גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין משנה גם את פני שוק הנפט העולמי

יצוא הנפט האמריקאי לסין הואט מאוד בחודשים האחרונים ● את מקומה של ארה"ב תפסו רוסיה וסעודיה, בעוד היצואנים האמריקאים מוצאים לעצמם שווקים חדשים ומדיחים מפיקים ממדינות אחרות ● ובתווך חברות הספנות שמפסידות מאובדן הקו הרווחי מארה"ב לסין

מכלית נפט פורקת סחורה בסין/ צילום: רויטרס
מכלית נפט פורקת סחורה בסין/ צילום: רויטרס

יצוא הנפט האמריקאי לסין הואט לקילוח דק על רקע סכסוך הסחר בין וושינגטון לבייג'ין, והמגמה הזו מחייבת את המפיקים האמריקאים לאתר קונים חדשים ומשנה את פני שוק הנפט העולמי.

סין הייתה הקונה הגדולה ביותר של נפט גולמי אמריקאי במחצית הראשונה של השנה. באוגוסט, היצוא לסין, שהיא יבואנית הנפט המובילה בעולם, ירד לאפס, לפי נתוני מעקב אחרי מכליות. בספטמבר נשלחו מארה"ב לסין רק 30,000 חביות ביום, ירידה מממוצע של יותר מ-350,000 חביות ביום בשנה עד יולי.

נפט בירידה

כאשר סין מונעת כניסה של נפט אמריקאי, המפיקים בארה"ב מצאו שווקים חדשים ויצוא הנפט הכולל לא ירד משמעותית.

אבל השינויים בלבלו את המסחר העולמי בנפט, ורוסיה וסעודיה החליפו את ארה"ב כמקור לנפט של סין. המפיקים האמריקאים מצידם מדיחים מפיקים ממדינות אחרות. המצב גם פוגע ברווחיהן של כמה חברות ספנות, שהתבססו על הקו הרווחי מארה"ב לסין.

עד כה, בייג'ין לא הטילה מכסים על הנפט שמיובא מארה"ב, למרות שהיא הטילה אותם על גז טבעי נוזלי (גט"ן) אמריקאי. אבל להערכת אנליסטים, סכסוך הסחר המחריף בין שתי המעצמות הוא הסיבה העיקרית לירידה ביצוא הנפט האמריקאי לסין.

מבחינת סין, "פגיעה ביצוא הנפט האמריקאי פוגעת באחד העקרונות המקודשים של ממשל טראמפ - הדומיננטיות של ארה"ב בתחום האנרגיה", אמר ג'וזף בורדוף, מנהל המרכז למדיניות אנרגיה עולמית באוניברסיטת קולומביה (ניו יורק) ואיש משרד האנרגיה בכהונת הנשיא לשעבר אובמה.

טראמפ פעל להגדלת יצוא האנרגיה של ארה"ב, גם כשהוא נפגש עם מנהיגים זרים, בין היתר כדי לצמצם את הגירעון המסחרי האמריקאי.

החברות הסיניות צופות את העתיד?

ייתכן שחברות סיניות גם נוקטות גישה פרגמטית, כשהן מגבילות את רכישות הנפט בארה"ב למקרה שסכסוך סחר יסלים עוד יתר ויוטלו מכסים על היבוא הזה.

"אם אני קונה מכלית נפט מארה"ב, ולוקח לה 45 יום להגיע לסין, לא הייתי רוצה לגלות באמצע ההפלגה שהנפט האמריקאי אסור כעת ליבוא", אמר איימי מאיירס ג'פה, מומחית לאנרגיה במועצה ליחסי חוץ בוושינגטון.

מספטמבר, רק מכלית נפט אמריקאית אחת הפליגה לסין. המכלית, "New Courage", אמורה להגיע לנמל נינגבו במזרח סין בסוף נובמבר. גם יבוא מוצרים נוספים מארה"ב כמו דלקים וגט"ן שאף לאפס, לפי הנתונים.

חברות מעקב אחרי מכליות מתבססות על לוויינים ועל מודלים ממוחשבים מתוחכמים כדי לעקוב אחריהן, והממצאים הם בשימוש רחב בתעשיית הנפט.

מתחי הסחר בין ארה"ב לעמיתות הסחר הגדולות שלה כבר שינו את היצוא האמריקאי בתחומים נוספים, כולל פולי סויה ובשר חזיר.

יצוא פולי הסויה לסין צנח באוגוסט במיליארד דולר אחר שסין הטילה מכס של 25% על המוצר הזה. הרבה מהמסחר הזה הלך לטובת מדינות כמו ארגנטינה וברזיל. אפילו איראן קונה יותר פולי סויה מארה"ב. באוגוסט היא הייתה היבואנית הגדולה ביותר של פולי הסויה מארה"ב, לפי Bimco, התאחדות חברות הספנות הגדולה בעולם.

כאשר פחות נפט גולמי אמריקאי זורם לסין, מפיקות אחרות במשקל כבד כבר תפסו את מקומה של ארה"ב, כדי לבנות יחסים לטווח ארוך עם הלקוחות הסינים.

סעודיה ורוסיה מגבירות נוכחות

יצוא הנפט הסעודי לסין עלה באוגוסט ב-258,000 חביות ביום, והיצוא הרוסי עלה כמעט ב-200,000 חביות ביום, לפי חברת המעקב אחרי מיכליות Kpler.

מהפכת הפצלים בארה"ב יצרה יתרות חדשות של אנרגיה אמריקאית, ותפוקת הנפט הגולמי עלתה ל-11.2 מיליון חביות ביום החודש, שיא של כל הזמנים, לפי מנהל המידע במשרד האנרגיה בוושינגטון. הגידול ביצוא עזר ליצור את העלייה הזו בתפוקה מאז 2015, כאשר הקונגרס ביטל איסור של 40 שנה על יצוא נפט גולמי לרוב הקונים הבינלאומיים.

ארה"ב מייצאת כעת כ-2.6 מיליון חביות ביום של נפט גולמי, לפי משרד האנרגיה הפדרלי, לעומת 500,000 חביות ביום בלבד בדצמבר 2015. הנפט הזה מיוצא להודו, הונג קונג, אוסטרליה ודנמרק. אפילו גיאורגיה, ששוכנת בין מפיקות הנפט רוסיה ואזרביג'ן לחופי הים שחור, הזמינה משלוח של נפט אמריקאי בשנה עברה.

"גם אם סין תחליט שהיא לא הולכת לקנות מאיתנו, זה לא אומר שהביקוש ליצוא יפחת, רק בגלל החלטה אחת", אמר מייק מירס, מנכ"ל חברת מגלן מידסטרים מאוקלהומה, שמחזיקה צינורות נפט, מתקני אחסון ומסופי יצוא ויבוא ימיים. "יותר חביות יופנו לאירופה ולאמריקה הלטינית".

אירופה סתמה את החלל

המשלוחים לאירופה אכן עזרו לסתום את החלל שיצרה סין, עם גידול של 41,000 חביות ביום בספטמבר, שהיה חודש רביעי ברציפות של עלייה ביצוא, לפי Kpler. גם קונות באסיה, כמו טייוואן והודו, רכשו כמויות גדולות יותר.

היצואנים האמריקאים מתחילים גם ליהנות מתקנת זיהום אוויר שתיכנס לתוקף בשנת 2020 שתגביל את כמות הזרחן בדלק ימי, אמר קווין ג'ביט, ראש יחידת המסחר בסחורות בקבוצת Trafigura. בנפט האמריקאי יש בממוצע פחות זרחן בחס לנפט שמפיקות מדינות כמו סעודיה.

"אנחנו משוכנעים שהעולם זקוק לנפט אמריקאי", אמר ג'ביט. השינויים בהרגלי הקנייה של סין לא משפיעים על התכנון של Trafigura לבנות מסוף יצוא חדש של מים עמוקים לנפט גולמי במפרץ מקסיקו.

רק לתעשיית הספנות נגרם נזק צדדי מהתייבשות יצוא נפט האמריקאי לסין. "תעשיית המכליות נפגעת כשיעדי יצוא רחוקים כמו סין מוחלפים ביעדים קרובים בהרבה כמו הים הקריבי ויבשת אמריקה", אמר פיטר סנד, אנליסט הספנות הראשי של התאחדות חברות הספנות Bimco. "מלחמת הסחר הגיעה אלינו בגדול". 

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

הרש גולדברג פולין

דיווח ב-CNN: בממשל ביידן קיבלו את הסרטון של החטוף גולדברג-פולין כבר ביום שני

פרסומים זרים: הוידאו הועבר ע"י הקטארים עקב לחץ אמריקני לקבלת אות חיים מהרש ומחטופים אמריקנים נוספים • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • משפחות חטופים חסמו את משאיות הסיוע לרצועה: "רק עצירת הסיוע לחמאס תמנע ממנו לשלוט ברצועה" • סנטקום: הפלנו טיל בליסטי וכטב"מים ששיגרו החות'ים • עדכונים בולטים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה