גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המנכ"ל החדש של גולדמן זאקס יסיר החשאיות מהבנק

השבוע נודע כי דיוויד סולומון, נשיא ומנהל תפעול בגולדמן זאקס, ייכנס ב-1 באוקטובר לתפקיד מנכ"ל הקבוצה במקומו של לויד בלנקפיין ● המהלך מסיים למעשה את עידן המשבר הכלכלי שממנו נחלץ הבנק תחת שרביטו של בלנקפיין, וכעת מוטל על סולומון - שכבר מתווה אג'נדה של פתיחות ושקיפות - למצוא דרכים לצמוח

דיוויד סולומון. /צילום: רויטרס - Lucy Nicholson
דיוויד סולומון. /צילום: רויטרס - Lucy Nicholson

לויד בלנקפיין הבטיח את הישרדות קבוצת גולדמן זאקס במשבר הפיננסי של 2008 ואחריו. האתגר של הבוס הבא של הבנק הוא לשגשג בעולם שהשתנה מאוד אחרי המשבר.

הבנק ההיסטורי הודיע השבוע על מינויו של דיוויד סולומון, הנשיא ומנכ"ל התפעול שלו, למנכ"ל במקומו של בלנקפיין, מ-1 באוקטובר. ההודעה הזו מסיימת באופן סמלי את העידן שאחרי המשבר הפיננסי בגולדמן, וממשיכה את התפתחות הבנק - ממוסד חשאי אדיר של ניירות ערך, לבנק-על כללי זריז ויזמי יותר.

הבחירה בסולומון, בן 56, היא בחירה במנהל שבנה עסקים ויש לו קבלות עליהם, ושדיבר בעבר בגלוי על הצורך להשתחרר ממסורות העבר. סולומון אינו סוחר ני"ע אגרסיבי, וגם לא בנקאי מלוטש מן הדגם הקלאסי. אחד מעיסוקי הפנאי שלו הוא להיות די.ג'יי במועדון ריקודים. הוא הגיע לגולדמן כשותף חיצוני נדיר ב-1999, ובילה את רוב הקריירה שלו בתפקידי ניהול בבנק.

סולומן כבר התווה אג'נדה שתהפוך את גולדמן לחברה ממושמעת, החלטית ופתוחה יותר. מקרות פנימיים צופים שהוא יכפה משמעת תאגידית שגולדמן, שהיה במשך עשרות שנים שותפות פרטית רופפת, לא אימץ עדיין. אחד מצעדיו הראשונים צפוי להיות דרישה מראשי החטיבות בבנק לתכנון תקציבי לשלוש שנים.

סולומון צפוי גם לגזום את מועצת הניהול המפורסמת של הבנק, שמספר חבריה תפח בעשור האחרון. הוא הקים צוות משימה לאיתור רעיונות עסקיים חדשים ורכישות, פועל להוספת נשים בדרגים הבכירים ושוקל להנהיג "יום משקיעים" משנת 2019, כלומר להרים את מעטה החשאיות שהפך את גולדמן למוסד מיתולוגי, אך כזה שנשחק כאשר הרווחים נשחקו.

התמודדות מול הנשיא המשותף

סולומון הפך ליורש העצר בגולדמן מוקדם יתר השנה, אחרי התמודדות של 15 חודשים מול הנשיא המשותף הרווי שוורץ, שהתפטר במארס. ההודעה אתמול מאשרת רשמית את מעמדו כיורש העצר עד פרישת בלנקפיין ב-30 בספטמבר.

תחת שרביטו של בלנקפיין הפך גולדמן לבנק ההשקעות הדומיננטי בוול סטריט, עם תערובת של עוצמה במסחר בניירות ערך והשפעה פוליטית. אבל גולדמן התקשה לשגשג בעולם שנוצר אחרי המשבר הפיננסי, ונאלץ לעסוק בבנקאות כללית, כמו הלוואות לצרכנים ולעסקים, כדי להחליף מיליארדי דולרים של רווחים ממסחר בניירות ערך, שלא צפויים לחזור.

שילוב של שווקים שקטים, רגולציה נוקשה ושינוי בהתנהגות הלקוחות זרע הרס בשולחנות המסחר בניירות ערך בכל וול סטריט, ופגע בעיקר בגולדמן, שנשען על הפעילות הזו.

חטיבת האג"ח של הבנק, שקונה ומוכרת אג"ח קונצרניות וחוזי נפט וריבית, הניבה פעם הכנסה של מיליארד דולר בכל עשרה ימים בערך. בשנה שעברה נדרשו בממוצע עשרה שבועות כדי לייצר הכנסה כזו.

בחיפוש אחר רווחים חדשים, נכנס גולדמן באיחור לבנקאות צרכנית ולניהול מזומן של חברות, במאמץ לאתגר בנקים כלליים ענקיים כמו ג'יי.פי מורגן צ'ייס וסיטיגרופ, שמתמחים בכך. היעד של גולדמן הוא לייצר עוד 5 מיליארד דולר בהכנסה שנתית בשנת 2020, והוא תחת לחץ לעמוד ביעדים, ולהפגין שהוא יכול לבנות עסקים חדשים.

לראשונה בגולדמן, סיפור הירושה היה פומבי. בלנקפיין קיבל בן לילה ב-2006 את הכהונה מידי הנרי פולסון, שהתמנה לשר האוצר בממשל בוש הבן. גולדמן היה עדיין מוסד פרטי, שותפות, כשפולסון קיבל אותו מידי המנכ"ל הקודם, ג'ון קורזיין, ב-1999. במשך רוב ההיסטוריה שלו, הכוח בבנק היה של מועצת הניהול או השותפים, ולא בידי מנהיג יחיד.

הפעם, בלנקפיין בן ה-63 וסולומון בן ה-56 עובדים יחד מלשכות שכנות, שרק זכוכית מפרידה ביניהן, בקומה ה-41 במטה גולדמן במנהטן. בלנקפיין, שהתלוצץ בעבר שהוא מתכנן למות על הדסק שלו, היה דו-משמעי למדי בנוגע להעברת תפקידו.

הצטרף מבחוץ - אבל כשותף

סולומון החל את דרכו בוול סטריט ב-1985 בערך, ובשנים הראשונות הוא עסק בעולם אג"ח הזבל. אחרי עבודה בבנקי ההשקעות סלומון ברדרז ובר סטרנס, הוא הצטרף לגולדמן כשותף - מעמד לא רגיל למצטרף חיצוני. הוא ניהל את חטיבת בנקאות ההשקעות של גולדמן במשך עשור, והפך אותה מאוסף רופף של אחוזות "פרטיות" לכוח מקצועי שנשאר הגדול ביותר בוול סטריט במונחי הכנסה.

הייתה לו מדיניות נוקשה של מתן אפס בונוסים ל-5% מהעובדים בדרג הנמוך ביותר, ולהחזרת מענקי מניות לעובדים שעזבו את גולדמן, כדי לפתוח עסקים פרטיים. הוא עזר בבניית חטיבות ההלוואות לחברות וחיתום הנפקות האג"ח - תחומים מסוכנים שגולדמן נמנע מהם בעבר - שהניבו הכנסות שיא בשנה שעברה.

ב-2012 הוא לקח לעצמו את האחריות על תכנון ועידה בחוף המערבי, שהייתה מיועדת ליזמים שגולדמן קיווה לחזק באמצעותם את הקשר לחברות סטארט-אפ צעירות. התוצאה היא "ועידת בוני העסקים והמחדשים", שהיא היום אירוע חובה למייסדי סטארט-אפים ויזמי הון סיכון, שהפכה למקור משמעותי של עסקים לבנקאות ההשקעות של גולדמן.

מחוץ לשעות העבודה, סולומון אוהב סקי במדרונות אספן, קולורדו, גלישת רוח, ותקליטנות במועדון בייקר ביי בבהאמה, שם יש לו בית. שם הבמה שלו הוא D-Sol, ולאחרונה הוא שחרר בספוטיפיי את הסינגל הראשון שלו, רימיקס של השיר "דונט סטופ" של פליטווד מק. המסעדה השלישית בבעלותו בניו יורק, לגאסי רקורדס, נפתחה לאחרונה בווסט סייד במנהטן.

"הוא מכונה בתנועה מתמדת", אומר עליו הידיד הוותיק כריסטופר נאסטה, מנכ"ל חברת הילטון העולמית.

בלנקפיין פורש מגולדמן כשמצב הבנק טוב יותר מכפי שהוא קיבל אותו לידיו, אבל בדרך חווה הבנק מוות קליני. הוא היה בחזית הבום במסחר בנגזרים הפיננסיים, שזרע את זרעי המשבר הפיננסי. גולדמן נחלץ בסופו של דבר מן המשבר בלי ההפסדים בסך עשרות מיליארד דולר שרשמו יריביו בוול סטריט. אבל הפוליטיקאים ראו בגולדמן את האיש הרע שיצר את המשבר, ובלנקפיין הצליח לנער מעליו את הדימוי הזה רק אחרי שנים.

גולדמן הוציא מיליוני דולרים על חסויות לנשים יזמיות ולעסקים קטנים. בלנקפיין עצמו גידל זקן והצטרף לטוויטר, הכול כדי לשאת חן מחדש בעיני וושינגטון. השנה החל הבנק להפיץ באתר Hulu שיחות בין בכיריו לבין ידוענים וראשי עולם העסקים, כולל מרי בארה, מנכ"לית GM, וכדוגלן העבר דיוויד בקהאם.

סולומון לא היה הבחירה הטבעית למנכ"לות גולדמן. יריבו ועמיתו שוורץ נחשב למועמד בעל היתרון, מפני שהוא כיהן בכל הכהונות שבלנקפיין כיהן בהן בעבר, והיה גם סמנכ"ל הכספים ארבע שנים, שבהן הוא הכיר היטב את עסקי גולדמן וניהל קשרים עם הרגולציה והמשקיעים. נראה שמועצת המנהלים החליטה במארס שהוא קונפורמי מדי. 

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

הירידות בוול סטריט מתמתנות; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-4%

נאסד"ק יורד בכ-1%% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

העובדים והיזמים ייהנו מ-100 מיליון דולר. מאחורי הקלעים של אקזיט הענק

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים