גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבצורת באוסטרליה מפצלת את החקלאים לעשירים ועניים

ביבשת המיושבת השחונה בעולם קיים שוק חופשי למסחר במים שאפשר לקנות ולמכור בו את משאב הטבע באמצעות ארבע בורסות ● בצורת שתקפה את המדינה לאחרונה העלתה את המחירים ביותר מ-60% והותירה את החקלאים הקטנים עם אופציה אחת - להתפלל לגשם

חווה מיובשת לגידול כרמים בדרום אוסטרליה/  צילום: רויטרס Stefifica Bikes
חווה מיובשת לגידול כרמים בדרום אוסטרליה/ צילום: רויטרס Stefifica Bikes

היבשת המיושבת השחונה ביותר בעולם, אוסטרליה, מתקשה להמשיך את המאמץ החלוצי שלה להעביר את אספקת המים לידי כוחות השוק, כאשר הרשויות מתמודדות עם בצורת ועם תלונות של חקלאים שטוענים שהשיטה החדשה מרוששת אותם.

באוסטרליה קיימת מערכת מסחר במים שהיא מהמתוחכמות בעולם, ורשויות במקומות שחונים אחרים בעולם - למשל קליפורניה וסין - מסתמכות על הניסיון שלה כדי לנהל את מה שהבנק העולמי מכנה "המשאב היקר ביותר בעולם".

השיטה האוסטרלית, שפותחה אחרי בצורת קשה מאוד בשנות ה-2000 שגרמה לכך שמערכת הנהרות החשובה ביותר במדינה התייבשה כמעט, מיועדת להבטיח שכל גלון של מי נהרות יופנה לשימוש בעל ערך גבוה יותר. אבל שובה של בצורת קשה במזרח אוסטרליה, באזור ששטחו כפול ויותר מזה של טקסס, מאתגר את השיטה.

גארי ווייט, בן 46, חושב שהוא יהיה בן המשפחה האחרון שיגדל עדר של פרות מניבות בקוהונה במחוז ויקטוריה. העיירה שסובלת מהבצורת נשענה שנים רבות על השקיה מאחד הנהרות הארוכים במדינה כדי לגדל כרי מרעה לבהמות משק בתעשיית החלב, שצריכת המים שלה גבוהה.

כעת, כאשר אספקת המים מצומצמת, ווייט אומר שהוא כבר לא יכול לשלם את המחירים שמשלמות החברות היריבות בענף גידול הפרות המניבות, והמשקיעים שקונים מים ליבולים אחרים.

"שוק המים הוא כישלון"

"שוק המים באוסטרליה הוא כישלון", אמר ווייט. "המים הפכו כעת לסחורה של תאגידים גדולים שעושים מהם כסף, כשמקומות כמו העיירה שלנו נשארים מאחור".

קביעת מחיר למים נחשבת לבלתי אפשרית מבחינה פוליטית במדינות רבות, שבהן הגישה לאגמים ולנחלים או נהרות נחשבת לזכות בסיסית, והמים מוקצים בתקנות מנהליות ולא על ידי כוחות השוק.

שוקי מים שכן קיימים בימינו רק מאפשרים לבעלי אדמות לקנות ולמכור זכויות למים. אוסטרליה מאפשרת משנת 2007 לכל אחד לסחור ב"חבילות מים", וכך ההיצע נתון להשפעות של כוחות השוק במערכת ששווייה נאמד כעת ב-21 מיליארד דולר (ארה"ב). אלו שיכולים לקנות ולמכור מים בחופשיות הם חברות השקיה, חקלאים, ברוקרים של מים או משקיעים, באמצעות ארבע בורסות - H2OX, ווטרפיינד, ווטר אקסצ'יינג' ורוראלקו - שמאפשרות קביעת מחירים בזמן אמת.

האתגר של ניהול ההיצע כאשר המים הם משאב נדיר הולך וגדל בעולם של אוכלוסייה מתרחבת וביקוש גובר למזון. יותר ממחצית מהערים בעולם ו-75% מכל המשקים החקלאיים בהשקיה (שלחין) חווים בקביעות מחסור במים, לפי הסוכנות לשמירה על הסביבה של האו"ם, Nature Conservancy. המחסור הזה פוגע בחקלאות ובצמיחה הכלכלית, ומאיים על שטחים פוריים.

כאשר אוסטרליה כתבה מחדש את חוקי משק המים שלה בעשור האחרון, כדי להתמודד עם משברי הבצורת שלה, חקלאים רבים החליטו למכור את רישיונות או זכויות המים שלהם, ולהסתמך על קניות חד-פעמיות של מים כדי להמשיך לגדל יבולים או בהמות משק.

הטקטיקה הזו עבדה עד שהשנה לא הגיעו גשמי החורף (בקיץ בחצי הכדור הצפוני), ושטחים פוריים הפכו למישורי אבק. ביוני 2017, לפני הבצורת, עלתה חבילת מגה-ליטר של מים כ-3,000 דולר אוסטרלי (2,166 דולר ארה"ב), ואילו כעת המחיר קרוב ל-5,000 דולר אוסטרלי. העלות הגבוהה הזו, עלייה של יותר מ-60%, השאירה את החקלאים הקטנים עם אופציה אחת - להתפלל לגשם.

פיטר הול, שמגדל תפוחי עץ ואגסים ליד גולברן וויר, האזור ההיסטורי שהוקם במאה ה-19 כפרויקט של חקלאות בהשקיה, היה אחד החקלאים שמכרו חלק מזכויות המים שלהם.

"הם עשו טונות של כסף"

"צריך להישאר בשוק המים כל הזמן, וזה נהדר אם אתה משקיע. הם עשו טונות של כסף. הבעיה היא שהשוק הזה פוגע בתעשיות הראשוניות שלנו", הוא אמר. "במדינה שבה מעולם לא שרר רעב עד היום, אנחנו על הברכיים".

הבצורת האוסטרלית מפצלת את המדינה לאזורים חקלאיים שבהם יש מים ואזורים שבהם אין מים.

משקיעים גדולים - כולל קרנות קנדיות ואמריקאיות - קנו זכויות יקרות למים והקימו עסקים חקלאיים בתחומים הרווחיים של גידול שקדים, כותנה והדרים, במבט לשוק האסיאני הצומח. משקיעים אחרים הקימו קרנות ייעודיות להשקעה במים, כאשר המחירים הם הגבוהים ביותר מאז היובש של העשור הקודם.

"כאשר המים עוברים לשימושים של ערך גבוה, מגדלי הפרות המניבות והאורז יהיו בצרות", אמר כריס אולשק, מנהל בחברת הייעוץ Aither Water.

במדינה שבה מחזורי גאות ושפל, כלומר בצורת ושיטפונות, הפכו את המים לסוגיה פוליטית לוהטת, כמה חקלאים ומחוקקים מאזורי הכפר דורשים שממשלה תטה מים לעזרת המשקים החקלאיים המסורתיים.

"מים זולים היו היתרון התחרותי של אוסטרליה שהצמיח את כל הכלכלה", אמר מגדל הפרות ווייט. "ועם כוחות השוק ויתרנו על היתרון הזה לטובת כמה ברונים של מים".

באוגוסט הציע מדינת ויקטוריה במכירה פומבית 20 ג'יגה ליטר (20 מיליארד ליטר) של מים שהוקצו במקור לשמירת סביבה, לחקלאי משקי חלב והדרים באזור העיירה קוהונה ובמורד הנהר המקומי.

כמה סוחרי מים ושוחרי איכות סביבה מתחו ביקורת על המהלך הזה כהתערבות פוליטית בשוק חופשי - וטענו שהוא מסכן את השוק מאחר שהוא נותן עדיפות לחקלאים ופוגע במסחר העתידי במים של גורמים אחרים, כולל חברות השקיה.

יואן פריידיי, מנהל חטיבת המים של קרן ההשקעות בחקלאות ומים קילטר רוראל, אמר שהשוק עושה את מה שהוא אמור לעשות, והזהיר שהנהרות הנפגעים בקלות במדינה, שהם קטנים בהרבה מהנהרות בצפון אמריקה, יהיו במצב קשה ללא כוחות השוק. בתמיכת קרנות פנסיה אוסטרליות, קילטר משקיעה 130 מיליון דולר בקניית זכויות למים ופיתוח מחדש של אדמות חקלאיות.

"יש מאמץ מתואם לנהל שוק יעיל לנכסים הללו כדי לעורר אמון בהשקעות. אי אפשר כעת לבטל את השיטה החדשה", אמר פריידיי. 

עוד כתבות

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

עליות קלות באסיה. מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות באירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על 70.5 אלף דולר למטבע

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: לפחות 33 נהרגו בתקיפה ישראלית בחלב, בהם אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים