי התאווה של הפילים, נמהלים בנטף המנגו ובעסיס הפרחים.

נופים של מונסון, בעיר ובכפר / צילום: רויטרס - Sherwin Crasto

לא בכדי המונסון מסמל גם את התלקחות היצרים בנפש האדם, ובראש ובראשונה את התשוקה ואת האהבה. לא במקרה סצנות התאהבות רבות בקולנוע הבוליוודי נערכות תחת ממטרים כבדים. וכי איך אפשר להתאהב בלא ברכת שמיים?

מה זה בעצם מונסון: מונסון הודי, קווים לדמותו

מונסון הוא מונח במטאורולוגיה, המתייחס לרוב לזרימות אוויר עונתיות קבועות המתהוות באזור הודו ודרום-אסיה עקב הפרשי טמפרטורות בין הים ליבשה. הקיץ הוא עונה יבשה שבה מתלהט האוויר והטמפרטורות הופכות בלתי נסבלות. בדרך כלל, החום מצמית במיוחד ברמת הדקאן, לבה של הודו, המרוחק יחסית מההשפעה הממתנת של הים.

דווקא ההתלהטות הגדולה היא זו שמביאה את ברכת הגשם. כשהאוויר החם עולה למעלה, נוצר ואקום השואב אליו אוויר צונן יותר, רווי אדי מים, המגיע מכיוון דרום-מערב, מהים הערבי. אותם זרמי אוויר צוננים יותר, הרוויים באדי מים, פוגעים בתחילת יוני תחילה בחופי קרלה, השוכנים בקצה הדרום-מערבי של הודו. זרמי האוויר שעליהם נישאים עננים כבדים נעים צפונה במהירות ותוך כשבועיים הם מכסים את רוב חלקיה של תת-היבשת וממטירים גשם.

לבסוף הם נעצרים ברכס ההימאליה, המחסום הטופוגרפי הגבוה בעולם, שמונע מהם את המשך תנועתם צפונה. בהתנגשות העננים עם ההרים מתקרר האוויר ולא יכול עוד לשאת את אדי המים שבו. כך ממטירים העננים על מורדותיו הדרומיים של הרכס את עיקר תכולתם והופכים אותם לאזור הגשום ביותר בעולם.

חלק מהעננים משייטים אל מעבר לרכס, אלא שהם כבר לא רוויים כמו קודם, וכשהם נעים מעל אזור נמוך יותר, האוויר נעשה חם יותר, יכול להכיל יותר אדי מים וכך כמעט ולא יורדים משקעים. מסיבה זו, רמת טיבט, המשתרעת מצפון להימאליה, היא מדברית בעיקרה.

עוד כתבות

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק