גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמנואל מקרון: סמל בחו"ל, מבודד בבית

נשיא צרפת, נער הפוסטר של שיתוף-פעולה בינלאומי, מאבד תמיכה על רקע אבטלה גבוהה כרונית והאטה בכלכלה

עמנואל מקרון/ צילום: רויטרס
עמנואל מקרון/ צילום: רויטרס

הנשיאות של עמנואל מקרון הגיעה אל נקודת מפנה. במבט מחוץ לארצו, בנקאי ההשקעות לשעבר בן ה-40 הוא סמל לשיתוף-פעולה בינלאומי, עם נאומים שזכו לדברי שבח כמו זה שהוא נשא בעצרת האו"ם לאחרונה נגד מגננה כלכלית ולאומנות.

אבל בצרפת מקרון מבודד יותר ויותר. הקבינט שלו עומד בפני חילופי גברי, אחרי ששני שרים בולטים, ביניהם אחד מבעלי בריתו הראשונים, התפטרו בפתאומיות. כלכלת צרפת, שצומחת השנה בקצב של 1.6%, מפגרת בכך אחרי יתר אירופה. והרפורמות בשוק העבודה שמקרון הכריז עליהן לפני שנה לא הועילו הרבה להקלת האבטלה הכרונית הגבוהה.

המצב כולו מאיים מאוד על המטרה העליונה של מקרון - שילוב הדוק יותר של האיחוד האירופי כחלופה לתנועות הבדלניות שצצו ברחבי האיחוד. זהו גם איום על השווקים החופשיים ועל הסחר החופשי, הערכים שמקרון מייצג בצרפת ומחוצה לה.

בכירים צרפתיים אומרים שהאג'נדה של מקרון היא "מהפכה תרבותית" שייקח לה זמן לאושש את הכלכלה הרחבה, שברובה היא באחריות הממשלות הכושלות הקודמות. מיסי מעסיקים בסך כ-6 מיליארד אירו יופחתו בשנה הבאה, כאשר האסיפה הלאומית אישרה אתמול חבילת אמצעים לצמצום הביורוקרטיה.

"זה אולי הרגע הקשה ביותר שלנו מנקודת מבט פוליטית", אמר שר הכלכלה והאוצר ברונו לה מר בראיון. "אבל זה מסוג הרגעים שבהם חייבים להישאר חזקים".

שיעורי התמיכה צנחו

רכיב חסר במהפכה של מקרון הוא היכולת לכבוש לבבות ולשכנע ראשים. שיעורי התמיכה בו צנחו ל-29% בספטמבר מ-50% בתחילת השנה. מפלגת המרכז החדשה שלו, "רפובליקה בתזוזה", אומנם נשארה בעלת רוב גדול באסיפה הלאומית, אבל הנשיא מאבד תומכים חשובים בשמאל.

שני השרים הבולטים שפרשו לאחרונה היו השר לביטחון פנים ולהגירה, ג'ראר קולומב, פוליטיקאי במשקל כבד שהיה מהראשונים שערקו מהמפלגה הסוציאליסטית ותמכו במקרון בקמפיין לנשיאות ב-2017. לפני פרישתו, קולומב הצביע על מה שרבים חושבים שהוא חולשתו הגדולה של הנשיא: ביטחון מופרז.

"ביוונית יש מילה שנקראת 'היבריס', והיא קללת האלים כשבכל רגע נתון אתה הופך לבטוח מדי בעצמך, וחושב שאתה יכול לנצח את הכול", אמר קולומב בראיון בטלוויזיה הצרפתית.

קולומב התייחס לדברים שאמר מקרון בקמפיין הבחירות שלו, שבהם הוא קרא לנשיאות שתהיה מעל הקלחת הפוליטית, "כמו יופיטר, מלך האלים הרומאים".

בכניסתו לתפקיד, מקרון החל ליישם את הסטנדרט הזה על ידי החזרת ארמון ורסאי, מושבם של מלכי צרפת בעבר, כמקום אירוח של פסגות פוליטיות. יריביו הלו לתקוף אותו כנשיא של עשירים, שמנותק מהעם.

ראשי חברות מעמק הסיליקון הגיעו לוורסאי בינואר, כאשר ממשלת מקרון הודיעה על קבלת השקעות מחברות כמו פייסבוק, גוגל, טויוטה וסאפ בהיקף 3.5 מיליארד אירו שיובילו ליצירת 2,200 משרות בצרפת בתוך חמש שנים.

כל זה השפיע מעט מאוד על שיעור האבטלה, שעמד על 9.1% ביולי בהשוואה ל-9.4% בתחילת כהונתו של מקרון כנשיא הרפובליקה.

הדימוי המנותק של מקרון התחזק בקיץ כשהוא הגן על אלכסנדר בנאללה, עוזר נשיאותי שפוטר מפני שעטה מדים וציוד משטרתי וטיפל אישית במפגינים במצעד העובדים ב-1 במאי.

מקרון אמר שהוא גאה בכך ששכר לעבודה את בנאללה, ותיאר את השערורייה כ"סערה בכוס מים". ועדה פרלמנטרית חשפה לאחר מכן שהעוזר הזה החזיק בפריבילגיות כמו דירה במרכז פריז על חשבון משלם המסים, מכונית שרד ורישיון לשאת אקדח.

הפגישה בין הנשיא לגנן

בשובו מחופשת הקיץ שלו, מקרון חשף חבילת הוצאה למאבק בעוני בשווי מיליארד אירו. אבל המאמץ לתקן את הדימוי שלו נפגע שוב כשהוא צולם בשיחה עם גנן מובטל. בסצנה שנמרחה לרוחב עמודי העיתונים ומסכי הטלוויזיה נראה מקרון קוטע את הגנן, ואומר לו: "בתי מלון, בתי קפה, מסעדות - תן לי לחצות את הרחוב ולמצוא לך אחד".

בהערה הזו, התכוון מקרון לתלונה שכיחה של מעסיקים צרפתים - שאין להם מועמדים בעלי כישורים למלא משרות דרושים.

בנואה וילו אומר ששני המרכולים שבבעלותו בשולי העיר דיז'ון חיפשו עובדים במשך חודשים, בין היתר מפני שמערכת החינוך הצרפתית מפנה צעירים לאוניברסיטאות ולא לתוכניות לימוד מקצועות כמו אפייה.

גם מערכת התעסוקה בצרפת היא בעיה, הוא אמר, מפני שדמי האבטלה הם בערך השכר ההתחלתי שהוא יכול להציע.

"אני לא יכול למצוא אף אחד שירצה להיכנס למקצוע הזה", אמר וילו. "אין הרבה הבדל בין מה שהם יכולים להרוויח בעבודה לבין מה שהם מקבלים כדמי אבטלה".

פראנס פרי, מפעיל אתר הימורים מקוון, ניסה במשך חודשים להשיג מפתחי תוכנה במשרדיו בדרום-מערב צרפת, לפני שהוא החליט לשכור שישה ספרדים מעבר לגבול הקרוב. ספרד שחררה את שוק העבודה שלה לפני שנים. ארווה שלוסר, הבעלים השני של העסק, אמר שהוא מתכנן לשכור עוד שישה מתכנתים למשרד של החברה בברצלונה בסוף חודש זה.

"בצרפת זה קשה כי חסרים מפתחי טכנולוגיית מידע", אמר שלוסר.

גם הביורוקרטיה היא בעיה. צרפת מחייבת חברות ועסקים לשלם יותר במסים ועל הגנת עובדים כשהם שוכרים עוד עובדים. הצעת החוק שלה מר מקדם באסיפה הלאומית מיועדת לבטל כמה מדרישות הסף החוקיות שאחריהן החברות מחויבות להוסיף עלויות עבודה כאלה.

אחת הסיבות לכך ששלוסר סירב לשכור עוד עובדים בצרפת היא שהוא אינו רוצה לעבור את הסף של העסקת 50 עובדים מקומיים. בנקודה זו העובדים חייבים לבחור ועד שיעקוב אחרי תנאי העבודה שלהם.

"זה היה סיוט", אמר שלוסר, שדיבר על התקופה שבה מניין העובדים הצרפתים שלו היה 60. "אמרתי אז לעצמי שבחיים לא אעבור בעתיד את סף 50 העובדים".

בכנס יזמי טכנולוגיה אתמול (ג'), מקרון השיב לשאלתו של בעל עסק שקונן על המסים הסוציאליים שהוא משלם על עובדיו. אותו מעסיק כינה את השיטה הזו "האויב מספר 1 שלי".

מקרון הגן לפתע על רשת הביטחון החברתית הזו והגדיר אותה יתרון גדול לצורך שכנוע עובדים להגיע למקומות עבודה: "אני חייב לומר לך שהמערכת הזו היא הידידה שלך", הוא השיב לשואל. 

עוד כתבות

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023