גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה לראות, ומה לא: פסטיבל הקולנוע של חיפה יוצא לדרך

פול שרדר עם עוד תסריט מופתי, בארט לייטון עם מאסטרפיס, הגר בן אשר בטופ העולמי, והנה חידוש: סרט רומני שבהחלט אפשר לוותר עליו ● פסטיבל חיפה יוצא לדרך בסוף השבוע. סקירה 

חיות אמריקאיות / צילום: פסטיבל הקולנוע חיפה
חיות אמריקאיות / צילום: פסטיבל הקולנוע חיפה

חג הסוכות הוא גם חג הקולנוע השנתי של חיפה, ומה-22 בספטמבר ועד ה-1 באוקטובר יהפוך מרכז הכרמל למוקד עלייה לרגל של אלפי אוהבי קולנוע. את מהדורתו ה-34 יפתח הפסטיבל עם סרטו החדש של אבי נשר "סיפור אחר" ומשם ימשיך לעשרה ימים עמוסים בקולנוע מכל רחבי הגלובוס. כמנהגנו בפסטיבלי הקולנוע הגדולים של ישראל, סימנו לכם כמה סרטים מעניינים שכדאי לכם להכיר, וכמה שאפשר להימנע מהם.

הסוחף | "חיות אמריקאיות"

לפני שש שנים הדהים הבמאי הבריטי בארט לייטון את העולם עם סרטו התיעודי יוצא הדופן "המתחזה", שעוד לפני "הג'ינקס" הוכיח שסרטי תעודה יכולים להיות מותחים לא פחות מכל סרט הוליוודי. עכשיו מגיע לייטון אל חיפה עם סרט חדש שזכה לשבחים רבים כשיצא לבתי הקולנוע ברחבי העולם, המתחקה אחר הסיפור האמיתי של ארבעה סטודנטים מקנטקי שהחליטו לשדוד פריט יקר ערך מהספרייה של האוניברסיטה וגילו שהחיים רחוקים מאוד מלהיות כמו הקולנוע.

מה שמבדיל את "חיות אמריקאיות" מסרטי שוד אחרים הוא שלייטון מערבב מציאות ובדיה, ומשלב בין צוות שחקנים נהדר (ביניהם, איוון פיטרס מ"אימה אמריקאית" ובארי קיגן מ"להרוג אייל קדוש") והאנשים האמיתיים שמאחורי הסיפור, לכדי סרט שוד מטלטל שחוקר את נושא הזיכרון והאמת תוך כדי עשייה מיומנת וסוחפת, ומתגבש לסרט שהוא כמו אגרוף בבטן.

זהו ללא צל של ספק אחת מפסגות הקולנוע של 2018, ומכיוון שעתיד ההפצה שלו כרגע מעורפל למדי, חיפה יכול להיות ההזדמנות היחידה לראותו על מסך גדול.

המצמית | "תורשתי"

לבעלי העצבים החזקים מומלץ מאוד לפקוד את הקרנת סרט האימה המדובר והמהולל ביותר של השנה. טוני קולט ("החוש השישי") מגלמת אמנית שמנסה להתמודד לא רק עם מותה של אמה, שהייתה כפי הנראה אישה לא קלה במיוחד, אלא גם עם תופעות מוזרות שפוקדות אותה ואת משפחתה, ומעידות על כך שהאם המתה הותירה מאחוריה הרבה יותר מסתם זיכרונות. מדובר בסרט מאוד מסוגנן וצעקני, ועל כן ירחיק לא מעט מהצופים, אבל ארי אסטר, בסרטו הראשון, בורא עולם מסויט ששואב את הצופים ונכנס מתחת לעור. אם זה הקטע שלכם, מחכה לכם חוויה שלא תשכחו.

תורשתי / צילום: פסטיבל הקולנוע חיפה

המקושקש | "אדום"

הסרט הארגנטינאי של בנג'מין ניישטט מתרחש בשנות ה-70 ונפתח כאשר עורך דין מפורסם עומד מול רגע של אלימות מפתיעה ומבצע החלטה שתחזור לנקום בו בעתיד - כל זה מצולם וערוך בסגנון שמבטיח חוויה של קולנוע שכבר חלף מן העולם. זה אולי נשמע מבטיח על הנייר, אבל "אדום" מתגלה במהרה כאחד מהסרטים הכי מבולבלים ומעוררי תמיהה של תוכניית הפסטיבל, מהסוג שבו לאף פעולה של הדמויות אין היגיון, המשחק מתחת לכל ביקורת, והתסריט מקושקש ומתיש, כך שהסרט מרגיש הרבה יותר ארוך מ-110 דקותיו. לא משנה מתי משובץ הסרט, בטוח שמוקרן משהו טוב יותר באולם המקביל.

אדום / צילום: פסטיבל הקולנוע חיפה

המתיש | "לא אכפת לי אם ההיסטוריה תזכור אותנו כברברים"

הקולנוע הרומני הוא תמיד משהו שכדאי לשים לב אליו, ובעשור האחרון הפך להיות מין סמל לאיכות. העשייה הרומנית לרוב דלה בכוונה, לא מתהדרת במוזיקת רקע, יש בה מעט מאוד עריכה ואיזשהו ניסיון מעניין לייצר מציאות עד כמה שניתן, אבל כמעט בכל סרט יש אלמנט אחד שמייצר עניין ומתח. הסרט עם השם הארוך ביותר בפסטיבל, שגם נבחר לייצג את המדינה באוסקר הקרוב, בהחלט עונה על כל אלו, אבל נדמה שההברקות המרשימות שלו הולכות לאיבוד ביותר מדי סצנות ברברת מיותרות.

סרטו של ראדה ג'ודה מתרכז בבמאית צעירה שמרימה מופע רחוב לציון אירועים היסטוריים שהתרחשו ברומניה ב-1941, אבל מבקשת להתרכז ברדיפה שעברו היהודים באותה התקופה, למגינת ליבם של התושבים והפוליטיקאים המקומיים. אבל אם נדמה לכם שמדובר בסרט על מאבקה הצודק של אידיאליסטית מול הממסד, זה לא באמת הכיוון, אלא יותר מצע של ג'ודה להעלות מיני תהיות חברתיות דרך שיחות אינסופיות. יש בו מספיק רגעים מעוררי מחשבה, אבל הם לא מצדיקים את כל 140 הדקות שלו.

לא אכפת לי עם ההיסטוריה תזכור אותנו כברברים / צילום: פסטיבל הקולנוע חיפה

הגאווה | "נשים מתות מהלכות"

נושא עונש המוות מעסיק לא רק אמריקאים מתברר, ועל כך יעיד הסרט הזה שמורכב מסיפורים שונים על אסירות טקסניות בשעותיהן האחרונות לפני הוצאתן להורג, שנכתב ובוים על-ידי לא אחרת מהגר בן אשר, אחת הבמאיות המרתקות ביותר של הקולנוע הישראלי. סרטה החדש, הפקה אמריקאית לחלוטין שאותו גם כתבה, הוא שונה בהחלט מהסרטים שצילמה בישראל - "הנותנת" ו"הפורצת" - ומראה צד שלה שטרם הכרנו.

אומנם הסרט נוטה לעיתים לדידקטיות והמבנה האפיזודלי שלו מצריך תיאום ציפיות, אבל יש בו חופן רגעים מטלטלים ורצף הופעות מדהים של שחקניות, שמצליחות כל אחת בדרכה לייצר עולם שלם בכמה דקות מסך.

נשים מתות מהלכות / צילום: פסטיבל הקולנוע חיפה

העוצמתי | "הכנסייה החדשה"

אית'ן הוק כבר מזמן הפך מעוד חתיך הוליוודי ("מציאות נושכת") לאחד השחקנים הכי מרתקים שעובדים כיום ("התבגרות", "ג'ולייט הגרסה העירומה"), ו"הכנסייה החדשה", שבו הוא מגלם כומר בעיירה קטנה שעומד בפני משבר אמונה, הוא תצוגת כוח משמעותית שלו. אבל לא רק על כתפיו נשען הסרט הזה, אלא גם על עבודת הבימוי המסוגננת והתסריט המאתגר של פול שרדר, אחד היוצרים האמריקאים הבולטים של הקולנוע המודרני, זה שכתב את "השור הזועם" ואת "נהג מונית".

שרדר מאמץ את העבודות של הבמאים האהובים עליו, ביניהם אינגמר ברגמן וקרל תאודור דרייר, לסרט לא פשוט, אך גם עוצמתי מאוד שכדאי לתת לו הזדמנות.

הכנסיה החדשה / צילום: פסטיבל הקולנוע חיפה

עוד כתבות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת ״יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה״ל״

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות בוול סטריט; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-3.5%

נאסד"ק יורד בכ-1.2% ● מניות השבבים עולות ●  IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם