גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ממשל טראמפ מאוכזב מיהודי ארה"ב: לא מעריכים העברת השגרירות"

דו"ח של המכון למדיניות העם היהודי, מכון חשיבה בירושלים, מצטט פקיד בכיר בממשל: "לו אובמה היה מעביר את השגרירות, הקהילה היהודית כולה היתה מתאחדת בתרועות הלל" ● "ישראל צריכה להיערך למציאות שבה ארה"ב תרצה להקטין מעורבותה באזור"

הנשיא דונאלד טראמפ/ צילום: רויטרס
הנשיא דונאלד טראמפ/ צילום: רויטרס

ממשל טראמפ מאוכזב מיהודי ארה"ב. לדעת בכירים בממשל, רוב היהודים האמריקאים כפויי טובה ואינם מעריכים את מתנתו הגדולה של נשיא ארה"ב לעם היהודי: העברת השגרירות האמריקאית לירושלים.

זו אחת ממסקנות דו"ח של המכון למדיניות העם היהודי, מכון חשיבה ומחקר בירושלים, שהוגש באחרונה לממשלת ישראל ושקיבל תהודה חזקה בממסד היהודי בארה"ב. הדו"ח - "הערכה שנתית 2018" - מצביע על הסתמנות קרע בין הבית הלבן לבין הרוב המכריע של הקהילה היהודית בארה"ב - הפלח החילוני או לא אורתודוכסי.

המיעוט האורתודוכסי / חרדי בארה"ב, שתומך בחום בנשיא ובמדיניותו כלפי ישראל, יקר ללב הבית הלבן. הבעיה, מבחינת טראמפ וממשלו, היא רוב היהודים האמריקאים, אותם חילונים, קונסרבטיבים ורפורמים, אותם 70% שהצביעו בעד הילארי קלינטון בבחירות לנשיאות ב-2016. טראמפ איבד אותם אז והוא יאבד אותם שוב ב-2020, אם ירצה או יוכל לרוץ שוב, בהתחשב בחקירת מעורבות רוסיה בבחירות וקשריו הפוטנציאליים עם המעורבות הזו.

"ישראל והארגונים היהודיים בארה"ב צריכים לחדד את מודעותם למגמה של תסכול הולך וגובר בקרב ממשל טראמפ מהעובדה שמגזרים נרחבים של הקהילה היהודית בארה"ב אינם מעריכים מספיק את הצעדים הפרו-ישראליים שנקט הנשיא, ובמיוחד העברת השגרירות לירושלים", נאמר בדו"ח של הארגון.

המסמך מצטט "פקיד בכיר בממשל" שאמר למכון החשיבה כך: "אנו יכולים לקבל ביקורת מוצדקת, אך לו אובמה היה מעביר את שגרירות ארה"ב לירושלים, הקהילה היהודית האמריקאית כולה היתה מתאחדת בתרועות הלל".

בתגובה אמר אמש ל"גלובס" רון האלבר, מנכ"ל המועצה היהודית ליחסי קהילה (JCRC) בוושינגטון רבתי, כי הרוב המכריע של יהודי ארה"ב אמנם תומך בהעברת השגרירות, אך יהודים רבים כל כך סולדים מטראמפ עד שהם מתקשים לתת אשראי לנשיא על החלטתו להעביר את השגרירות או להודות לו על כך.

ארגונים יהודיים רבים, לרבות JCRC, אכן שיבחו את החלטת טראמפ, אך ייתכן שהממשל ציפה לגילויי אהדה חזקים יותר, אמר האלבר. לאחר הכל, טראמפ הוא אישיות שנויה במחלוקת, והתמיכה בו מועטה לא רק בקרב יהודים.

לדבריו, יהודים אמריקאים רבים חולקים על טראמפ בנושא ההגירה. הם יודעים היטב, שלו ארה"ב לא היתה פותחת שעריה לפני אבות אבותיהם, ייתכן שהם היו מוצאים עצמם בתאי הגזים במחנות הריכוז של הנאצים. יהודים רבים מתנגדים גם למדיניותו נגד הפלות. לחילוקי דעות אלה אין כל קשר לישראל, הוא מדגיש. היהודים לא אוהבים טראמפ כבן אדם ולא את קווי המדיניות שלו.

"בעבר, אזרחים הצליחו להפריד בין אישיות הנשיא לבין פעולותיו והמדיניות ", אמר האלבר. "היום זה הרבה יותר קשה. מעבר לזאת, רוב היהודים - בערך 70%, 75% - הצביעו תמיד בעד דמוקרטים; רק כרבע מיהודי ארה"ב מצביעים בעד רפובליקאים. התנהלות הנשיא הנוכחי בוודאי לא תשנה זאת".

המכון למדיניות העם היהודי, מוסד ללא כוונת רווח, הוקם ע"י הסוכנות היהודית ב-2002 ומתפקד כגוף עצמאי בלתי תלוי. על פי הגדרתו, "צוות החשיבה של המכון בוחן באופן שיטתי ומקצועי את האתגרים, האיומים וההזדמנויות שניצבים מול העם היהודי ומפתח עקרונות מדיניות וחלופות אסטרטגיות". בראש מועצת המנהלים של המכון עומדים שני יו"רים משותפים: השגריר דניס רוס, שמילא תפקיד מרכזי במאמצי התיווך של ארה"ב בסכסוך הישראלי-פלסטיני במשך שנים רבות, והשגריר סטוארט אייזנסטאדט, לשעבר סגן שר-החוץ האמריקאי.

בדו"ח נאמר עוד, כי ישראל צריכה להיערך למציאות אסטרטגית שבה ארה"ב תהיה פחות מוכנה להשקיע במזה"ת, פחות מעוניינת בנוכחות אזורית ופחות מוכנה להוביל את המאמצים לייצב את האזור. "המציאות החדשה הזו מנוגדת לאינטרסים הישראליים ויכולה אפילו לפגוע באופן שבו נתפסת יכולת ההרתעה הישראלית", מציינים המחברים.

"ישראל צריכה להיות מודעת לכך שעלולה להתגבש מציאות חדשה שבה תתייאש ארה"ב מהאפשרות של קידום הסדר ישראלי-פלסטיני ותזנח את תפקיד ההנהגה שלה בתהליך השלום", מתריע המסמך. "את החלל שייווצר עלולים למלא גורמים בינלאומיים פחות ידידותיים לישראל שעלולים לקדם יזמות בעייתיות".

"הטקטיקות של טראמפ ששאובות מעולם העסקים, כגון התמרונים או בניית עמדות מיקוח, יחד עם נטייתו למהלכים דרמטיים, עלולות להוביל לצעדים מפתיעים", מזהירים המחברים. "בהקשר הזה, ישראל צריכה להיות מוכנה לצעדים בלתי קונוונציונליים של טראמפ, למשל שיחות ישירות עם הנהגת איראן".

המסמך מזהיר, שישראל צריכה לנקוט זהירות ביחסיה עם מדינות שמפגינות ידידות משמעותית לישראל, אך שליטיהן מתרחקים מנורמות דמוקרטיות; במדינות כאלה עלולים לשגשג גורמים אנטישימיים. ההמלצה לשמור מרחק ממדינות כאלה אינה נובעת רק משיקולים מוסריים אלא גם מהתחשבות ברגשות הקהילות היהודיות באותן מדינות.

בה בעת מציין הדו"ח, כי לישראל צריך להיות עניין בטיפוח יחסים עם סין ורוסיה, אם כי ירושלים צריכה לנווט דרכה בזהירות בסוגיה זו לנוכח היריבות בין מעצמות-העל והאינטרס המרכזי של ישראל לא לפגוע ביחסיה האסטרטגיים עם ארה"ב.

חלק גדול מהמסמך מוקדש לסוגיית התמיכה הדו-מפלגתית של הקונגרס והציבור האמריקאי בישראל. סוגיה זו הולכת ונעשית סבוכה יותר עם חלוף הזמן לנוכח הקיטוב האידיאולוגי שהולך ומקצין בארה"ב.

למעשה, בפעם הראשונה בתולדותיה נעשית ישראל סלע מחלוקת בין שתי המפלגות. התמיכה בישראל גוברת בקרב הרפובליקאים וקטנה בקרב הדמוקרטים. הדו"ח טוען, כי הדבר טרם בא לידי ביטוי בקונגרס. אך כתב גלובס מציין, שכבר עתה מסתמנים שם בקיעים: בשבוע שעבר שלחו מחוקקים רפובליקאים לטראמפ מכתב שדורש מהממשל לרשום בדרכוניהם של ילידי ירושלים שהם נולדו בישראל; בה בעת שלחו מחוקקים דמוקרטים מכתב לבית הלבן שבו הם מבקשים לחדש הסיוע לפלסטינים.

הדו"ח מציין, שבציבור הכללי, אלה שמזהים עצמם כדמוקרטים מודאגים יותר מרפובליקאים ממה שהם מכנים המשך הכיבוש בגדה, הרחבת ההתנחלויות, היחס לפלסטינים ובמידה פחותה יותר, היחס לערביי ישראל. סקר של חברת הסקרים והמחקר פיו (PEW) מ-2018 מצביע על פער שהולך וגדל בין דמוקרטים לרפובליקאים בשאלת התמיכה בישראל ובפלסטינים: 79% מהרפובליקאים אמרו שהם תומכים בישראל יותר מאשר בפלסטינים; רק 27% מהדמוקרטים השיבו כך.

בהתחשב בקיטוב הפוליטי הנוכחי באמריקה, ובניכור העמוק של הדמוקרטים מממשל טראמפ, קיים קושי לשמור על תמיכה דו-מפלגתית בישראל, מציין הדו"ח. הקרבה האישית, הפוליטית והאידיאולוגית בין בנימין נתניהו לדונלד טראמפ, ובין נתניהו לתנועה האוונגלית בארה"ב, מעצימים את הקושי הזה.

המסמך אומר, כי ישראל נעשית דתית יותר ולאומנית יותר בגלל שינויים דמוגרפיים. מגמה זו צופנת בחובה פוטנציאל להתנגשות ערכים בין הישראלים לבין יהודי ארה"ב, שרובם כאמור קונסרבטיבים, רפורמים או חילונים, על פי הניתוח, ב-2017, החרדים היוו 12% מכלל יהודי ישראל, אך בגלל שיעור הילודה הגבוה בקרבם הם יגיעו ליותר מ-20% ב-2030 וליותר מ-40% ב-2065.

עוד כתבות

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין