גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בנק ירושלים לא מתכוון לוותר לקבוצת דיסקונט על דקסיה ישראל ללא קרב

אין ספק שהיכולות הכספיות של דיסקונט גוברת על אלה של ירושלים. זו הסיבה שדיסקונט קונה הכול במזומן, בעוד ירושלים מציע מיזוג בתמורה למזומנים וגם מניות בגוף הממוזג ● השאלה המכרעת: מה כדאי יותר לבעלי המניות של דקסיה

גידי שובל / צילום: איל יצהר
גידי שובל / צילום: איל יצהר

1.

הסיפור לא תם - הוא רק מתחיל, וזה לא הולך להיות רגוע. לא מבחינה בנקאית ולא מבחינה פוליטית. בעיקר כשרוחות הבחירות מנשבות בחוזקה. הפעילות כבר בשיאה: לחצים על שרים, על ח"כים ועל ועדות הכנסת. לוביסטים ומקורבים כבר עובדים ומייצגים את זה, את זה וגם את ההוא וההם. שתי הודעות שלח בנק דקסיה הבוקר לבורסה. הראשונה: מכתבה של יו"ר דקסיה לבנה שיפמן ליו"ר בנק ירושלים, זאב נהרי - הדוחה באופן חד משמעי את הצעת בנק ירושלים ובעליו, משפחת שובל, לרכוש ולהתמזג עם דקסיה.

זאב נהרי / צלם: ענבל מרמרי

בהודעה השנייה דירקטוריון דקסיה מסר כי אתמול, 13.11, חתם על הסכם מיזוג, במסגרתו יימכר דקסיה כולו למרכנתיל מקבוצת דיסקונט. הצעת ירושלים נדחית, כך שיפמן לנהרי, בהיות "הצעתכם נחותה מההצעה המוצעת על ידי קבוצת דיסקונט. נמוכה באופן משמעותי מהתמורה המוצעת על ידי קבוצת דיסקונט". משום כך, קובעים שיפמן והדירקטורים, הם בחרו במכירה כוללת של דקסיה לדיסקונט, תמורת 670 מיליון שקל במזומנים לבעלי המניות, תוך חיסול דקסיה, הבנק הקטן והוותיק שהתמחה באשראי מוניציפלי ובליעתו אל תוך קבוצת דיסקונט. המועד האחרון למימוש הסכם דיסקונט-דקסיה הוא ה-1 ביוני 2019.

2.

מטרת העל: משה כחלון, שר האוצר שעלה על גל התחרות במערכת הבנקאית ומניעת מיזוגים בין בנקים. "גלובס" הפנה אליו היום בקשת התייחסות, אולם כחלון סירב להגיב. עד כמה תשפיע הקדמת הבחירות עליו ולאיזה כיוון - לטובת דיסקונט או לטובת בנק ירושלים - עוד לא ברור. אלי כהן, שר הכלכלה, כבר התבטא בפומבי נגד מיזוג עם דיסקונט, שיפגע במאמץ לתחרות בין בנקים. לעמדתו - התנאי לאישור הרכישה של דיסקונט הוא שהבנק הזה לא יוכל עוד ליהנות מההסדר שמאפשר לו להמשיך להחזיק בחברת כרטיסי האשראי כאל. רוצים לקנות - תמכרו את כאל. הוא אומר.

משה כחלון. "בחלק גדול מהסוגיות יש בינינו הסכמה" / צילום: איל יצהר

3.

3-4 בנקים משחקים במגרש: דקסיה, מרכנתיל שהוא חלק מקבוצת דיסקונט, וירושלים. כמה מילים על כל אחד מהם.
דקסיה הוא בנק ללא גרעין שליטה. מועסקים בו כ-45 עובדים ויש לו כ-300 לקוחות, כולן רשויות מקומיות. בשנתיים האחרונות, תחת המנכ"ל אוליבייה גוטמן, אימץ הבנק תוכנית להרחבת תחומי פעילות מעבר לרשויות המקומיות. זה נעשה, אבל עד היום בצנעה רבה.

