גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עורכי הדין מפסיקים לגבות את אפי נוה - אבל בינתיים באנונימיות

גורמים בלשכת עוה"ד טוענים כי בעת שנוה כיהן כיו"ר ועדת האתיקה בלשכה, הוא היה המחמיר מכולם: "ההנחיה של נוה הייתה שאפשר להגיש קובלנה פלילית נגד עו"ד בבית הדין המשמעתי, גם בלי שיהיה כתב אישום נגדו. הוא הבהיר באופן מפורש שלא צריך לחכות שהמשטרה תסיים את החקירה שלה"

אסתר חיות ואפי נוה / צילום: רפי קוץ
אסתר חיות ואפי נוה / צילום: רפי קוץ

פרשת "ביקורת הגבולות" של יו"ר לשכת עורכי הדין, אפי נוה, שבמסגרתה העביר את בת זוגו בביקורת הגבולות בנתב"ג מבלי שתחתים את דרכונה, כבר מזמן לא נוגעת רק לנוה. בימים האחרונים הפכה הפרשה, ההתנהלות של נוה וההתמודדות של רשויות האכיפה איתה לאחת מזירות המחלוקת הגדולות ביותר, כשבמרכזה השאלות האם יש להעמיד את נוה לדין, גם אם לא הועמדו לדין אחרים לפניו בגין אותם מעשים, והאם עליו לפרוש מתפקידיו הציבוריים בשל המסר הבעייתי שהמשך כהונתו משדר לציבור, ולציבור עורכי הדין בפרט.

בראשית הדרך, עם פרסום הפרשה, זכה נוה לתמיכה גורפת מצד בכירים בעולם המשפט, שטענו כי מדובר בעניין "טכני", ובמעשה שנעשה על רקע עניין אישי (הליך גירושים) ואינו מצדיק עליהום נגד נוה. אלה שחשבו אחרת מילאו את פיהם מים. מלבד יריבים פוליטיים, אף אחד כמעט לא היה מוכן להתבטא בגלוי, און רקורד, נגד נוה. אולם ככל שחלפו הימים, והתמונה העובדתית התבהרה, גברו הקריאות להדחתו של וה מתפקידו. יו"ר הלשכה כבר הודיע כי לא ישתתף בישיבת הוועדה למינוי שופטים שבה הוא חבר, אם החקירה לא תסתיים עד אז, אבל את כסאו כיו"ר הלשכה הוא לא פינה, ונראה כי אינו מתכוון לפנות.

אתמול, זכה נוה לחיזוק לעמדתו זו, כאשר שרת המשפטים, איילת שקד, התייצבה לצדו, בניסיון להרגיע את הקריאות ההולכות וגוברות להדחתו מתפקידו כיו"ר הלשכה. בכנס שבו השתתפה אמרה שקד כי "עובדתית היו כבר יושבי ראש לשכה שהיו תחת חקירות על דברים יותר חמורים, כמו שוחד לדוגמה. לא ראינו אז התנפלות כזו". שקד הוסיפה כי היא "מציעה לשים את זה ב'הולד', ממליצה להתאפק שבועיים-שלושה. הפרקליטות תסיים את עבודתה, אני מעריכה עד סוף החודש, ונדע מה הם החליטו בעניין".

באשר למקומו של נוה בוועדה למינוי שופטים, ציינה שקד: "בכל מקרה אין ישיבת ועדה לבחירת שופטים באוקטובר, רק בסוף נובמבר, והוא גם אמר שאם זה (החקירה - א' ל"ו) לא יסתיים, הוא לא יגיע לישיבה, אז אפשר להירגע".

בית שמאי כיו"ר ועדת האתיקה

האמנם "אפשר להירגע"? תלוי את מי שואלים. אם נשאל למשל את עורכי הדין שהועמדו לדין משמעתי בשנים האחרונות, במהלכן כיהן נוה גם כיו"ר ועדת האתיקה של הלשכה והתווה קו מאוד ברור ומחמיר נגד עורכי דין הפוגעים בכבוד המקצוע - התשובה לא תהיה אותה התשובה שנקבל כנראה משרת המשפטים.

עיון בהחלטות ועדות האתיקה מהשנים האחרונות מעלה כי עורכי דין רבים - כאלה שאינם נושאים בתפקיד ציבורי והציבור אינו נושא אליהם את עיניו - הועמדו לדין משמעתי על עניינים פעוטים יותר, משמעותית, מהמעשה שבו הודה נוה.

לפי כללי האתיקה של הלשכה, ניתן להעמיד לדין משמעתי עורכי דין על מעשים הפוגעים בכבוד המקצוע ועל עבירות התנהגות שאינה הולמת את המקצוע. העבירות הללו מהוות מעין עבירות סל, המאפשרות העמדה לדין על שלל מעשים שביצעו עורכי דין - החל מקללות לעבר השכנים וכלה בחילול צ'קים. 

גורמים בלשכה אמרו ל"גלובס" כי תחת שרביטו של נוה כיו"ר ועדת האתיקה בלשכה, העבירות הללו הובילו להעמדה לדין על שלל התנהגויות שבעבר לא היו מגיעות לפתחו של בית הדין המשמעתי של הלשכה. כמו כן, אותם עורכי דין ספגו עונשים שהחלו בנזיפה והסתיימו בהשעיה מהלשכה.

נוה, אומרים גורמים בוועדות האתיקה ובבתי הדין המשמעתיים של הלשכה, היה המחמיר מבין כולם. "הנחיה של נוה הייתה שאפשר להגיש קובלנה פלילית נגד עורך דין בבית הדין המשמעתי, גם בלי שיהיה כתב אישום נגד אותו אדם. הוא הבהיר באופן מפורש שלא צריך לחכות שהמשטרה תסיים את החקירה שלה", אומר גורם מהלשכה.

לדבריו, "כיו"ר ועדת האתיקה, נוה חרת על דגלו את ניקיון-הכפיים וכבוד המקצוע וכל הסיסמאות האלה, והבהיר פעם אחר פעם כי גם מעשים שנעשים בחייו הפרטיים של עורך דין ולא במסגרת תפקידו מעיבים על כבודו של המקצוע, ולכן מחייבים העמדה לדין משמעתי. אבל מסתבר שכשזה מגיע אליו, נאה דורש אך נאה לא מקיים".

"הלשכה אינה כבולה בהחלטותיה"

עו"ד ניר יסלוביץ, סנגור פלילי ומי ששימש עד לאחרונה כראש הרכב בבית דין משמעתי בלשכת עורכי הדין, מסביר כי "את הלשכה לא מעניין אם חקירה נגד עורך דין נסגרת או שמוגש כתב אישום. אין תלות בין החקירה המשטרתית לניהול הליך משמעתי נגד עורך דין. לשכת עורכי הדין אינה כבולה בהחלטותיה בהחלטות המתקבלות בידי רשויות תביעה אחרות - ובהם פרקליטות המדינה ולשכת תביעות במשטרה - בכל הנוגע להחלטה אם להעמיד עורך דין לדין משמעתי. הלשכה לא תלויה במשטרה או בפרקליטות. היא עצמאית ותמיד הגישה באופן עצמאי את הקובלנות המשמעתיות נגד עורכי דין שפגעו לגישתה בכבוד המקצוע".

עוד מוסיף עו"ד יסלוביץ' כי "בסמכות ועדת האתיקה בלשכה להעמיד לדין משמעתי עורך דין9 שביצע במהלך חיין הפרטיים עבירה שיש בה בכדי לפגוע בכבוד מקצוע עריכת הדין, וזאת גם מבלי שהוגש נגדו כתב אישום פלילי.

"כך, לדוגמה, הלשכה מצאה לנכון להעמיד לדין משמעתי עורך דין שהואשם על-ידי ועדת האתיקה בכך שעבר עבירות של מעשים הפוגעים בכבוד המקצוע עריכת דין, ושל התנהגות שאיננה הולמת את מקצוע עריכת הדין, בכך ששימש ערב להלוואה שנטל אחיו וקיבל על עצמו כעורך דין התחייבות אישית לפרוע את ההלוואה. לפי הנטען בכתב הקובלנה, על יסוד ערבות הנאשם כעורך דין, נתן המתלונן את ההלוואה לאח. אולם לאחר שהאח נפטר, עורך הדין לא פרע את ההלוואה, למרות הליכי הוצאה לפועל שננקטו נגדו. עוד נאמר בכתב הקובלנה שהוגש נגד עור הדין כי הוא, לבקשתו, הוכרז על-ידי ראש ההוצאה לפועל כחייב מוגבל באמצעים".

עוד אומר אותו גורם כי "במקרה של נוה אין בכלל שאלה אם צריך או לא צריך להעמיד אותו לדין פלילי, כיוון שיש במקרה שלו את 'מלכת הראיות' - הודאה מלאה שלו בעובדות. במקרה כזה חובה להעמיד אותו לדין משמעתי".

הודאה וראיות מצולמות

וזה מחזיר אותנו לאמירה של השרה שקד כי "כבר היו יושבי-ראש לשכת עורכי הדין תחת חקירות על דברים יותר חמורים, כמו שוחד לדוגמה". שקד מכוונת ליו"ר הלשכה לשעבר, יורי גיא-רון, שנחקר במסגרת פרשת השחיתות המכונה "פרשת מאוחדת" בחשד לביצוע עבירות שוחד ועבירות אחרות. גיא-רון לא פרש מתפקידו כיו"ר הלשכה בעקבות החקירה, וזמן קצר לאחר פתיחת החקירה הודיעה הפרקליטות לעורכי דינו, בעקבות שימוע שנערך לו, כי החליטה לסגור את התיק נגדו מחוסר ראיות.

המקרה של גיא-רון שונה מאוד מהמקרה של נוה, בעיקר מאחר שגיא-רון מעולם לא הודה במעשים המיוחסים לו בחקירה. הוא טען לחפותו, ובסופו של דבר החקירה נסגרה. במקרה של נוה, מראשית הדרך, קיימת הודאה במעשים, כמו גם ראיות מצולמות לכך שהם נעשו. האם די בכך להעמדה לדין פלילי? לא בטוח. ייתכן שקריאות סנגורו של עו"ד נוה, עו"ד בועז בן-צור, לסגירת הפרשה ללא העמדה לדין (בין היתר עקב מדיניות של המדינה שלא להעמיד לדין על העבירה על חוק הכניסה לישראל, אלא בפעם השלישית שזה קורה) - יניבו פירות. 

התוצאה בפרשת ביקורת הגבולות של נוה תשפיע על התנהגויות של גורמים בכירים בעתיד. המסר שייצא ממנה משמעותי ודרמטי לציבור עורכי הדין ולציבור בכללותו. על המסר הזה יהיו חתומים רשויות האכיפה, לשכת עורכי הדין ונוה עצמו. בימים האחרונים ברור כי כלל הציבור מחכה לחתימה הזאת.

נוה: "אירוע נקודתי, פרטי וזניח"

עו"ד בועז בן-צור, בא-כוחו של נוה, מסר בתגובה: "נוה נבחר על-ידי ציבור עורכי הדין. נוה זכה וזוכה גם בימים אלה לאמונם של עורכי הדין. אלה משכילים להבין שמדובר באירוע נקודתי ופרטי. לכן, מרבית ה'קריאות' שאנו רואים, מבטאות עמדה זו. מיעוטן של 'קריאות' אחרות נעשה על-ידי גורמים בעלי אינטרס. מכל מקום, בלשכת עורכי הדין קיימים מוסדות מוסמכים, שבמידת הצורך יידרשו לעניין.

"אציין כי על-פי דין, אין למוסדות המוסמכים בלשכה סמכות לנקוט בהליכים כל עוד מדובר בסטטוס הנוכחי. וגם לאחר שינוי בסטטוס, על המוסדות המוסמכים להפעיל את שיקול-דעתם בשים לב למעשה, מהות האישום ומידת חומרתו. ואחרי כל אלה גם יצוין כי במקרים שאירעו בעבר נחקרו ראשי הלשכה, ונגד אחד מהם אף הוגש כתב אישום. ספק אם אז נשמעו קריאות כמו אלה הנשמעות כיום, וזאת בפרט שבעניינו מדובר באירוע זניח ומינורי באופן יחסי".

*** חזקת החפות: עו"ד אפי נוה לא הורשע בכל עבירה, ועל כן הוא זכאי ליהנות מחזקת החפות. החקירה בעניינו טרם הסתיימה, ובשלב זה לא ידוע כיצד תסתיים. יש לזכור כי חשודים הם בחזקת חפים מפשע, כל עוד לא הורשעו בדין. 

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

הירידות בוול סטריט מתמתנות; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-4%

נאסד"ק יורד בכ-1%% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה הישראלית החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם