גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

10 שנים מאוחר יותר: מלכי המשכנתאות החדשים הם לא בנקים

חברות משכנתאות ייעודיות, שאינן שייכות למגזר הבנקאות, נפגעו אנושות בעת משבר הדיור, אך התאוששו והפכו לשחקניות הדומיננטיות, עם 52% מסך הנפקות המשכנתא בארה"ב, לעומת 9% ב-2009 ● אבל גם היום הן פחות מפוקחות, ואם שוק הדיור יידרדר, הן שוב עלולות לקרוס ● עשור למשבר הפיננסי, פרויקט מיוחד ● למדריך ומחשבון משכנתא

שלט של בית למכירה בארה“ב / צילום: רויטרס
שלט של בית למכירה בארה“ב / צילום: רויטרס

באחד מימי האביב בשעות אחר הצהריים, התייצבו כתריסר עובדים לפני סניף פרידום מורטגייג' (Freedom Mortgage) כדי להצטלם כשהם אוחזים בידיהם בלוני הליום בצורת סימן של דולר. החברה ערכה את האירוע הזה לכבודם כאות הוקרה על מספר המשכנתאות שמכרו.

 

פרידום מתגמדת לצדם של ענקיות כמו סיטיגרופ או בנק אוף אמריקה, אך אשתקד היא הנפיקה יותר משכנתאות מאשר כל אחד מהשניים. על פי נתוני Inside Mortgage Finance, המסקרת את תעשיית המשכנתאות, הסתכמו המשכנתאות שהנפיקה פרידום ב-51.1 מיליארד דולר. פרידום ניצבת כעת במקום ה-11 ברשימת מנפיקי המשכנתאות הגדולים בארה"ב, לאחר שב-2012 היא החזיקה במקום ה-78.

עלייתה של פרידום משקפת את המעבר הנרחב בשוק המשכנתאות לדיור לנטילת משכנתאות מחברות משכנתאות ייעודיות שאינן שייכות למגזר הבנקאות. חברות אלה, שאינן בנקים, נפגעו אנושות בעת משבר הדיור, אך התאוששו והפכו לשחקניות הדומיננטיות בשוק, עם 52% מסך הנפקות המשכנתא בארה"ב, לעומת 9% ב-2009. שישה מעשרת מנפיקי המשכנתאות המובילים כעת בארה"ב אינם בנקים, לדברי Inside Mortgage Finance.

שוק צפוף

הגירסה הבריאה של שוק המשכנתאות

חברות אלה מסמלות גם את הגירסה המחודשת והבריאה של שוק המשכנתאות, שהופל לקרשים לפני עשר שנים, וגם את האופן שבו מתרחשת הצמיחה בשוק הזה באופן כמעט בלעדי במגזר הפחות מפוקח שלו.

מאז המשבר יצאו הבנקים משוק המשכנתאות העממיות, והתמקדו בצרכנים עשירים יותר. חברות לא-בנקאיות כמו פרידום מספקות לעתים קרובות את המסלול היחיד לרוכשי דירה ראשונה ולמשפחות בעלות הכנסה צנועה שמבקשות לקחת משכנתא.

התקנות שהושקו לאחר המשבר מגבילות גם את הבנקים וגם חברות לא בנקאיות מהנפקת "משכנתאות שקריות", שמחקו בנקים רבים והובילו לגל של עיקולים במהלך המשבר. מה שמדאיג חלק מהגורמים בתעשייה הוא שכמעט לא נעשה דבר לגבי מבנה ההון של חברות לא בנקאיות.

רמות ההון שלהן אינן מפוקחות באופן הדוק כמו של אלה של הבנקים, ואין להן פיקדונות או פעילויות עסקיות משמעותיות אחרות. במקום זאת, הן נוהגות לקחת הלוואות קצרות מועד מהבנקים כדי לממן את המשכנתאות שהן מעניקות. אם שוק הדיור יידרדר, עלולים הבנקים להפסיק את המימון לחברות האלה, וזה בדיוק מה שגרם לקריסה של חלק מהן במשבר האחרון. בתרחיש כזה, יהיו רוכשי דירה ראשונה, או נוטלי משכנתאות בעלי חסכונות מועטים, הראשונים למצוא את עצמם מחוץ לשוק המשכנתאות.

"כל עוד הזמנים הטובים נמשכים, זה בסדר", אמר אד פינטו, מנהל משותף של המרכז לשוקי הדיור ומימון הדיור (Center on Housing Markets and Finance) במכון היזמות האמריקאי (American Enterprise Institute). "אבל כל מה שאני יכול לומר הוא: אנחנו בגאות, ואי אפשר להמשיך כך לנצח".

הסדקים כבר מתחילים להיראות

הסדקים כבר מתחילים להיראות. למרות החדשות הכלכליות הטובות, נרשמת האטה במכירות הדירות בגלל המחירים מרקיעי השחקים, ופריסת המשכנתאות הולכת ומתייבשת בגלל העלאות הריבית. רבות ממנפיקות המשכנתאות הלא-בנקאיות לא היו קיימות בכלל לפני עשר שנים, ובשל כך יש לחלק מהגורמים בשוק תהיות בנוגע ליכולתן להתמודד עם משבר חדש.

בתקופת המשבר הקודם הייתה פרידום חברת הלוואות קטנה. כשהמצב הקשה עליה להשיג מימון חדש, החליט מנכ"ל החברה, סטאן מידלמן, לקחת הלוואות ממשלתיות בהנחה שהן יספקו יציבות רבה יותר.

בעוד קוויקן לונס (Quicken Loans), מנפיקת המשכנתאות הלא-בנקאית הגדולה והידועה ביותר, צומחת בעזרת טכנולוגיה ראוותנית ומסעי פרסום, המשיכה פרידום לפעול רחוק מאור הזרקורים, ורכשה מנפיקות הלוואות קטנות ממנה וגם את תיקי ההלוואות הענקיים של חברות אחרות, שלעתים קרובות כללו הלוואות עתירות סיכון.

מידלמן אוהב לומר שהאשפה של אדם אחד יכולה להיות האוצר של אדם אחר. "תמיד האמנתי שאם מישהו מבקש הלוואה, אנחנו צריכים לנסות ולתת לו אותה", אמר מידלמן בראיון שנערך במשרדו.

בששת החודשים הראשונים של השנה ניצבה פרידום במקום החמישי ברשימת מנפיקות המשכנתאות עבור מינהל הדיור הפדרלי (Federal Housing Administration, FHA), ובמקום השישי ברשימת מנפיקות המשכנתאות עבור המחלקה לענייני חיילים משוחררים (Department of Veteran Affairs, VA), לדברי Inside Mortgage finance.

המשכנתאות שניתנות באמצעות FHA מיועדות בדרך כלל לרוכשי דירה ראשונה בעלי היסטוריית אשראי בעייתית, ושיעור ההשתמטות מפירעונן נוטה להיות גבוה. ההלוואות שניתנות באמצעות VA מיועדות לחיילים משוחררים, שזוכים גם בהטבות כגון פטור מתשלום מקדמה.

הממשלה מספקת תמריצים

כדי לעודד את מנפיקות המשכנתאות להעניק הלוואות, מספקת הממשלה למשקיעים שרוכשים ני"ע שמגובים במשכנתאות אלה ערבויות - באמצעות תאגיד המשכנתאות ג'יני מיי (Ginnie Mae) - שהמשכנתאות הללו ייפרעו.

אך אם נוטל המשכנתא מפסיק לשלם, יש בדרך כלל פער זמן בין הפסקת פירעון המשכנתא לבין תשלום הערבות הממשלתית. בפרק זמן זה צריכה מנפיקת המשכנתאות שמשרתת את ההלוואה לשלם למשקיעים מדי חודש בעודה ממתינה להחזר הכספי הממשלתי. בתרחיש כזה, עלולות חלק ממנפיקות המשכנתאות הלא בנקאיות להישאר ללא מזומנים.

באשר לפרידום, טוען מידלמן שרמות ההון שלה חזקות. "יש לנו יותר הון מאשר להמון בנקים".

שווייה של פרידום נאמד ב-1-1.5 מיליארד דולר, לדברי מקורות שמכירים את החברה.

האווירה במשרדיה הראשיים של החברה היא לא-רשמית ולחוצה בעת ובעונה אחת. על הקירות תלויים פוסטרים ועליהם דברי שבח לעובדים שמכרו את מספר המשכנתאות הגדול ביותר.

ביוני הטיל ג'יני מיי מגבלות על יכולתה של פרידום ושל מנפיקות משכנתאות אחרות לבצע איגוח של משכנתאות מסוימות שמונפקות עבור VA. ג'יני מיי הביע חששות שפרידום מבצעת פריסות חוזרות ונשנות של הלוואות, וכי כתוצאה מכך עלולים משוחררי הצבא לשלם עמלות מיותרות ושיעורי ריבית גבוהים יותר.

מידלמן אמר שפרידום מנפיקה הלוואות רק אם הם מיטיבות עם נוטליהן, וכי הפריסה המחודשת נובעת מביקוש הצרכנים.

לפעמים הניירת נופלת בין הכיסאות

במהלך צמיחתה המהירה של פרידום, נזפו הרגולטורים הפדרליים בחברה על כשלים אדמיניסטרטיביים, כמו אי-הגשה לכאורה של דוחות רבעוניים בזמן. כמה לקוחות שעבורם מטפלת פרידום בתשלומי מס רכוש התלוננו בפני הרשות להגנת צרכני השירותים הפיננסיים שפרידום לא ביצעה לפעמים בזמן את תשלום מסי הרכוש שלהם - טעות שעלולה להוביל לעיקול.

מידלמן הודה כי הניירת נופלת לפעמים בין הכיסאות, בייחוד כשההלוואות עוברות בין ראשי צוותים. "אף פעם לא חשבתי שאנחנו מושלמים, אבל אני יודע שאנחנו משתפרים מדי יום ביומו", טען מידלמן.

פעילים להגנת הצרכן מתחו ביקורת על פרידום, אך חלק מהם מציין שהחברה משחקת תפקיד חשוב באספקת הלוואות לקבוצות מיעוט ולצרכני בעלי הכנסה צנועה.

ייתכן שפרידום תצטרך להמציא את עצמה מחדש פעם נוספת. מידלמן אמר שהוא מאמין שהכלכלה המתחזקת תגוון את מאגר הלווים של החברה. בשנה הנוכחית התכווץ שיעור הלוואות FHA ו-VA של פרידום. 

עוד כתבות

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?