מרכנתיל שחוגג 100 שנים בישראל, עם 76 סניפים, מתמחה בעיקר בעסקים קטנים ובינוניים, במגזר החרדי ובחברה הערבית. היו"ר יאיר אבידן והמנכ"ל שוקי בורשטיין, מתגאים בבנקאות מסורתית ומגלים עניין רב לגדול בתחומי המומחיות שלהם. בהיותם פרוסים בישובים רבים, הם פועלים גם לשלוט באשראי לרשויות מקומיות, בעיקר קטנות ובינוניות - תחום המצוי היום בשליטת דקסיה.

בנק דיסקונט. האסטרטגיה של הבנק היא להכריע חד משמעית את מעמדו כבנק השלישי בישראל. המנכ"לית, לילך אשר טופילסקי, יחד עם היו"ר הנכנס שאול קוברינסקי, שקיבל השבוע את אישור בנק ישראל, נלחמים על מעמדם נוכח המחלוקת הקיימת, והיא האם מזרחי-טפחות עבר את דיסקונט או לא. דיסקונט מעוניין להיכנס בצורה מאסיבית לתחום המוניציפאלי, לא רק בתחומי הרשויות של דקסיה אלא בכלל, בעיקר בגלל שרשויות מקומיות גדולות, 10-15 הערים הגדולות, פועלות מול שני הבנקים הגדולים, הפועלים ולאומי.

לילך אשר / צילום ארכיון: תמר מצפי

4.

השאלה היא מה יעשו בנק ירושלים ובעלי השליטה בו, 86%, משפחת שובל המיוצגת על ידי גידי שובל? הם כבר פתחו במאמץ. בקרב הישרדות. גם ציבורי גם משפטי. הרי לא לוקחים את עו"ד פיני רובין אם לא מתכוננים למלחמה - בעיקר כאשר שובל שם עין על דקסיה כבר לפני חמש שנים, ואף אמר את זה בגלוי ובכל הזדמנות. אין גם ספק שדיסקונט ישיב מלחמה, הוא כבר משיב, בעזרת אנשי דקסיה שחייבים להגן על החלטתם.

5.

אין ספק שהיכולות הכספיות של דיסקונט גוברת על אלה של ירושלים. זו הסיבה שדיסקונט קונה הכול במזומן, בעוד ירושלים מציע מיזוג בתמורה למזומנים וגם מניות בגוף הממוזג. השאלה המכרעת: מה כדאי יותר לבעלי המניות של דקסיה.

לעמדת דירקטוריון דקסיה - עדיף למכור לדיסקונט. עמדה זו מגובה בחוות דעת של בנק ההשקעות המלווה וליו בייס וגם של פרופ’ אמיר ברנע. הדירקטורים גם מודעים לכך שהעניין וגם הם עוד עשויים להגיע לביהמ"ש.

לעמדת בנק ירושלים, הערך הכלכלי של ירושלים ודקסיה ממוזגים עבור בעלי המניות, עולה על יתרון המזומנים של דיסקונט. ויש לזה גם יתרונות ציבוריים מובהקים. לעמדתם, חוות הדעת של יועצי הבנק היא בעייתית, אפילו בעייתית במיוחד. לשיטתם, היועצים עבדו רק על בסיס הדוחות הכספיים שמתפרסמים, אבל לא היו בידיהם הנתונים הנוספים מבנק ירושלים שנדרשים כדי לבצע הערכות כלכליות, עתידיות, אמיתיות ואובייקטיביות, לטובת ציבור בעלי המניות.

עוד עניין שבמחלוקת הוא האם התקיימו פגישות אמיתיות בין אנשי דקסיה לאנשי ירושלים? אנשי דקסיה אומרים: שובל-ירושלים שלחו מכתב שהם רוצים לרכוש ולהציע הצעה, אבל הם לא הציעו בזמן. הם נזכרו מאוחר מדי. רק אחרי שדיסקונט התקדמו בהצעתם וקיבלו על פי דרישתם התחייבות זמנית שלא לנהל משא ומתן עם אחרים. ובכל מקרה הצעתם פחותה משל דיסקונט.

6.

מה צפוי בנק ירושלים לעשות? קודם כל, לקראת האסיפה הכללית, ינסו שם לשכנע את בעלי המניות, שמחזיקים חבילות בדקסיה שלהם, כלכלית כספית, הרבה יותר כדאי מיזוג עם ירושלים מאשר מכירת החיסול לדיסקונט.

מאז יצאה דקסיה העולמית מהבנק בישראל, הופצו המניות שלה למשקיעים מוסדיים ביניהם, הראל, מיטב דש, הפניקס, הלמן אלדובי, אלטשולר ואחרים. לצידם גם השלטון המקומי, ועל פי שמועות, יש גם אחזקות פרטיות של למשל טדי שגיא, רועי ורמוס, ואחרים.

במקביל, וזה כאמור כבר החל, בנק ירושלים פועל אינטנסיבית בצירה הציבורית, בממשלה בכנסת ובתקשורת. הוא טוען לפגיעה באינטרס הציבורי - פגיעה בתחרות הבנקאית בעצם העלמתו של בנק. צפויה גם פעילות מקדמית בשלב המשפטי. גם בקשה לצו מניעה נגד כינוס האסיפה הכללית וגם מכתבים לדירקטורים בדקסיה על אחריות אישית שלהם כלפי בעלי המניות.

7.

מסלול נוסף הוא עניין הציבורי. הפועלים ולאומי עדיין שולטים בכוח בשוק, עם 63%-60% (הם טוענים שפחות) והם צריכים דחיפה תחרותית נמרצת. לכן, מצד אחד דיסקונט חזק יותר, תחרותי ו"רעב", שהיום מחזיק כ-15% מהשוק הבנקאי, יכול להיות גורם לתחרות המיוחלת, לצד מזרחי טפחות. זה גם היה הבסיס להחלטה שהתקבלה אחרי ועדת שטרום, בלחץ בנק ישראל, שלא לאלץ את דיסקונט למכור את חברת כרטיסי האשראי שלו, כאל, בניגוד לדרישה החד משמעית מלאומי והפועלים.
מצד שני: מדובר בהורדה של בנק מתמחה. מה שאומר הפחתת התחרות. בדגש מיוחד: ירידה דרמטית בתחרות בענפי השירותים הציבוריים והקהילתיים. נכון להיום, ההערכה היא שבתחומים הללו ממשיכים שני הגדולים לשלוט ביד רמה. לאומי עם 32%, פועלים עם 26%, אבל דקסיה מיד אחריהם עם 15%, דיסקונט 10%, מזרחי טפחות 8% והבינלאומי 8%. היבלעות דקסיה בדיסקונט - תפגע קשות בתחרות בענפים הקהילתיים מוניציפליים.

8.

ככל הידוע כבר לפני שבועיים אישרה נשיאות הכנסת דיון מהיר בנושא, והוא צפוי להתקיים בוועדת הכספים, תוך מעורבות ועדת התחרותיות והח"כים מוועדת החקירה הפרלמנטרית לאשראי הבנקאי. צפויה גם התייחסות ישירה לבעייתיות בדיסקונט: הטענה היא שהיכולת הכספית שלו, שמתבטאת בהצעה לקנות את כל דקסיה ב-670 מיליון שקל, מפריכה את טענות הבנק שבעקבותיהם קיבל את ההטבה להשאיר בידיו את כאל. במילים אחרות: דיסקונט יצטרך להחליט - כאל או דקסיה.

9.

וכל זה לפני שהפיקוח על הבנקים התערב והרבה לפני הפניה לממנה על ההגבלים העסקיים, שכזכור דחתה לא מזמן את מכירת איגוד למזרחי טפחות. 

עוד כתבות

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

דיווח: גורם מודיעיני הבהיר שאיראן לא תגיב

דיווחים על תקיפה ישראלית באזור איספהאן באיראן ● מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר