גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכנסת חוזרת: איך יסתיים מושב חורף שמתחיל בעצבנות?

הכעסים נסתרים, העקיצות, ההתעלמויות וההיעלמויות שנראו במושב הפתיחה השבוע ילוו אותנו בתקופה הקרובה ● כחלון וליברמן כועסים על נתניהו, וכולם מתעלמים מאזהרת נשיא המדינה שבסוף "הם יקרעו את הדגל" ● ולראיה - השרה רגב מקדמת את חוק הנאמנות בתרבות ואפילו השר כחלון קופץ על הרכבת הזאת

הזירה הפוליטית מודלקת, עצבנית ומתוחה. כולם עם קוצים בישבן. זו הייתה האווירה ביום ב' האחרון במסדרונות הכנסת, בישיבת פתיחת מושב החורף.

יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין הזהיר מפני חימום יתר בזירת ההכפשות המקומית ונשיא המדינה רובי ריבלין הזהיר שכל הצדדים מושכים "ובסוף הם יקרעו את הדגל". לעומתם העדיף ראש הממשלה בנימין נתניהו דווקא לחדד את קוציו עם אזהרות מפני אריה גולן ונעה לנדאו, שני עיתונאים הגונים, אשר ספק אם הציבור מכיר את ענייניהם. מה עקץ את נתניהו, מנהיג המדינה הדמוקרטית החזקה ביותר במזרח התיכון, עד כדי השחזת מסרים נגד מי שמשדר ב-6 בבוקר ברשת ב'? רק הוא יודע.

שר הביטחון אביגדור ליברמן, האיש עם הפתיל הקצר, לא יכול היה להישאר לשבת במליאה במשך שעה, כי הלך לדיון ביטחוני עם המטה לביטחון לאומי. נאמר לי שהוא גם זעף על נתניהו, שמקבל החלטות ביטחוניות שעוקפות אותו. עם זאת, מטעם ליברמן אומרים שאין זה נכון. אולי באמת לא התאים לו להיות מצולם כתף אל כתף עם נתניהו ביושבם במליאה.

גם שר האוצר משה כחלון, אשר אינו ח"כ, נטש את המליאה זמן קצר לפני שראש הממשלה התחיל לנאום. הוא אפילו לא שמע את נתניהו מחמיא לו על בלימת העליות במחירי הדיור. היה והלך. חסר סבלנות.

מדוע הלכו השרים הבכירים? הראשון, ליברמן, עסוק ואולי גם כועס על "אמבושים ביטחוניים" שמתנהלים מאחורי גבו. השני, כחלון, נשאר עם טעם מר בפה ממסיבת העיתונאים למינוי הנגיד, שבה אמר "מר עיתונות" נתניהו "תשאלו אותי כל שאלה שאתם רוצ ים".

וכך יצא שכנס החורף של הכנסת נפתח כשרק שני שרים בכירים מאוד נוכחים - ראש הממשלה ושר החוץ, הלוא הם נתניהו בגוף אחד .

חוק הנאמנות בתרבות כמשל להתנהלות הממשלה

למשל, חוק הנאמנות בתרבות של השרה מירי רגב - הלוקח את הסמכויות שהוענקו לוועדה בינמשרדית בראשות משרד האוצר, הכפופה ליועץ משפטי של משרד האוצר ולחסמים נוספים - ומעביר את ה-כ-ו-ל לידיה של שרת התרבות.

החוק הקיים, כבר מטיל חיתתו על מימון ציבורי לקולנוע, לסדרות וליצירות נוספות. אחרי שתעבור בוועדת השרים לחקיקה הגרסה העדכנית לחוק ביום א' הקרוב (ולאחר מכן שלוש קריאות בכנסת), החוק יעביר את השוט לידיה של רגב. היא תוכל להצליף חזק.

משרד האוצר בראשות כחלון סיכל עד היום את יוזמות שלילת התקציבים מן היוצרים, אך הוא התהפך בזמן האחרון. עכשיו כחלון כבר תומך בתקיעת מחטים, קוצים, נעצים, דורבנים ומה לא בנשמה היצירתית של תסריטאי ישראל.

היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט מנסה לבלום את החוק הזה. כרגע ללא הצלחה. ניסיונות עבר של מנדלבליט לחסום חוקים אנטי-דמוקרטיים (חוק ההסדרה, יועצים משפטיים ללא מכרז ועוד) רק המריצו את חברי הכנסת והשרים לחוקק, ולהצליח בכך.

מנדלבליט הגיש חוות דעת המתנגדת לשלילת תקציבים ממשלתיים לפי סמכותה של רגב. הוא מתנגד במיוחד לתת-סעיף אחד בהצעת החוק (סעיף שנמצא גם בחוק הנוכחי שמעניק סמכות למשרד האוצר), המאפשר לשלול תקציב "ממי ששולל את קיומה של המדינה כיהודית או דמוקרטית". זה סעיף סל שיאפשר לפסול כל דבר כמעט.

לפני מספר ימים צפיתי בפרק הראשון של הסדרה "אוטונומיות" (הוט), המתארת מצב חתרני, לפיו מדינת ישראל התפצלה לשתיים. מדינה חילונית וליברלית בתל אביב ומדינת הלכה יהודית-דתית באזור ירושלים. בין המדינות חוצה גבול, המעבר ביניהן נעשה תוך ביקורת גבולות והיחסים עוינים.

היוצרים, יהונתן אינדורסקי ואורי אלון, מי שכתבו ויצרו גם את הסדרה עטורת הפרסים "שטיסל", הסתייעו באופן חלקי במועצה הישראלית לקולנוע של משרד התרבות, ובקרנות נוספות, לצד הפקה במימון אולפני הרצליה.

זו אמנם סדרה ולא סרט, אולם הטענה נשארת זהה: לו היו מגיעים עם התסריט והרעיון בתחילת דרכם ומחפשים מימון וסיוע (כמו 95% מהסרטים במדינה), היצירה הייתה מועמדת לפסילה. היא עונה לקטגוריית הסל, פעמיים. באוטונומיה הירושלמית הסדרה שוללת את אופיה של המדינה כדמוקרטית ובאוטונומיה התל-אביבית היא שוללת את אופיה של המדינה כיהודית. פעמיים כי רע.

המכון הישראלי לדמוקרטיה (פרופ' מרדכי קרמניצר, ד״ר עמיר פוקס, עו״ד עדנה הראל פישר) כתבו חוות דעת מפורטת עם הכשלים והבעיות הרבות של החוק. קצרה היריעה מלתארם כאן. אך אפשר להשתמש במשפט הסיכום של המומחים: "ההצעה מתאימה למשטרים אנטי דמוקרטיים".

למה מתכוונת יהדות ארה"ב כשהיא אומרת ש"אנחנו חייבים דבר"?

ביום שני יפתח בפעם ה-79 ברציפות הכינוס הגדול של הפדרציות היהודיות של צפון אמריקה. מדי שנה מכנס ארגון הגג הזה כ-1,000 נציגים מ-450 פדרציות יהודיות וקהיליות עצמאיות שמגיעים מכול ארה"ב. הפעם, הכותרת שנבחרה לכנס קצת מטרידה - "אנחנו חייבים לדבר". זה נשמע כמו משפט שאומרים רגע לפני שנפרדים מבן/ת זוג. "זה לא ממש עובד ביננו הקשר הזה", הוא משפט המשך טבעי.

אני בטוחה שלא זו כוונתם של מנהיגי הקהילות היהודיות של צפון אמריקה, הרי הם אוהבים אותנו הישראלים ואנחנו יודעים ומרגישים זאת. אבל אי אפשר להתעלם מן התקופה המוזרה ואולי גם שלילית בתחום יחסי יהודי ארה"ב וישראל.

כמדי שנה בפני באי הכנס ינאמו ראש הממשלה בנימין נתניהו, נשיא המדינה ראובן ריבלין, ראש הסוכנות היהודית יצחק הרצוג, יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין, וכן בכירים בחברה הישראלית ובקהילה העסקית, כמו אירינה נבזלין, בת זוגו של אדלשטיין ויו"ר בית התפוצות, מייסד צ'ק פוינט מריוס נכט, יו"ר עזריאלי דנה עזריאלי, ויזמים ישראליים נוספים.

באתר הוועידה מוצגות תמונות מתחלפות של צמדים - ישראלי ואמריקאית, חילונית ודתי, חרדי ורפורמית, ונתוני סקרים רצים על המסך. למשל, 49% מן הישראלים סבורים שרבנים שאינם אורתודוכסים (כלומר קונסרבטיבים ורפורמים) צריכים להיות בעלי רשות לערוך חתונות, לעומת 80% מן האמריקאים. ישנן עוד סטטיסטיקות שמשקפות את הפער ההולך ונפתח בין יהודי ישראל ליהודי ארה"ב.

לקראת הכנס שוחחתי עם נשיא ומנכ"ל ארגון הגג, ג'רי סילברמן. "החלטנו לדבר על המתח ועל האתגרים ואיך מגשרים על הפערים. נעשה זאת באמצעות דיונים בשולחנות עגולים", הוא אומר ל"גלובס".

הרקע לפערים קשור בהפקדת סוגיית הגיור בידיים אורתודוכסיות בלבד בישראל, בהתרחקות מפתרון שתי המדינות לשני עמים ובביטול הסכם הכותל המפורסם לפני כשנה וחצי.

"בסופו של דבר, אתם נתונים בידי שליטה פוליטית של זרם אורתודוכסי בתוך ישראל. נתניהו הוא שנסוג מן ההסכם מולכם. גם השרה רגב ברחה מאחריות כלפיכם".
"זה לא עניין אישי מול נתניהו ורגב. אני חושב שנתניהו כן מקדם את הנושא של 'הכותל המשפחתי' (האגף הרפורמי בכותל. ט"ש)".

אבל הוא התקדם בעבר ואז ביטל. מה גורם לך לסמוך עליו שלא יבטל בשנית?
"מאז יוני 2017, מהיום שעוכב הסכם הכותל, נתניהו הבטיח שהוא יקדם בנייה ושיפוץ במקום והוא עושה זאת צעד אחר צעד. אנחנו לא הולכים אחרונית, רק קדימה".

שאלתי את סילברמן על התרחקות הדור היהודי האמריקאי הצעיר מישראל. כך מראים כל המחקרים בתחום, למרות שבישראל פחות מודעים לכך. סילברמן אומר שהתפוצות הן נכס אסטרטגי עבור ישראל ויחד עם זאת, נציגי הקהילות של צפון אמריקה מבינים שסדר העדיפויות של הישראלים שונה מסדר היום שלהם. "לנו חשוב לטפח תוכניות כמו 'מסע', 'תגלית' ו-onward-israel (תוכנית השמת כוח אדם להתמחויות בישראל. ט"ש) שמחברות את הדור הצעיר שלנו לישראל".

הפדרציה היהודית של סן פרנסיסקו תמכה בגופים המממנים מעקבים אחרי אנשי שמאל ועיתונאים ובגופים העוסקים במעקב אחרי ארגונים פרו-פלסטינים. האם זה תפקידן של הפדרציות היהודיות? זהו מעבר לפוליטיזציה קיצונית גם של ארגונים יהודיים.
"ארגון הפדרציות לא מתערב בזה ולא עוסק בכך. אנחנו עוסקים בהבאת תרומות למדינת ישראל וצדקה. אני רוצה להדגיש, שהמדיניות שלנו היא להתרחק מן הנושא הזה. זה שיש בסן פרנסיסקו יהודים, שהם עצמם ולא הפדרציה, החליטו לעסוק בזה - זה לא קשור למדיניות שלנו".

אתה מסכים עם גישת ממשלת ישראל הנוכחית בנוגע לגיור?
"לא. אנחנו היינו מאוד גלויים בנוגע לכך. אני מקווה שהחוק הישראלי המוצע, אשר נותן לאורתודוכסים מונופול על הגיור, לא יעבור. זה משפיע על עתידנו".

עוד כתבות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?