גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסיבה האמיתית שמייסדי אינסטגרם עזבו את פייסבוק

6 שנים אחרי שמארק צוקרברג החליט לרכוש את רשת שיתוף התמונות במיליארד דולר, מייסדיה נפרדים: "לוקחים פסק-זמן" ● מאחורי המילים היפות מסתתר קונפליקט עמוק, שהוביל גם לעזיבת מייסדי וואטסאפ: פייסבוק רוצה לשלוט בחברות שקנתה ולהצמיח אותן מהר, בעוד שהן רק רוצות שיעזבו אותן בשקט ● פרשנות

קווין סיסטרום, ממייסדי אינסטגרם / צילום: רויטרס
קווין סיסטרום, ממייסדי אינסטגרם / צילום: רויטרס

שש שנים אחרי שפייסבוק רכשה את אינסטגרם במיליארד דולר, הודיעו הלילה מייסדי שירות שיתוף התמונות, קווין סיסטרום (מנכ"ל) ומייק קריגר (סמנכ"ל הטכנולוגיה) על עזיבתם. הפוסט הרשמי על כך, שכתב סיסטרום בבלוג של אינסטגרם, דיפלומטי למדי: "אנחנו מתכוננים לקחת פסק-זמן ולחקור שוב את הסקרנות והיצירתיות שלנו. בניית דברים חדשים מצריכה שניקח צעד אחורה, נבין מה מעורר בנו השראה ומתאים למה שהעולם צריך. זה מה שאנחנו מתכוונים לעשות".

מנכ"ל פייסבוק, מארק צוקרברג, הגיב בטון דיפלומטי לא פחות: "קווין ומייק הם מנהלי מוצר יוצאים מגדר הרגיל, ואינסטגרם משקפת את שילוב הכשרונות היצירתיים שלהם. למדתי רבות מלעבוד איתם בשש השנים האחרונות ובאמת שנהניתי מכך. אני מאחל להם כל טוב ומצפה לראות מה הם יבנו בעתיד".

אלא שלפי שורה של מקורות, ששוחחו עם כלי התקשורת המובילים בארה"ב, מאחורי ההצהרות המחויכות מסתתרת מערכת יחסים שהלכה ונעכרה עם השנים. בעוד סיסטרום וקריגר ביקשו לשמר את עצמאותה של אינסטגרם, צוקרברג ביקש להכפיף את המוצר לפייסבוק ולהגדיל במהירות את מספר המשתמשים הפעילים, שעומד כבר כיום על יותר ממיליארד. עזיבת שני המייסדים, לפי מקורות אלה, הייתה רק שאלה של זמן.

אם מתעוררת בכם עכשיו תחושה של דז'ה וו, זה לא במקרה. באפריל האחרון התפטר מפייסבוק יאן קום, מייסד וואטסאפ שפייסבוק רכשה ב-2014 תמורת 22 מיליארד דולר. גם אז דווח כי הרקע להחלטה היה מתיחות מול צוקרברג והנהלת הרשת החברתית. המייסד הנוסף של שירות המסרים המיידיים, בריאן אקטון, עזב עוד בשנה שעברה - ואף קרא לציבור למחוק את אפליקציית פייסבוק בעקבות פרשת קיימברידג' אנליטיקה. סביר להניח שאותה פרשה, והמכות התדמיתיות הנוספות שספגה הרשת החברתית השנה, תרמו גם הן להחלטה שקיבלו סיסטרום וקריגר.

תשומת לב שנהפכה לחרב פיפיות

ירח הדבש בין צוקרברג לסיסטרום לא היה קצר. רוב הזמן הם נחשבו לשני מנהלים שיודעים להסתדר זה עם זה, גם אם פרצו ביניהם עימותים פה ושם. לפי טק-קראנץ', במרכז כמה מהעימותים החריפים יותר עמדה שאלת שיתוף התוכן (Sharing) בין שתי הפלטפורמות. "בשלב מסוים מארק רצה שאינסטגרם תשלח את גולשיה לפייסבוק", אמר אחד המקורות, "העניינים התחממו לאחרונה, עד כדי כך שמארק החליט להסיר מפייסבוק את כל הקישורים לאינסטגרם". ואכן, קישור לאינסטגרם שנוסף לתפריט המועדפים של הרשת החברתית בשנה שעברה נעלם מאז.

העימותים האלה לא פרצו על רקע כישלונה של אינסטגרם, אלא דווקא על רקע הצלחתה: על רקע ההאטה בצמיחת המשתמשים של פייסבוק, שעוררה חששות לגבי עתיד הפלטפורמה, אינסטגרם רק פרחה. בכירי הרשת החברתית הזכירו יותר ויותר את שמה בשיחות משקיעים, שערכו אחרי הדוחות הרבעוניים.

תשומת הלב היתרה הזאת לא החמיאה לאינסטגרם. בניגוד למייסדי וואטסאפ, הם מעולם לא התנגדו לשילוב פרסומות בשירות שלהם - ואכן, גלישה באינסטגרם כוללת לא מעט תמונות וסרטונים ממומנים. אלא שהעצמאות היקרה כל כך ללבם הלכה והתמוססה. לא ברור אם צוקרברג מינה את אנשיו לפקח על אינסטגרם בעקבות המחלוקות עם מייסדיה, או שהמינויים הם שליבו את המחלוקות, או שכל התשובות נכונות - אך את התוצאה אנו רואים כעת.

הפיקוח הזה כלל בין היתר שינוי מבני עמוק, שעליו הכריזה פייסבוק במאי האחרון. היא הציבה את מנהל המוצר שלה, כריס קוקס, לפקח גם על אינסטגרם, וואטסאפ ומסנג'ר. קוקס וסיסטרום, לפי טק-קראנץ', "מעולם לא הסתדרו". צוקרברג לא הזיז מתפקידו את סיסטרום, אך כן את קווין ווייל, סגן הנשיא למוצר של אינסטגרם, שהיה מוערך ואהוד בחברה. החליף אותו אדם מוסרי, הנחשב לאחד מאנשי "המעגל הפנימי" של מנכ"ל פייסבוק, במטרה להגביר את הלחץ על אינסטגרם לשתף פעולה. "היה ברור שזה לא הולך להיות נעים", אמר אחד ממקורות טק-קראנץ', "ראיתי שהבחור הזה (סיסטרום) הולך להידחק לפינה".

דיווח אחר, ב"וול סטריט ג'ורנל", גורס שמוסרי מונה דווקא כיוון שצוקרברג העריך שמייסדי אינסטגרם יעזבו בקרוב, ורצה להפוך את התהליך לחלק יותר. כך או כך, זו לא הייתה הטלטלה היחידה באינסטגרם השנה: מנהלת המדיניות הציבורית ניקול ג'קסון קולאקו עזבה בשקט את החברה, ולפני שבועיים הצטרפה אליה סמנכ"לית התפעול מארן לוין, שנחשבה לגורם מפשר בין הצדדים, וכעת תוביל את שיתופי הפעולה בפייסבוק.

כעת אינסטגרם נראית הרבה יותר כמו חטיבה של פייסבוק מאשר כחברה עצמאית, וספק אם צוקרברג ימנה מחליף לסיסטרום, או שמוסרי פשוט ייקח לידיו את מושכות הניהול. למרות כל התהליכים האלה, שהפכו את עזיבת סיסטרום לצפויה יחסית, דווח כי עובדי אינסטגרם התעצבו לשמוע כל כך, ואמרו כי "הוא משאיר נעליים גדולות למלא".

לשמור על המותג וגם לעשות כסף

אינסטגרם הוקמה ב-2010, שנתיים לפני מכירתה לפייסבוק. סיסטרום וקריגר, שלמדו יחד בסטנפורד, בנו במקור אפליקציה מבוססת מיקום בשם Burbn. הם שילבו בה פילטרים לתמונות, שאפשרו לגרום לצילומי סמארטפון לא איכותיים (ובתחילת העשור הם היו הרבה פחות איכותיים מהיום) להיראות טוב יותר. כאשר השניים הבינו שזהו הפיצ'ר הפופולרי ביותר באפליקציה, הם החליטו לבנות שירות חדש ומבוסס תמונות.

מבחינת סיסטרום וקריגר, עיתוי המכירה היה הגיוני. לאינסטגרם היו אז פחות מ-50 מיליון משתמשים פעילים, לעומת מיליארד כיום, אך קצב הצמיחה של החברה הצעירה היה מטאורי - ולא היו לה משאבים רבים כדי לעמוד בו. קריגר, לפי הדיווחים, נאלץ להיכנס למצב כיבוי שריפות, אבל אז נכנס לתמונה צוות המהנדסים של פייסבוק. פתאום היה הרבה יותר קל להתרחב גלובלית, להגדיל את פעילות המכירות, להילחם בספאם.

ואז, בסוף 2016, הגיעה ההשקה המוצלחת של הסטוריז - הפיצ'ר של אינסטגרם שמציג "סיפורים" שנעלמים אחרי 24 שעות. הסטוריז שילבו בין שני מרכיבים: היכולת של אינסטגרם ופייסבוק ליצור ממשקים משכנעים וממכרים, והנכונות (או חוסר הבושה) של פייסבוק להעתיק ממתחרותיה. סיסטרום הודה בגלוי שהסטוריז לקוחים מסנאפצ'ט, האפליקציה המתחרה: "מגיע להם כל הקרדיט", אמר. מחמאות זה נחמד, אבל סנאפצ'ט דעכה, אינסטגרם הפכה מאז לאימפריה שהיא היום, והסטוריז התרחבו גם לשאר מוצרי פייסבוק.

החבירה לפייסבוק הולידה גם כמה אתגרים חדשים מבחינת אינסטגרם. כמו החברה-האם, גם היא נאלצה להשקיע בבינה מלאכותית ובעובדים שינטרו תגובות פוגעניות ובריונות בפלטפורמה. המבצע הרוסי להתערבות בבחירות 2016, שפגע כל כך בפייסבוק, התרחש גם באינסטגרם - תעמולת הפייק ניוז הגיעה ל-20 מיליון ממשתמשיה. למרות זאת, היא הצליחה לשמור על תדמית נקייה יותר, מגניבה וצעירה. האתגר של פייסבוק יהיה לשמור על המצב הזה, גם בלי סיסטרום וקריגר, ועדיין להפוך את אינסטגרם למנוע צמיחה משמעותי יותר. פשוט זה לא יהיה. 

עוד כתבות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"