גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השווקים המתעוררים לא זולים כמו שהם נראים והכאוס מתגבר

המניות שנסחרות בשווקים המתעוררים עדיין לא צנחו לרמה שהופכת אותן למציאה אמיתית

שוק התבלינים באיסטנבול/  צילום : רויטרס Tony Gentile
שוק התבלינים באיסטנבול/ צילום : רויטרס Tony Gentile

הכאוס בשווקים המתעוררים הולך וגובר. הכותרות בתקשורת מכריזות על מטבעות צונחים, התנהלות פוליטית כושלת וחבילת סיוע החירום הגדולה אי פעם שהעניקה קרן המטבע הבינלאומית.

מניות השווקים המתעוררים נראות הרבה יותר זולות ממניות השווקים המפותחים, בייחוד בהשוואה לשוק האמריקאי היקר. אז האם הגיע הזמן להתעלם מהכותרות ומתחושת הבטן השלילית, ופשוט לקנות מניות שווקים מתעוררים?

התשובה הכנה היא: לא. יש זמנים שבהם יש הצדקה לנקוט גישה של לעומתיות טהורה, אבל לא זה הרגע המתאים. נכון שמדד השווקים המתעוררים של MSCI נסחר במכפיל רווח של 11 בלבד ל-12 החודשים הבאים, לעומת מכפיל רווח של 17 בארה"ב. נכון שצניחת המטבע הטורקי והמטבע הארגנטיני בכ-50% לעומת הדולר מתחילת השנה הנוכחית גררה מטה אפילו את מטבעותיהן של מדינות כמו הודו ואינדונזיה, שכלכלותיהן מאוזנות יותר. נכון שהבורסה של השוק המתעורר הגדול ביותר, סין, נכנסה שוב לטריטוריה דובית, וכך עשו גם מדדי מניות של שווקים מתעוררים בעלי חשיפה רחבה לסין.

אך מניות השווקים המתעוררים לא מחקו את כל העליות שהן רשמו אשתקד, ובהחלט לא צנחו לרמה שהופכת אותן למציאה אמיתית. המחירים אינם נמוכים במיוחד בקנה מידה היסטורי. מה שגרוע יותר הוא שמדד MSCI נראה זול רק בגלל שהוא משוקלל לטובת מגזרים שאותם המשקיעים לא רוצים לקנות אפילו בשווקים המפותחים.

אכזבה צפויה למשקיעים שמקווים לנצל את הטלטלות כדי להיכנס לשווקים המתעוררים באמצעות אחת מקרנות השווקים המתעוררים הבורסאיות. קרוב למחצית מ-25% המניות הזולות ביותר מקרב מניות השווקים המתעוררים של חברות בגודל סביר - יותר מ-1 מיליארד דולר - שייכות למגזר השירותים הפיננסיים - כולל בנקים יווניים, טורקיים וסיניים. רבות משאר המניות הן של חברות שירותי תשתית בעלות צמיחה איטית, או של חברות נפט רוסיות. 8% בלבד של מניות החברות הזולות שייכות למגזרים הצרכניים, ואף אחת מהן אינה שייכת למגזר שירותי הבריאות.

המניות היקרות ביותר בשווקים המתעוררים נראות שונות מאוד. מחציתן שייכות למגזרי מוצרי הצריכה ושירותי הבריאות, שמחירי החברות בהם גבוהים משל חברות באותם מגזרים בשווקים המפותחים, למעט ארה"ב. במונחי שווי שוק, המניות הגדולות ביותר בפער ניכר הן מניותיהן של חברות הטכנולוגיה הסיניות הגדולות, שמחירן ממשיך להיות גבוה גם לאחר הצניחות המשמעותיות שרשמו השנה.

"התנהלות על סמך מכפיל הרווח של מדד השווקים המתעוררים תהיה שגויה", אומר כריסטופר סמרט, מנהל מקרו-כלכלה וסיכונים גיאופוליטיים ב-Barings. "חלק ניכר מהמדד מורכב מחברות טכנולוגיה עולמיות ומחברות שחשופות למחזור הקומודיטיס העולמי - ולא מחברות שעונות על צרכיו של מעמד הביניים הצומח בשווקים המתעוררים".

למרות שאין הרבה מציאות בשווקים המתעוררים, עדיין אפשר לחפש הזדמנויות במדינות שספגו את הפגיעות הקשות ביותר. הבעיה היא שטורקיה וארגנטינה כורעות תחת נטל של חובות דולריים כבדים. הפיחות מסייע להן להתמודד עם הבעיה של יבוא רב מדי ויצוא מועט מדי, אך הוא גם מקשה עוד יותר על ממשלת ארגנטינה ועל הבנקים הטורקיים לפרוע את חובותיהם.

משקיעים שמאמינים שהבעיות האלה ייפתרו ללא חדלות פירעון יכולים למצוא שפע של מניות בנקים טורקיים שנסחרות בפחות ממחצית השווי בספרים, עם אג"ח דולריות לארבע שנים שנושאים תשואה של 20% ויותר.

נסוגים אחורה

האג"ח הדולריות למאה שנה של ארגנטינה נושאות תשואה של יותר מ-10%, אך גם כאן צריך לפעול על סמך ההנחה הנועזת שארגנטינה לא תהפוך לחדלת פירעון.

האירועים שהתרחשו בעבר הקרוב מלמדים שרכישת מניות לאחר פיחות חד משתלמת לעתים קרובות, כפי שקרה לאחר משבר הטקילה במקסיקו ב-1994, חדלות הפירעון של רוסיה ב-1998 ואפילו חדלות הפירעון של ארגנטינה ב-2001. אך ההצלחה תלויה בתזמון, והיא בעיקר עניין של מזל. משקיעים ששילמו בדולרים תמורת מניות ארגנטיניות בתחילת 2002, מיד לאחר חדלות הפירעון, הפסידו מחצית מכספם בתוך שישה חודשים. משקיעים שחיכו עד יולי הכפילו את כספם במונחים דולריים ב-18 החודשים שלאחר מכן.

אך העבר הקרוב עלול להטעות. מרבית הפיחותים הגדולים בעבר התרחשו כשממשלות נטשו את הצמדת המטבע שלהן, ולכן יש מעט מאוד מקרים שבהם רשמו מטבעות לא-צמודים צניחות תלולות כל כך כמו המטבע של ארגנטינה או המטבע של טורקיה, ולא ניתן להשתמש במקרים אלה לצורך שיקולי השקעה. קשה לצפות את ההתפתחויות הפוליטיות, אך הטלה של מגבלות הון נראית כאפשרות סבירה לחלוטין, וזה יקשה מאוד לממש רווחים כלשהם.

המשקיעים צריכים להשלים עם העובדה שלעת עתה אם יש נכסים זולים בשווקים המתעוררים, אז הם זולים מסיבה טובה. החלטת השקעה צריכה להתקבל אחרי ניתוח מעמיק. זה לא הזמן להתנהל כמשקיעים לעומתיים נטולי כושר שיפוט. 

עוד כתבות

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

צה"ל מאשר: חיסלנו את סגן מפקד יחידת הרקטות והטילים של חיזבאללה

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

מטבעות דיגיטליים / אילוסטרציה: Shutterstock

מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%; הביטקוין צמוד ל-70 אלף דולר למטבע

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות אירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על כ-69.7 אלף דולר למטבע ● נעילה ירוקה באסיה, מדד שנגחאי עלה ב-1%

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק