גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכה כלכלית לחשודים: המדינה מקדמת חוק חילוטים חזק יותר

ועדת השרים לחקיקה אישרה לקדם את "חוק החילוטים", המרחיב את השימוש בכלי החילוט לכלל העבירות הפליליות ● בנוסף, בתנאים מסוימים המדינה תוכל להחרים את כל הרכוש שהשיג אדם 8 שנים לפני צו החילוט

פרקליט המדינה, עו"ד שי ניצן / צילום: מארק ישראל סלם
פרקליט המדינה, עו"ד שי ניצן / צילום: מארק ישראל סלם

אם אתם מנהלים "אורח חיים עברייני" (ותיכף נסביר מה זה) או חשודים בעבירה פלילית (כל עבירה פלילית, ולא רק הלבנת הון או עבירה חמורה אחרת), כדאי שתשימו לב למהלך החקיקה הבא המתוכנן בתחום החילוטים, המכונה בקהילה המשפטית "חוק החילוט החדש". בשעה שסימני השאלה והביקורת על היקף התפיסות הזמניות והחילוטים נערמים, המדינה לא נחה לרגע בדרך להרחבה נוספת של ההיקפים הקיימים ולמטרת העל שסימנה - "לחנוק את העבריינים כלכלית", וזאת באמצעות קידום חקיקה חדשה בתחום - טיוטת חוק "סדר הדין הפלילי (חילוט תקבולי עבירה)".

בשבוע שעבר חשף "גלובס" את כל הנתונים מאחורי "מהפכת התפיסות והחילוטים" שהתחוללה בישראל בשנים האחרונות, וביניהם הפער הדרמטי בין היקף התפיסות (החרמה זמנית) של רכוש של חשודים בתחילת החקירה, להיקף החילוטים (החרמה לצמיתות) בסוף ההליך לאחר הרשעה. לפי נתוני רשויות האכיפה, בעשור האחרון נתפסו אצל חשודים בשלבי החקירה הראשוניים רכוש וכספים בסך 3.5 מיליארד שקל, שמתוכם רק כ-500 מיליון שקל חולטו בסופו של דבר  - כ-14% בלבד.

חשיפת "גלובס", 15.8.18

הצעת החוק החדשה בנושא החילוטים מסתובבת במחוזותינו כבר מ-2012, אז הפיץ משרד המשפטים את תזכיר החוק, אך היוזמה התמסמסה. והנה, לאחר "תרדמת" של כשש שנים, התעוררה היוזמה מחדש במארס האחרון, אז הביעה ועדת השרים לענייני חקיקה תמיכה בקידום הצעת החוק.

ומה הבשורה שאמור להביא עמו החוק? "חוק החילוטים" המתוכנן אמור לעשות "סדר בבלגן" בתחום. נכון להיום הוראות החילוט השונות פזורות בחוקים שונים, דבר שמביא לעיתים להתנגשויות, שכן כל חוק כולל תכליות, הוראות, סדרי דין ומועדים שונים, וכן אין כיום הבחנה בין חילוט ה"אמצעים" לביצוע עבירה ובין חילוט ה"תקבולים" מביצוע העבירה.

הצעת החוק מבקשת ליצור הסדר אחיד ועדכני שיחליף את הוראות החילוט השונות בחקיקה, בכל הנוגע לחילוט תוצרי עבירה - חילוט רכוש שהושג בעבירה או שניתן כשכר עבור ביצוע עבירה. "הצעת חוק זו מבקשת ליצור הסדר אחיד ועדכני שיחליף את הוראות החילוט השונות בחקיקה, בכל הנוגע לחילוט תקבולי עבירה, היינו חילוט רכוש שהושג בעבירה או שניתן כשכר עבור ביצוע עבירה", נכתב בדברי ההסבר לחקיקה החדשה.

עוד הובהר כי "חילוט תקבולי עבירה הוא כלי חשוב ומרכזי במאבק בפשיעה בכלל ובפשיעה החמורה בפרט", וכי "נושא החילוט עומד על סדר יומה של הקהילה הבינלאומית. לכן יש חשיבות יתרה בקידומו של הסדר אחיד ומודרני, שבנוסף לסיוע במאבק בפשיעה במישור המקומי, יהווה כלי יעיל בידי המדינה בסיוע למאבק הבינלאומי בפשיעה ויאפשר השתלבות בלחימה בפשיעה הכלכלית החמורה".

חזקת הרכוש שהושג בעבריינות

מדובר ללא ספק במטרות ראויות, המשקפות את הגישה הבלתי-מתפשרת של רשויות האכיפה במאבקם בפשיעה הכלכלית ובפשיעה בכלל; אולם הביקורת על הדרך להשגת המטרות הללו, ועל הסדרי החקיקה החדשים, לא מאחרת להגיע, וכן החשש כי שוב המדינה פוגעת פגיעה חמורה מדי, ולא ראויה, באזרחיה במסגרת מאבקה הצודק בפשיעה.

אחת ההוראות המטרידות ביותר את הקהילה המשפטית במסגרת החוק החדש המוצע, היא הוראה הקובעת חילוט רכוש לאדם המוגדר כ"בעל אורח חיים עברייני". במסגרת התיקון מוצע, כי במקרים מסוימים, ניתן להכריז על נאשם שהורשע כבעל "אורח חיים עברייני". מדובר בהכרזה דרמטית בכל מה שקשור לרכושו, שכן היא מקימה חזקה, שלפיה כל הרכוש המצוי בידיו ובידי בן-זוגו וילדיו, בעת מתן הצו, וכן כל רכוש שהיה לו בשמונה השנים האחרונות טרם הוצאת צו החילוט - הוא רכוש שהושג עקב ניהול אורח חיים עברייני.

עיקר כוחה של החזקה המוצעת הוא בכך שבניגוד לדין הפלילי הרגיל שבו נטל ההוכחה על המדינה, הרי שבחוק המוצע היא מעבירה את נטל ההוכחה לנאשם - הוא זה שצריך להוכיח שהרכוש שמבקשים לחלט לו, לא הושג בעבירה. נטל ההוכחה שבו שנדרש לעמוד הנאשם כדי להפריך את החזקה בנוגע לרכושו, הוא נטל אזרחי - כלומר מעל 50% ולא מעבר לכל ספק (כפי שנדרש בהליך פלילי); אולם אין בכך כדי לצמצם את הביקורת שכבר קמה (שוב) להצעת החוק.

ביטול חזקת "חפות הרכוש"

לדברי עו"ד אורי גולדמן, מומחה בתחום עבירות צווארון לבן וחילוטים, "מדובר בסנקציה קשה ביותר, כמעט בלתי-ניתנת להתמודדות על-ידי הנאשם". לדבריו, "אם לא די בחוקי החילוט האגרסיביים שמאושרים בנקל בבתי המשפט, הרי שהעברת הנטל לנאשם יהווה מכת מוות כלכלית לנאשם, במיוחד בסוף ההליך, לאחר הרשעה, שלא נותר לו כבר אויר לנשימה. מה גם שהכרזה זו מאפשרת למדינה לחלט נכסים של בני המשפחה ושל צדדי ג'".

עו"ד יעל גרוסמן, מומחית לעבירות צווארון לבן והלבנת הון, מכנה את ההוראה הזאת "אכזרית". לדבריה, "מדובר בהוראת חוק אכזרית שקובעת שבתנאים מסוימים אדם יוגדר כמי שחי באורח חיים עברייני, וזה יאפשר חילוט רכוש שהאדם השיג שמונה שנים אחורה, אלא אם הוא הצליח לשכנע שהוא הושג באופן כשר. היום המדינה צריכה להוכיח לגבי רכוש שהושג לפני ביצוע העבירה שהוא קשור בעבירה, על-מנת שהיא תוכל לחלט אותו. לפי המצב הוקי היום, המדינה יכולה לחלוט את התקבולים הישירים מהעבירה וכן רכוש כשר שהוא שווה-ערך לרכוש שהושג בעבירה. לפי החוק החדש המוצע, החזקה תהיה שכל רכוש שהאדם השיג והוא לא יכול להוכיח את כשרותו - הוא רכוש שהושג בעבירה".

למעשה, אומרת עו"ד גרוסמן, מדובר בחזקה שאתה עבריין, ולכן כל רכושך הושג בעבירה. "זו חזרה מדהימה. לשלילה. מי יכול להוכיח בנוגע לרכוש שלו באמצעות מסמכים וחשבוניות שהוא רכש אותו, ועוד שמונה שנים אחורה? למי שאין קבלות, והוא מוגדר כבעל אורח חיים עברייני, מניחים לגביו שהרכוש שלו הושג בצורה לא-חוקית. וכל זה, כאמור, מעבר לחילוט רכוש העבירה ורכוש כשר".

לדבריה, יש פה גם הנחה בעייתית מבחינה חברתית. "גם מי שמבצע עבירות זכאי ליהנות מההנחה שרכוש שלא הוכח בחשבונית שהוא רכש אותו, הוא כן רכוש כדין. הוא זכאי ליהנות ממה שנכנסה 'חזקת חפות הרכוש'", היא טוענת. "כל חזקת החפות אומרת, שכל עוד לא הוכח שבוצעה עבירה, אז צריך להניח חפות שלא בוצעה עבירה. החזקה בחוק החדש חותרת תחת חזקת החפות, כי היא יוצאת מנקודת מוצא כאילו יש אנשים שיש להם תג אופי של עבריינים או אישיות עבריינית, וככאלה הם השיגו את רכושם בעבירה. אנחנו מתייגים את אותם אנשים עם תג אופי של עבריינים".

"פרמטרים פרוצים בנוסח החוק"

עו"ד גרוסמן מסבירה כי חלק מהבעיה טמון בהגדרה של אותו "אורח חיים עברייני". לפי הצעת החוק, ביהמ"ש יכול לקבוע, לבקשת תובע, שאדם שהורשע בעבירה ניהל אורח חיים המבוסס על שימוש בתקבולי עבירה - "אורח חיים עברייני" - אם התקיימו אחד התנאים הבאים:
1. העבירה שבה הורשע האדם היא מהעבירות המנויות ברשימה שתתווסף לחוק (ככל הנראה יוגדרו בה עבירות חמורות);

2. האדם הורשע בהליך שבמסגרתו הוגשה הבקשה לחילוט לפחות בשלוש עבירות שבהן הושגו תקבולים שערכם הכולל לא פחת מ-100 אלף שקל;

3. העבירה שבה הורשע האדם, בוצעה לאורך תקופה שלא פחתה משישה חודשים ושווי תקבולי העבירה היה מעל 100 אלף שקל.

קודם כל, מסבירה עו"ד גרוסמן, "אם לא יהיו סייגים בחוק, זה יכול לחול גם על עבירות תכנון ובנייה וכן על עבירות איכות הסביבה או כל עבירה שהיא. כרגע אין בחוק שום סייג לגבי מינימום חומרה של העבירה". דבר שני, לדבריה, הפרמטרים שנקבעו פרוצים, וכוללים בתוכם שלל תיקים. "לכאורה יש בחוק פרמטרים, ורק כשהם מתקיימים אפשר להכריז על אדם כבעל אורח חיים עברייני, אבל כשאחד הפרמטרים הוא עבירות שההיקף שלהן הוא 100 אלף שקל, אז למעשה נתפסים ברשת רבים מהתיקים הפליליים. מדובר בסכום נמוך, שרוב העבירות הפליליות שאנשים מורשעים בהם, הן בסכומים גבוהים ממנו. פרמטר של '100 אלף שקל' הוא פרמטר נמוך מאוד להגדרת אדם שמנהל אורח חיים עברייני, וזה לכאורה אדם שאומרים עליו שהוא בעל אישיות עבריינית".

בשורה התחתונה אומרת גרוסמן, "החוק הזה מחדש חידוש עקרוני משום שהוא מרחיב את נושא החילוט לכלל העבירות הפליליות, ולא מצמצם אותו רק לעבירות הלבנת הון ולעבירות סמים, כפי שהיה מקובל עד עכשיו. המכשיר הקיצוני הזה שהופעל ופורש ע"י בתי המשפט בצורה מאוד מרחיבה ומחמירה ביחס להלבנת הון, ישמש עכשיו ככלי לחילוט התקבולים של כלל העבירות הפליליות".

אבל בשנים האחרונות "שידכו" לכל כתבי האישום הכלכליים עבירות הלבנת הון, ואז ביקשו לחלט את הרכוש, אז מה השינוי בפועל?

עו"ד גרוסמן: "עדיין יש הבדל בין תוספת - גם אם היא מלאכותית - של הלבנת הון לעבירות שהמחוקק חשב שמוצדק להחמיר ביחס אליהן, ואלה העבירות בחוק הלבנת הון, לבין מצב שבו מפעילים את המכשיר על התקבולים של כל עבירה, גם עבירות עוון, למשל, זיוף או עבירות בנייה וכדומה. החוק החדש יתפוס הכול. את כל העבירות הפליליות, וזה צריך לעורר חשש אצל כולם". 

"'חילוט אזרחי' שאינו מותנה בהרשעה פלילית הוא לא פחות מאסון"

לא רק "אורח החיים העברייני" מטריד את עורכי-הדין בתחום עבירות הצווארון הלבן בכל מה שנוגע לנוסח הצעת חוק החילטים. חידוש נוסף בחוק המוצע כולל הסדר חילוט שאינו מותנה בקיומה של הרשעה בפלילים, או במילים אחרות - "חילוט אזרחי". והגם שאינו כה דרקוני לכאורה, גם הוא מעורר ביקורת.

לפי הצעת החוק, במסגרת ההליך האזרחי של החילוט, יהיה על מבקש החילוט - המדינה - להוכיח את זכותו ברכוש שהוא מבקש לחלט. הסדר דומה קיים כיום במספר חוקים, ובהם חוק איסור הלבנת הון, חוק המאבק בארגוני פשיעה, פקודת הסמים המסוכנים ופקודת המסים.

לדברי עו"ד גולדמן, מדובר בהליך נדיר, שאותו מקיימים נגד הרכוש עצמו ולא נגד העבריין. "ההליך שקיים בחוק, כיום כולל שני תנאים מצטברים שעד עתה לא הצליחה המדינה למצוא בתיקים רבים: הראשון הוא שהרכוש הושג בעבירה, והשני - שלא ניתן להעמיד את העבריין לדין. לטענת עו"ד גולדמן, ה"חילוט האזרחי" הרבה פחות "נוח" למדינה, משום שהוא אינו "חילוט בשווי (רכוש כשר שהוא שווה-ערך לרכוש שהושג בעבירה)" כמו חילוט "רגיל", אלא מתייחס רק לרכוש שהושג בעבירה. לפיכך, המדינה נמנעת מלהשתמש באופציה זו. אולם לדברי גולדמן, ההסדר המוצע בעניין זה בחוק החדש כולל "מדרון חלקלק", והוא העובדה שהוא אינו כולל תנאים מקדמיים להפעלתו. שני התנאים שעד כה הגבילו את המדינה נעלמו כליל.

סייגים לחילוט בשל צד ג'

הצעת חוק החילוט החדש קובעת גם שורת סייגים למתן צו חילוט או סעד זמני, שבהתקיימם לא יינתן הצו המבוקש, לרבות: זכויות בני משפחה שרכושם ניתן להפרדה ואינו נגוע בדבר עבירה; מיטלטלין מסוימים; קיומם של חובות בני קדימה. כמו כן, ההצעה כוללת סייגים לחילוט בשל זכותו של אחר ברכוש, אך מדובר רק בזכויות קנייניות ברכוש עשויות לגבור על עדיפותה של המדינה.

אולם, על הרקע הזה מזהיר עו"ד גולדמן, כי "הלכה למעשה הצעת החוק מחסלת את שיקול דעתו של ביהמ"ש, שכיום קיים 'מנימוקים מיוחדים'. אם הצעת החוק תעבור כמו שהיא, המצב יהיה מסוכן, והיא עלולה להכניס את כל השוק המסחרי לסחרור. בתי המשפט יידרשו לדון אך ורק בזכויות קנייניות, למרות שהדבר לא תמיד אפשרי בשוק משוכלל, המורכב גם מזכויות אובליגטוריות רבות". לטענת עו"ד גולדמן "הדבר מהווה לא פחות מאסון".

עוד לטענת גולדמן, במסווה של הסדרת התחום, "המדינה עושה לעצמה חיים קלים עוד יותר מאשר היום, בכך שמידת ההוכחה לצורך החילוט 'מונמכת' לרף אזרחי. המדינה מבקשת באמצעות ההצעה, כי התנאים לחילוט - כלומר הוכחת הקשר בין הרכוש לבין העבירה והוכחת שווי תקבולי העבירה - תהיה ברמת הוכחה הקבועה במשפט האזרחי - והדבר לא יעלה על הדעת. מאז 2012 ניתנו פסקי-דין רבים שלפיהם החילוט הוא אמצעי עונשי. ניכר שהצעת החוק נכתבה ב-2012, לפני 'מבול החילוטים' המתיז עלינו מכל עבר". 

תגובת משרד המשפטים לחוק החילוטים

ממשרד המשפטים נמסר בתגובה: "מטרתה של הצעת חוק החילוט היא ליצור הסדר עדכני ומאוזן בכל הנוגע לחילוט של רכוש שהושג בעבירה. לאורך השנים קבע בית משפט העליון, כי לא ניתן לקנות זכות ברכוש שהושג בעבירה ועל כן יש להוציאו מידי העבריין. לפיכך, חילוט תקבולי העבירה איננו עונש, שכן הרכוש אינו שייך לעבריין ואינו מוחזק על ידו כדין. לצד הסדרי החילוט מעוגנים בהצעתה חוק סייגים לחילוט הרכוש והגנות נוספות לנאשם ולטוען לזכות ברכוש, וכן נסיבות שבהן לא ניתן יהיה לחלט את הרכוש - כך שהצעת החוק מונעת פגיעה מעבר לנדרש בעבריין.

"הסדר החילוט בשל אורח חיים עברייני אפשרי רק אם העבירות בהן הורשע אדם ונסיבותיהן, מלמדות על כך שכלל רכושו והכנסותיו מבוססים על ביצוע עבירות ועל כן ישנה הצדקה לחילוט רכוש בהיקף רחב. הכרזה כזו תהא אפשרית לאחר הרשעה בעבירות מסוימות, כגון סחר בסמים וסחר בבני אדם, או בנסיבות המעידות על פעילות סדרתית או על תחכום. הסדר זה מסתמך על הדין האנגלי, והוא קיים כבר היום בפקודת הסמים.

"הסדר חילוט שלא בעקבות הרשעה ("חילוט אזרחי") אפשרי, ככלל, רק לגבי רכוש שהתקבל בעבירות מסוג פשע ולמקרים בהם לא ניתן להעמיד לדין פלילי את החשוד בביצוע העבירה. הצעת החוק קובעת נטל הוכחה ברף אזרחי, בדומה לכל מדינות העולם". 

תגובת משרד המשפטים:

"מטרתה של הצעת חוק החילוט היא ליצור הסדר עדכני ומאוזן בכל הנוגע לחילוט של רכוש שהושג בעבירה. לאורך השנים קבע בית משפט העליון, כי לא ניתן לקנות זכות ברכוש שהושג בעבירה ועל כן יש להוציאו מידי העבריין. לפיכך, חילוט תקבולי העבירה איננו עונש, שכן הרכוש אינו שייך לעבריין ואינו מוחזק על ידו כדין. לצד הסדרי החילוט מעוגנים בהצעתה חוק סייגים לחילוט הרכוש והגנות נוספות לנאשם ולטוען לזכות ברכוש, וכן נסיבות שבהן לא ניתן יהיה לחלט את הרכוש - כך שהצעת החוק מונעת פגיעה מעבר לנדרש בעבריין.

"הסדר החילוט בשל אורח חיים עברייני אפשרי רק אם העבירות בהן הורשע אדם ונסיבותיהן, מלמדות על כך שכלל רכושו והכנסותיו מבוססים על ביצוע עבירות ועל כן ישנה הצדקה לחילוט רכוש בהיקף רחב. הכרזה כזו תהא אפשרית לאחר הרשעה בעבירות מסוימות, כגון סחר בסמים וסחר בבני אדם, או בנסיבות המעידות על פעילות סדרתית או על תחכום. הסדר זה מסתמך על הדין האנגלי והוא קיים כבר היום בפקודת הסמים.

"הסדר חילוט שלא בעקבות הרשעה ("חילוט אזרחי") אפשרי, ככלל, רק לגבי רכוש שהתקבל בעבירות מסוג פשע ולמקרים בהם לא ניתן להעמיד לדין פלילי את החשוד בביצוע העבירה. הצעת החוק קובעת נטל הוכחה ברף אזרחי, בדומה לכל מדינות העולם.

"שרת המשפטים ערכה דיון עם סנגורים לאחר הפצת התזכיר ושמעה את הערותיהם. כמו כן התקבלו הערות שונות לגבי התזכיר. בטרם תעלה ההצעה לקריאה ראשונה יידונו כל ההערות".

עיקרי תזכיר "חוק החילוטים החדש"

■ קביעת המטרה של חילוט תקבולי העבירה - רכוש שמקורו בביצוע מעשי העבירה שביצע הגזלן, אינם שייכים לו, ויש להחזירם לציבור. הכוונה היא לחפצים והרכוש הקשורים למעשה העבירה 

■ חובת חילוט תקבולי עבירה בעקבות הרשעה בפלילים - ייקבע כי חילוט כזה הוא חילוט חובה, בית המשפט יקבע בצו מהם הנכסים שיחולטו, שערכם הכולל יהיה בגובה תקבולי העבירה שקבע

■ חילוט רכוש של מי שהוכרז כי ניהל "אורח חיים עברייני" - הכרזה כזאת מקימה חזקה כי כל הרכוש המצוי בידי אותו נאשם, בן זוגו וילדיו, וכל רכוש שהיה לו בשמונה השנים האחרונות טרם הינתן צו החילוט הוא רכוש שהושג עקב ניהול אורח חיים עברייני. על הנאשם תוטל החובה להפריך הנחה זו או שכל הרכוש יחולט

■ חילוט תקבולי עבירה שלא בעקבות הרשעה בפלילים ("חילוט אזרחי") - הסדר חילוט שאינו מותנה בקיומה של הרשעה בפלילים. בבסיס הסדר זה התפיסה של החילוט כצעד שאינו עונשי

עוד כתבות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח במגמה חיובית • המניות הדואליות חוזרות עם פער חיובי ● טסלה פיספסה את התחזיות אך המניה זינקה במסחר המאוחר, תאיץ השקת דגמים מוזלים ● דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות" ● היום ומחר המסחר יינעל ב-14:30 ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד־בינת, שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הסנאט אישר את חבילת הסיוע לישראל, הנשיא ביידן בירך

פגיעה ישירה בלול במרגליות, חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • הרצוג והאריס שוחחו, סגנית הנשיא הדגישה את מחויבותה לגינוי גילויי אנטישמיות בארה"ב • הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון רצועת עזה • עדכונים שוטפים

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין נמכרה לאחרונה ● לדירה זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר אינו משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו "בוסט" בשלושת החודשים האחרונים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט