גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ישראל ירדה למקום ה-5 בעולם במספר הפטנטים לנפש

דו"ח חדש שהופק עבור משרד המדע והטכנולוגיה: ישראל חמישית בעולם במספר הפטנטים המוגשים לנפש, ירידה של שני מקומות מהשיא בשנת 2000 ● הממציאים הישראלים מובילים בענפי הרפואה, אך דווקא בתחומי איכות הסביבה הם מדורגים מתחת לממוצע ● 30% מהפטנטים הישראליים הם בבעלות זרה

אופיר אקוניס / צילום: איל יצהר
אופיר אקוניס / צילום: איל יצהר

ישראל היא בין המדינות המובילות בהגשת פטנטים בינלאומיים (PCT) ביחס לגודל האוכלוסייה שלה ב-18 השנים האחרונות. השיא היה בשנת 2000, אז ישראל דורגה במקום השלישי והמכובד בדירוג הגשת פטנטים בינלאומיים לנפש לפי מדינת הממציא, אחרי פינלנד ושוודיה. היום היא חמישית אחרי יפן, שוודיה, שווייץ וקוריאה (ופינלנד ירדה למקום השישי). כך עולה מדוח חדש של המועצה הלאומית למו"פ במשרד המדע והטכנולוגיה.

שיא מקומי בהגשות פטנטים נרשם ב-2007, אולם מיד לאחר המשבר הכלכלי של 2007-2008 חלה ירידה במספר הפטנטים הבינלאומיים המוגשים. בשנים האחרונות המגמה התהפכה שוב והקצב חזר לעלות.

ישראל מקדימה את גרמניה ברישום פטנטים

הדוח הוכן עבור המשרד על ידי מוסד שמואל נאמן למחקר מדיניות לאומית, על ידי החוקרים ד"ר ערן לק, ד"ר דפנה גץ ואיליה זטקובצקי. הדוח בוחן הגשות של פטנטים מסוג PCT, כלומר פטנטים שנועדו להגן על ההמצאה בשוק הבינלאומי, והוא מחזק את המגמה שתוארה בדוח קודם של מוסד שמואל נאמן עבור משרד המדע, שעסק בפרסומים מדעיים. כמו בתחום הפרסומים, גם בתחום הפטנטים ישראל חזקה מאוד בעולם אולם היתרון שלה מתערער עם התחזקות מדינות אחרות.

דירוג הפטנטים לנפש לפי מדינת הממציא כולל גם פטנטים שהוגשו על ידי חברות או אוניברסיטאות בינלאומיות שבהן עובדים ישראלים. בדירוג מספר הפטנטים לנפש לפי מדינת המגיש (שיכול להיות גורם פרטי, אקדמיה או חברה מסחרית), ישראל הייתה במקום הרביעי ב-2000 (אחרי הולנד, שוודיה שווייץ ופינלנד), והיום היא רק במקום השמיני (נעקפה על ידי יפן, קוריאה, דנמק וגרמניה). יצוין כי אלה נתוני ה-OECD, וברוב השנים המדוברות הם אינם כוללים את סין.

"להגדיל את מספר החוקרים"

לדברי יו"ר המועצה הלאומית למו"פ, פרופ' דניאל הרשקוביץ, "ישראל ממוקמת במקום מכובד ברישום פטנטים בעולם, אך כדי לשמר ולחזק את המגמה צריך לחזק את העברת הידע בין האקדמיה לתעשייה, להגדיל את מספר החוקרים במוסדות המחקר, ולחזק את חברות מסחור הידע באוניברסיטאות, המהוות כר נרחב לרישום פטנטים שמקורם בישראל".

דניאל הרשקוביץ / צילום: איל יצהר

הדוח ממפה את תחומי ההתמחות היחסיים של המדינות השונות ב-OECD, וממנו עולה כי ישראל היא בעלת התמחות מעל לממוצע כמעט בכל התחומים שנבדקו. היתרון הישראלי הגדול ביותר לשנים 2018-2000 הוא בתחום המכשור הרפואי, ואחריו תרופות, תקשורת ותוכנה, ואילו בתחום הננוטכנולוגיה ישראל היא כיום ממוצעת מבחינת רמת ההמצאתיות שלה (המדינות הבולטות בתחום זה הן ספרד וניו זילנד). בתחום אחד ישראל נמצאת מתחת לממוצע היצירתיות של ה-OECD - איכות הסביבה וטכנולוגיות ירוקות. דנמרק מובילה במדד זה, והיא גם המנצחת בתחום הביוטכנולוגיה.

הישראלים מובילים ברישום פטנטים רפואיים

הישראלים הם המצאתיים מאוד לפי כל המדדים הללו, אך ההפרש בין הנתונים לגבי פטנטים עם ממציא ישראלי לבין פטנטים בבעלות ישראלית מראים כי הישראלים הם לעיתים קרובות ממציאים בשירות זרים. ואכן, על פי הדוח, 30% מהפטנטים הישראליים הם בבעלות זרה. זה לא בהכרח דבר שלילי - חברות זרות או בינלאומיות משלמות תמורה עבור המוח הישראלי.

לעומת זאת, הבעלות הישראלית על המצאות זרות עמדה ב-2015 על כ-9.7%. זהו שיעור יציב למדי בעשור האחרון, ונמוך יחסית בהשוואה בינלאומית. הוא משקף, בין היתר, את מיעוט החברות הרב-לאומיות שבבעלות ישראלית. זאת, לעומת מדינות בגודל דומה כמו שוויץ, בלגיה, שוודיה ואירלנד, שהן הבעלים של חברות בינלאומיות רבות יחסית.

פייסבוק היא המובילה בישראל

הדוח בחן גם את הגשות הפטנט במשרד הפטנטים הישראלי. פטנטים מוגשים בישראל לרוב אחרי השלב הבינלאומי, על ידי חברות המעוניינות לפעול ספציפית בשוק זה. 2007 הייתה שנת השיא של הגשת פטנטים בשוק הישראלי, ומאז עד 2016 חלה ירידה של 16% בהגשות. רוב ההגשות למשרד הפטנטים הישראלי הן על ידי גורמים זרים שרוצים לפעול בישראל (88%), והיתר (12%) הן על ידי ישראלים, הן כאלה שהגישו פטנט בינלאומי ואחר כך ביקשו לקבע אותו גם בישראל והן כאלה המעוניינים לפעול רק בשוק המקומי. בשנים האחרונות חלה ירידה בהגשות הפטנטים בישראל על ידי ישראלים. נראה כי הממציאים הישראלים חושבים קודם כל על חו"ל.

החברות שהרבו להגיש בקשות לפטנט במשרד הישראלי בשנים האחרונות (כאמור, חברות שפועלות בשוק המקומי או שמעוניינות לחסום מתחרים בשוק העולמי) הן פייסבוק, דאו אגרו-סיינס (דשנים וזרעים לחקלאות), פיליפ-מוריס (טבק), ריית'און (מוצרי צבא וביטחון) וחברות פארמה (נוברטיס, הופמן לה-רוש, פייזר) המתחרות עם חברת טבע הישראלית.

לדברי שר המדע אופיר אקוניס, "המוחות הישראליים מבוקשים מאוד בכל העולם, ולא בכדי חברות גלובליות קבעו כאן את מרכזי המחקר והפיתוח שלהן. תמיכה בהשבת מדענים ישראלים וטיפוח עתודות המדע של ישראל כבר מגיל בית ספר ישמרו את מעמדה של ישראל גם בתחום זה". 

עוד כתבות

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע