גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עליית הבוס המשתף: מנהלים שלא מפחדים לחשוף חולשות

המנהלת שהציעה 100 אלף דולר לעובד שימצא לה בן זוג ● הבוס שהכריז שהוא האדם הכי פחות מתאים לנהל את החברה ● והמנכ"ל ששיתף בבלוג את הערכת הביצועים שלו עצמו ● הבכירים מגלים את היתרונות של הוצאת השלדים הפרטיים מהארון

הבוס המשתף / איור : גיל ג'יבלי
הבוס המשתף / איור : גיל ג'יבלי

העובדים והמשקיעים בחברה של ג'סיקה מא יודעים פרטים על חיי הדייטינג שלה, על הקטטות עם אמה ועל ההקאה ההיא בפסטיבל ברנינג מן, שנערך מדי שנה במדבר נבאדה. "מה לא שיתפתי?" אומרת מא, מנכ"לית inDinero, חברת תוכנה חשבונאית בסן פרנסיסקו.

אחרי שסיפרה על התקלות שאירעו לה בהטסת מטוסים, אחד מתחביביה, דרשו כמה משקיעים שהיא תרחיב את פוליסת ביטוח החיים שלה. מא עצמה הציעה בונוס של 100,000 דולר לכל עובד שימצא לה בן זוג.

ג'סיקה מא  / צילום: מיוטיוב

מאז ומתמיד נהגו מנכ"לים להשוויץ בסיפורי הצלחה ולהסתיר מהציבור את חוסר הביטחון שלהם, את חסרונותיהם ואת הרגעים האינטימיים בחייהם. היום, בכמה משרדים, תמונת הבוס חסר הפגמים מתחילה להתפוגג. מנהלים מגלים לאט לאט שהחשיפה - גם של הדברים הרעים - טובה לעסקים.

מא היא בין המאמינים בכך. אנשים אוהבים אותך כשהם מרגישים שהם מכירים אותך, היא אומרת, והדגשת המאבקים בתוך העסק מונעת מהמשקיעים לפתח ציפיות גדולות מדי. "אני בכלל לא מנסה לייפות דברים. אם הם יחשבו שהם מכירים אותי טוב יותר, הם ייתנו לי יותר כסף ויחתמו על יותר עסקאות".

כלי לקידום נאמנות ושיתוף פעולה

כשג'יימס רי התמנה למנכ"ל אשלי סטיוארט, רשת הביגוד למידות גדולות, הוא כינס את עובדי החברה במשרדיה הראשיים בניו ג'רזי, ואמר להם שהוא "האדם הכי פחות מתאים לנהל את החברה". וידויו הכה בהלם חלק מהעובדים, והפחיד אחרים, לדברי רי. הפידבק שקיבל אז היה: "זה האיש שאמור להציל אותנו כשהחברה בסכנה?".

ג'יימס רי / צילום: מיוטיוב

הקריירה של רי כללה הקמת חברת השקעות וניהול משותף של מותג המזון לחתולים מיאו מיקס, אך ניסיונו הניהולי בתחום הקמעונות הסתכם בפינוי כלי אוכל משולחנות במסעדות בתקופת לימודיו בבית הספר התיכון ובקולג'. הוא ביקש מעובדי אשלי סטיוארט לעזור לו ללמוד את העסק, שבאותה נקודת זמן, ב-2013, היה על סף פשיטת רגל. הוא גם הודה בפחד שלו מפני בדידות. משפחתו נשארה במסצ'וסטס והוא עבד ארבעה-חמישה ימים במדינה אחרת.

ארתה בלייק, קניינית באשלי סטיוארט, אמרה שפתיחותו של רי המריצה אותה להתאמץ וללמוד משהו חדש. היא עבדה יותר עם מחלקת השיווק, והשיקה כמה פיילוטים חדשים, ובהם קו שמלות לנשף סיום התיכון. רעיון הלבוש הרשמי נכשל, אך קו של בגדים במידות גדולות לנשים צעירות הפך ללהיט. נוסף על שווקים חדשים, בנתה אשלי סטיוארט פעילות מכירה מקוונת משל עצמה, שהיום היא כבר רווחית.

"רי איפשר לנו להשפיע", אומרת בלייק. "זה המריץ אותי לחשוב על רעיונות נוספים".

לדברי כמה מנכ"לים, כאשר הם מדברים על חלומות במישור הרגשי או מודים שהם לא יודעים מה הם עושים, הם יוצרים נאמנות ושיתוף פעולה. אבל לא כולם רוצים לעבוד עבור מישהו שמשתף יותר מדי, ובעידן של רגישות מוגברת וחששות לגבי ההתנהגות במקום העבודה, חלק מהבוסים נוטים לשתף פחות.

המציאות מאלצת מנהיגים להשתנות

לדברי סידני פינקלסטין, פרופ' לניהול בבית הספר טאק לעסקים בקולג' דרטמות, החוקר התנהגות מנכ"לים, במשך עשרות שנים היו מנכ"לים בכל התעשיות אמורים לדעת את כל התשובות ולהימנע מחשיפה של כל סימן לחולשה. הכוח כשלעצמו היה מעלה. מנהלים רבים עדיין מאמצים את סגנון המנהיגות שהיה נהוג בעבר. "רוב המנכ"לים, אם הייתה להם האפשרות לבחור, לא היו רוצים לוותר על הכוח", אומר פינקלסטיין, "אך ברוב החברות המסורתיות, אפילו בדרגות הגבוהות ביותר, המציאות החדשה - כגון נוכחותם של משקיעים אקטיביסטים- מאלצת את המנהיגים להיות יותר נוחים וגמישים".

ברנה בראון, פרופסור מאוניברסיטת יוסטון שהרצאת TED שלה על עוצמת הפגיעות הפכה ללהיט ויראלי עם 34 מיליון צפיות, טוענת שמנהיגים צריכים "מטרה ברורה" לפני שהם חושפים מידע אינטימי.

בספרים ובהרצאות מקדמת בראון את הרעיון שנטילת הסיכון הכרוך בחשיפה רגשית היא דרך למצוא משמעות בחיים ולבנות מערכות יחסים. היא גם תוהה מדוע הפכה פגיעות למילת באזז שממריצה אנשים להיפתח באופנים שעלולים להיות שגויים. "זה מסוכן כשדברים מתפרשים באופן שגוי", היא אומרת. "מבחינת המנהיגים, שיתוף ללא מטרה של פיתוח אנשים אחרים או פיתוח תהליכים אינו צעד אמיץ".

מבחינת ג'ו קונרוי, מנכ"ל Cooley מפאלו אלטו שבקליפורניה, סגנון הניהול הזה הוא פשוט "להיות אדם". "הכול זה חלק מניסיון לא להיות גדול מהחיים", הוא אומר. "כדי שאנשים ילכו אחריך, הם צריכים לבטוח בך. כדי שהם יבטחו בך, הם צריכים להכיר אותך".

קונרוי הרשים כל כך את עו"ד רייצ'ל פרופיט, עד שהיא עברה משרד כדי שתוכל לעבוד איתו. לדבריה, השיחה עמו על הורות הייתה "אחת השיחות הפתוחות והכנות ביותר" שניהלה. היא סיפרה שאחרי ארוחת הערב הראשונה המשותפת שלהם, היא חשבה: "זה בחור שהולך לשבת שם ולדבר איתי כאדם".

כמה חודשים לאחר מכן התרגשה פרופיט עד דמעות בפגישה עם שותפי החברה, כשקונרוי סיפר על חלום שחלם על בנו הבכור. קונרוי אומר שהנאום השנתי שלו, שהתייחס לנושאים כמו מות אביו, נועד לגרום לעובדים לחוש קשורים זה לזה ולחברה. בנאומו השנה הוא דיבר על לחיות את הרגע.

"רועד לפני חשיפה? עכשיו אתה שקוף"

רנד פישקין, לשעבר מנכ"ל Moz, חברה בסיאטל המפתחת תוכנת שיווק, אומר שפתיחותו הקפיצה לפעמים את מספר הלקוחות, אך גם עוררה דאגה בקרב העובדים. הוא נהג אז לספר בבלוג שלו על נדודי השינה שהוא סובל מהם, על הדיכאון ועל נושאים רגישים אחרים. יותר מכך, הוא שיתף בבלוג את דוח הערכת הביצועים של עצמו ופרסם אימייל פנימי שתיאר בעיות בהשקת מוצר גדולה. טרבור קליין, מנהל מוצר בחברה, קיבל תחילה התקף צרבת מתון מהחשיפות האלה ותהה אם אנשים מחוץ לחברה יזלזלו בה משום שהיא משתפת בחסרונותיה.

"השאלה הראשונה שלי הייתה כאילו... או.קיי. זהו זה. בואו נתכונן לבאות בגלל שאין לנו שום מושג איך העולם הגדול הולך להגיב", אומר קליין. אך הדאגה שלו התפוגגה במהירות והוא הרגיש שפתיחותו של פישקין חיזקה את האמון בינו לבין העובדים.

פישקין, שעזב את Moz בפברואר, אך עדיין מכהן כיו"ר מועצת המנהלים, אינו מתחרט. הוא אמר שהתגובות החיצוניות לשיתופים שלו היו חיוביות באופן כללי. "לא חשוב אילו שלדים יש לך בארון. פשוט תפתח את הארון ותראה לכולם", אמר פישקין. "אם האצבע שלך רועדת כשאתה מקיש על הכפתור "פרסם", ואתה בקושי יכול להציץ בתגובות ובאימייל או בטוויטר למחרת בבוקר, אז עכשיו אתה שקוף". 

עוד כתבות

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"