גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקפה שחור והברבור טורקי: מה עובר על הלירה הטורקית

הלירה הטורקית היא כמו קפה בפינג'אן: המטבע יורד, עולה ושוב יורד, והנשיא ארדואן לא עושה חיים קלים לחתנו, שר האוצר ● היעדר ביקורת מבית בשל חשש מתגובת ארדואן, יחד עם ההתבטאויות שלו נגד ארה"ב והמערב, לא מסייעות להגברת האמון של המשקיעים ● כעת נשאר לראות מה תהיה ההשפעה הטורקית על שאר שוקי העולם

ארדואן / צילום: רויטרס Gianluigi GuerciaPoo
ארדואן / צילום: רויטרס Gianluigi GuerciaPoo

"להם יש דולרים ולנו יש את אלוהים". כך פתח נשיא טורקיה את נאומו לאומה הטורקית בתחילת השבוע. הנאום המשיך עם אמירות של "אערוף את ראשו של מי שיאיים על האומה הטורקית", לקריאות עידוד של הקהל.

אבל טורקיה היא לא הסיפור הגדול, אלא השפעתה על השווקים. במהלך המשבר הפיננסי של 2008 היו קולות שטענו שקריסה של ליהמן ברדרס לא אמורה להשפיע על העולם, כי לא מדובר במוסד פיננסי מהותי. והנה, הנפילה של ליהמן הציתה משבר פיננסי עולמי, שאת פירות הבאושים שלו אנחנו עדיין אוכלים.

לזהות ברבור שחור

הביטוי "ברבור שחור" תפס תאוצה מאז שפורסם ספרו של נאסים טאלב "הברבור השחור - השפעתו המטלטלת של הבלתי צפוי על הכלכלה והחיים". הספר מתאר את הגעת האירופים ליבשת אוסטרליה, ואת מפגשם לראשונה עם ברבור שחור, לאחר שכל חייהם הכירו רק ברבורים לבנים.

קרנות רבות קמו תחת תפיסת ההשקעות של זיהוי אותם אירועים לא צפויים, והשאת תשואה עודפת כתוצאה מכך. בשנה החולפת הזהירו מוסדות פיננסיים רבים מסכנות לכלכלה העולמית. אלו כללו מיתון בסין, כהונתו הבלתי צפויה של דונלד טראמפ (שבינתיים מסתמנת כחיובית לפחות עבור כלכלת ארה"ב), קריסה של מחירי הסחורות ועוד.

אפילו בנק ישראל פרסם מסמך שעסק ב"שלושה ברבורים שחורים": צמיחה נמוכה, ההשפעה השלילית של תהליך העלאות הריבית ומפולת בשוקי המניות בסין.

למרות שהיום כולם מדברים וכותבים על טורקיה בהיבט הביטחוני, אף אחד לא דיבר על טורקיה כגורם לזעזוע בשווקים הפיננסיים. גם הח"מ, בדומה ללא מעט אנשי פיננסים, לא העריך את השפעתה של טורקיה, ובאף אחד מטוריי בשנים האחרונות לא כתבתי על טורקיה כגורם שיכול להיות הניצוץ שיצית משבר.

בחיל האוויר ישנה אמרה שגורה בפי הטייסים, שלפיה האויב שאתה לא רואה הוא זה שיפיל אותך. מבחינות רבות טורקיה היא "ברבור שחור" קלאסי. כולם דיברו על משבר שאולי יגיע מסין, ממחירי הנפט, מאיראן, מהברקזיט ומעוד שלל אירועים אפשריים, אבל אף אחד לא דיבר על טורקיה, מדינה הגובלת עם אירופה, כמחולל אפשרי של משבר פיננסי. כאשר מתרחש אירוע משמעותי שעד לאחרונה לא דיברו עליו, זו ההגדרה הקלאסית של "ברבור שחור".

הלירה הטורקית מול הדולר ב-5 השנים האחרונות

האימפריה העות'מאנית מכה שנית

פרשנים רבים מעריכים שבסופו של דבר ארדואן יתקפל, כדי למנוע מפולת כלכלית. הפרשנות הזו מניחה שארדואן מעוניין להימנע ממשבר כלכלי, ולא בטוח שזו הנחה נכונה. כרגע מסתמן שלארדואן חשוב לצבור כוח. דווקא משבר כלכלי ימצב אותו כמנהיג הטורקי שנלחם מול כל המערב, למען הכבוד של האומה המוסלמית. במדינות דמוקרטיות, מנהיג שרוצה להיבחר שוב צריך להגיע לבחירות כשמצב הכלכלה טוב מזה שהיה בבחירות הקודמות. במדינות עם מאפיינים דיקטטוריים זו המלצה לא מחייבת.

במונחי היקף תוצר, לטורקיה תוצר בהיקף של כ-910 מיליארד דולר, מה שקנה לה את המקום ה-18 בדירוג המדינות עם הכלכלות הגדולות בעולם. לטורקיה עצמה ולחברות טורקיות חוב הנקוב במטבע זר (שאינו לירה טורקית) בהיקף כולל (קרן + ריבית) של למעלה מ-210 מיליארד דולר.

אבל פה לא נגמרת החשיפה של טורקיה. טורקיה מייבאת מהעולם מוצרים בהיקף כולל של כ-190 מיליארד דולר בשנה. לפי נתוני Trading Economics, מוסר התשלומים הממוצע בטורקיה הוא כ-100 ימים לאחר הזמנת המוצר, מה שמעמיד בממוצע את היקף החוב של חברות טורקיות וממשלת טורקיה כנגד סחורות שכבר קיבלו מחברות זרות על היקף של כ-60 מיליארד דולר נוספים.

סך החוב הנקוב במט"ח, אם כך, מוערך בכ-270 מיליארד דולר. בהנחה שטורקיה תגיע למשבר כלכלי שיוביל להסדר חוב דומה לזה של יוון (מחיקה של 72% מהחוב), אזי מדובר על פגיעה בהיקף של כ-200 מיליארד דולר. וזה עוד לפני ההשפעה הפרטנית על מדינות ספציפיות, דוגמת יוון, שטורקיה מייצאת לה כ-6% מסך היצוא היווני.

ההשפעה ההרסנית של הבנקאות

אם השפעת הכלכלה הריאלית נדמית משמעותית, כאשר צוללים למה שקורה במערכת הבנקאות התמונה קודרת אף יותר. למערכת הבנקאות בטורקיה מאזן בהיקף כולל של כ-3.3 טריליון לירה טורקית.

הבעיה נמצאת בחשיפת המט"ח. בנקים טורקיים העניקו ללקוחותיהם אשראי בהיקף של כ-130 מיליארד דולר, אשראי שעלול לרדת לטמיון אם הלקוחות לא יעמדו בפיחות החד בערך המטבע.

נוסף על כך, לבנקים טורקיים קשרים הדדיים עם בנקים שאינם טורקיים (ברובם אירופיים) בחשיפות חוץ-מאזניות בהיקף כולל ברוטו של כ-3.9 טריליון לירה טורקית (נכון לשער החליפין הנוכחי - כ-650 מיליארד דולר).

הטור האחרון שלי עסק באיגרות חוב מסוג COCO במערכת הבנקאות האירופית. אירוע כלכלי חמור בטורקיה צפוי להביא להפעלת טריגר מחיקת הקרן בחלק ממוצרי ה-COCO, מה שעלול לייצר פאניקה בקרב משקיעים. ברגע שמתחילה פאניקה בשווקים, אפשר לדעת רק איך היא מתחילה; לאן היא תתגלגל זה כבר בגדר נעלם.

היקף ההלוואות שנותנים הבנקים בטורקיה

יש קטאר - אבל בלי רכבת

ביממה החולפת הודיעה קטאר על כוונה לסייע לטורקיה בהיקף של כ-15 מיליארד דולר. הבעיה היא שעד כה קטאר הוכיחה שהבטחות הסיוע שלה הן לרוב צ'ק ללא כיסוי. כך סייעה עד היום קטאר בהצהרות: לשיקום עזה - 10 מיליארד דולר, לשיקום סוריה - 15 מיליארד דולר, לשיקום עיראק עוד כ-10 מיליארד דולר וכן סיוע נוסף למדינות נוספות. בפועל, עד כה ביחס להבטחות, הסיוע הכולל של הקטארים לא עבר את היקף ה-800 מיליון דולר. הבעיה היא שהיד הקטארית לא חותמת על ההבטחות שמשחררת הלשון הקטארית.

ביממה האחרונה התחזק בחדות שער החליפין של הלירה הטורקית, בין היתר בגלל איסור ביצוע מכירה בחסר (שורט) בשוק המניות הטורקי. המהלך הוביל לכך שמי שהימר נגד שוק המניות הטורקי היה חייב לרכוש מניות טורקיות הנקובות בלירה טורקית - פעולה שעבור משקיעים זרים מצריכה המרת מט"ח ללירה טורקית.

לגבי המשך הדרך, כדאי לקחת את האירוע הנוכחי בפרופורציה - אנחנו עדיין עוסקים בזעזוע מקומי בטורקיה, שבינתיים נדמה משפיע רק על מספר מדינות בשווקים המתעוררים, ולא במשבר רבתי.

כרגע מסתמן שהסיפור הטורקי רחוק מסיום, ולא צפויה פנייה של ארדואן לקרן המטבע הבינלאומית בבקשת סיוע בקרוב - מכיוון שאנחנו עדיין בתוך אירוע מתגלגל. כדאי לזכור שקפה טורקי אורגינל הוא ללא סוכר, ואת הטעם המר מרגישים רק לאחר הלגימה. ייתכן שגם בשווקים הפיננסיים אנחנו כרגע בשלב שבו אנו רואים את הקפה על הפינג'אן, אך עדיין לא חווינו את טעמו המר של הקפה הטורקי.

הכותב הוא מנכ"ל OXTP INVESTMENTS ומשמש כמנהל תחום החוב בחברת Oscar Gruss&Son. הכותב ו/או חברות קשורות עשויים להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים לרבות אלו שהוזכרו בכתבה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט