גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"חברות מעדיפות כיום להישאר פרטיות ולא לצאת להנפקה"

דורון אברבוך, מנכ"ל קרדיט סוויס ישראל, מספר בראיון ל"גלובס" על המהפך שעבר הבנק בתחום הבנקאות הפרטית לאחר החקירות בארה"ב: "הסודיות הבנקאית הייתה פעם ערך מרכזי, הבנו שצריך לגוון את התחום, ואנחנו עושים היום דברים שלא חלמנו עליהם לפני 10 שנים"

דורון אברבוך, מנכ"ל קרדיט סוויס ישראל / צילום: איל יצהר
דורון אברבוך, מנכ"ל קרדיט סוויס ישראל / צילום: איל יצהר

"עולם הבנקאות הפרטית עבר בשנים האחרונות שינוי משמעותי. הרבה בנקים הפסיקו את פעילות הבנקאות הפרטית, אבל קרדיט סוויס החליטה החלטה אסטרטגית להישאר בתחום הזה, בידיעה שיש לה את הבסיס לכך מצד אחד ואת היכולת לעמוד בדרישות הרגולציה שהפכו נוקשות יותר", אומר בראיון ל"גלובס" דורון אברבוך, מנכ"ל קרדיט סוויס ישראל.

לפני כ-7 שנים החלה המהפכה בעולם הבנקאות הפרטית. היה זה כאשר הרשויות בארה"ב החלו בגל חקירות נגד בנקים בשווייץ בחשד שסייעו ללקוחותיהם האמריקאיים להעלים מס. הסודיות הבנקאית, שהייתה הערך המוסף המרכזי שהוצע בתחום זה התנפצה, כאשר הרשויות האמריקאיות טלטלו את הבנקים וגבו מהם קנסות-עתק בגין עבירות אלה. גם הבנקים הישראלים הסתבכו בחקירות אלה - לאומי שילם קנס של 400 מיליון דולר, ונראה כי קנסות כבדות יוטלו גם על בנק הפועלים ומזרחי טפחות הנמצאים תחת חקירה דומה.

הבנק שספג את הקנס הגבוה ביותר הוא קרדיט סוויס ששילם לאמריקאים סכום-עתק של 2.6 מיליארד דולר במסגרת הסדר אליו הגיע לפני כארבע שנים. לאחר מכן, לפני כשנתיים פורסם כי בבנק הוחלט להשעות 5 עובדים מהדסק הישראלי הפעיל בשווייץ, על רקע חשד כי לא דווחו כראוי נכסים של לקוחות מסוימים.

אחת התוצאות של החקירות הללו, הייתה שבנקים רבים החליטו לחסל את פעילות הבנקאות הפרטית. אלא שבקרדיט סוויס, על אף הנזק הכבד שספגו, לא רק שלא סגרו את הפעילות, אלא הרחיבו אותה בעולם ובישראל.

קרדיט סוויס מאוד נכווה מהחקירות בארה"ב, אז למה הוא החליט להישאר בתחום בכל זאת?

"צריך להבדיל בין ארה"ב לשאר העולם. הבנק נכווה בארה"ב וכחלק מזה אין לו שם פעילות של בנקאות פרטית, ואנחנו מתנהלים בשקיפות ובזהירות בצורה הנדרשת אחרי ששולם הקנס הגדול. לצד זאת חשוב לזכור שבעולם הבנקאות הפרטית העיקרון המרכזי הוא היתרון לגודל. רק אם אתה מספיק גדול, אתה יכול לנהל את העסק הזה בצורה רווחית לבנק, ומכיוון שיש לנו כבר את הבסיס לזה, החלטנו שאנחנו ממשיכים בכיוון הזה".

אבל ללא הסודיות הבנקאית מה בכלל הערך של הבנקאות הפרטית?

"זה נכון שפעם הסודיות הבנקאית הייתה ערך מרכזי, אבל היום הלקוחות מבינים שזה לא המקום והזמן, ומי שמחפש להחביא כספים לא בא אלינו. הבנקים עברו שינוי מקצה אחד לקצה השני בנושא הזה. הבנק לא מתקרב לדברים האלה מהמנכ"ל ועד אחרון העובדים. זה מושרש עמוק בתוך הארגון.

"בקרדיט סוויס הבינו שבשביל להישאר בתחום צריך לגוון את הפלטפורמה ללקוחות. הבנקים מבינים שהלקוח שנמצא בפעילות הבנקאות הפרטית לא רוצה שהבנק רק יקנה לו מניה או אג"ח מסוימות, אלא מחפש מוצרים ושירות מעבר לכך. אנחנו עושים היום דברים שלא חלמנו לפני 10 שנים שנעשה".

במה זה מתבטא?

"אנחנו משלבים היום בין הבנקאות הפרטית לפעילות הבנקאות להשקעות, מבחינת סוגי המוצרים ואפשרויות המימון שאנחנו נותנים. מעטים הם הבנקים שמסוגלים להציע פלטפורמות כאלה.

"כך למשל, אנחנו מציעים מוצרים בתחום המימון, כמו מימון ללקוחות עשירים לרכישת מטוסים, אניות או נדל"ן. למעשה אנו מציעים שירות משולב של ניהול הכסף עם פעילות מימון. זה מדבר מאוד ללקוחות ישראלים. כמו כן, ישנם מקרים בהם קרדיט סוויס עצמה נכנסת כשותף אסטרטגי בקרנות שהלקוחות שלה מקימים - אנחנו רואים בלקוח שותף אסטרטגי שלנו".

ניצלתם את המצב בו בנקים רבים החליטו לחסל את פעילות הבנקאות הפרטית כדי לרכוש תיקי לקוחות שלהם?

"הבנק עשה לאורך השנים כמה רכישות כמו הפעילות של מורגן סטנלי באירופה. יחד עם זאת, בקרדיט סוויס הוחלט פחות להתמקד ברכישה, כי יישום המיזוג אינו פשוט. אנחנו מעדיפים להתמקד במה שיש לנו".

"קצב הגידול של הפעילות בארץ עלה"

השנה חגג קרדיט סוויס עשור להקמת הסניף שלו בישראל. קרדיט סוויס היה פעיל בשוק הישראלי שנים רבות, באמצעות המשרדים בלונדון ובשווייץ, אך לפני כעשור החליט להקים משרדים בישראל. "בקרדיט סוויס רואים בישראל שוק חשוב וצומח. בנוסף, האסטרטגיה של הבנק הייתה ללכת און שור - אם אתה נמצא בשוק מסוים אז שתהיה לך נוכחות בשוק", מסביר אברבוך על ההחלטה לפתוח משרדים בישראל. אברבוך עצמו נמצא מאז 1999 בקרדיט סוויס, ועבד לאורך השנים בעיקר בלונדון. ב-2010 חזר לישראל ומאז הוא מנהל את הפעילות בישראל שכוללת בעיקר בנקאות פרטית ובנקאות להשקעות.

פתחתם משרדים זמן קצר לפני המשבר הפיננסי של 2008, לא ממש אידיאלי, לא?

"המשבר השפיע על קרדיט סוויס לא מעט לאורך השנים האחרונות. יחד עם זאת, דווקא הפעילות בישראל גדלה בצורה יפה. אמנם הייתה קצת פגיעה בבנקאות להשקעות, אבל בשש השנים האחרונות קצב הגידול של הפעילות שלנו בישראל הואץ. אנשים התעשרו מאקזיטים או מפעילות בתחום הטכנולוגיה, וגם 'כסף ישן' ששכב במקומות אחרים עבר אלינו".

קרדיט סוויס נחשב לאחד הבנקים הזרים הגדולים הפעילים בישראל. לפי הערכות בשוק ההון, היקף הנכסים שמנהל הסניף הישראלי כבר מגיע לעשרות מיליארדי שקלים. המשרד בישראל מקבל לקוחות עם מינימום של שלושה מיליון דולר, אבל גם לקוחות בטווח של 1-3 מיליון דולר, הקבוצה עצמה מקבלת. הסניף הישראלי גם מטפל כיום בלקוחות האולטרה, קרי בעלי נכסים גדולים במיוחד של מעל ל-50 מיליון דולר, בעוד בעבר רק הסניף בשווייץ טיפל בהם.

"הרבה כסף פרטי מחפש השקעות"

לקרדיט סוויס גם פעילות בתחום הבנקאות להשקעות בישראל. אברבוך מציין כי בעוד בעבר עיקר הפעילות הייתה הנפקות, כיום המגמה המשמעותית יותר היא בתחום המיזוגים והרכישות. "זו מגמה עולמית. חברות פחות רוצות להיות ציבוריות, ומעדיפות להיות פרטיות. רואים את זה בעיקר בהייטק, כשהחברות פחות מסתמכות על כסף ציבורי, והולכות להנפקה רק בשלב מאוחר יותר", הוא אומר.

מדוע?

"יש תחומים שלא קל להנפיק בהם כמו הביוטק. משקיעים מעדיפים חברות ציבוריות ותיקות יותר, שהם יודעים טוב יותר לנתח את פרופיל הסיכוי/סיכון שלהם לעומת חברות חדשות שהם לא מכירים".

אבל בהנפקה ציבורית לא מקבלים שווי גבוה יותר?

"היום הפער הצטמצם. בגלל שהריביות בשוק נמוכות, יש הרבה כסף פרטי שמחפש השקעות, ואנחנו רואים יותר השקעות פרטיות. הריבית הנמוכה גם מקלה במימון עסקאות, ואנחנו רואים שלמנכ"לים קל יותר להרים רכישות, ולכן תחום המיזוגים והרכישות נמצא בעלייה".

ואיך השוק הישראלי בתחום המיזוגים והרכישות?

"מצד אחד רואים שיש פה לא מעט חברות שרוצות להימכר, ובמקביל יש גם התעניינות מצד משקיעים זרים ומקומיים. בשלוש שנים האחרונות יש יותר עלייה במתעניינים ברכישות בשוק המקומי. ההתעניינות של המשקיעים הזרים מגיעה מכיוון ארה"ב ואירופה, אך באחרונה אנו רואים גם יותר התעניינות בישראל מכיוון של מדינות חדשות כמו יפן. העלייה בהתעניינות מצד היפנים נובעת משילוב של מדיניות פנימית יפנית שנותנת לכך היום ברכה, וגם כי היו כמה עסקאות שנתנו לכך הכשר. היפנים הם אמנם לרוב איטיים אבל כשהם כבר מקבלים את ההחלטה, אנחנו רואים את העסקה יוצאת אל הפועל".

אילו תחומים מעניינים את המשקיעים הזרים בישראל?

"בעיקר הטכנולוגיה על כל גווניה, החל מבינה מלאכותית, פינטק, אגריטק ובריאות טק, שזה בעצם פיתוח של תחום הרוביטיקה והביג-דאטה ברפואה.

"השוק הישראלי נחשב למעניין כי הוא שוק מפותח אבל גם עם מאפיינים של שוק מתפתח. כמו כן, יש פה הרבה יזמים שפעילים גם בתוך המדינה ומחוצה לה, ולבנק גלובלי כמונו זה מאוד מעניין". 

עוד כתבות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

חוששים מטורקיה? יוון שוקלת רכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"