גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלחמת הכוכבים: מה קרה לאג'נדה של משרד התיירות, והאם הצרכן שוב ישלם את המחיר?

החלטה של משרד התיירות, שלפיה כל 450 בתי המלון בישראל יחויבו לעבור דירוג כוכבים, תשפיע על המחירים ● המלונאים טוענים כי עלויות השדרוג וההתאמה לדירוג הכוכבים יתגלגלו אל התיירים, והמחירים יעלו ● משרד התיירות: "התוצאה הצפויה לדירוג המלונות היא הורדת עלויות הנופש בישראל"

בתי המלון באילת. בקרוב נשלם יותר? / צילום: Shutterstock / א.ס.א.פ קרייטיב
בתי המלון באילת. בקרוב נשלם יותר? / צילום: Shutterstock / א.ס.א.פ קרייטיב

חודש אוקטובר שמסתיים אתמול צפוי לשבור שיא במספר המבקרים בישראל, כשלפי ההערכות חצי מיליון תיירים הגיעו לכאן - כמעט כפול מחודש "רגיל". זו בשורה חשובה שצריכה לשמח כל אחד ואחת מאיתנו, והקרדיט עליה מגיע למשרד התיירות ולעומד בראשו, השר יריב לוין, שלא נחים לרגע על זרי הדפנה. מאמצי השיווק של המשרד מקדמים את ישראל במדינות שונות, כשרק אתמול (ד'), למשל, חגגה חברת הלואו קוסט וויז אייר את "יום ישראל" באתר וברשתות החברתיות שלה, במסגרתו העניקה 20% על הטיסות ל"Amazing Israel".

התיירים שמגיעים הנה עוזבים את ישראל מרוצים ברובם, להוציא סעיף אחד שלגביו הם מעירים במשובים ובאתרים השונים: יקר לנפוש כאן. מה שהם לא יודעים הוא שיש סיכוי טוב שהמחירים של בתי המלון, שגם כך נחשבים לגבוהים, צפויים לעלות עוד יותר לאור החלטה תמוהה למדי של משרד התיירות, שלפיה כל 450 בתי המלון בישראל יחויבו לעבור דירוג כוכבים - עניין שנדמה שקפץ לביקור משנות ה-90 ולא מתיישב עם המדיניות המקדמת תיירות של המשרד. 

כדי לעשות זאת יצטרכו בתי המלון לעבור דירוג (בשיטה האירופית "הוטלס סטאר") לפי 267 פרמטרים - חלקם מיושנים ולא רלוונטיים לעולם המלונאות של ימינו, דוגמת שקע חשמלי באמבטיה, מקום תפילה, שטיחוני מיטה רחיצים ועוד. לכל פרמטר יש נקודות קבועות שלפיהן ייקבע מספר הכוכבים של בית המלון. כך למשל, מלון בדרגת 4 כוכבים נדרש למינימום 102 אמות-מידה ול-38 נקודות, כאשר מלון שעמד באמות-המידה אולם צבר יותר מ-570 נקודות יוגדר כמלון בדרגת 4 כוכבים סופריור.

המחיר יעלה עוד יותר 

למרות שבמשרד התיירות טוענים כי דירוג הכוכבים יעשה סדר בענף ויאפשר לתיירים לדעת למה לצפות כשהם מזמינים בית מלון, יש לו כמה השלכות רחבות יותר. ראשית, מחיר החדרים צפוי לעלות עוד יותר. בתי המלון יצטרכו להיכנס להוצאה כספית לטובת שדרוג המתקנים, ואין ספק שהיא תגולגל בסופו של דבר לפתחו של הצרכן. איך זה מתיישב עם הרצון לקדם את הענף? 

בנוסף, גם השר לוין מודע לעובדה שהדירוג האמיתי אינו נמצא בכוכבים אלא דווקא באתרים דוגמת טריפאדוויזר או בוקינג, ומי שקובע האם המלון שווה או לאו הם הגולשים שמכתירים אותו ככזה. 

שנית, ייווצר מצב שבו מלונות ביניים, קרי כאלה שמתאימים לדרגת אירוח של 2-3 כוכבים, יעדיפו לשדרג את עצמם ולהפוך למלונות 4 כוכבים כדי לגבות מחיר גבוה יותר, זאת על רקע העובדה הפשוטה שאף מלון לא ירצה לגבות במודע מחיר נמוך שאותו הוא יכול להעלות בשדרוג לא מסובך מדי. המשמעות היא שמלונות בדרגת ביניים - שתיירים משוועים להם ושהשר לוין עצמו התבטא לא פעם בעבר בנוגע לחשיבותם - צפויים להיעלם מהנוף הישראלי.

מנגד, יהיה קל יותר להגיע לדירוג של 5 כוכבים שאמור להיות שמור ל"דובדבן שבקצפת" -  מלונות העילית בלבד. 

סוגיה נוספת שמשרד התיירות מודע לה היטב נעוצה במלונות הבוטיק שפושטים על הנוף העירוני. כך למשל, מלון דריסקו היפה שנפתח השנה במושבה האמריקאית בתל-אביב קיבל לאחרונה דירוג מחמיא מה"וול סטריט ז'ורנל", שדירג אותו "בצמרת יעדי התיירות המומלצים לשנת 2019". על הנייר, אם מלון דריסקו יעבור דירוג כוכבים, הוא יאבד מיוקרתו, משום שאין לו בריכה או חניה תת-קרקעית - מה שיגרע ממנו ניקוד. 

"מוטב שבמשרד התיירות לא יחזירו אותנו לאחור"

נזכיר כי לוין קיבל את רעיון דירוג המלונות בירושה מקודמיו' לאחר שדירוג המלונות בגרסתו הנוכחית יצא לפועל בשנת 2012. תחילה נקבע כי ההליך יהיה וולונטרי, כלומר שהבחירה האם לגשת ולהיבחן נתונה להחלטת כל מלון וכל רשת. אחרי שההיענות הסמלית הובילה לפחות מרבע מהמלונות בישראל לעבור דירוג, משרד התיירות החליט להפוך את הדירוג הזה לחובה. טיוטת נוסח חובת הדירוג הועברה כעת למשרד המשפטים' ומשם היא תמשיך לדיון בוועדת הכלכלה. מכאן שיש עוד זמן לבחון את ההשלכות האמיתיות של חובת הדירוג שנראית כמיותרת וככזו שאיחרה מזמן את הרכבת. 

או כפי שהיטיב לנסח איל סגל, מנכ"ל אתר השוואת המחירים הוטלס קומביינד ישראל: "מנגנוני הבקרה הממשלתיים, שהיו אולי טובים בשנות ה-70 לפני עידן האינטרנט, מיותרים כיום לחלוטין. מיליוני שקלים יקרים של כספי ציבור וזמן ניהולי, שיכולים להיות מופנים לפעולות שיווק אפקטיביות, ישמשו להגברת הביורוקרטיה, וגם המלונות יצטרכו להשקיע בכך זמן ועלויות. בסופו של דבר, הכול יתגלגל כרגיל אל הצרכן.

"המדדים הקשיחים של רמת הכוכבים לא מתאימים לעידן המודרני, ופריחת מלונות הבוטיק האיכותיים תעיד על כך. ניסיון השנים האחרונות מוכיח כי הפעולות האפקטיביות ביותר להגדלת התיירות הם מסעות פרסום, חסויות לאירועים בינלאומיים בישראל ופעולות נוספות שאת רובן הגדול הוביל בהצלחה משרד התיירות. מוטב שראשי המשרד ימשיכו באפיקים יצירתיים אלה ולא יחזירו אותנו לאחור".

לאן נעלמה האג'נדה ששואפת להוריד את המחירים? 

השבוע התארח בישראל מנכ"ל ענקית התיירות בוקינג הולדינגס, גלן פוגל, שסיפר כי ב-2017 הוזמנו דרך מותגי הקבוצה 673.1 מיליון לילות לינה. מספר עצום לכל הדעות. האם מבחינת המזמינים הייתה רלוונטיות כלשהי לדירוג המלונות? כנראה שלא. רק לפני כשבועיים פרסם ארגון-הגג של בתי המלון, (The Hotelstars Union (HSU, כי רק 400 אלף בתי מלון, שהם 17.6% מתוך 2.3 מיליון פתרונות הלינה המקצועיים ברחבי העולם, מדורגים על-ידי כוכבים. 50% מתוכם ממוקמים באירופה, 21% במדינות אסיה. פוגל גם סיפר כי הפוקוס של החברה כעת הוא בפיתוח יכולות הבינה המלאכותית שתוכל להתאים לכל גולש את המלון שהוא מחפש, תוך שהמערכת כבר יודעת מה היעד הבא שלכם עוד לפני שאתם יודעים - מה שלא מתיישב עם דירוג מלונות ארכאי ומיושן. 

נשיאת הארגון, ג'נס זימר כריסטנסן, התייחסה אז לקריטריונים המיושנים לדירוג המלונות ואמרה כי "קטלוג הקריטריונים נדרש לעבור התאמה למודרניזציה. ההתאמה אמורה לפשט את התהליך תוך דגש על גמישות ושקיפות". כך שבשורה התחתונה, אם ארגון המלונות עצמו מבין ששיטת הדירוג היא מיושנת, ומשרד התיירות שלנו מקדם משמעותית את התיירות הנכנסת למספרים ששוברים שיא בכל פעם מחדש - קשה להבין כיצד השתת רגולציה אנכרוניסטית על בתי המלון בישראל מתיישבת עם אג'נדה השואפת להוריד את המחירים ולהגדיל את היצע המלונות הזולים יחסית. 

ממשרד התיירות נמסר בתגובה כי "התוצאה הצפויה לדירוג המלונות היא הורדת עלויות הנופש בישראל. הדירוג נועד להתאים את רמת השירות שהמלונות מציעים בפועל לפרסומים שאותם הם מציגים לצרכן. הדירוג יביא לכך שמלונות המתמחרים עצמם בדרגה שאינה תואמת את המציאות, לא יוכלו להמשיך לעשות כן. מודל דירוג הכוכבים מבוצע לפי קריטריונים שוויוניים, אחידים ומדידים, שלא משאירים מקום להעדפות אישיות של תייר זה או אחר.

"כמו כן, אנו רואים שדירוגים המופיעים ברשתות החברתיות נתונים למניפולציות מסחריות. מדינות רבות באירופה הצטרפו לאחרונה לדירוג הכוכבים והפכו אותו לחובה. השבת דירוגם של בתי המלון בישראל הוא חלק ממדיניות של שקיפות ומתן מידע אובייקטיבי לגבי רמת בתי המלון בארץ". 

עוד כתבות

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

עליות קלות באסיה. מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות באירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על 70.5 אלף דולר למטבע

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע