גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחיר למשתכן: איך בונים דירות ב-4,000 שקל למ"ר?

בשני מכרזי מחיר למשתכן זכו לאחרונה קבלנים שהציעו לבנות דירות במחיר של 4,000 שקל למ"ר, נמוך בהרבה מהמקובל בשוק ● יצאנו לבדוק אם הצעות המחיר הנמוכות הן רק מניפולציה כדי לזכות, או שניתן באמת להוריד את מחירי הבנייה

איור: ליאב צברי
איור: ליאב צברי

כלל האצבע בשוק אומר שבנייה של מטר רבוע בדירה עולה מינימום 4,500 או 5,000 שקל למ"ר. כלפי מעלה, השמים הם הגבול. אבל האם ייתכן שאפשר לבנות במחיר נמוך יותר למ"ר?

חישוב העלות לבניית מטר קבוע הוא לא נוסחה קבועה, ולכל פרויקט משתנים רבים שיש להביא בחשבון לצד רווח קבלני או יזמי, אולם לאחרונה נסגרו במסגרת תוכנית מחיר למשתכן כמה מכרזים שמעלים שאלה אודות עלות בנייה למ"ר בישראל. סקירת מכרזי מחיר למשתכן מהעת האחרונה מעלה כי אף שהמדינה מציבה לא פעם מחיר מקסימלי נמוך מאוד במכרזים, לעתים ההצעות במכרזים בפועל נמוכות אפילו יותר. כך, מכרז בבית שאן נסגר במחיר של 4,080 שקל למ"ר, ומכרז בכפר עראבה במחיר של פחות מ-4,000 שקל למ"ר (ראו מסגרת). 

הפרויקטים הללו עדיין לא נבנו, כך שצריך לחכות לראות מה יהיה המצב עם קבלת טופס 4, וכמה רווח ירשמו הקבלנים אם בכלל, כדי לקבוע האם המחיר למ"ר אכן מייצג את העלות. בינתיים, שאלה חשובה לא פחות היא האם במשרד האוצר, במשרד הבינוי והשיכון וברשות מקרקעי ישראל (רמ"י) חושבים שניתן לבנות במחירים הללו. הרי מחיר המקסימום במכרז נמוך מאוד, וזה מחיר שאותו המדינה עצמה קובעת כתנאי במכרז.

גורמים שיכולים להשפיע על עלות בניית פרויקט ומחיר למ"ר דירתי

"אין סיכוי שאפשר במחיר הזה"

תוצאות המכרזים הללו מעלות מחדש לדיון את השאלה הרחבה כמה עולה לבנות בישראל והאם באמת, כמו שאמרו בעבר שר הבינוי והשיכון יואב גלנט ושר האוצר משה כחלון, אפשר לבנות דירה בהרבה פחות ממה שהעמדה הרשמית של הקבלנים גורסת.

שיחות עם גורמים בתחום מעלות כי לשאלה הזו אין תשובה חד-משמעית והנושא מורכב ומושפע מגורמים שונים, החל מתנאים בבנייה, דרך עלות וזמינות של כוח אדם ועד השאלה הפשוטה אם לפרויקט יש חניון תת-קרקעי או אין.

כששואלים קבלנים האם אפשר לבנות ב-4,000 שקל למ"ר מקבלים תגובות מגוונת. "הצעות הזויות", יש מי שאומר, "אין סיכוי שאפשר לבנות באמת במחיר הזה", אומרים אחרים.

אבל קבלנים אחרים, שפועלים גם הם באזורי פריפריה ואף מכירים קבלנים שזכו במחירים נמוכים דומים, אומרים כי הדבר אפשרי בהחלט, אם כמה תנאים מצטברים מתקיימים. כך למשל, במקומות שבהם שווי הקרקע אפסי, ודרישות התב"ע אינן כוללות בניית חניון תת קרקעי, והפיתוח אינו מסובך או יקר במיוחד, נראה שניתן לספק את הסחורה גם במחיר נמוך יחסית. גם גובה הבניין נכנס למשוואה.

בהתאחדות בוני הארץ אומרים בעניין זה כי "ברמה כללית עלות בנייה למ"ר היא בין 4,500 שקל ל-5,000 שקל - רק הבנייה. המחיר הזה עולה בהתאמה אם יש אילוצים במגרש כמו חניון תת-קרקעי, או שמדובר בבניינים גבוהים שבהם יש דרישות נוספות.

"יש גם אלמנט משתנה של עלות עובדים. במרכז הארץ למשל אפשר לראות יותר עובדים זרים בעבודות הרטובות (עבודות שלד, א.ח). אבל בדרום או בצפון לפעמים יש כוח עבודה זמין יותר וזול יותר. גם זה משפיע וכל דבר כזה משפיע על התמחור.

"ואחרי כל זה, כשמתייחסים להצעות כמו אלה שזכו בבית שאן או בעראבה קשה להבין איך המחיר הנמוך עתיד לכלול גם את הרווח הקבלני או היזמי, אבל בגלל שמחיר למשתכן עוד לא סיפקה מספיק דוגמאות בשטח, קשה לבחון את הדברים נכון להיום".

עוד סוגיה שמעלים גורמים בענף היא שימוש נרחב יותר בטכנולוגיות בנייה מתקדמות או באמצעים טרומיים שעשויים אף הם להוזיל את עלויות הבנייה.

שיחה עם קבלן שזכה במכרז והציע מחיר נמוך למ"ר מעלה כי אין שום קסמים במחיר נמוך למ"ר, וכי הדבר אפשרי. עוד מסביר אותו קבלן כי במקומות שבהם שווי הקרקע אפסי, דרישות הבינוי אינן מסובכות והדירות גדולות, מדובר לא רק בפרויקט שייצא לדרך וייבנה אלא גם בכזה שיהיה אפשר לסיים ברווח נאה מבלי להתפשר על איכות הבנייה או המפרט שגם ככה מוגדר מראש.

במקביל, קבלנים אחרים שפועלים במסגרת מחיר למשתכן דווקא סבורים שלא פעם הצעות כה נמוכות הן סימן לתוכנית מוקדמת המבוססת על שינויים בהמשך הדרך. יש מי שטוען כי מדובר בתכנון מראש שנועד כדי לשנות את התוכנית בהמשך הדרך לטובת הקבלן כדי להגדיל את היקף הבניה.

לאחרונה פורסם ב"גלובס" כי בנתיבות מקדמת הרשות המקומית שינוי תב"ע לפרויקט מחיר למשתכן. נציין כי ליזמים אסור לקדם שינוי תב"ע במגרש, אולם לרשות המקומית קיימת האפשרות לעשות זאת, ובנתיבות היא עושה זאת אחרי שיזם כבר זכה במגרש.

גורמים בענף סבורים כי ייתכן שגם במקרים בהם ההצעות למ"ר נמוכות מאוד, מתכננים הזוכים לקדם באמצעות הרשות המקומית הליך של שינוי תב"ע מה שיכול להסביר את המחיר הנמוך שהציבו במכרז. אותם הגורמים מסבירים שללא תוספת זכויות קשה להבין כיצד ניתן יהיה להשלים פרויקט במחיר כה נמוך.

וכאן יש להוסיף גם עוד נקודה. המחיר למ"ר שנקבע במכרז מתייחס לדירות המוזלות בלבד. חלק ניכר מהמכרזים כוללים גם דירות למכירה בשוק החופשי, כך שלא פעם קיים סבסוד צולב בין הדירות המוזלות לדירות למכירה בשוק החופשי.

אחד ההסברים של משרד האוצר ומשרד הבינוי והשיכון להעלאת מספר הדירות למכירה בשוק החופשי במכרזים הללו מתבסס בדיוק על הנקודה הזו - כלל שמספר הדירות בשוק החופשי גבוה יותר, הקבלן יוכל להעניק הנחה עמוקה יותר לזכאים. זו אגב גם הסיבה שמכרז בולט מאוד במחיר למשתכן בתל אביב, שכולל למעלה מ-1,000 דירות, פורסם עם שיעור של כ-40% דירות למכירה בשוק החופשי. זו גם הסיבה שלא מעט מכרזים בפריפריה מגיעים גם למצב שבו מחצית הדירות הן דירות מוזלות ומחצית דירות למכירה בשוק החופשי.

"אם זה לא כלכלי הבנק לא יממן"

את מחיר המקסימום למ"ר במכרזי מחיר למשתכן קובעת המדינה, וביקשנו לברר האם ההצעות הזוכות במכרזים נבחנות גם בהיבט של יכולת יישום לפני שוועדת המכרזים מודיעה על הזוכים.

ברמ"י מסבירים כי המכרזים נסגרים על בסיס השומה והצעות שנבחנות בוועדת המכרזים. עוד מסבירים ברמ"י שמחירי המקסימום נקבעים על ידי שמאות על בסיס שומה ובהתאם להחלטות המועצה בנושא. ברמ"י הוסיפו כי במכרז בבית שאן שהיזם שזכה בו לא עמד בתנאי המכרז, נפסלה זכייתו והמכרז פורסם מחדש. למכרז החדש היו כמה מציעים. היזם שנפסל ניגש בשנית למכרז המחודש והפחית ממחיר הצעתו הראשונה. לפי גורמים ברמ"י, ההנחה היא שהחברה שכבר בנתה פרויקטים של מחיר למשתכן מגישה הצעה שהיא יכולה לעמוד בה.

לגבי המכרז בעראבה, מודים ברמ"י שאכן היה פער בין מחיר המקסימום למחיר הזוכה ומסיבה זו, ולמען הזהירות, בטרם הוכרז על הזוכים במכרז נועצו ברמ"י עם השמאית של הרשות ורק לאחר קבלת עמדתה הוכרז הזוכה במכרז.

ברמ"י הוסיפו כי בחלק מהמכרזים של מחיר למשתכן לא מוגשות הצעות וכפועל יוצא מכך ברשות בוחנים את המכרז בשנית ולעתים מעדכנים את מחיר המקסימום, מבצעים שינויים אחרים ולעתים אף מפרסמים בשנית את המכרז.

במשרד הבינוי והשיכון מסכימים כי המחירים נמוכים בחלק מהמקומות, אך מסבירים שהמחיר למ"ר במכרז אינו חזות הכל. "קודם כל, יש היום סבסוד צולב", אומר בני דרייפוס, משנה למנכ"ל ומנהל אגף בכיר שיווק במשרד הבינוי והשיכון, "זכייה למ"ר זה המחיר האמיתי והשוק החופשי מסבסד את הדירות של מחיר למשתכן. בנוסף, לקבלנים יש את האפשרות לבקש תוספת שבס (תוספת דירות למגורים בשיעור של עד 30%, א.ח) מה שמעלה את מספר הדירות".

המחיר ריאלי?

"בסופו של דבר, לא רק הבדיקות של משרד הבינוי והשיכון או של ועדת המכרזים ושמאי רמ"י עומדות בפני היזם או הקבלן אלא גם הדרישות של הבנקים למימון. הקבלנים מחויבים בליווי בנקאי. אם הבנק לא יחשוב שהמחיר או התחשיב של הפרויקט ראלי, הוא לא ייתן את המימון.

"אני גם חייב להגיד שבעבר היו מקרים בהם ראינו הצעות למ"ר שנראו לנו נמוכות והרמנו גבה, אבל בסופו של דבר, במבחן המציאות, הם דווקא היו הראשונים שהתרוממו.

"ולפעמים יש סיבות למחיר נמוך שבכלל קשורות לדברים שלא חושבים עליהם. למשל, יש מכרז גדול שזכתה בו חברה מסוימת שהתקשרה עם חברה קבלנית שתבצע בעבורה. כמה חודשים אחר כך, אותו קבלן ביצוע יחד עם חברה יזמית ניגש למכרז גדול מאוד במיקום סמוך וההצעה למ"ר הייתה נמוכה יחסית. לא הבנו מה הסיפור עד שהתברר שאותה החברה הקבלנית חישבה שכדי לה לגשת לשני המכרזים האלו שקרובים מאוד גאוגרפית זה לזה, כך שהלוגיסטיקה למשל והעבודות בשני אתרי הבנייה הסמוכים יתנו לה יתרון". 

בית שאן ועראבה: דירת 92 מ"ר ב-363 אלף שקל

במכרז שנסגר בחודש יולי האחרון בשכונת האקליפטוס בבית שאן, נקבע מחיר מקסימום נמוך למדי של 4,080 שקל למ"ר. מחיר זה אינו כולל מע"מ, אבל אמור לשקף את העלות הסופית של הדירה לזכאי מחיר למשתכן.

למכרז, שכלל שני מגרשים שונים, הוגשו הצעות שגם זכו במכרז. הצעה אחת לבניית 54 דירות עמדה על 3,950 שקל למ"ר והצעה שנייה, לבניית 60 דירות, עמדה על 3,918 שקל למ"ר. לפי תחשיב משרד האוצר הנוגע לדירות המוזלות שעתידות להיבנות במתחם, דירת 92 מ"ר עתידה להימכר לזכאים בהחל מכ-363.1 אלף שקל, מחיר הכולל גם מענק בגובה 60 אלף שקל לזכאים.

במכרז אחר, שנסגר בעראבה, עמד מחיר המקסימום שקבעה המדינה על 5,400 שקל למ"ר, אולם ההצעה הזוכה עמדה על 3,750 שקל למ"ר בלבד. מכרז זה מאפשר בניית 13 דירות מוזלות לצד חמש דירות למכירה בשוק החופשי. לפי אומדן משרד האוצר המבוסס על ההצעה הזוכה, דירה בשטח 92 מ"ר תימכר לזכאי התוכנית בהחל מכ-342.7 אלף שקל. גם כאן כולל המחיר מענק בגובה 60 אלף שקל לזכאים. 

עראבה  / צילום: תמר מצפי

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

פרופ' דניאל כהנמן / צילום: יח''צ מטר

פרופ' דניאל כהנמן, זוכה פרס נובל לכלכלה, הלך לעולמו

כהנמן, בן 90 במותו, זכה בפרס נובל בכלכלה בשנת 2002 על מחקר בתחום של קבלת החלטות בתנאי אי-ודאות

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה