גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

5 כלכלנים בכירים חולקים זיכרון דרמטי אחד מימי המשבר

קרנית פלוג, אפרים צדקה, יוג'ין קנדל, מריו בלכר ועומר מואב חוזרים 10 שנים אחורה וחולקים זיכרון דרמטי אחד מימי המשבר ולקחים שהפיקו ממנו להמשך ● עשור למשבר הפיננסי, פרויקט מיוחד

סוחר בבורסת פרנקפורט ב-16 בספטמבר 2008 / צילום: רויטרס
סוחר בבורסת פרנקפורט ב-16 בספטמבר 2008 / צילום: רויטרס

"ההתארגנות המהירה להחלטת הריבית לא הייתה טריוויאלית"

ד"ר קרנית פלוג

רגע דרמטי במיוחד שזכור לי מהמשבר: "זכורה לי סדרת דיונים מרתוניים אל תוך הלילה להחלטה על הפחתת הריבית שלא במועד הרגיל; תהליך החלטת הריבית הוא כידוע תהליך סדור, ארוך ומקצועי מאוד, שהכנתו מורכבת מגורמים מקצועיים שונים בבנק. ההתארגנות המהירה להחלטה שלא מן המניין לא הייתה טריוויאלית מבחינתי, ועצם ההצלחה לייצר במהירות דיון ברמה מקצועית כה עמוקה ומקיפה, הותירה בי רושם חזק מאוד על המחויבות הגדולה של אנשי בנק ישראל ועל יכולת הניתוח המקצועי בזמן אמת".

קרנית פלוג / צילום: איל יצהר

מה לקחתי איתי מהמשבר: "שלושה לקחים מרכזיים, שהפכו להיות רלוונטיים יותר ויותר ככל שנוקפות השנים: האחד, הכינו את עצמכם למשבר בתקופות טובות. לצערנו, משבר יבוא מתישהו, וכנראה לא נדע מתי ומאיפה. לכן חשוב לחזק את עמידותו של המשק בכל היבט. ניתן למנות צעדים כגון צבירת הון, הגדלת רזרבות מט"ח, בדיקה שוטפת של עמידות המערכת במבחני קיצון והפחתת החוב הציבורי כצעדים הכרחיים לחיזוק העמידות. השני, אל תחככו לפעול לכשתתבהר התמונה. כשהיא תהיה בהירה מספיק, כבר יהיה מאוחר מדי. משבר הוא הזמן להסתמך על הידע, הניסיון והתרגול לקראתו משבר. השלישי, עליכם להכיר ולנתח את כל חלקי המערכת הכלכלית, ובפרט המערכת הפיננסית. זה ממש כמו להרכיב פאזל עם המון חלקים. מניסיון, החלקים המועדים לפורענות הם הפחות מפוקחים. מסיבה אנחנו דוחפים להקמת ועדה ליציבות פיננסית מאז המשבר, לצערי בלי מחויבות אמיתית של הממשלה עד כה".

 

"הסטודנטים היו מרותקים למסכי המניות הגדולים"

אפרים צדקה

רגע דרמטי במיוחד שזכור לי מהמשבר: "הייתי אז בביקור כמרצה אורח באוניברסיטת קורנל בארה"ב ואני זוכר בכל מקום מסכים גדולים על שערי המניות שריצדו ואת הסטודנטים שהיו מרותקים להם".

מה לקחתי איתי מהמשבר: "יש הרבה השערות לגבי התשובה לשאלה למה נתנו לליהמן ברדרס ליפול ואחת מהן היא שזה היה כדי ללמד לקח. ללמד לקח זה דבר חשוב אבל לא צריך לשפוך את התינוק עם המים. נכון שלמנהלים של ליהמן ברדרס הגיע לקבל על הראש, אבל באותה הזדמנות גם נתתם לעצמכם על הראש. זה כואב להוציא כסף כדי להציל מישהו שבאמת לא מגיע לו, אבל צריך לחשוב על ההשלכות, ואת ההתחשבנות לדחות למועד מאוחר יותר. נכון שזה בחוכמה שבדיעבד, לאחר מעשה, אבל הלקח הוא אף פעם לא לתת לשיקולים אישיים ולנקמנות להכתיב את ההתנהלות. לא בכלכלה ולא בפוליטיקה".

אפרים צדקה / צלם: תמר מצפי

"נשאלתי אם אלמד על קריסה של בנק. למחרת ליהמן קרס"

יוג'ין קנדל

רגע דרמטי במיוחד שזכור לי מהמשבר: "לימדתי באוניברסיטה במוסקבה מטעם האוניברסיטה העברית, ואחד הסטודנטים שאל אותי אם אלמד גם על ההשלכות של קריסת בנק גדול. השבתי שזה תרחיש שהסבירות שלו כל כך נמוכה שלא הכניסו אותו לתוכנית הלימודים. למחרת ליהמן ברדרס קרס".

מה לקחתי איתי מהמשבר: "אם גילינו משהו חדש במשבר - זה שתמריצים עובדים. ככל שתמריצים גדולים יותר - ההשפעה שלהם גדלה. התובנה הזו נשמעת אולי טריוויאלית, אך היא איננה כזו. פוליטיקאים למשל, אינם מאמינים בתמריצים. הם משוכנעים שאם הם יחוקקו משהו - הנורמה תיקבע בהתאם. התובנה השנייה מהמשבר היא שלוקח זמן עד שתמריצים מתחילים להשפיע. הבעיה היא שפוליטיקאים לא מבינים את זה, ולכן במקרים רבים הם מתייאשים או שהם מאשימים אחרים ב'כישלון'. לדוגמה חוק הגבלת שכר הבכירים במגזר הפיננסי. אני הייתי מהראשונים שהעלו את הנושא הזה לדיון, אבל החוק שעבר בסוף היה פיתרון מטופש, כי לא היו בו תמריצים נכונים. התוצאה של החוק הזה תהיה ירידה באיכות המנהלים במגזר הפיננסי, ובנזק יישאו החוסכים לפנסיה, שהתשואה על ההון שלהם תיפגע. להערכתי מיליארדים עלולים לרדת לטמיון עד שהחוק הזה יתוקן".

פרופ` יוג`ין קנדל / צלם: איל יצהר

"המלצתי לנגיד הבריטי לפעול להצלת בנק נורת'רן רוק"

מריו בלכר

רגע דרמטי במיוחד שזכור לי מהמשבר: "בעת קריסת ליהמן ברדרס ועוד קודם לכן, בעת קריסת נורת'רן רוק הבריטי, עבדתי בבנק אוף אינגלנד כיועץ מקצועי בכיר של נגיד הבנק, מרווין קינג. אחרי שביקרתי באחד הסניפים של נורת'רן רוק המלצתי לנגיד לפעול להצלת הבנק, אך הוא סירב בנימוק שלא יהיה לכך אישור של האיחוד האירופי. כשאמרתי לו שהוא לא חייב לדווח לאיחוד האירופי ולבקש את אישורו הוא הסתכל עליי בבוז ואמר משהו כמו, 'פה זה לא דרום אמריקה. אנחנו מדינה מפותחת ואצלנו כבר קרסו בנקים וזה לא הפיל את הכלכלה'. מאז אותה שיחה קינג סרב לפגוש אותי. בשיחת הפרידה שלי ממנו הוא אמר לי: 'אתה יודע למה אני שונא אותך? כי צדקת'".

מה לקחתי איתי מהמשבר: "מה שהפתיע אותי במשבר הוא עד כמה הכלכלנים התעלמו מהסימנים המוקדמים, כמו רמות החוב הגבוהות של משקי הבית ובועות הנכסים, ובראשם מחירי הנדל"ן. מדברים הרבה על הצורך בהקמת מועצה ליציבות פיננסית, אבל במידה רבה דווקא העובדה שבאנגליה הייתה מועצה כזו (שהייתי חבר בה) לא מנעה את המשבר. למה? כי המועצה נמנעה מלדון אפילו בסיכונים בשוק מחשש שהדבר ידלוף ויהפוך להיות בבחינת נבואה שמגשימה את עצמה, בעזרתם של הספקולנטים. במקום למנוע את המשבר המועצה הייתה משותקת מהפחד שהיא תהיה זו שתגרום לו. תובנה נוספת שאני לוקח מהמשבר היא שאסור להתכונן למלחמה הבאה לפי המלחמה הקודמת. המשבר הבא יפרוץ ממקור אחר, בלתי צפוי, למשל ממערכות הכסף הדיגיטלי".

פרופ' מריו בלכר / צילום: עינת לברון

"לא להיכנס לפאניקה ולא להיכנע לאינטרסנטים"

עומר מואב

רגע דרמטי במיוחד שזכור לי מהמשבר: "לא זוכר".

מה לקחתי איתי מהמשבר: "שני לקחים מרכזיים לגבי מדיניות כלכלית:1. לא להיכנס לפאניקה ולא להיכנע לכל מיני אינטרסנטים שלוחצים על הממשלה לעשות שימוש לא אחראי בכספי ציבור. יש לשבח את שרי האוצר רוני בראון ויובל שטייניץ (הייתי יועצו של שטייניץ ב-2009) שלא נכנעו ללחצים מצד התעשיינים וההסתדרות (וגופים נוספים) לשפוך כסף ציבורי למגוון מטרות תחת הכותרת 'רשת ביטחון' וסבסוד השקעות. כפי שחשף ירום אריאב, שהיה אז מנכ"ל משרד האוצר, הלחצים היו רבים, ומאחורי הגב של משרד האוצר, ראש הממשלה אז, אהוד אולמרט, נכנע לדרישה מטורפת של רשת ביטחון למשקיעים, שאם היה צריך להפעיל אותה, היא הייתה מעבירה כסף של הציבור הישראלי מכיס לכיס - בעיקר מהכיס של המעמד הבינוני לכיס של העשירון העליון, ומסכנת את היציבות של הכלכלה הישראלית. הייתה שם דרישה לסבסד השקעות פרטיות בכסף ציבורי בהיקף נרחב, דרישה של מי שהיה אז (וגם היום) נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש. דווקא הגישה של מדיניות שמרנית - לא לשפוך יותר כסף ציבורי בגלל חשש למיתון - הוכיחה את עצמה".

עומר מואב / צילום: איל יצהר

עוד כתבות

לאה פרמינגר, סמנכ''לית השקעות, אלטשולר שחם / צילום: סם יצחקוב

אלטשולר בצמרת, מיטב בתחתית: אפיקי ההשקעה שמאחורי התשואות

לאה פרמינגר, סמנכ"לית ההשקעות החדשה של בית ההשקעות אלטשולר שחם, שחזר להצטיין בכל המסלולים: "החשיפה למניות פיננסים באירופה שיחקה לטובתנו" ● גם מור בלט לחיוב ברבעון, ואילו מיטב בתחתית ● מעל לכולם - הביצועים של מסלולי ה-S&P 500 שהניבו תשואה רבעונית של 12%

אנדרו אביר, המשנה לנגיד בנק ישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

המשנה לנגיד בנק ישראל: "לשקל הדיגיטלי תהיה השפעה על התחרות בבנקים"

אנדרו אביר אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כי בשבועות הקרובים בנק ישראל יוציא לדרך פרויקט טכנולוגי משמעותי, כחלק מתהליך בחינת ההיתכנות להנפקת מטבע דיגיטלי ● לפי התוכנית של בנק ישראל, "השקל הדיגיטלי יהיה פלטפורמה לחדשנות"

דירות בשכירות בשדרות וושינגטון, תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

במקביל לעליית האינפלציה: יש מוקש ושמו מחירי השכירות

העלייה במחירי השכירות מגיעה, ולא במקרה, במקביל לעלייה חדה באינפלציה. מחירי שכר הדירה מהווים כרבע ממשקל מדד המחירים לצרכן ● אבל במשרד האוצר ממשיכים להתעלם מהסוגיה הבוערת

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבורסה ננעלה בירידות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● התנודתיות החריגה בשווקים לאור המתיחות בין איראן לישראל ממשיכה, וגם בשאר העולם אי הוודאות מורגשת ● אי.בי.אי מתייחסים לזינוק באגרות החוב הממשלתיות: "ניתן לנצל את עליית התשואות להארכה הדרגתית של מח"מ התיק" ● מדד המחירים לצרכן הפתיע לרעה, והסיכויים להפחתת ריבית הולכים ומתרחקים ● לאומי: "התנודתיות תימשך, בגלל רגישות מחיר הנפט למתיחות באזור"

בצלאל סמוטריץ' ובנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

קרן המטבע חותכת בחצי את תחזית הצמיחה של ישראל ב-2024

בעוד בנק ישראל צופה צמיחה שנתית של 2%, תחזית הצמיחה של קרן המטבע לכלכלת ישראל היא 1.6% בלבד ● לפי הקרן, התחזיות של ישראל נמצאות בסיכון בשל המלחמה בעזה ● בניגוד לכלכלנים רבים, רואה הקרן כי האינפלציה בישראל תתמתן ותגיע ל-2.4% בלבד ● הצמיחה העולמית צפויה לעמוד על 3.2% בשנה הנוכחית

מנכ''ל שטראוס, שי באב''ד / צילום: איל יצהר

נפרדת מתחומים עם רווחיות נמוכה: אלה הפעילויות ששטראוס מתכוונת למכור

קבוצת שטראוס חוזרת להתמקד בפעילויות הליבה שלה ומעמידה על המדף את חלקה במפעל וכוורת יד מרדכי, את פעילות הירקות הטריים והמצוננים "טעם הטבע" ואת רשת קפה עלית

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 capital וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג' בשיחה עם מיטל ויזברג / צילום: תמר מצפי

"הסנטימנט העולמי לא לטובתנו": שתי משקיעות ההייטק הבולטות בישראל מסבירות איך לגייס כסף באמצע המלחמה

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 Capital, וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג', התייחסו בכנס TECH IL של גלובס לירידה בהיקף ההשקעות בהייטק בצל המלחמה ● פירון: "לאורך השנה-שנתיים הקרובות יש סיכוי שנראה משקיעים יוצאים מכאן" ● מרידור: "יש גם קולות בעדנו, משקיע אמר לי שהחברות הישראליות הן הכי טובות בפורטפוליו שלו"

מנכ''לית בול מסחר, אדוה עשור / איור: גיל ג'יבלי (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

המנכ"לית שתקבל מיליונים בזמן שמחזיקי האג״ח יחטפו תספורת

שנה לאחר קריסתה הפתאומית של חברת האשראי החוץ-בנקאי, חושף מתווה הסדר החוב שלה כי מחזיקי האג"ח צפויים למחוק עשרות מיליוני שקלים ● מי שצפויה להוביל את ההסדר היא מנכ"לית בול מסחר, אדוה עשור, שתזכה לתגמולים המוערכים בכ-5 מיליון שקל בתקופת ההסדר

אלונה בר און, מו''ל גלובס בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: אנחנו משתדלים להציף גם סוגיות שלא מסוקרות ולראות גם את הדברים הטובים, ויש כאלה

בפתח כנס TECH IL של גלובס, הציגה מו"ל העיתון את העשייה של מדור הטק שלו וכן ציינה את השאיפה להציע לקוראים "מזון בריא למוח" ● בר און הציגה גם את תהליך דירוג 10 הסטארט־אפים המבטיחים של גלובס, המבוסס על בחירות של קרוב ל־90 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בענף ההייטק הישראלי

גיל שויד / צילום: גלובס

גיל שויד על הפרישה מתפקיד מנכ"ל צ'ק פוינט: "לא מתחרט על כלום, רוצה לבנות את המוצר הבא"

"אני גאה שצ'ק פוינט תמיד הייתה יציבה, לא הייתה שנה אחת שלא הרווחנו", כך אומר גיל שויד, מנכ"ל חברת הסייבר צ'ק פוינט ב-31 השנים האחרונות, בשיחה עם עורך ההייטק של גלובס, אסף גלעד, בכנס TECH IL של גלובס ● על השפעות המלחמה אומר שויד כי "הנזק המקומי הוא לא הבעיה, אלא הנזק שייגרם לטווח רחוק"

חייל רוסי סוחב רחפן אוקראיני שתוקן ועודכן על ידי הצבא / צילום: ap, Russian Defense Ministry Press Service

איך נכשלו הרחפנים האמריקאים לחולל מפנה במלחמה באוקראינה?

רוב הרחפנים הקטנים של חברות אמריקאיות נכשלו בביצועיהם מול הטכנולוגיה הרוסית, ונחשבים כעת ליקרים ונוטים לתקלות ● בהיעדר פתרונות מהמערב, פנתה אוקראינה למוצרים סיניים זולים

צילומים: מארק ישראל סאלם (ג'רוזלם פוסט), (AP (Jacquelyn Martin, רויטרס, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אפילו סעודיה עזרה: כך פעלה הברית שסייעה לישראל מול איראן

מזה כמה עשורים, ארה"ב מובילה מאמץ לטובת הידוק הקשרים הצבאיים בין ישראל ליריבותיה הערביות הוותיקות, כדי להתמודד עם האיום המשותף מצד איראן ● המאמץ הזה לא נבדק בקרב, עד שטהרן שיגרה את מטח הטילים והמזל"טים נגד ישראל ● כך הוא נראה מאחורי הקלעים

מגרש מכבי יפו לשעבר / צילום: תמר מצפי

מעט הצעות ומחיר נמוך בתל אביב: אקרו ואשדר זכו במכרז - 412 דירות במכבי יפו

הזכייה במכרז היא על שטח שהיה בעבר של אצטדיון מכבי יפו בתל אביב תמורת 378.5 מיליון שקל ● מדובר בסכום נמוך ב-149.5 מיליון שקל ממחיר השומה שעמדה על 528 מיליון שקל

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ

גל בר דעה, מנכ''ל בנק ONE ZERO בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

גל בר דעה, מנכ"ל ONE ZERO: "רוצים להיות בנק גדול. טכנולוגיה היא הדרך היחידה לתת ייעוץ לכולם"

מנכ"ל ONE ZERO אמר בכנס TECH IL של גלובס כי על הבנקים לקחת אחריות לעתיד הכלכלי של הלקוחות שלהם, להוציא אותם ממינוס ולאפשר להם לשפר את האשכול הסוציו-אקונומי שלהם ● על וואן זירו אמר: "בנקאות זה מרתון, אנחנו מתכוונים להיות בנק גדול ומשמעותי במערכת הישראלית"

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם הממשלה הנוכחית בלמה את הכניסה של פועלים מעזה?

השר מירי רגב טענה כי הממשלה הקודמת הכניסה פועלים מעזה. אך כך גם ממשלתה שלה ● המשרוקית של גלובס

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל / צילום: כדיה לוי

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל: "המלחמה הציבה את ההייטק הישראלי בפני דברים שלא ראו קודם"

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל, אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כלי הבינה המלאכותית מנוצלים היטב על ידי יזמים ישראלים ● בהתייחסו למלחמה בישראל סיפר: "במהלך המלחמה ציפינו לראות האטה, אבל נהפוך הוא - ראינו עלייה בקצב הבקשות לתכנית"

מייסדי חברות Ermetic, Snappy ו-Pecan, שדורגו בעבר / צילומים: איל יצהר, אלעד מלכה

רווח במקום צמיחה: תובנות מהסטארט־אפים המבטיחים של השנים הקודמות

לקראת חשיפת 10 חברות הסטארט־אפ המבטיחות של גלובס לשנת 2024 ביום חמישי הקרוב, בדקנו מה אפשר ללמוד מחברות שדורגו פה בעבר וכעת מתמודדות עם מציאות שונה בחוץ ● "המשקיעים נוהרים להשקעה במספר מצומצם יותר של חברות, אך בעלות איכות גבוהה יותר"

שיגור מיירט ה'חץ' במהלך המלחמה / צילום: דוברות משרד הביטחון

"הדבר הכי טוב שאנחנו מכירים בשוק": ההתעניינות במערכות היירוט הישראליות בשיא

ביצועי ההגנה האווירית בשבת זכו לסיקור תקשורתי באירופה, ולגלובס נודע כי בחברות הביטחוניות בישראל נרשמה התעניינות גבוהה מהרגיל בטכנולוגיות שלהן בימים האחרונים ● בגרמניה, המדינה היחידה שרכשה את חץ 3, היוו היירוטים הוכחה לכך שההשקעה הייתה נבונה. כעת עולה במדינה השאלה: "מתי כבר היא תגן עלינו?"

מטוס של חברת איזי ג'ט / צילום: מיכל רז חיימוביץ

איזי ג'ט בהודעה דרמטית: מבטלת את הטיסות לישראל עד סוף אוקטובר

אתמול הודיעה איזי ג'ט על השהיה זמנית של הפעילות לתל אביב וממנה עד 21 באפריל, אולם כבר אמש באתר החברה לא היה ניתן להזמין כרטיסים עד אוקטובר. כעת הגיע האישור הרשמי ● וגם: אילו חברות זרות מחדשות את הטיסות לישראל?