גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אוכל | לה דולצ'ה ויטה: איך עושים פנקוטה ים תיכונית

הפנקוטה, הקינוח האיטלקי האהוב, רק נראה מסובך ורק מתחזה למסורתי ● הוא נולד בשנות ה-60, והתאזרח יפה גם אצלנו, בגרסאות ים-תיכוניות עם תאנים, יוגורט ואפילו קפה שחור

פנקוטה/ צילום: מיכל רביבו
פנקוטה/ צילום: מיכל רביבו

כמו הרבה מאכלים מהמטבח האיטלקי, גם פנקוטה מכינים ממתכון פשוט, קל כמעט להכעיס. "הרעיון מאחורי הרבה מהמאכלים הקלאסיים שלנו הוא טוהר הטעמים. מעט מרכיבים שמתחברים יחד למשהו נפלא באמת, שעל הדרך מספר את הסיפור של חומרי הגלם, של הארץ ושל תנובתה", אמר לפני כמה שנים השף המוערך מסימו בוטורה בכתבה ב"ניו יורק טיימס". דעתו של בוטורה נחשבת, ולו בזכות העובדה שמסעדתו אוסטריה פרנציסקנה שבמודנה נבחרה לאחרונה על-ידי מדריך סן פלגרינו, המדרג את 50 המסעדות הטובות בעולם, כראשונה במצעד.

"8 גרם ג'לטין על 500 גרם נוזל שיוצרים יחד, עם קצת מיומנות, יצירת אמנות. אלכימיה ממש!", התפייט. בעיניי טמון קסמה במרקם הייחודי שאי אפשר לטעות לגביו - צמיגי ומשיי, נגיס ומתמסר גם יחד. שירה צרופה של שמנת וקרמל.

פנקוטה כהלכתה, "שמנת מבושלת", בעברית - הייתה אחד מהקינוחים הראשונים שלמדתי להכין לבדי, ממתכון משודרג של אבא שלי (ראו בהמשך). הוא מצדו קיבל אותו מחבר, רופא שחזר מלימודים באיטליה בשנות ה-70 מצויד לא רק בדיפלומה אלא גם במתכונים וידע מהמטבח הצפון-איטלקי, בדומה לד"ר אלי לנדאו המנוח.

בלאן מנז'ה, מלבי משודרג

הפנקוטה עצמה נולדה בערך באותו זמן ובאותו מקום. אל תתנו למעמדה הקנוני במטבח האיטלקי בן ימינו לבלבל אתכם: כמו במקרה של הטירמיסו, אין בנמצא אזכור של המילה פנקוטה בהקשר של הקינוח עד סוף שנות ה-60 - לא בספרי מתכונים ולא בכתבות או תפריטים מאותה תקופה.

מקורו של הקינוח בפיימונטה, אך הוא הגיע ככל הנראה עם קונדיטורית הונגרייה שיצרה אותו בהשראת בלאן מנז'ה - מלבי בשמו המכובס והמפונפן - שניתן לו על-ידי האנגלים בסוף המאה ה-19, כשאלה הכניסו אותו למטבחם ורצו להוסיף לו קצת הוד והדר.

בדומה למתכוני הרושם של התקופה, הוחלף הקמח שמשמש להסמכת המלבי בג'לטין המודרני, ואפשר ליצור קינוחים בתבניות שקעים מלאות חן. בגלגולה הראשון נקראה לאטה אינגלזה (Latte Inglese) - "חלב אנגלי", ומאוחר יותר - איך ומתי בדיוק לא ידוע - פנקוטה.

כך או כך, המתכון המקורי מפיימונטה כלל נגיעה של או דה וי - תזקיק שקוף של פירות (במקרה של הפנקוטה, אפרסק או תפוז), כשיש מי שיוצק פנימה לחילופין, בדומה לטירמיסו, נגיעה של יין מרסלה מסיציליה, קפה או תמצית וניל. בתחתית התבנית קרמל קשיח שנמס עם תוספת החלב הסמיך והחם והופך לרוטב - ואת הכול הופכים על צלחת הגשה שטוחה.

אפשר בלי האבקה הבעייתית?

אבקת הג'לטין שברשימת המרכיבים היא חלק בלתי נפרד מהמתכון, אבל טבעונים ומי שנרתעים משימוש באבקת מח עצם, יכולים להחליף באגר - אגר (תחליף צמחי לג'לטין, החומר האחראי לתכונות העיבוי וההתקשרות, שמשמש להסמכה של גלידות, ריבות, מקפא ועוד). "בשנות ה-90 היה בתל אביב, במלון הילטון, קונדיטור שהפליא להכין פנקוטה ללא ג'לטין, על בסיס חלבונים. יש אנשים שלא אוהבים ג'לטין וזה איפשר להכין פנקוטה בלעדיו - אבל זה מסובך", נאנח האופה מוטי חיימוביץ' מלה מולאן.

בשנת 2001 נכנסה הפנקוטה אל רשימת המתכונים המסורתיים של מחוז פיימונטה. במתכון הקלאסי החליפו עם השנים תותים ופירות יער את הקרמל כרוטב במעמד ההגשה והוסיפו צבע ועניין למנה. עצלנים מגדילים לעשות, מוותרים על פעולת ההיפוך, ומסתפקים בהגשת הפנקוטה בכוסות אספרסו מהודרות עם קונפיטורה או פירות טריים.

בארצות הברית זכתה המנה לפופולריות בשנות ה-90 המוקדמות. משם הגיעה לישראל בסוף אותו עשור, ובסערה. גם מסעדות איטלקיות וגם מסעדות-שף שמחו להגיש אותה. בגרסאות המושקעות כיכבה פנקוטה שבושלה עם פרחי לבנדר ועם קפה טורקי, והשמנת הוחלפה בחלב עיזים ואפילו ביוגורט חמצמץ. עם זאת, משלל הגרסאות של אותן שנים נותרו כיום בעיקר הגרסאות הקלאסיות או אלו שעם הטוויסט המקומי.

בין הגרסאות המוצלחות שמככבות במסעדות ישראל כיום, אפשר למנות את פנקוטת פירות היער של מוטי סופר במסעדת רונימוטי, ואת פנקוטת הצ'אי, עם פירות היער, הפיסטוק והקרמבל בבר הקוקטיילים בל בוי של השף אור נודל, שגם מוגשת בצורה יפהפייה בדמותו של הבודהה.

גרסה ים-תיכונית של פנקוטה עשויה מיוגורט עם תאנים צלויות, דבש טהור ואגוזי מלך מוגשת במסעדת גרקו. מי שרוצה לנסות את הדבר האמיתי, מוזמן לסור אל איל פסטיו. שם, במעדנייה שהייתה בעבר מהמסעדות האיטלקיות הטובות בישראל, מוגשת כמעט בסתר הגרסה הקלאסית והנפלאה על הרוטב המתבקש, שלא מביישת גם את המקור באיטליה.

מתכון

פנקוטה קלאסית

שימו לב: אפשר גם להקפיא אחרי המקרר ואז להפשיר

מרכיבים (ל-8-5 מנות, תלוי בגודל הכלי וכמה האורחים רעבים):

3 מכלי שמנת מתוקה (750 מ"ל)

1/2 כוס חלב

1 שקית אבקת ג'לטין

60 מ"ל (2 כוסות צ'ייסר) של ליקר תפוזים: קואנטרו או טריפל סק

3/4-1 כוס סוכר - אפשר אפילו להפחית עוד, לפי הטעם

לקרמל: 12 כפות סוכר

הכנה: מחממים את החלב בכלי קטן במיקרוגל במשך 40 שניות. מוסיפים את אבקת הג'לטין וטורפים במטרפה עד לקבלת תערובת אחידה. שומרים בצד.

יוצקים לסיר את השמנת ומוסיפים סוכר. מחממים תוך ערבוב עד לסף רתיחה, לפני שהשמנת מתחילה לבעבע.

מוסיפים לשמנת את החלב והליקר, וטורפים היטב במטרפה ידנית (או ממוכנת על מהירות בינונית) במשך דקה. המהדרין יכולים להעביר אותה כעת במסננת רשת צרה על מנת למצוא גושי ג'לטין סוררים. אנחנו הפלבאים והעצלים, נוותר.

מכינים קרמל: מחממים מחבת ומוסיפים סוכר וכף מים. מבשלים עד שמתקבלת תערובת זהובה ונוזלית של קרמל. יוצקים שכבה אחידה בעובי 1/2 ס"מ לתחתיות שקעי סיליקון או אל כוסות שקל יהיה לחלץ מהן את הפנקוטות מאוחר יותר.

מניחים לשקעים לנפשם למשך כמה דקות - וכך גם לקרמל שבתוכם, שכעת יכול להתגבש ולהתקשות בשקט. יוצקים את תערובת הפנקוטה מעל כשהיא עוד חמימה, עד לכיסוי השקעים. מניחים לה להגיע לטמפרטורת החדר (נניח 10 דקות), מכסים בניילון נצמד ומעבירים למקרר להתגבשות של 3 שעות לפחות.

הגשה: יוצקים מים רותחים לתבנית מרובעת, גדולה ועמוקה, שיכולה להכיל את תבנית השקעים שבה נמנמו הפנקוטות (אך כמובן, מבלי שהמים נוגעים בקינוח עצמו, וזאת כדי להקל על חילוץ הפנקוטות). הופכים בזהירות על צלחת הגשה ומגישים מיד. שב ת שלום.

מתכון של רן ירושלמי (ובמקור - של פרופ' פלטיאל וינר)

ספר | "מבשלים יחד": לבשל פחדים, לאפות כוחות

השבועיים האחרונים של אוגוסט, בייחוד להורים לילדים צעירים, הם, כידוע, הפיניש של מירוץ ארוך. כולם מחפשים "מה לעשות עם הילדים", וזה עוד לפני שאמרנו מילה על החגים.

ספרה של מור דניאל, "מבשלים ביחד" (ידיעות ספרים), מציע אופציה מלבבת לפעילות משותפת עם ערך מוסף. מור דניאל היא מטפלת רגשית בבישול (וגם באמנות), מחלוצות התחום בארץ ובעולם, ומציגה גישה אחרת לגמרי לבישול עצמו - פעילות בעלת ערכים סימבוליים ותרפויטיים.

הפרקים אינם מאורגנים לפי מנות ראשונות/עיקריות/אחרונות, אלא לפי נושאים: בישול בהתאם לצורכי הילד (ביטחון עצמי נמוך, חרדות, הפרעות קשב), התמודדות עם שינויים (גירושים, עלייה לכיתה א', מוות של אדם קרוב); יחסים בין אחים, הצבת גבולות ושאר נושאים שמעסיקים הורים לילדים מהגיל הרך ועד גיל ההתבגרות.

החידוש בספר הוא החיבור שעושה דניאל בין מצבים רגשיים למתכונים ולפעילות מטבחית שמתאימה להם. עבודה עם בצק לחסרי הביטחון; מתכונים הכוללים חזרתיות לסובלים מפחדים; ערבוב חומרי גלם בקערה אחת למתקשים בהתמקדות ועוד. הפרקים מלווים במבוא תיאורטי בגובה העיניים ובסיפורים של מטופלים מהקליניקה (הילדה שהתעקשה לעשות שוב ושוב רק סוג אחד של עוגיות, הילד שלא הצליח לסיים אף מנה), והם מעוררי מחשבה ורלבנטיים גם אין אם לך ילד היפראקטיבי או מחוננת חסרת מנוחה.

על הדרך מקבלים גם עשרות מתכונים: מאפינס קישואים, לחמניות שום והמון עוגות ועוגיות קלות להכנה. המתכונים פשוטים, ברורים, כתובים היטב ועושים חשק להיכנס למטבח. מתנה מצוינת להורים לסיום החופש הגדול.

עוד כתבות

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; נאסד"ק מאבד 1.7% נטפליס יורדת בכ-8.6%

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● ירידות בבורסות אירופה

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב