גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההורים שעשו הכל לטיפול בבנם: "'אין מה לעשות' אינה תשובה"

מידן וחופית וינרב-דיאמנט עזבו את עבודותיהם כדי להתמסר למחקר המחלה הנדירה של בנם

אלון וינרב־דיאמנט/ צילום: אלבום משפחתי
אלון וינרב־דיאמנט/ צילום: אלבום משפחתי

"אלון נולד בלידה רגילה ומשמחת לאחר הריון קשה כתוצאה מהיסטוריה מיילדותית. שמחנו מאוד ונהנינו ממנו שלושה חודשים, הרגשנו שקיבלנו מתנה לאחר כל מה שעברנו. ואז שמתי לב שהוא לא מסתכל לי בעניים", כך מתאר האב מידן וינרב-דיאמנט (אין קשר משפחתי לכותבת) את תחילתו של סיפור מתח רפואי המתרחש בקצב מואץ ובו מנסים הוריו של אלון להילחם במחלה גנטית המאיימת להרוס את חייו.

כרגע, אלון הוא ילד רגיל בן 11 חודשים, אך המחלה אורבת מתחת לפני השטח. רוב הלוקים בה אינם מגיעים לגיל 20. הפגם הגנטי גורם להצטברות הדרגתית של נכויות, ואין היום אפשרות לעצור את התהליך הזה.

פיתוח של תרופה חדשה עשוי להימשך עשרות רבות של שנים, וכשאלון נולד כמעט שלא היה בספרות המחקרית אפילו קצה חוט לגבי אפשרויות הטיפול בו. הוריו, חסרי ידע בתחום, יצאו למסע שמטרתו להאיץ את המחקר קדימה.

הם עזבו את משרותיהם והחלו לעבוד במחקר במשרה מלאה. הם גיבשו סביבם קבוצה של חוקרים ואנשי מקצוע הפועלת כדי לסייע להם. הם חייבים ללמוד במהירות כפולה ומכופלת, ולהניע תהליכים במהירות, שכן זמנם קצר.

אמו של אלון, חופית, מספרת מה עבר עליהם בתוך פחות משנה, מאז גילוי המחלה: "כשהלכנו לרופאת עיניים, כשאלון היה בן שלושה חודשים, היינו בטוחים שהיא תאמר, 'את היסטרית' או 'תחזרו למעקב'. אלא שהרופאה הגיבה ברצינות מפתיעה. היא ראתה מיד שיש לו קטרקט ושאלה, 'את בטוחה שהוא ראה פעם?', כי הטיפול הוא שונה בשני המקרים. כיוון שהיינו בטוחים שפעם הוא ראה, הפנו אותנו מיד לניתוח קטרקט חירום בשיבא ולשורה ארוכה של בדיקות נוספות כדי לראות אם קיימת מחלת רקע. עברנו מסע כדי לנסות להציל את הראייה שלו, סדרה של ניתוחים וחשש מאוד גדול שלנו ושל הרופאים בכל הרדמה מלאה, כי הוא היה זעיר וידענו שאנחנו לא יודעים הכול על מצבו הרפואי".

במקביל להודעה המשמחת על הצלת הראייה של אלון ותחילת העבודה עמו על תיקון הפער ההתפתחותי שנוצר אצלו כתוצאה מבעיית הראייה, התקבלה התשובה לבדיקה הגנטית. "הילד החי והנינוח בידיים שלי, והרופא אומר לי שאין לי מה לעשות", מספרת האם. "אמרו לנו, 'מצטערים'".

מה בעצם קרה לאלון?

חופית: "יש לאלון מוטציה בגן מאוד שמור, שקיים במיני חיים רבים - משמרים ועד בני אדם, ופירושו שהוא חיוני מאוד לתפקוד. כל מי שהיו לו מוטציות בגן הזה בעבר כנראה לא שרד".

תשעה חולים סך הכול סובלים ממוטציה באותו גן. המבוגר ביניהם בן 27, "והתמונה שם לא טובה. הוא אינו נייד, אינו שומע, יכולותיו הפיזיות מוגבלות".

לאחר הגילוי, החלו הוריו של אלון ללמוד את המחלה במהירות. "עברנו כבר כמה דברים בחיים, זה לא המשבר הראשון שלנו. לקחנו רגע לעכל ולהבין שמבחינתנו 'אין מה לעשות' זו לא תשובה", הם אומרים.

מידן, בעל ניסיון בתחום האלגוריתמיקה, עבד עד אז בתחום התוכנה. "למידן יש אוריינטציה חזקה למחקר והאמנו שהוא יכול להיעזר ביכולותיו כדי לקדם אותנו וללמוד לעומק אודות המחלה", אומרת חופית.

בני הזוג מספרים שהם למדו כי מדובר במחלה של המיטוכונדריה, האיברון בתוך התא: "נוסף על היעדר האנרגיה, המוטציה גורמת למיטוכונדריה ליצור רדיקלים חופשיים שפוגעים במוח. המערכות הראשונות שנפגעות הן צרכניות האנרגיה הגדולות - מוח, שרירים, כבד, לב ועיניים".

הפעולה האקטיבית הגיעה במקביל לתהליך הלימוד. "מהר מאוד הגענו לכמה אנשים מעולם הביולוגיה. למשל, אשתו של מישהו שאני עובדת איתו, שיש לה לה פוסט-דוקטורט בתחום הגנטיקה, חיברה אותנו לכמה חוקרים, ומכרה אחרת סיפרה שיש לה חברה שעוסקת במחקר המיטוכונדריה. אחד השכנים סיפר שהוא עובד במכון הביולוגי בנס ציונה".

במקביל, יצרו השניים קשר עם חברת מדינט, שהוקמה לפני כשלוש שנים ועוסקת בתחום המידענות הרפואית עבור חולים במחלות מורכבות. לדברי רואי קידר, מנהל תחום המידע בחברה, מייסדיה מגיעים מתחום המודיעין, והם שילבו אלגוריתם חיפוש מידע ואינטגרציה של מידע עם מערך של מידענים רפואיים בני אנוש, כדי לאפשר לחולים במחלות מורכבות להגיע במהירות האפשרית למידע הרפואי הרלוונטי, לניסויים הנעשים בתחום, לטיפולי חמלה אפשריים ולרופאים מומחים. החברה עצמה קמה לאחר שמייסדיה שימשו "צוות מחלה" התנדבותי עבור חבר שחלה בסרטן בגזע המוח. בשילוב כוחות של שמונה חברים מדיסציפלינות שונות, הם הגיעו למידע רלוונטי והבינו שמהלך כזה אינו נגיש עבור הישראלי הממוצע. שניים מהחברים, קידר ותניה אטיאס, הקימו את מדינט.

בני הזוג דיאמנט-וינרב מספרים שבעקבות השימוש בשירותי מדינט הם גילו קוקטייל של ויטמינים שיכול לסייע מעט בהאטת ההתקדמות של המחלה, באמצעות חסימת פעילות הרקידלים החופשיים המתקיפים את אלון מבפנים. "רוב החולים לא מקבלים אפילו את זה", אומרת האם. עם זאת, בני הזוג הבינו שהידע שהם זקוקים לו כלל לא קיים בספרות המדעית ועליהם לקדם מחקר אמיתי בעצמם.

"בעקבות בדיקות גנטיות שערכנו, גילינו איזו מוטציה אני הורשתי לאלון בגן הפגוע ואיזו מוטציה הוריש לו מידן. לכל אחד מאיתנו יש עותק פגום ועותק בריא, ושנינו הורשנו לו את העותק הפגום. התגייסה לעזרתנו פרופ' דברה פס ממכון ויצמן, שחוקרת כעת את המוטציה שלי, הנדירה יותר, כדי לבחון איך נראה בדיוק החלבון שמופק ממנה ומה הוא עושה לגוף. על המוטציה של מידן אנחנו יודעים יותר - זו מוטציה מסוג 'סטופ' שמונעת לגמרי קידוד של חלבון.

"פרופ' מיגל וייל ממכון בלווטניק לפיתוח תרופות באוניברסיטת תל אביב עושה עבורנו תהליך מיוחד מאוד של למידת החלבון, תהליך חישובי לאיתור תרופות שיכולות להיות רלוונטיות עבורו, ובדיקת יעילותן באמצעות רובוט. אם האיתור יוביל לתרופה שכבר מאושרת למטרה כלשהי, נוכל לנסות אותה על אלון. אם לא - נצטרך קודם כול לנסות אותה על עכברים ואחר כך על אלון".

לא כל כך קל לגייס חוקר שיעשה את כל התהליך הזה דווקא עבור המחלה שלכם, שהיא כל כך נדירה.

"מידן הוא אלגוריתמיקאי, והוא הגיע למעבדה של מיגל אחרי שהוא כבר שמע עלינו מכמה אנשי קשר משותפים. מיגל ערך למידן סיור במעבדה ומידן ראה שיש לו הרבה מה להוסיף להם, ונוצר חיבור מצוין. מידן נמצא במעבדה ארבעה ימים בשבוע, לומד את תהליך פיתוח התרופות ומתכנן להם מערכת של עיבוד תמונה ומערכת של מדדי הצלחה. המערכות הללו יהיו רלוונטיות למעבדה גם בעבודה על מחלות שכיחות יותר.

"במקביל, אנחנו נמצאים בקשר עם חוקרים נוספים לגבי מסלולים של עריכה גנטית ותרפיה גנטית".

שניכם התפטרתם מהעבודה, אך הפעילות שלכם לא זולה, וצריך במקביל לתחזק את אלון ואחות נוספת.

"כן, מידן התפטר כמה ימים אחרי שקיבלנו את האבחנה. הבנו שעוד משכורת היא לא מה שבאמת יקדם אותנו. הקמנו עמותה והתחלנו בגיוס כספים. נעלה בקרוב בקמפיין, כי אמנם קיבלנו אין סוף עזרה בהתנדבות, אבל חלק מהפעולות שעלינו לעשות ממתינות לכסף.

"גם אני הפחתתי את משרתי ליום בשבוע באגף התכנון האסטרטגי במשרד הבינוי והשיכון, ואני מגדלת את אלון, מחזקת אותו, ועוסקת בפן של גיוס הכספים והקשרים הציבוריים של העמותה. אנחנו לא צריכים עזרה לכלכל את עצמנו, עם זה נסתדר, אבל דרושים לנו משאבים למחקר. והנה, גם בגיוס הכספים והכנת הקמפיין קיבלנו עזרה בהתנדבות. אנחנו כל הזמן מופתעים וכבר לא יודעים איך לומר תודה. אנחנו לא רגילים לבקש עזרה ובטח לא לקבל אותה בכמויות ובאהבה כזאת".

האם חולים אחרים במחלות גנטיות פועלים כמוכם?

"הגישה שלנו חריגה. עד היום אף אחת ממשפחות הלוקים במחלה הזו לא פעלה כך. יש עוד משפחות שנפגעו ממחלות אחרות, והן עושות עבודה מדהימה בלחפש פתרונות לילדים שלהם, כמו משפחת עוזרי עם הדושן, או משפחת ענבר עם CF ועוד. אנחנו כותבים כל מה שאנחנו עושים, כדי להפוך את זה למתודולוגיה, שרופאים יציגו אותה עם מתן האבחנה לחולים אחרים במחלות קשות מאוד. שלא ישלחו אנשים סתם הביתה עם האבחנה 'אין מה לעשות', כי העולם של המחלות הגנטיות מאוד השתנה ואין באמת צורך לתת לאנשים אבחנה ללא תקווה".

עוד כתבות

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?