גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקרב על מחיר מוצרי החלב המפוקחים: הכוח בידיים של תנובה

האתגר של מנכ"ל תנובה אייל מליס, כמו גם לעמיתו טל רבן בטרה, הוא גדול: שניהם צריכים "לרבע את המעגל", כלומר לשפר את שיעורי הרווחיות בכל פעילות החלב, זאת מבלי לאבד גובה ביחס למתחרות שלא יעשו זאת ומבלי ליצור תרעומת כנגדן ● פרשנות

בחודשים האחרונים משק החלב, שבדרך-כלל רחוק מהעין הציבורית ומכותרות העיתונים, סוער במידה יוצאת דופן. בצד אחד עומדות שתיים מהמחלבות הגדולות - תנובה וטרה; בצד השני, שר האוצר משה כחלון; ובאמצע - המאבק על הפער, או שמא נקרא לזה "חוסר האיזון", בין מחיר החלב הגולמי - חומר הגלם המרכזי שממנו מייצרים את מוצרי החלב שנמצא במגמת התייקרות - לבין המחיר של מוצרי החלב המפוקחים על-ידי המדינה. הדבר גורם לשתי המחלבות שהזכרנו לצאת למלחמה פומבית וחריגה מול המדינה. ומנכ"ל תנובה, אייל מליס, אף הגיע עד לכנסת והצהיר שמדובר בפגיעה מתמשכת בחברה בהיקף של קרוב ל-200 מיליון שקל עד סוף השנה. 

הקושי הנפשי של כחלון לייקר את החלב 

באופן היסטורי, בניגוד למרבית הענפים במשק, ענף החלב מאופיין על-ידי תכנון מרכזי ופיקוח: מחיר החלב הגולמי נקבע כאמור על-ידי המדינה, והיא גם זו שמחליטה על גובה מחירם של מוצרי החלב המפוקחים, הלא הם המוצרים הבסיסיים כמו הגבינה הצהובה, החמאה, הגיל והחלב הטרי. ואולם, בעוד שהמחיר לליטר חלב, זה שמשלמות המחלבות לספקיות (הרפתות), עודכן כלפי מעלה - מחיר המוצרים המפוקחים לא השתנה.

המגמות הללו יצרו שינוי במציאות. אמנם לכל המחלבות יש גם היצע מגוון של מוצרים לא מפוקחים שניתן לשנות את מחיריהם, מי יותר ומי פחות, אלא שהמחאה הציבורית טרפה את הקלפים בכך שהקשתה לייקר מוצרים באופן גורף והצריכה מאמצים שיווקיים כדי לגרום לציבור לרכוש מוצרים יקרים יותר. כך קרה, כפי שטוענות המחלבות, שהרווחיות נשחקה, כשמחיר חומרי הגלם התייקר, אך המחיר לצרכן לא זז.

אגב, ציינו קודם כי מי שקובע את המחירים המפוקחים היא המדינה. ליתר דיוק, מדובר במשרד החקלאות ובמשרד האוצר. לגבי אלה נציין כי בעוד שבתנובה, למשל, רצו שהמחירים המפוקחים יתייקרו בכ-4.1% - אנשי המקצוע במשרדים הממשלתיים השתכנעו והמליצו שיש מקום לייקר אותם בכ-3.4%.

אבל לא הפקידים הם אלה שמחליטים, אלא השרים: מצד אחד אורי אריאל שיושב במשרד החקלאות, ובצד השני כחלון באוצר. בחודשים האחרונים גילינו ודיווחנו כי השר אריאל השתכנע בצורך לייקר את המחירים המפוקחים, אך מנגד כחלון החליט שלא לתמוך בכך. מדוע? "אני במלחמת עולם מול תנובה בבג"ץ. קשה לי נפשית לייקר את החלב", אמר שר האוצר.

בעקבות זאת תנובה וטרה הגישו, כל אחת בנפרד, עתירה לבג"ץ בניסיון לשכנע את המדינה לפתור את הבעיה באמצעות ייקור של המחירים המפוקחים (או הוזלת המחיר של החלב הטרי הגולמי לפי טרה). בינתיים המדינה דחתה את הטענות, ובג"ץ צפוי להכריע בנושא בקרוב, כשברקע שר האוצר משדר כי לא ישנה את עמדתו. הוא לא יהיה זה שחתום על התייקרות של מוצר בסיסי לציבור.

מדוע תנובה לא מייקרת את שאר המוצרים? 

על-פניו מדובר בסוגיה פשוטה: המדינה ייקרה את מחיר חומר הגלם ולא איפשרה לחברה שמסתמכת על חומר הגלם הזה לייקר את מוצריה לציבור. וזה, לכל הפחות זה שוחק רווחיות, ואולי אף מעביר להפסד, כפי שהמחלבות שפנו לבג"ץ מרמזות. אלא שהמציאות מורכבת בהרבה: מצד אחד, כפי שכבר חשפנו ב"גלובס", המחלבות והרשתות הקמעונאיות הגדולות מוכרות מוצרי בסיס במחיר שנמוך מהמחיר המפוקח במסגרת מבצעים, כשכל אחד מהצדדים נושא בעלות ההנחה. אבל לא רק. בעוד שהמחלבות, ובראשן תנובה - השחקנית הגדולה בשוק המוצרים המפוקחים - מתלוננות שהן חייבות לייקר את מוצרי החלב הבסיסיים שהן מוכרות בגלל ייקור החלב הגולמי, הרי שהן לא נוגעות במחירי המוצרים האחרים שהן מייצרות מאותו חלב - מוצרי הפרימיום.

אם מחיר החלב הגולמי עלה, כפי שקרה לאחרונה באורז או בנייר שחומר הגלם שלהם התייקר ובהתאם גם מחירם לצרכן עלה, נשאלת השאלה מדוע תנובה לא מייקרת את שאר המוצרים? מדוע תנובה לא בולמת את הפגיעה ברווחיות, שלדבריה מסתכמת במיליוני שקלים בחודש, ומייקרת את המוצרים שבהם המדינה אינה מתערבת?

האם זה בגלל שבמוצרי הפרימיום קיימת תחרות - או שמא בגלל שמדובר במוצרים שהם עדיין רווחיים (למרות ההתייקרות), אפילו במידה שמאפשרת לעמוד בשחיקה מסוימת בהם?  

מחכה שיחליטו בשבילה 

בעבר, אומרים היום בענף המזון, היה הרבה יותר קל לייקר מחירים. מעבירים עדכון ומודיעים עליו לאחר מכן לרשתות השיווק. מאז חלו שני תהליכים: הראשון - התודעה הציבורית השתנתה. המחאה החברתית שהתרחשה בדיוק לפני 7 שנים הכניסה ללקסיקון הציבורי את ההבנה שמשהו לא טוב קורה בישראל בכל הנוגע ליוקר המחיה (זוכרים את מחאת הקוטג' או כמה שנים לאחר מכן את מחאת המילקי?). הדבר הוביל את רשתות השיווק ללחוץ על חברות המזון להוריד את המחירים כלפי מטה, והן כבר לא מקבלות התייקרויות באותה הקלות.

התהליך השני קשור בשינויים האדירים שבאו בעקבות המחאה. כמות המוצרים שבפיקוח התרחבה, ובמקביל - ובעידוד המדינה - התחרות הלכה והתעצמה. תנובה, שעד המחאה החברתית צברה עוצמה ודומיננטיות גם בהיקפי המכירות וגם בנתח השוק שלה, נאלצה, במקביל לזעם הציבורי, להתמודד גם עם התרחבות התחרות בדמות מחלבת טרה וגם עם יבוא של מוצרי חלב דוגמת גבינה צהובה שהמדינה החליטה לאשר. זאת, בין היתר בניסיון לבלום את כוחה האדיר של החברה בשוק. 

ואם הנימוקים שבגינם תנובה נמנעת מלייקר את מוצריה הלא מפוקחים הם תחרות או דעת הקהל, האם כשהמדינה תחליט לאשר לייקר את המוצרים המפוקחים היא תשמור על הקו הזה ולא תעלה מחירים במוצרים הלא מפוקחים, מוצרי הפרימיום? או שלמעשה היא רק מחכה לאישור משר האוצר כדי שתוכל לייקר את כל המוצרים שלה?

בעבר תנובה כבר עשתה זאת. מנבירה בארכיון של תנובה גילינו כי ב-2012 החליטה החברה לייקר את כל מוצריה הלא מפוקחים מהסיבה הזו בדיוק. "עליית המחירים נובעת מעליית מחיר החלב הגולמי בשיעור של 9.4% ומהתייקרויות עלויות הייצור בסך מאות מיליוני שקלים בשנה", טענה אז תנובה. 6 שנים חלפו, המנכ"ל השתנה, הנסיבות דומות - אך התוצאה, לפי שעה, שונה.

מדוע היא לא נוהגת כך היום? מוצרי הפרימיום הוא סגמנט תחרותי ורווחי מאוד. לא מן הנמנע שלתנובה פשוט יותר שמישהו אחר יוציא עבורה את הערמונים מן האש (שר האוצר במקרה הזה) ויכריח את השוק להתיישר ברמת מחירים גבוהה יותר. זאת, בתקווה להימנע מכעסם של הקמעונאים ושל הציבור, ומחשש לאבד גובה ביחס למתחרות אם אלה לא ייקרו את מוצרי הפרימיום שלהן. בפני תנובה גם ניצבת תחרות עזה מצד שטראוס שמקשה עליה להעלות מחירים. לאחר שהאחרונה הפכה למעצמה של חדשנות בקטגוריות הפרימיום, והיא פונה לקהלים מיוחדים שמחפשים פתרונות במוצרים מופחתי לקטוז או גלוטן. 

בינתיים הכדור נמצא בידיים של תנובה. האתגר למליס, כמו גם לעמיתו טל רבן בטרה, הוא גדול. שניהם צריכים "לרבע את המעגל", כלומר לשפר את שיעורי הרווחיות בכל פעילות החלב, זאת מבלי לאבד גובה ביחס למתחרות שלא יעשו זאת ומבלי ליצור תרעומת כנגדן. 

עוד כתבות

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

מטבעות דיגיטליים / אילוסטרציה: Shutterstock

מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%; הביטקוין צמוד ל-70 אלף דולר למטבע

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות אירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על כ-69.7 אלף דולר למטבע ● נעילה ירוקה באסיה, מדד שנגחאי עלה ב-1%

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"