גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התאחדות התעשיינים: לבטל אישור שכונה ליד נמל אשדוד

בעתירה נגד משרד האוצר והותמ"ל טוענת ההתאחדות כי נמל ויחידות דיור לא יכולים לגור בסמיכות "כמו שמן ומים. יש דברים שאינם מתחברים", ואף גורסת כי "השהות ליד הנמל דומה לשהות ברמת חובב"

נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש / צילום: אסף שילה
נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש / צילום: אסף שילה

המאבק סביב הקמת שכונת מגורים בסמיכות לנמל אשדוד מעלה הילוך: כחודשיים לאחר שהוועדה לאישור מתחמים מועדפים לדיור (הותמ"ל) דחתה את ההתנגדויות ואישרה את התוכנית להקמת השכונה, הגישה התאחדות התעשיינים בישראל עתירה מינהלית נגד משרד האוצר והותמ"ל, עיריית אשדוד והוועדה המקומית לתכנון ובנייה, כנגד אישור התוכנית.

בעתירה, שהוגשה לבית המשפט המחוזי בבאר-שבע באמצעות עו"ד רון צין ממשרד שביט בר און גלאון צין ויתקון ושות', דורשת התאחדות התעשיינים מבית המשפט להורות על ביטול התוכנית בשל פגמים שנפלו בה והפקדתה מחדש להתנגדויות, או החזרתה לדיון בותמ"ל תוך מתן הנחיות, לרבות השלמת סקר סיכונים ובדיקות סביבתיות וקיום דיון בממצאי הסקר.

בסוף מאי האחרון החליטה הותמ"ל לדחות את ההתנגדויות ולאשר את תוכנית קריית פארק לכיש באשדוד, הכוללת הקמת 3,000 יחידות דיור שטחי מסחר ותעסוקה ואצטדיון ל-24 אלף צופים, מוסדות חינוך וציבור. התוכנית, אותה מגדירה ההתאחדות התעשיינים בעתירה "בכייה לדורות", תביא לפגיעה בנמל אשדוד ובתעשייה הנשענת על הנמל ובמעגלי התעסוקה שמסביבה.

ההתאחדות מבקשת מבית המשפט למנוע פגיעה "לא מידתית ולא סבירה" שתיגרם בעקבות אישור התוכנית. "התוכנית דורסת ברגל גסה תכנון קפדני ומושכל של נמל אשדוד שנשמר משך 6 עשורים", צוין בעתירה, "תכנון שבמרכזו עמדה ההגנה על פעילות הנמל, ולא בכדי. תכנון אשר נבחן במהלך השנים על-ידי מוסדות התכנון השונים ונמצא כתכנון נכון".

לטענת ההתאחדות, התוכנית שותלת בלב אזור תעשייתי שכונת מגורים בת 3,000 יחידות דיור שאינה יכולה לגור בכפיפה אחת עם השימושים האחרים באזור. "התוכנית יוצרת ביודעין קונפליקטים שתוצאתם פגיעה ודאית ביכולת ההתפתחות של נמל אשדוד והטלת מגבלות וחסמים על הפעילות הקיימת והעתידית בנמל ובאזור התעשייה, בשל העובדה שיוצב לידם שימוש רגיש למפגעים סביבתיים, גם אם הם אינם חורגים מהתקנים שנקבעו על-פי חוק", צוין בעתירה, ואף נטען כי אין כל ודאות שהתקנים לא ישתנו בעתיד, בגלל הקירבה למגורים, מה שיוביל לכך שפעילות שקיימת היום, לא תוכל להתקיים בעתיד.

לטענת ההתאחדות, שכונה כזאת תסכן את המשך פעילות הנמל: "יצירת שכונה שבה הדיירים יהיו מבוצרים וסגורים בבתיהם מפני ההשלכות הסביבתיות של מגורים ליד נמל ואזור תעשייה ולסיכונים הנובעים מהם ויפעלו בוודאות לצמצום פעילות הנמל תוך הפעלת לחץ על מקבלי ההחלטות".

ההתאחדות מזכירה כי נמל אשדוד משנע כ-40% ממטעני היבוא והיצוא לישראל, בזכות קישור למסילת הרכבת והגישה הנוחה לעורקי תחבורה מרכזיים וכן בזכות קרבתו למוקדי הצריכה והפעילות של גוש דן ושל ירושלים ומנגד למוקדי היצור של סחורות כגון תוצרת חקלאית ופוספטים.

בתחילת יוני האחרון חשף "גלובס" את דוח חוקר ההתנגדויות לתוכנית אדיב דאוד נקאש, שעליו הסתמכה הותמ"ל באישור התוכנית. הממצאים אליו הגיע דאוד נקאש כללו התייחסות לכך שבכל העולם מעודדים עירוב שימושים ושכונות מגורים קיימות בסמיכות לנמלים.

בעתירה מתייחסת התאחדות התעשיינים למסקנת החוקר וטוענת כי מדובר בממצאים מופרכים ו"מנותקים מהמציאות" ומהנסיבות של נמל אשדוד. "הנמל עליו מדובר מצטייר כנמל פסטורלי דוגמת נמל יפו וקיסריה או נמל פיראוס שביוון לחוף הים התיכון, אך לא כך הם פני הדברים", צוין בעתירה. "נמל אשדוד הוא נמל תעשייתי. השהות בשטח שבין נמל אשדוד ואזור התעשייה מזכירה יותר שהות במועצה התעשייתית רמת חובב או במישור רותם, מאשר שהות בנמל רומנטי היכול להתקיים בצמידות דופן לשכונת מגורים".

עוד מציינת ההתאחדות כי "כפי שלא סביר ולא יעלה על הדעת להקים יחידות דיור על גדרות רמת חובב - כך לא סביר להקים יחידות דיור בסמוך לגדרות הנמל, אם חפצים בהמשך קיומו של נמל פעיל ומתפתח. נמל ויחידות דיור הם כמו שמן ומים. יש דברים שאינם מתחברים. כך גם מגורים בסמיכות כל-כך מיידית לנמל אשדוד".

ההתאחדות אף טוענת בעתירה כי הקמת שכונת המגורים עלולה להביא לסגירת הנמל, והיא מסתמכת על דוגמאות כגון שדה התעופה בהרצליה, שלמרות נחיצותו ללימודי טיסה, היה בעיני התושבים והרשויות המקומיות מפגע, ועל כן בית המשפט הורה על סגירתו. כך גם לגבי מיכל האמוניה בחיפה שנבנה בשנת 1986, אך לאחר שהתקרבו אליו שכונות המגורים, הוא רוקן מתכולתו בספטמבר 2017 בהתאם להחלטת בית המשפט העליון.

אלא שלטענת ההתאחדות, המקרה של נמל אשדוד הוא בעייתי יותר מכל הדוגמאות, מאחר שאת שאר המתקנים ניתן להעתיק, בעוד נמל חייב להיות צמוד לים, "ואת הים לא ניתן להעתיק", וגם לא את תשתיות הנמל שהוקמו לאורך השנים. ההתאחדות מזכירה בהקשר זה כי הנמל, שנחנך בשנת 1965, מגיע כיום לתפוקה של 2,700 אוניות שמגיעות אליו בשנה וליותר מ-14 מיליון טון מטענים.

טיעון מרכזי נוסף שמעלה ההתאחדות בעתירה מתייחס לנושא החומרים המסוכנים המשונעים בנמל אשדוד. לטענתה, בדיון ראשוני שנערך בותמ"ל על התוכנית בדצמבר 2016, הוחלט כי יש לבצע סקר בחינת הסיכונים הנובעים מפעילת הנמל על שכונת המגורים, שיוצג לוועדה טרם הפקדת התוכנית להתנגדויות. אלא שבפועל, סקר סיכונים לא הוצג לפני הפקדת התוכנית וגם לאחר אישורה.

בישיבה שהתקיימה בותמ"ל ביוני 2017, שבה הוחלט להפקיד את התוכנית, ציין יועץ סביבה מטעם חברת נמלי ישראל כי השפעת זיהום האוויר גדולה, נוסף לחריגות מתקן הרעש, וכי מיגון דירתי לכל השכונה אינו יכול להיות פתרון סביר. עוד ציין אותו יועץ כי החומרים המסוכנים מוזזים באופן תדיר בתוך נמל אשדוד.

ביחס לחומרים המסוכנים ציינה נציגת המשרד להגנת הסביבה כי המשרד מבצע סקר סיכונים שאמור להסתיים עד אמצע 2018. אלא שעד היום, נטען בעתירה, ביצוע הסקר לא הסתיים, ולמרות זאת הוחלט להמשיך בקידום התוכנית. נציגת המשרד להגנת הסביבה התנגדה באותה ישיבה להפקדת התוכנית וביקשה לשוב ולדון בתוכנית לאחר השלמת הבידוקת הסביבתיות, אך חברי הוועדה הצביעו בעד הפקדת התוכנית.

"התוכנית שבמרכזה של עתירה זו היא תוכנית שנולדה וקודמה בניגוד למושכלות יסוד בסיסיים בדיני התכנון והבנייה, ולפיכך היא תוכנית שחובה לבטלה", נטען.

מהותמ"ל נמסר בתגובה: "מדובר בתוכנית חשובה להתפתחות העיר אשדוד, הכוללת הגדלת היצע יחידות דיור, התחדשות עירונית בשכונות הוותיקות, שטחי תעסוקה, פארק עירוני, שטחי ציבור וקריית ספורט. במהלך קידום התוכנית וכן בשלב הדיון בהתנגדויות, הוועדה שקלה בכובד-ראש את הסוגיות השונות שעולות בגין הקרבה לפעילות נמל אשדוד. רק לאחר שהוועדה שמעה את התייחסותו של חוקר מיוחד שמונה לבחינת ההתנגדויות והשתכנעה בדבר ישימות התוכנית, תוך הבטחת סביבת חיים ראויה ואיכותית, קיבלה החלטה לאשר אותה. כך גם קבינט הדיור. לעניין העתירה שהוגשה, מינהל התכנון לומד את העתירה ויגיש עמדתו בפני בית המשפט".

עוד כתבות

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

לוחם אגוז נהרג ו-16 נפצעו בדרגות שונות בדרום רצועת עזה

צה"ל מאשר: חיסלנו את סגן מפקד יחידת הרקטות והטילים של חיזבאללה ●  גורם אמריקני: ישראל שיתפה עם ארה"ב חלקים מסוימים מהתוכנית ההומניטרית שלה ברפיח  ● בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

מנות במחתרת התאילנדית / צילום: דניה ויינר

אחת המסעדות התאילנדיות הטובות בישראל מסתתרת בכלל בחצר של בית

עגלת קפה שמגישה מאפה פיסטוק נדיר, מרכז הוליסטי שגם הציניקנים יתמסרו לו, מיזם אמנות נשי ומסעדה שאפשר למצוא בה בננה לוטי משובחת ● יום בפרדס חנה כרכור

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק