גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אני לא מפחד מהמצב הביטחוני": כך ייראה הקניון החדש של רמי לוי שמשקיף על רמאללה

על רקע המתיחות הביטחונית ייפתח בעוד כחודש הקניון הפלסטיני-ישראלי הראשון בעטרות שבבנייתו הושקעו כ-200 מיליון שקל • שיווק הפרויקט הסתיים עם מעל 100% תפוסה של חנויות מושכרות, חלקן באמצעות זכיינים מהמגזר הערבי • לוי: "אנחנו עם רשימת המתנה של חנויות. כולן הבינו את הפוטנציאל המסחרי"

רמי לוי  / צילום: איל יצהר
רמי לוי / צילום: איל יצהר

דו-קיום גרסת רמי לוי: דווקא בימים שבהם המתיחות הביטחונית מגיעה לשיא, מטרים ספורים מהחומה שמפרידה בין שכונת עטרות ששייכת לשטח המוניציפלי של עיריית ירושלים, כשמאחוריה תנופת בנייה של מגדלי מגורים פלסטינים חדשים, יפתח בחודש הבא הפרויקט השאפתני של רמי לוי - קניון ישראלי-פלסטיני. בנייתו של המתחם החלה לפני כשנתיים והושקעו בו כ-200 מיליון שקל, כשבמקום צפויים להיפתח כ-50 בתי עסק על פני שתי קומות.

מדובר בקרקע של 17.5 דונם עם שטח בנוי של 25 אלף מ"ר, מתוכם כ-13 אלף מ"ר שטחי מסחר. הקניון בנוי בשני מפלסים, כשאחד מהם הוא פאוור סנטר פתוח והשני קניון סגור. באמצע, בין שניהם, חניון ביניים מקורה. המיקום אסטרטגי: מול רמאללה, על כביש 60 המחבר את פסגת זאב, נווה יעקב ואזור עטרות לכביש 443.

מאחורי הפרויקט עומדת רמי לוי שיווק השקמה בע"מ - חברת הנדל"ן הפרטית של לוי, שמחזיקה, בין היתר, בנכסים שאותם היא משכירה לחברה הציבורית של לוי שמחזיקה בפעילות המרכולים. בבעלותה קניון מבשרת והמתחמים רמי לוי מודיעין ורמי לוי שילת. כמו כן, לוי (50%) שותף בחברת מגה אור בקניון באריאל. בנוסף לאלה מחזיקה החברה בנדל"ן שאינו מסחרי.

ל"גלובס" נודע כי בימים אלה מכין לוי את התוכניות לבקשה להיתר בנייה של קומה נוספת בקניון עטרות, מתוך כוונה שכמה חודשים אחרי הפתיחה תתחיל הבנייה של הקומה השלישית שתאפשר להגדיל את שטחי המסחר ב-1,500-5,000 מ"ר על רקע הביקושים הגבוהים של השוכרים. נציין, כי לעומת קניון עטרות, הקניון של לוי במבשרת טרם אוכלס במלואו, בין היתר בשל הקניונים הסמוכים שמקיפים אותו שגורמים לרשתות להימנע מלפתוח חנויות נוספות סמוכות. בנוסף מחזיק לוי גם בקניון בעיר אריאל ובמרכזים מסחריים נוספים ברחבי הארץ.

אילו חנויות תוכלו למצוא בקניון עטרות החדש של רמי לוי?

"המתחם יתאים לכל אוכלוסייה"

ביקור בקומה השנייה מאפשר להשקיף ישירות על הבתים שצמודים לחומת ההפרדה ברמאללה. "אני לא מפחד מהמצב הביטחוני", אומר לוי ל"גלובס". "באתי לאזור בגלל שני דברים: אני אוהב להפריח את השממה, ולדעתי עטרות היא הקרקע הכי יקרה ונחוצה לירושלים. זה היה אזור מוזנח ולדעתי זה צריך ויכול להשתנות. אני מאמין שהמתחם יכול להתאים לכל אוכלוסייה: יהודים, מוסלמים, נוצרים - וזה יביא לדו-קיום. אף אחד לא לקח יוזמה בשטח הזה ואצל חלק מהאנשים הייתה הרגשה שמסוכן לעשות באזור עסקים. לפני כשנתיים, כשהתחלנו את השיווק, הייתה רתיעה מצד הרשתות בגלל המיקום של הפרויקט, אבל בסופו של יום הן הבינו את הפוטנציאל המסחרי הגדול שגלום בו", אומר לוי.

עד כמה גדול הפוטנציאל? "כ-230 אלף תושבים ערבים עם תעודות זהות כחולות גרים מסביב לפרויקט, זאת בנוסף ליישובים היהודיים. אין מסביב שום מרכז מסחרי שיכול לשרת אותם". 

לדברי לוי, שיווק הפרויקט הסתיים עם מעל 100% תפוסה של חנויות מושכרות. "יש רמת ביקוש מאוד גבוהה לפרויקט בגלל כמות האוכלוסייה מסביב. אנחנו עם רשימת המתנה. הייתה רשת ידועה שנזכרה ברגע האחרון שלא נשאר לה מקום בפנים ורצתה כל כך שטח בקניון עד כדי כך שהכנסנו אותה לתוך חלל קטן שהיה אמור לשמש מקום לעגלות סופר. אין מטר שלא אוכלס".

המתיחות הביטחונית לא הרחיקה את השוכרים?

"דווקא אחרי כל מה שקורה ובגלל המצב יש הרבה מאוד פלסטינים שמעוניינים להתפתח כלכלית ולהקים עסקים, או לבוא לקנות שם. זו אוכלוסייה שלא התייחסו אליה ומגיע לה לקבל את השירות ולא לנסוע חצי שעה או יותר ברכב כדי להגיע לקניון".

בניגוד לעודף שטחי המסחר שמיוחס לערים הגדולות בישראל, שאליו התייחס לאחרונה גם דוח מבקר המדינה, המציאות באזור שונה לחלוטין. לדברי אסנת זגרון, מחברת מוריה ילי נכסים והשקעות ששיווקה את הפרויקט, "היחס בין המסחר לכמות האוכלוסייה כיום בישראל עומד על 1.5 מ"ר מסחר לאדם. באזור הזה היחס שונה לחלוטין - 17 נפשות למ"ר. כך שהפונטציאל לגמרי ברור".

"תהליך השיווק לא היה רגיל. רשתות חששו"

אז מי הרשתות שיפעלו במתחם? סופר-פארם, פוקס, פוקס הום, ללין, צ’ילדרנס פלייס, קרייזי ליין, מחסני חשמל, המשביר לצרכן, גולף אנד קו, נעלי נמרוד, ואוו קוסמטיקס, אופטיקה הלפרין, קיווי, קפה גרג, בורגרס בר ועוד. לצידם כמובן יפעל סניף גדול במיוחד של רמי לוי על שטח של כמעט 5,000 מ"ר.

"תהליך השיווק לא היה רגיל בגלל החששות מהמיקום. חלק מהרשתות חתמו בעצמן, חלקן העדיפו לקחת זכיין מהמגזר הערבי באופן עצמאי, וחלקן התנה את פתיחת החנות בכך שאנחנו נביא להם זכיין מהמגזר", אומרת זגרון. "המשביר וגולף אנד קו מפעילות את החנות בעצמן, אך לדוגמה עם קבוצת פוקס חתמנו על כמה עסקאות מול הקבוצה ולפני כמה חודשים הוחלט לתת את ההפעלה לזכיין שמפעיל להם חנויות במגזר בכל הארץ. קרייזי ליין גם הגיעו עם זכיין מהמגזר. לעומת זאת, לקפה גרג אנחנו הבאנו זכיין מהמגזר".

לדבריה, "היה חשוב לנו להכניס שחקניות שהן לא רשתות ישראליות, אבל מוכרות במגזר הערבי - למשל סילברדו, רשת תכשיטי זהב שמפעילה 8 סניפים במזרח ירושלים וברמאללה; ג'וואני פאולו, חנות לבגדי גברים שפועלת כבר 40 שנה ברחוב סאלח א-דין בירושלים; או TAG שזו חנות ברמאללה שמשווקת את בגדי המותג גנט ועכשיו פותחת חנות גם אצלנו. הקהל המקומי לפחות מאוד מאמין בפרויקט וחושב שזה ייצר מקומות עבודה וישפר את איכות החיים של התושבים. הקולות שאנחנו שומעים מהשטח ומהשוכרים שחתמו, הוא שאם השלום לא יבוא מהפוליטיקה, אז הוא יבוא מהעסקים".

אלא שההצלחה של המתחם לא תלויה רק בפונטנציאל מבחינת כמות האוכלוסייה, אלא גם במצב הביטחוני."במקור זה אמור היה להיות מרכז מסחרי שיקרב שני קהלים: ערבים ותושבים יהודיים בצפון ירושלים וביישובים באזור תלפיות. זה אתגר גדול לשלב בין קהלים כאלה בייחוד בתקופה כזו", אומר תמיר בן-שחר מחברת הייעוץ צ'מנסקי בן שחר.

לדבריו, "כשמסתכלים על המציאות במדינות באירופה תמיד נהוג שיש על הגבול מרכזים מסחריים שאליהם מגיעים משני צידי הגבול, אבל זה ממש לא המצב במדינת ישראל. סימן השאלה והאיום גורמים לאי-ודאות במצב של מציאות ביטחונית רגישה. ייתכן שבעתיד המרכז יצטרך לשרת קהל אחד בלבד ולא את שניהם", אומר בן שחר.

איזה מהקהלים? "אם הייתי צריך לבחור כיזם את אחד הקהלים, הייתי בוחר את הקהל הערבי - שם הפוטנציאל גדול יותר. צריך להבין ש-200 אלף תושבים זו כמות האוכלוסייה באשדוד או בפתח-תקווה, זה דבר ענק. ביום כמו היום צריך לומר שרמי לוי הוא איש אמיץ ושגריר של שלום".

עוד כתבות

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

מספר מניות אירופיות יכולות להציג תשואות עודפות למשקיעים / צילום: Shutterstock

מגמה שלילית במסחר באירופה: החוזים העתידיים על וול סטריט אדומים

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על כ-87 דולר ● ירידות קלות בחוזים העתידיים על וול סטריט

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו