גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המס מעסקת סודהסטרים: כמיליארד שקל בלבד

אקזיט הענק לא ישפיע באופן מהותי על תקציב המדינה ● מרבית בעלי המניות של סודהסטרים הם זרים, ולכן מדובר בהכנסות ממס של 1-1.2 מיליארד שקל בלבד

שר האוצר, משה כחלון / צילום: איל יצהר
שר האוצר, משה כחלון / צילום: איל יצהר

עסקת הרכישה של סודהסטרים   על-ידי פפסיקו  תכניס למדינה כ-1-1.2 מיליארד שקל מס בלבד - כך עולה מניתוח שערכו מומחי מס עבור "גלובס", אשר מלמד כי לא מדובר בעוד עסקת "מובילאיי-אינטל" ואפילו לא עסקת "כתר". ובכל זאת, ברשות המסים תמיד שמחים לקבל עוד מיליארד לקופה, גם כשההכנסות מהעסקה לא יהיו גבוהות מספיק כדי לסדר לכחלון "על הדרך" גם את הצרות ההולכות ומעמיקות בתקציב המדינה.

המס נגזר מתשלומי המס של כל בעלי המניות הישראלים מסכום התמורה הכולל של העסקה, בהפחתת ההשקעה שלהם ברכישת המניות. בעלי המניות הזרים לא משלמים מס בישראל. את המס תשלם החברה הרוכשת באמצעות ניכוי מס במקור - הפרשת הסכומים לרשות המסים.

שנת 2018, נכון לסוף אוגוסט, רחוקה מאוד מלהזכיר את הבוננזה של 2017, גם אחרי מכירת סודהסטרים ב-3.2 מיליארד דולר. מצד שני, עוד מוקדם לסכם את השנה ואפשר עדיין לקוות להפתעות נוספות שישנו את התמונה העגומה למדי.

ב-2017, נזכיר, נהנה אוצר המדינה מהכנסות בלתי צפויות של 16.4 מיליארד שקל - סכום-עתק שהלך ברובו להקטנת הגירעון התקציבי של אותה שנה. עיקר הסכום (כ-11 מיליארד שקל) היה תוצאה של מבצע לגביית מסים שערכה רשות המסים - ואיננו מעיד כלל על מצבו הטוב של המשק. ועדיין, שליש מהעודף האדיר, כ-5.4 מיליארד שקל ליתר דיוק, הגיע ממסים על אקזיטים או עסקאות מכירת שליטה בחברות ישראליות למשקיעים מחו"ל. הסכום העיקרי, בסך 4.1 מיליארד שקל, היו ההכנסות שהתקבלו בקיץ 2017 ממס רווח הון ששילמו פרופ' אמנון שעשוע ועמיתיו בעלי המניות הישראליים בחברת מובילאיי, שנמכרה במארס אותה שנה לאינטל העולמית תמורת 15.3 מיליארד דולר. יתרת הסכום, כ-1.2 מיליארד שקל, הגיעה ממס רווחי ההון ששילמו בני משפחת סגול, בעלי השליטה הישראלים בכתר פלסטיק שמכרו את החברה ביולי 2016 לקרן ההשקעות BC Partners בסכום של 1.4 מיליארד דולר.

שתי העסקאות האלה ממחישות לנו שתי עובדות ידועות. הראשונה, גובה הכנסות המדינה בעסקת מכירת שליטה אינו נקבע רק על-פי היקף העסקה. במונחים כספיים עסקת מובילאיי הייתה גדולה מעסקת כתר פי 11 אבל תקבולי המס ששולמו תמורתה למדינה היו גבוהים פי 3.4 בלבד. הסיבה העיקרית לכך היא שבכתר פלסטיק החזיקו בעלי המניות הישראלים האחים סגול במלוא השליטה בחברה בעוד שבמובילאיי הייתה לבעלי המניות שליטה חלקית. העובדה השנייה היא שהמס משולם בדרך-כלל כחצי שנה לאחר חתימת העסקה - ולפיכך ההכנסות מעסקת סודה סטרים אינן צפויות להגיע לפני 2019, כך שאינן מסייעות לכחלון לסגור את התקציב הנוכחי. 

האקזיטים הגדולים של המשק הישראלי

עו"ד ליאור נוימן, שותף מנהל קבוצת המסים ש. הורוביץ ושות', מסביר מדוע העסקה שבמסגרתה עוברים מעל 3 מיליארד דולר לידי בעלי מניות סודהסטרים, לא תעשיר יותר את קופת המדינה ביותר ממיליארד שקלים להערכתו. "ככלל שני הגופים הזרים שהנם בעלי עניין (14.6%) בחברה יהיו פטורים ממס.

"בעלי המניות הישראלים שהם תושבי ישראל, אשר לצורכי מס ישלמו 25% בתוספת מס יסף של 3%. מי שהוא תושב ישראל, כמו ריצ' האנטר, שהיה מנכ"ל שופרסל, ידרש לשלם 25% + 3%. הדירקטורים והמנכ"לים, ככל שהם תושבי ישראל, מחזיקים יחד פחות מאחוז (0.90%). אם הם במסגרת תכנית אופציות לפי סעיף 102 לפקודת מס הכנסה, הם ידרשו לשלם 25%. עיקר האחזקות - מעל 80% - בידי הציבור - ואין לנו דרך לדעת את ההתפלגות שלהם מבחינת מקום מגורים, אך ככלל - תושבי חוץ יש להניח שיהיו פטורים ממס, מוסדיים - קרנות פנסיה גמל והשתלמות פטורים ממס ותושבי ישראל - ישלמו מס של 25% פלוס 3% מס יסף לבעל מניות שהכנסתו השנתית עולה על כ-640 אלפי שקלים ב-2018".

ככלל, מסביר עו"ד נוימן, בעסקאות מהסוג הזה רשות המסים נדרשת על ידי הקונה - במקרה הזה "פפסיקו" - להוציא רולינג להסדרת הניכוי מס במקור. "השיטה עובדת בדרך כלל באופן שממונה paying agent שאחראי להסדרת תשלום המס בדרך של ניכוי מס במקור. בהקשר זה כל בעלי המניות שהם תושבי חוץ חותמים על טפסים מובנים שעל גביהם הם מצהירים על תושבות זרה והעדר סממנים של תושבות ישראלית (למשל, לגבי יחידים ששוהים מעל 183 ימים מחוץ לישראל וכו') ואז הם מקבלים את תמורת המניות שלהם ללא ניכוי מס במקור. בעלי המניות שלא יצהירו על תושבות חוץ יהיו כפופים לניכוי מס במקור של 25-30% אלא אם ימציאו אישור מרשות המיסים על פטור מניכוי מס במקור ואז ישלמו את המס עצמאית".

בנסיבות, מסביר נוימן, סכום המס יהיה קרוב למיליארד שקל. "בחישוב שלי הנחתי שכל 40% בעלי המניות שהם לא מוסדיים ישראלים וכל התמורה היא רווח, אך יש להניח שיש להם בסיס רכישה, כך שאם כולם קנו את המניות בשנת 2015 כשהיא החלה להיסחר בתל אביב, ועשו פי 6 על הכסף, אז זה אנחנו מגיעים למיליארד שקל (יש להניח שחלק גם קנו במחירים יותר גבוהים והרווח שלהם צנוע יותר)".

רו"ח בני יונה, ממשרד ברכה ושות' ומי שניהל עד לאחרונה את מחלקת שוק ההון ברשות המסים, מעריך את הסכום מעט גבוה יותר, על סך של כ-1.2 מיליארד שקל, היות ונקודת המוצא שלו בנוגע לכמות המחזיקים הישראלים שונה. "נקודת ההנחה היא שיש 60% ישראלים חייבים, אשר המס ינוכה מהם באמצעות חברי הבורסה, 40% זרים שפטורים ממס ו-85% רווח משוקלל - והגענו לכ-1.2 מיליארד שקל מס.

"לכך נוסיף את המיסוי על האופציות לעובדים, שיעמוד על כ-80 מיליון שקל מס. בשורה התחתונה המס יהיה במרווח בין 1 ל-1.2 מיליארד שקל".

נזכיר כי משה כחלון מתמודד השנה לראשונה בקדנציה שלו כשר אוצר עם אפשרות ממשית שהגירעון התקציבי יחרוג מהיעד שקבעה הממשלה ויחצה את קו ה-3%. אחרי שלוש שנים רצופות שבהן "הכלכלנים טעו" והגירעון בפועל היה נמוך בהרבה מהיעד שנקבע, נדמה שהמזל של כחלון מתחיל להתהפך: לפי תחזית מעודכנת שפרסם אתמול אורי גרינפלד הכלכלן הראשי של בית ההשקעות פסגות, הגירעון יעלה עד סוף השנה ל-3.3% תוצר. גרינפלד מצא, שהכנסות המדינה ממסים השנה יהיו נמוכות בעד 2 מיליארד שקל מהתחזית והבעיה המטרידה לא פחות: הזינוק בהוצאות שעשוי להביא אותן לרמה הגבוהה ב-2 עד 3 מיליארד שקל מהתחזית - וזה עוד לפני כל ההוצאות הנוספות לביטחון, לתוספות שכר לשוטרים וכל היתר (שכנראה יידחו ל-2019). אלה בשורות רעות עבור ישראל שעדיין ממתינה להעלאת דירוג האשראי שלה על-ידי שתי סוכנויות דירוג בינלאומיות (בינתיים רק S&P העלתה דירוג). החשש העיקרי הוא מפני הוא עלייה ביחס החוב של המדינה, לראשונה בעשור הנוכחי, מהלך שעשוי להביא לא רק לעיכוב בהעלאת הדירוג אלא אף להורדת דירוג.

המספרים שמאחורי האקזיט של סודהסטרים:

כמות מניות: 22,642,325

תמורה למניה: 144

תמורה כוללת: 3,260,494,800

רווח משוקלל: 85%

רווח למס: 2,771,420,580

אחוז ציבור: 85%

רווח לציבור: 2,355,707,493

ישראלים חייבים: 60%

רווח חייב במס: 1,413,424,496

אחוז המס: 25%

מס לשלם: 353,356,124

שער דולר (פחות עמלות): 3.5 שקל

מס לגביה: 1,236,746,434

אופציות לעובדים: 377,026+326,325=703,421

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הרש גולדברג פולין

דיווח ב-CNN: בממשל ביידן קיבלו את הסרטון של החטוף גולדברג-פולין כבר ביום שני

מטוסי קרב תקפו תשתיות טרור של חיזבאללה ● פרסומים זרים: הוידאו הועבר ע"י הקטארים עקב לחץ אמריקני לקבלת אות חיים מהרש ומחטופים אמריקנים נוספים • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים ובת"א להחזרת החטופים • סנטקום: הפלנו טיל בליסטי וכטב"מים ששיגרו החות'ים • עדכונים בולטים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר