גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה באמת נתקעת הרכבת לירושלים ולמה זה לא עומד להשתנות בקרוב

אף שהושקעו בו מיליארדי שקלים, פתיחת קו הרכבת המהיר בין ירושלים לתל אביב נדחתה במשך שנים וגם כאשר נחנך לבסוף הקו התגלו בו ליקויים טכניים קשים והוא מגיע בשלב זה רק עד נתב"ג • ממידע שהגיע לידי "גלובס" מסתמן כי התקלה שהתרחשה אתמול בקו היא לא תוצאה של התקלה ברכיב החשמלי של הקטר, אלא נגרמה עקב שימוש בשנאי זמני שמספק חשמל באופן לא קבוע, כלומר, בשל זירוז לוח הזמנים לפתיחתו

תסריט האימים של רכבת ישראל התגשם אתמול: 150 נוסעים בקו המהיר החדש לירושלים נתקעו במשך יותר משעתיים באחת המנהרות בה עובר הקו. לאחר תחקיר ראשוני הרכבת דיווחה לתקשורת כי מה שגרם לעצירת הרכבת היא תקלה ברכיב הנקרא 'פנטוגרף' - החלק שמחבר בין הקטר לקו המתח העילי המספק את החשמל לרכבת. אולם, ממידע שהגיע לידי "גלובס" מסתמן כי התקלה הייתה חמורה יותר ממה שדווח: אותו הרכיב הפסיק לפעול בגלל שאספקת החשמל לא הייתה סדירה, מה שהוביל לסגירת המפסק הראשי של הקטר עד להפסקתו.

אספקת החשמל לקטרים מתבצעת כיום דרך תחנות השנאה (טרנספורמציה) זמניות, משום שהתחנות הקבועות עדיין לא מוכנות. תחנות אלו אינן מסוגלות לספק חשמל באופן רציף וקבוע כמו התחנות הקבועות. כפי שכבר פורסם ב"גלובס" השקת הקו המהיר עם תחנות השנאה זמניות הייתה כרוכה בסיכון להפסקות חשמל מהסוג שאירע אתמול. ברכבת ממשיכים לטעון כי מדובר בתקלה ברכיב של הקטר אך בתגובה לפניית "גלובס" ציינו שהתחקיר טרם הסתיים.

מהמידע שהגיע לידי "גלובס" עולה כי במשך היומיים האחרונים נרשמו חריגות בתנודתיות החשמל, שהגיעו לשיאן אתמול בסביבות השעה 18:00 כאשר המפסק הראשי של הקטר שמגן על המערכת מפני התנודתיות "קפץ".

הבעיה היא שכדי באמת להתגבר על הבעיה לא מספיק להחליף את החלק שהפסיק לעבוד, אלא לספק את החשמל בצורה סדירה. תחנות ההשנאה הקבועות יחוברו על ידי חברת החשמל לפי הערכות רק בפברואר/מרץ של שנה הבאה. המשמעות היא שהתקלות בקו המהיר לירושלים יימשכו, הרכבות ימשיכו להיתקע ורכבת ישראל תמשיך להשבית את הקו המהיר לצורך הטיפולים בבעיות תשתית.

חמור מכך, מהמידע שהגיע לידי "גלובס" עולה כי בעיית התנודתיות של אספקת החשמל בתחנות ההשנאה הזמניות התגלתה עוד בזמן ביצוע הטסטים, אך הלחץ לסיים את הפרויקט בזמן אליו התחייב שר התחבורה גבר, וכך הושק הקו המהיר כאשר אספקת החשמל שלו אינה מאפשרת הפעלה תקינה לאורך זמן של הקטרים החשמליים.

נוסף על כך, כתוצאה מהתקלות שהתרחשו עד כה בקו המהיר נגרם נזק לציוד הרכבת, זאת כאשר כבר היום קיים מחסור בציודה. כפי שפורסם ב"גלובס" מחסור זה הביא לביטולים ולקיצורים של קווי החוף של הרכבת וכתוצאה מכך לעומסים כבדים, תנאי נסיעה בלתי נסבלים ואיחורים משמעותיים בלוחות הזמנים.

גורם הנדסי בכיר מענף התחבורה טוען כי "בעיית תנודתיות החשמל זו בעיה יותר חמורה מבעיה בפנטוגרף. תקלה בפנטוגרף לא היה נשמע לי הגיונית בכלל. מדובר בקטר חדש שעבר את כל ההרצות ולא אמורה להיות כזאת בעיה בכלל. הפנטוגרף הוא חלק מהקטר. ראיתי רק פעם אחת שפנטוגרף התקלקל וזה קרה בגלל בעיות באספקת החשמל, לכן הופתעתי לשמוע שמדובר בפנטוגרף. תקלת חשמל הגיונית כי המערכת כולה עוד לא מוכנה. שמו שם טלאי על תפר כדי לפתוח את הקו בזמן.
הפחד הנורא ברכבת להגיד לשר התחבורה שאנחנו לא מוכנים השתלט, אבל איך מדינה שמכבדת את עצמה יכולה לפתוח קו שהוא חצי עבודה".

האם המשך הפעלת הקו המהיר מהווה סכנה לציבור? אתמול חולצו כל 150 הנוסעים שהיו על הרכבת בהצלחה, על ידי חיבור של קטר דיזל שהגיע כדי להציל את המצב והתחבר מהצד השני של הרכבת וגרר אותה בחזרה לנתב"ג. היות שמדובר בציוד חדיש ומערכות מתקדמות המצוידות במפסקי חשמל, לא ניתן לומר שקיימת סכנת חיים. אולם המצב בו הנסיעה שאמורה לקחת 20 דקות, נמשכת 3 שעות, כמו אתמול, הוא לא סביר, כנראה גם לא בשלבי ההרצה.

להגנת הרכבת יש לומר כי מדובר בקו חדש וראשון מסוגו בישראל ושהנסיעות בו הן ללא עלות למי שמחזיק כרטיס רב קו וברישום אינטרנטי מראש, אבל כדאי לציין שתופעת הפעלת הקו החשמלי על ידי שנאים זמניים אינה נפוצה כלל בעולם.

הקו החדש: תקלה רביעית בתוך חודש

האינטרס הפוליטי ולוח הזמנים

זה לא חדש ששר התחבורה ישראל כ"ץ מפעיל לחץ אדיר על מנת לסיים פרויקטים בזמן אליו התחייב. הלחץ שמפעיל כ"ץ אכן מצליח במקרים רבים להשפיע ולהאיץ פרויקטי תשתית להם יש נטייה להתעכב. עם זאת, במקרה זה, האינטרס הפוליטי שמשולב כאן גורם לפרויקט שלא היה לגמרי מוכן להיפתח לנסיעות ציבור הנוסעים. גורמי מקצוע רבים מהענף התחבורה סבורים כי היה צריך לעבוד עוד חודשים רבים על מנת להשלים את כל עבודות הקו.

"גלובס" חשף במרץ השנה כי קצב הקמת תחנות ההשנאה הקבועות לא עומד בלוחות הזמנים של השקת הקו המתוכננת. כדי לענות על הצורך בשנאים, הזמינה הרכבת שני שנאים ניידים בעלות של עשרות מיליוני שקלים, אך הם אינם יכולים לספק מתח באמינות דומה לזו של תחנות השנאה קבועות, מה שמעלה את הסכנה להפסקות חשמל.

השפעה נוספת של השקת הקו בלחץ של זמן היא אי-השלמה של בניית המוסך הטיפולי בלוד והאילתורים שנעשים כיום לצורך ביצוע עבודות התחזוקה היומיות כתוצאה מכך. המוסך עובד כיום על גנרטורים ולא מחובר לחשמל קבוע. המקטע המסילתי שמחבר בין המוסך לבין הקו המהיר לא חושמל ולכן כל יציאה של הרכבת החשמלית בסיום הטיפולים מהמוסך בלוד מלווה בהוצאת קטר דיזל שיגרור אותה בקטע הלא מחושמל.

הוצאת הקטר הנוסף רק לצורך גרירת הקטר החשמלי מחמירה את המחסור בציוד של הרכבת וגורמת לעומסים ואיחורים בקווים אחרים. לדברי אחד הגורמים הבכירים שעובד בפרויקט הקו המהיר, בפרויקט כזה היה צריך להתחיל במוסך הטיפולים, כדי להבטיח בטיחות, אבל הלחץ לסיים את הפרויקט בזמן שהוקצב גרם לכך שהשאירו את המוסך לסוף.

התסריט הגרוע של רכבת ישראל כיום מדבר על יציאה אפשרית של הקבלן המבצע 'סמי' מהפרויקט, דבר שעלה על הפרק מספר פעמים. בעקבות העיכובים בהשקת הקו, הרכבת הטילה קנסות כבדים על 'סמי', דבר שעלול להכניסו ל'סחרור כלכלי'. לפי אחד המקורות, ברכבת בודקים כיום כיצד ניתן להקל על הקבלן ולהפחית את גובה הקנסות. במידה וב'סמי' בכל זאת ירימו ידיים, פרויקט החישמול כולו יתעכב לעוד שנים רבות, היות שיהיה צורך בקיום מכרזים חדשים - דבר שעלול לקחת שנים.

אחת מחמשת התחנות העמוקות בעולם

האם כל הסערה התקשורתית סביב פרוקיט הקו המהיר אינה מוגזמת? הרי תקלות קורות, במיוחד ברכבות כאשר הציוד בהם נשחק עקב שימוש ממשוך. רק אתמול דווח בכלי התקשורת הבינלאומיים על התקלות ברכבת יורוסטאר בין לונדון לפאריז, ולהיתקע ברכבת כזאת זו יכולה להיות חוויה כלל לא נעימה בהתחשב במרחקים של המנהרות בה היא העוברת. אולם, במקרה של הקו המהיר מדובר בציוד חדש לגמרי ברוב המקרים וארבע תקלות בשבוע אחד מצדיקות את הסערה הציבורית הנוכחית.

הקו המהיר לירושלים, נזכיר, הושק לציבור הנוסעים רק לפני כחודש. הוא היה אמור לחבר בין תל אביב לירושלים בנסיעה בת 29 דקות בלבד החל מערב סוכות. הקו אכן נפתח במועד עליו הכריז שר התחבורה, אך באופן חלקי בלבד ומגיע בשלב זה עד נתב"ג, עקב אי-השלמת עבודות התשתית בחלקו השני - בין נתב"ג לתחנת תל אביב ההגנה.

מאז השקתו נוסעי הקו המהיר חוו לא פחות מארבע תקלות, חלקן קשורות לתשתית החישמול כמו אתמול וחלקן לתשתיות העוברות בקרבת הקו, כמו תקלה בצינור המים באחד הישובים הסמוכים. מועד הפתיחה המקורי של הקו המהיר, הנחשב פרויקט הדגל של הרכבת כיום, נדחה תחילה מסוף 2017 לערב פסח, וברגע האחרון הודיעה הרכבת על דחייה נוספת של חצי שנה עקב דרישות בטיחות של המשטרה וכוחות ההצלה. אולם כפי שנחשף ב"גלובס", גם העבודות ההנדסיות הנעשות בפיקוח הרכבת, היו רחוקות עדיין מהשלמתן.

עלות הקו המהיר לירושלים, שנחשב לפרויקט הגדול ביותר של משרד התחבורה, נאמדת ב-7 מיליארד שקל. הקו אמור לחבר את בירת ישראל למטרופולין גוש דן ואזור המרכז ולהביא להקלת גודש התנועה. 

תחנת יצחק נבון שבירושלים נמצאת בעומק של 80 מטרים מתחת לפני השטח, והיא אחת מחמש התחנות העמוקות בעולם. הפרויקט החל רשמית ב-2001, אולם בעקבות שורת ליקויים ניהוליים נדחה מועד השלמתו מ-2008 ל-2017, ולאחר מכן לסוף מרץ השנה. אורכו הכולל של הקו הוא כ-57 ק"מ, מתוכם כ-32 ק"מ בתוואי חדש מאזור כפר דניאל ועד לירושלים. 

עוד כתבות

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים