גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אוסטרליה אוהבת את ישראל, ו-ASX אוהבת טכנולוגיה, ושני סיפורי האהבה האלה מתחברים"

בכנס בנושא הנפקות בבורסה האוסטרלית (ASX) סיפרו נציגי הבורסה כי היא "פתוחה מאוד להנפקות ראשוניות, עם 120-140 הנפקות בשנה", וכי "באוסטרליה יש סובלנות ללקיחת סיכון - אם חברה עונה על הקריטריונים, יש לה סיכוי טוב יותר להנפיק בהצלחה מבכל שוק אחר" ● איתן לוי, שייסד וניהל את אמפסי, ועידו לבנון, מנכ"ל דרגון טייל, חלקו מניסיונם והסכימו שהחלק החשוב מגיע דווקא אחרי ההנפקה

"זה הביקור השביעי שלי בישראל. כשהגעתי השבוע, הצגתי את הדרכון והנציג של ביקורת הגבולות של ישראל אמר לי 'ברוך הבא הביתה'", כך סיפר אתמול מקס קאנינגהם, מנהל תחום ההנפקות והרישום למסחר בבורסה האוסטרלית (ASX ), בכנס בנושא הנפקות בבורסה האוסטרלית, שערכו אתמול פירמת עורכי הדין פרל כהן צדק לצר ברץ ופירמת רואי החשבון פאהן קנה.

האנקדוטה הזאת יכולה להעיד על עומק הקשר שבונה ASX בישראל ועל המאמצים הגדולים שהיא משקיעה במשיכת חברות טכנולוגיה ישראליות - מאמצים שבאים לידי ביטוי ב-18 חברות ישראליות שנסחרות כיום ב-ASX. אתמול נחשף ב"גלובס" כי הבורסה האוסטרלית מבקשת להצטרף להסדר הרישום הכפול עם הבורסה בת"א.

חברות ישראליות הנסחרות באוסטרליה

בכנס אתמול ניסו המשתתפים להסביר מדוע אוסטרליה היא היעד המתאים וכיצד למקסם את סיכויי ההצלחה בהנפקה. שני בכירים שכבר עברו את התהליך חלקו מניסיונם: איתן לוי, שייסד וניהל את אמפסי (כיום פלואנס) - החברה הישראלית הראשונה שנרשמה למסחר באוסטרליה בגל האחרון, במסגרת מיזוג עם שלד בורסאי; ועידו לבנון, מנכ"ל דרגון טייל, הראשונה מהישראליות שביצעה הנפקה ראשונית ולא מוזגה לשלד. "תהליך ההנפקה היה חלק מאוד. החלטנו על הנפקה באוגוסט 2016 והיינו רשומים למסחר כבר בתחילת דצמבר", סיפר לבנון. "זה היה too good to be true".

"לנו הלך חלק, אבל לא היה מאוד קל", אמר לוי. "הייתה תקופה מאוד קדחתנית. תהליך של מיזוג לשלד הוא יותר מורכב. היינו צריכים לכנס אסיפת בעלי מניות לאישור העסקה, וזה היה רק לאחר הגשת התשקיף, כך שזה לוקח זמן. העלויות היו יותר גבוהות, ואני לא ממליץ ללכת בדרך הזאת אם אפשר אחרת".

לוי סיפר גם על "צרה" אחרת שקשורה למיזוג לשלד: "שנה אחרי הרישום למסחר, המניה עלתה פי 10, ופתאום קיבלתי מכתב מבת של משקיע בחברה שהפכה לשלד שאיתו התמזגנו. היא טענה שהחברה חייבת להם כסף ולכן עכשיו אנחנו חייבים לה".

שניהם הסכימו שהחלק החשוב מגיע דווקא אחרי ההנפקה. "ההנפקה היא רק תחילת המשחק", אמר לוי. "הצורך הכי מאתגר הוא יצירת סחירות במניה. החברה חייבת לעורר עניין אצל המשקיעים, היא חייבת ליצור 'רעש' חיובי, דיווחים, ועידות, רוד שואו. זאת עבודה יומיומית, אבל אם רק אלפי מניות נסחרות מדי יום, אין טעם להפוך לחברה ציבורית".

לבנון: "בשנה הראשונה אחרי ההנפקה הייתי באוסטרליה שבע פעמים. חשוב למצוא יו"ר אוסטרלי או דירקטורים אוסטרליים שיוכלו לעזור. מעבר למסחר, רצינו לעשות משהו בשוק האוסטרלי ולא רק להיתפס כמי שמגיעים לקחת כסף. פתחנו שם פעילות, גייסנו שם 30 איש, והמשקיעים מעריכים את זה. למעשה, זאת הייתה התועלת הגדולה ביותר מההנפקה באוסטרליה".

מתי כדאי להנפיק, ומהן העלויות?
לוי: "נתקלתי בחברה עם ארבעה עובדים ובלי הכנסות שרצתה להנפיק, וניסיתי לשכנע אותם שזה מוקדם מדי. זה יכול להפוך למלכודת אם החברה לא מתאימה להיות ציבורית. יש עלויות גם להנפקה וגם אחריה".

לבנון: "עלויות ההנפקה אצלנו הסתכמו בכחצי מיליון דולר אוסטרלי (כ-1.3 מיליון שקל, ש.ח.ו) ובהמשך העלויות השנתיות הן כ-400 אלף דולר אוסטרלי - תשלומים לרואי חשבון ולדירקטורים. בנוסף, יש גם עלויות של קשרי משקיעים".

פתוחה מאוד להנפקות ראשוניות

"אוסטרליה אוהבת את ישראל ו-ASX אוהבת טכנולוגיה, ושני סיפורי האהבה האלה מתחברים יחד", אמר קאנינגהם מ-ASX. לדבריו, עד היום גייסו חברות ישראליות באוסטרליה סכום של 200 מיליון דולר. "בעבר הבורסה הייתה מוטה למגזרי משאבי הטבע והפיננסים, כך שהטכנולוגיה נותנת לנו גיוון למשקיעים. בשנים האחרונות מספר חברות הטכנולוגיה הנסחרות גדל מ-100 ל-230. הבורסה האוסטרלית פתוחה מאוד להנפקות ראשוניות, עם 120-140 הנפקות בשנה".

קייט גאלפין מ-ASX סיפקה עובדות על הבורסה והשוק האוסטרלי: "כ-12% מהחברות בבורסה הן זרות. הייחוד הוא שזה שוק אחד, אין שוק משני לחברות הקטנות יותר, וכל החברות מדווחות באופן זהה". לדבריה, היקף חסכונות הפנסיה באוסטרליה מתקרב ל-2 טריליון דולר אמריקאי וימשיך לצמוח בעתיד. זה כסף שמחפש השקעות, ותומך בהנפקות בבורסה. "השוק מאוד פעיל ורגיל לתמוך בחברות חדשות. ב-2013-2017, חברות טכנולוגיה גייסו אצלנו 4 מיליארד דולר", היא מוסיפה. בבורסה יש שני מדדים מובילים, S&P/ASX 200 ו-300, וכדי להיכנס למדד 300 מספיק כיום שווי שוק של כ-300 מיליון דולר אוסטרלי.

ג'וש קולארד, גם הוא מ-ASX, הסביר מתי כדאי לחברה להירשם למסחר בבורסה. לדבריו, חברה עם הכנסות של כ-10 מיליון דולר שמציגה צמיחה של 30% ומעלה - תוכל לעורר עניין בקרב המשקיעים. בתחום הביוטק לא חובה להציג הכנסות, אבל צריך להראות שכבר קרובים לקבלת אישור שיווק. "באוסטרליה יש יותר סובלנות ללקיחת סיכון, כך שאם חברה עונה על הקריטריונים, יש לה סיכוי טוב יותר להנפיק בהצלחה אצלנו מאשר בכל שוק אחר", אמר קולארד. "אל תירשמו למסחר מוקדם מדי, עדיף קודם לבנות את העסק. תהיו ריאליסטיים בשווי שאתם מבקשים, ותשאירו קצת אפסייד למשקיעים בהנפקה".

עצה נוספת לחברות ששוקלות הנפקה סיפקה עו"ד אנה משה, שותפה בכירה בפרל כהן צדק לצר ברץ: "בחירה נכונה והתקשרות מדויקת עם החתם הן קריטיות להצלחת ההנפקה ושימור מחיר המניה. התעשיות המסורתיות באוסטרליה שונות לחלוטין מהמוצרים שהישראלים מציעים, וחתמים רבים פשוט אינם מתאימים לגיוס סכומים שמעל מיליון דולר - מכיוון שקהילת המשקיעים שלהם לא נכונה והאופן שבו הם מתנהלים לא מתאים למטרות שימור מחיר המניה לאחר הנפקה בחברות טכנולוגיה". משה הדגישה שהיחס להנפקה "צריך להיות דומה לחתונה - ההנפקה היא רק התחלה של מהלך ארוך טווח שדורש עבודה מתמדת ותשומת לב מהחברה".

רו"ח ניר ייני, שותף ומנהל הפעילות הבינלאומית בפאהן קנה Grant Thornton Israel, אמר בהקשר זה "כולם יודעים כמה חשוב שהנהלת החברה תהיה טובה. בהתאם, כדי לעשות הנפקה טובה, צריך יועצים טובים. אל תבחרו את הברוקר הראשון שעושה עליכם רושם טוב". לדבריו, "המרחק בין סידני לתל-אביב לא מפריע ל-ASX להמשיך להוות אלטרנטיבה אמיתית וקרובה לחברות הסטארט-אפ הישראליות לגיוסי הון. ASX מאפשרת לחברות הישראליות מסחר גדול במניות שלהן, אפשרות להמשיך בגיוסים נוספים, חשיפה לחברות גדולות ופתיחת דלת לאסיה-פסיפיק". 

"אם זה משהו שכבר קיים זה פשוט לא מעניין"

ליאור שחר, ראש תחום סטארט-אפים בפירמת רו"ח BDO, ליווה מספר גדול של חברות ישראליות להנפקה באוסטרליה. בשיחה עם "גלובס" הוא ממפה את התחומים החמים היום: "יש המון עניין בחברות מכשור רפואי - מכשירי בדיקה עצמיים דרך הענן או אפליקציות זה תחום מאוד חזק היום. גם טכנולוגיה של ננו-חומרים מאוד מעניינת ויש גם חברות ישראליות מהתחום שנסחרות באוסטרליה". לדבריו, "החברות שמונפקות חייבות להראות טכנולוגיות מאוד חדשנית, לא איזו אפליקציה. צריך להראות גם מתי תגיע הפריצה ולספר סיפור מעניין. אם זה משהו שכבר קיים זה פשוט לא מעניין את המשקיעים, אלא אם מדובר בחברה עם הכנסות של עשרות מיליונים שצומחת".

שחר מזכיר שישנה אפשרות לגיוס הון לפני ההנפקה הראשונית (Pre-IPO), כאשר בתי ההשקעות האוסטרלים נותנים לחברה הלוואה המירה (CLA). "זאת מעין הנפקת גישור, כי הנפקה יכולה לקחת זמן. בדרך כלל, המשקיעים שהלוו ונכנסו בהנפקה הראשונית, יקבלו מחיר יותר טוב בשל פרמיית הסיכון".

שחר התייחס גם לשאלה האם החברה צריכה להיות רשומה כחברה ישראלית או אוסטרלית. היו חברות שהונפקו כישראליות, אך אחרות הקימו חברה-אם אוסטרלית לצורך ההנפקה. לדבריו, "זה חלק ממו"מ בין החברה לבית ההשקעות. בגדול, המשקיעים האוסטרליים תמיד יעדיפו חברה אוסטרלית, ולבעלי המניות הישראליים עדיף חברה ישראלית. יש גם היבטי מס בנושא". 

עוד כתבות

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד־בינת, שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס