גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדור החדש של המסחריות העירוניות רוצה לשנות את דעתכם

לא עוד רכבי עבודה סגפניים ונטולי סטייל: 2018 מסתמנת כשנת מפנה של המסחריות העירוניות עם הצגה של דורות חדשים ומתקדמים לכמה ממובילי השוק

הדבר הראשון שעולה בדמיון כאשר חושבים על מסחריות קלות, הוא "רכבי עבודה של הצווארון הכחול". כלים אפורים וסגפניים שמשרתים מובילי מטענים עירוניים, טכנאי שירות ואחזקה ושאר בעלי מקצוע, שמציבים את התכליתיות לפני הנוחות. הכלים הללו הרוויחו ביושר את התדמית הזאת, אבל בשנים האחרונות הם עוברים מהפך.

את תאי הנוסעים הבסיסיים ונטולי הפינוקים מחליפות עמדות פיקוד מודרניות, עם שלל מערכות בטיחות ובידור עדכניות. המנועים הרועשים והחלושים מוחלפים ביחידות קלות ונמרצות, ולאחרונה גם במערכות הנעה ירוקות וחסכוניות. בידוד הרעשים משתפר, המתלים זוכים לעידון ואפילו העיצוב זוכה לסממני "פנאי" אופנתיים. כל זה, מבלי לאבד את השילוב של ממדים קומפקטיים יחסית וקיבולת העמסה רצינית, שקשה למצוא לה תחליפים בשוק הרכב הפרטי.

2018 מסתמנת כשנת מפנה עם הצגה של דורות חדשים ומתקדמים לכמה ממובילי השוק. הנה כמה דוגמאות מהחודשים האחרונים.

סיטרואן ברלינגו ופיז'ו פרטנר: חוצות את הגבולות

לסיטרואן ברלינגו ולאחותה התאומה פיז'ו פרטנר, שמור מקום של כבוד כמייסדות של פלח "המסחריות הפרטיות" שכבש את אירופה והוליד אינסוף מתחרים. השנה הוצג הדור החדש של השתיים והן תוכננו לפנק את הנהג והנוסעים הרבה יותר מבעבר, מבלי לאבד את השימושיות.

מערך הפיקוד שלהן משוכפל כמעט במדויק מדגמי הדור האחרון של החברה, כולל הגה קטן וספורטיבי שממוקם מתחת ללוח השעונים המודרני ומערכת מולטימדיה עם מסך 8 אינץ' שנלקחה מפיז'ו 3008 ושות'. כמקובל בדגמי הדור האחרון של הקבוצה, יש בכלי הרכב גם שלל גאדג'טים אלקטרוניים, כולל מערך מצלמות היקפי שמסייע לחנות ולתמרן במקומות דחוקים, מערכת להתרעה מפני העמסת יתר וערכת בטיחות מתקדמת.

באגף השימושיות מציעים הכלים נפח מטען של 3,300 עד 4,400 ליטר בהתאם לגרסה, יכולת הסעה של עד שמונה נוסעים ומשקל העמסה של עד 1,000 קילו. החברה הוסיפה למבחר גם שתי גרסאות מיוחדות כאופציה: אחת למי שנוהג לרדת מהכביש וכוללת מרווח גחון משופר, מערכת בקרת משיכה מתקדמת ועוד; והשנייה לנוסעי כביש מפונקים שכוללת בידוד רעשים משופר משמעותית, מושבים מהודרים, בקרת שיוט ועוד.

המנועים הם מהדור האחרון כולל דיזלים בהספק שנע בין 75 ל-130 כ"ס כאשר הדיזל החזק משודך לתיבה אוטומטית יפנית בת 8 מהירויות. ועוד לא הזכרנו את גרסת ה"ריפטר" המהודרת, שמיועדת להציע פינוקים, עיצוב ותחכום של רכבי פנאי למשפחות פעילות (בתמונה למעלה). נזכיר, שאופל היא כיום חלק מקבוצת PSA, ולפיכך כל החידושים והשיפורים יוצעו גם במסחרית האחות הנושאת את המיתוג "אופל קומבו".

רנו קנגו ומרצדס CITAN: יותר "פרטיות" מתמיד

רנו קנגו, הארכי-יריבה של הברלינגו, חגגה השנה עשר שנים, ולמרות שלל מתיחות פנים, הגיע זמנה לפנות את מקומה ליורשת. המכונית טרם נחשפה רשמית, אולם דגמי הקונספט שמקדימים אותה מרמזים שהיא צפויה לנסות ולשנות את כללי המשחק בפלח. אחת הסיבות היא, שהרכב מפותח בשיתוף עם דיימלר-מרצדס כחלק משיתוף הפעולה העסקי וההנדסי בין שתי החברות. מרצדס כבר הודיעה שהגרסה שלה, שמכונה CITAN, תהיה הדבר הקרוב ביותר למכונית נוסעים מודרנית שניתן למצוא בפלח "הצווארון הכחול". אינדיקציה שנייה היא רכב התצוגה FRENDZY של רנו, שאמור להוות קדימון לקאנגו דור 3. זה אומר, נטישת תצורת הקופסה המסורתית לטובת עיצוב אווירודינמי וחלקלק עם פרופורציות מאוזנות יותר, איכויות נסיעה גבוהות הודות לשימוש בפלטפורמה של הסניק מהדור האחרון ותא נוסעים ברמה גבוהה, כולל מערך עדכני של מערכות סיוע לנהיגה.

החידוש המרכזי באגף המנועים בקנגו 3 יהיה שימוש במנוע ה-1.3 ליטר טורבו-בנזין החדש, שפותח בשילוב עם מרצדס ומופיע בין השאר בסדרת ה-A קלאס. בקנגו הוא יוצע עם הספק מכובד של 115 ו-140 כ"ס. לצידו יוצע מנוע הטורבו-דיזל המוכר בנפח 1.5 ליטר, אבל אחרי טיפול מקיף להפחתת הפליטה, כמתחייב מהתקנות העדכניות. בשני המנועים יופיעו גרסאות אוטומטיות עם תיבה כפולת מצמדים.

פולקסווגן E-CADDY: להיט המוניות הבא

השידוך בין הנעה חשמלית למסחריות קלות הוא אידיאלי. אלו הן מכוניות שצוברות קילומטרז' עצום, נעות בעיקר באזורים עירוניים ופרבריים ומשרתות לקוחות שעבורם, הוצאות הדלק והתחזוקה מתבטאות ישירות בשורת הרווח והכדאיות. אם מוסיפים לכך את העובדה שבערים רבות בעולם (המתורבת) קיימות מגבלות קשוחות על הכנסת כלי רכב מסחריים לאזורים מסוימים בעיר ובשעות מסוימות, מקבלים פתרון הגיוני וכלכלי.

למרות זאת, רק מעט מאוד יצרנים מציעים כיום מכוניות כאלה. רנו הייתה אחת הראשונות, וכעת מצטרפת אליה גם פולקסווגן עם גרסה חשמלית של הדור החדש של ה"קאדי", שמכונה E-CADDY. המכונית, שהוצגה לפני כמה שבועות, מתחילה את חייה בתור "מעטפת" של קאדי רגילה שיורדת מפס הייצור, אולם אז היא מועברת לסדנת ABT הגרמנית, שמבצעת לה הסבה מלאה לחשמל על-פי מפרטים של פולקסווגן.

המכונית מוצעת בתצורה של מסחרית סגורה או מכונית להובלת חמישה נוסעים - עבור מוניות למשל - והיא מצוידת במנוע בהספק כ-111 כ"ס ובמארז סוללות בקיבולת של כ-37 קילוואט שעה, שיכול לספק טווח נסיעה של עד כ-220 ק"מ בין טעינות, די והותר ליום עבודה טיפוסי בעיר. המהירות המרבית מוגבלת ל-120 קמ"ש. טעינה מלאה מרשת החשמל הביתית אורכת כ-6 שעות ומי שיתחבר למטען ציבורי מהיר, או יתקין אחד כזה במקום העבודה בהינתן צי של רכבים, יוכל לטעון 80% מקיבולת הסוללה בתוך 50 דקות.

למרות הסוללות, הרכב יכול לשאת מטען בנפח של עד 4200 ליטר. הרכב יוצע בסוכנויות של פולקסווגן באירופה עם אחריות יצרן מלאה. המחיר יהיה גבוה ממחיר הקאדי הרגילה, אולם צריך לזכור שבישראל המס אפסי ושמוניות חשמליות צפויות לזכות להטבת מס משמעותית. אצלנו הוא עשוי להפוך להיט בשוק המוניות.

טרנזיט פלאג-אין: מבשרת על מהפכה

הטרנזיט של פורד לא שייכת למשפחת ה"המסחריות הפרטיות", אולם טכנולוגיית ההנעה שמופיעה בדור המחודש שלה, שהוצג בספטמבר, עתידה לקחת את כל הסגמנט צעד גדול קדימה. זוהי מסחרית ה-1 טונה הראשונה שמצוידת בהנעה היברידית-נטענת או PHEV, כפי שמכנים זאת בחו"ל.

מערכת ההנעה של הרכב משלבת בין מנוע חשמלי וסוללות, שנטענות מרשת החשמל, לבין מנוע 1 ליטר טורבו-בנזין קומפקטי, שמשמש להטענת הסוללות תוך כדי נסיעה ולהגדלת הטווח. על-פי נתוני פורד, הרכב מסוגל לנוע על חשמל בלבד לטווח של עד 500 ק"מ עם מטען, וביחד עם המנוע הרגיל, טווח הנסיעה התיאורטי הכולל בין תדלוק/טעינה הוא מעל 500 ק"מ. כל המערכת עדיין מאפשרת לטרנזיט לשנע מטען במשקל של כ-1 טון, כמו הגרסה הרגילה.

הנהג יכול לבחור בין כמה מצבי הנעה, כולל מצב ממוחשב, שמשתנה בצורה אופטימלית על-פי הוראת המחשב לצורך חיסכון מרבי ומצב חשמלי לחלוטין, שנדרש לעיתים באזורים עירוניים ותפעוליים מסוימים. בינתיים, הרכב נמצא בתהליכי ניסוי מתקדמים באירופה, אולם דגם סדרתי עשוי להופיע כבר בשנה הבאה.

פורד קונקט: בטיחות ועיצוב מתקדם

"קונקט" של פורד שקע בשנים האחרונות מחוץ לתודעת הלקוחות בישראל בעקבות הפסקת הייבוא לארץ, אולם באירופה זה עדיין אחד הכלים הנמכרים מסוגו. לפיכך, מודל 2019, שיצא לשוק באירופה באמצע השנה, זכה לטיפול מקיף מאוד ברוח פורד פוקוס החדשה. חיצונית, הרכב מתאפיין כעת בחרטום מודרני בנוסח הדור האחרון של הפוקוס עם פנסים חלקלקים עם אורות דרך על בסיס LED. אבל עיקר החידוש בוצע בתא הנוסעים שקיבל מראה, אבזור ותחושה של "פרייבט", כולל מסך מולטימדיה גדול ומובנה ש"צף" מעל לוח המחוונים ומצויד במערכת הבידור והתקשורת "סינק 3" של פורד. מערך הבטיחות כולל כעת חיישנים להתרעה מפני קרבה מסוכנת לכלי רכב והולכי רגל, בלימת חירום אוטונומית, ייצוב אוטונומי נגד רוחות צד ואפילו מערכת אוטומטית לסיוע בחניה, שפועלת גם במקביל וגם בניצב למדרכה. החידוש המרכזי באגף המנועים כולל מנוע 1.5 ליטר טורבו-דיזל חדש עם הפחתה בצריכת הדלק והפליטה לעומת מנוע ה-1.6 ליטר הנוכחי. המנוע החדש משודך לראשונה לתיבה אוטומטית מתקדמת בת 8 מהירויות.

כמו הקונקט היוצא, גם את הנוכחי ניתן להזמין במגוון תצורות להסעת נוסעים ומטען עם פוטנציאל נשיאת מטען בנפח עד 3.6 מ"ק ובמשקל של עד 890 קילו.

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות חדות בוול סטריט; מטא צוללת ב-15%

נאסד"ק יורד בכ-2% ● ירידה חדה בצמיחה בארה"ב, מזרחי טפחות: "הנתון היום לא מביא לשינוי בציפיות מהפדרל ריזרב להורדת ריבית" ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות תופסת תאוצה: הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל ● מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ארה"ב ועוד 17 מדינות בקריאה משותפת: "לשחרר חטופים מיד"

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי