גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זינוק בריבית או סדקים בסין: מאיפה יגיע המשבר הבא?

עשר שנים של שיעורי ריבית נמוכים באופן יוצא דופן יצרו מספר רב של עיוותים בכלכלה העולמית ובמערכת הפיננסית העולמית ● ניתן לשים קץ לכל אחד מהעיוותים האלה, אם כי מדובר בתהליך מכאיב ● בינתיים, כל אחד מהם הוא איום פוטנציאלי על הכלכלה והמערכת הפיננסית העולמית ● עשור למשבר הכלכלי – פרויקט מיוחד

סוחר בבורסת שיקגו ב-15 בספטמבר 2008 / צילום: רויטרס
סוחר בבורסת שיקגו ב-15 בספטמבר 2008 / צילום: רויטרס

מי שיצליח לצפות את המשבר הפיננסי הבא - ויהיה משבר אחד כזה לפחות - יצטרך לקבל קרדיט על המזל שלו ולא על יכולת הניבוי שלו. עשר שנים של שיעורי ריבית נמוכים באופן יוצא דופן יצרו מספר רב של עיוותים בכלכלה העולמית ובמערכת הפיננסית העולמית. ניתן לשים קץ לכל אחד מהעיוותים האלה, אם כי בתהליך מכאיב, אך כמעט בלתי אפשרי לצפות איזה מהם יצית את ההאטה העולמית הבאה.

אז מה זה יהיה?

 

זינוק בשערי הריבית

העיוות הגדול ביותר בשווקים העולמיים הוא גם החשוב מכולם. הבנקים המרכזיים הורידו את שיעורי הריבית לרמה הנמוכה ביותר כדי לאפשר לכלכלות להבריא, אך שיעורי ריבית אלה מעודדים נטילת סיכונים. אם לא תתרחש האטה, יעלו שיעורי הריבית במרבית המדינות בעולם, ועלייה בריבית חושפת תמיד סדקים במערכת הפיננסית.

שיעורי ריבית גבוהים יותר דוחפים בדרך כלל את מחירי המניות והקומודיטיס כלפי מטה. בתרחיש של משבר, זו תהיה רק ההתחלה. ההפסדים עלולים לתפוח עוד יותר בשל המינוף, ולהוביל למספר גדול יותר של מקרי חדלות פירעון של אג"ח של חברות ציבוריות ופרטיות, שיובילו בתורם לבריחת הון ולירידה בשווי המטבעות בשווקים המתעוררים. התוצאה תהיה האטה כלכלית שעלולה להחריף כל אחת מהבעיות האלה.

שיעורי הריבית בעולם מעולם לא היו נמוכים כל כך למשך זמן ארוך כל כך. עלייה מתמשכת של הריבית תציב את המערכת הפיננסית העולמית במצב שאותו לא ניתן לחזות.

גאות בהלוואות רעות

הצד השלילי של שיעורי ריבית נמוכים הוא המרדף אחר תשואה שהניע משקיעים לרכוש אג"ח בעלות רמת סיכון גבוהה יותר. התוצאה היא גאות בהלוואות התאגידיות, לצד הידרדרות באיכותן של חלק מהאג"ח. ההידרדרות הזו באיכות האג"ח פירושה שכאשר הכלכלה תתחיל להאט, ההפסדים יהיו כבדים יותר מאשר בהאטות קודמות.

חברות בעלות דירוג BBB - דירוג ההשקעה הנמוך ביותר - מהוות כעת במונחי שווי כמעט כמחצית מכל האג"ח האמריקאיות התאגידיות בעלות דירוג השקעה - השיעור הגבוה ביותר בתקופה של יותר מ-15 שנים. גם בין הלווים בעלי התשואה הגבוהה בשוקי האג"ח וההלוואות, מהוות אג"ח חדשות של חברות שדורגו בדירוג B הנמוך ביותר שיעור שיא בקרב האג"ח החדשות.
זה יוצר סיכון להפסדים משמעותיים למשקיעי האשראי - החל בקרנות פנסיה וחברות ביטוח וכלה בקרנות נאמנות, קרנות סל ובנקים. הירידה תוחרף עוד יותר מכיוון שלבנקים יש יכולת פחותה לסחור כעת באג"ח מאשר בעבר, וזה ימנע מחלק מהמשקיעים למכור את החזקותיהם.

איטליה נוטשת את האירו

התאוששותו של גוש האירו ממשבר האג"ח של 2012 הייתה תלויה בהבטחתן של איטליה, ספרד ופורטוגל לעמוד בתקנות התקציב של האיחוד האירופי, ובנכונותה של גרמניה להתעלם מהעובדה שהן לא עמדו בהבטחה הזו. כל עוד ממשיכות המדינות האלה לדבוק בפרויקט, מתעלמים השווקים בצדק מהחובות ומהגירעונות.

אבל ייתכן שאיטליה מהססת. התשואות על האג"ח האיטלקיות זינקו במאי לאחר ששתי מפלגות בעלות נטיות אנטי-אירופיות ניסו לכונן ממשלה חדשה. המשבר עלול להסלים שוב ברגע שהפוליטיקאים יחזרו מתקופת החופשות. כ-59% מהאיטלקים רוצים לשמור על האירו, על פי סקרים רשמיים. זהו הרוב הזעום ביותר בגוש האירו.

אם איטליה תנטוש את האירו, הבנקים האיטלקיים ימצאו את עצמם מול הסתערות על הפיקדונות ("ריצה על הבנק") ויימחצו - האג"ח הריבוניות מהוות 9% מנכסיהם. זה ישתק את ההלוואות ואת הכלכלה. גלי ההלם עלולים להתפשט אל מחוץ לאיטליה. משקיעים זרים מחזיקים ב-36% מהאג"ח הממשלתיות האיטלקיות. השווקים יאבדו אמון באג"ח של ספרד ופורטוגל, וגם בבנקים של מדינות האירו האחרות, שמחזיקים באג"ח איטלקיות בשווי 140 מיליארד דולר.

סדקים בסין

כשהביקוש החיצוני נחלש, ממשלת סין מגדילה את ההשקעות בשוק הביתי. אחת הסיבות לצמיחתה של כלכלת סין הייתה אחת ההצטברויות הגדולות בהיסטוריה של חובות במדינה גדולה, וזה יחריף כל משבר כלכלי שיפרוץ בסין.

עד כה התמודדה סין היטב עם צמד האיומים של מלחמת סחר והתחזקות הדולר. הסיבות הסבירות ביותר למשבר עולמי שיוצת בסין יהיו קריסת שוק הנדל"ן או חדלויות פירעון מתגלגלות של מכשירי גיוס הון של הרשויות המקומיות במדינה, שיפגעו באופן חמור במאזני הבנקים, יגרמו לקריסה טוטאלית של ההשקעות ויחוללו בריחת הון בקנה מידה גדול.

היחלשותה הכלכלית של סין עשויה להפיל בשאר חלקי העולם את מחירי הקומודיטיס ואת שווי מטבעות השווקים המתעוררים, ולהוביל לגל נרחב של מקרי חדלות פירעון של אג"ח נקובות דולר, שעלולים לפגוע בבנקים המערביים. ההון הסיני שיברח מסין יזניק את הדולר. ההאטה בקצב צמיחת השווקים המתעוררים תפגע ביצואנים האמריקאים והאירופים.

שיבושים בשרשרת האספקה

אסון זה עלול לפרוץ בכל רגע - ולהכות גלים במהירות. עשרות שנות גלובליזציה והתקדמות טכנולוגית יצרו גם תהליך גלובליזציה של אסונות טבע או אסונות מעשה ידי אדם.

ב-2010 האטו ההצפות בתאילנד את תפקודה של שרשרת האספקה העולמית של מחשבים אישיים, מכיוון שיצרניות הכוננים הקשיחים נסגרו. אשתקד פגע וירוס מחשבים בצי של חברת משלוחי המכולות הימיים הגדולה ביותר בעולם מולר-מארסק. רעידת האדמה והצונאמי ביפן ב-2011 הובילו לסגירת מפעלי רכב ברחבי העולם מכיוון שרכיבי מפתח לא היו זמינים. ב-2010 גרמה התפרצות הר געש באיסלנד לביטולן של יותר מ-100,000 טיסות, ופגעה ב-10 מיליון נוסעים. ב-2016 גרמה תאונת בנייה לניתוק שליש מהחוף המזרחי בארה"ב מאספקת הבנזין ודלק המטוסים, והובילה לעליות חדות במחירים ולמחסור בהיצע.

מזג אוויר לא צפוי ומדינות סוררות יכולות לגרום נזק רב יותר שיגרום לפשיטת הרגל של חברות גדולות או שייצור מיתון. 

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות חדות בוול סטריט; מטא צוללת ב-15%

נאסד"ק יורד בכ-2% ● ירידה חדה בצמיחה בארה"ב, מזרחי טפחות: "הנתון היום לא מביא לשינוי בציפיות מהפדרל ריזרב להורדת ריבית" ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות תופסת תאוצה: הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל ● מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"