גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

על גדות הדנובה ייסדתי את מדינת הבלוקצ'יין: נשיא ליברלנד אופטימי גם לאחר נפילת הביטקוין

"כמו שהביטקוין עשה במגזר הפיננסי, ליברלנד רוצה לחולל מהפכה בתחום הממשל באמצעות טכנולוגיית הבלוקצ'יין", אומר בראיון ל"גלובס" ויט ידליצ'קה, מייסד ונשיא מדינת ליברלנד, הדוגלת באידיאולוגיה ליברטריאנית ● אף שקרואטיה וסרביה מסרבות להכיר במיקרו-מדינה שהוקמה על הגבול ביניהן, כבר חצי מיליון איש הגישו בקשות לאזרחות בליברלנד, ובהם יותר מ-4,000 ישראלים

ויט ידליצ'קה, מייסד ונשיא ליברלנד / צילום: איל יצהר
ויט ידליצ'קה, מייסד ונשיא ליברלנד / צילום: איל יצהר

קשה שלא להיכבש בקסמו האישי ובחיוכו הצחור של ויט ידליצ'קה (Vit Jedlicka), כשהוא מדבר על הרפובליקה החופשית של ליברלנד שאותה ייסד.

עיניו הכחולות והנוצצות מזכירות את צבעו של נהר הדנובה, שעל גדותיו הוא מנסה בשלוש השנים האחרונות לבסס מדינה עצמאית, הדוגלת במוטו "חיה ותן לחיות" ובחופש אישי וכלכלי לתושביה.

ויט ידליצ'קה: תעודת זהות

את ידליצ'קה הצ'כי בן ה-35, נשיא ליברלנד, פגשתי בשבוע שעבר בתל אביב, במשרדיו של סטארט-אפ הבלוקצ'יין Spacemesh, שם נערך מרתון פיתוח קוד ("האקתון") תחת השם ליברתון, שמשתתפיו נדרשו לפתח תשתית טכנולוגית לממשל מבוזר (ראו מסגרת).

על תשתית כזו מבקש ידליצ'קה לבסס את מערכות הממשל במיקרו-מדינה שעל הקמתה הכריז באפריל 2015, שלדבריו "תאפשר לאנשים ישרים לשגשג ללא דיכוי של ממשלות המטילות מגבלות ומסים בלתי נחוצים".

הביטקוין חוקי רק ב-110 מתוך 251 מדינות בעולם

לא במקרה מתעניין מייסד ליברלנד בתשתית של בלוקצ'יין - הטכנולוגיה שעליה מבוסס הביטקוין, המטבע הדיגיטלי המבוזר שהגיע לעולם בתחילת 2009, ובעקבותיו נוצרו יותר מ-2,000 סוגים שונים של מטבעות דיגיטליים. מחירו של הביטקוין , אגב, צנח אתמול לשפל של 13 חודשים (ראו על כך בהרחבה בכתבה נפרדת). 

ביסודה, טכנולוגיית הבלוקצ'יין מאפשרת את ביצוען של תנועות כספיות בטוחות ואמינות בהיקף בינלאומי על גבי רשת מחשבים מבוזרת, שבה אין נקודת כשל מרכזית אחת וגם אין צורך לסמוך על גורם שלישי או על מתווך כלשהו.

מעבר למשמעויות הטכנולוגיות והכלכליות, הביטקוין מתאים מאוד לאידיאולוגיה הליברטריאנית, הדוגלת באוטונומיה אישית בקבלת החלטות ודוחה כל התערבות מוסדית בענייני הפרט. התפיסה הזו מקדמת, בין השאר, הפרטה מוחלטת של נכסים, שוק חופשי מכל רגולציה ומיסוי מצומצם ביותר. ידליצ'קה הוא חבר במפלגת האזרחים החופשיים הצ'כית, שמבססת את ערכיה על הליברטריאניזם. עד 2014 הוא כיהן כיו"ר המפלגה במחוז הראדץ קראלובה שבצ'כיה, ועל אותה אידיאולוגיה ביסס את חוקת ליברלנד כשהקים אותה ב-2015.

"ראינו שיש באירופה יותר מדי מסים ורגולציה שגורמים להרס, והבנו שצריך להתחיל משהו חדש. כפי שהביטקוין חולל מהפכה במגזר הפיננסי, בליברלנד רצינו לחולל מהפכה בתחום הממשל", אמר ידליצ'קה בשיחה עם "גלובס". לדבריו, הוא ושאר מייסדי ליברלנד החזיקו ברזרבות של ביטקוין המיועדות להקמת המדינה כבר מיום היווסדה. ליברלנד הצליחה לגייס תמיכה מלא מעט מחזיקי ביטקוין בעולם, ובהם רוג'ר ור, הידוע בשם "ישו של הביטקוין", שלדברי ידליצ'קה, השקיע 10 מיליון דולר שמיועדים להקמת תשתית למדינה החדשה. חוץ מזה, ליברלנד מתכננת להנפיק בתחילת השנה הבאה מטבע דיגיטלי משלה, שייקרא Merit (מילה שמשמעותה באנגלית "זכות").

האזור שבו הוקמה ליברלנד, הנקרא גורנייה סיגה, משתרע על שטח של כ-7 קמ"ר בגדה המערבית של נהר הדנובה בין קרואטיה לסרביה. מאז מלחמות יוגוסלביה בשנות ה-90, נותרו כמה "שטחי מריבה" על הגבול בין סרביה לקרואטיה, אבל אף מדינה לא תבעה ריבונות על גורנייה סיגה, כך שלפי המשפט הבינלאומי, המקום נחשב ל"טרה נוליוס" (מלטינית: Terra nullius) - אדמה שאינה שייכת לאיש. "זאת הסיבה שבחרנו להקים שם את ליברלנד", אומר ידליצ'קה.

ואולם, עד היום ממשלת קרואטיה מסרבת בתוקף להכיר בשאיפות העצמאות של ליברלנד וכוחות הביטחון שלה מונעים כניסה לשטח של גורנייה סיגה. ידליצ'קה ורבים אחרים שניסו להיכנס לאזור, נעצרו על ידי המשטרה הקרואטית כבר כמה פעמים. "ממשלת קרואטיה רודפת אותנו, אף שפגשתי כבר פוליטיקאים בכירים בקרואטיה שהביעו תמיכה בהכרה בעצמאות של ליברלנד", הוא אומר.

חשבתם על אפשרות להקים את ליברלנד במקום אחר?
"כמובן שחשבנו על כך"', הוא משיב. "אבל בסופו של דבר, מצאנו שזה המקום הנכון להקים את המדינה, מכיוון שמדובר בשטח 'טרה נוליוס', שלא חלה עליו כל ריבונות".

למעשה, מלבד אזור גורנייה סיגה, שבו קמה ליברלנד, רק עוד שני אזורים בעולם מוגדרים כ"טרה נוליוס" - אזור ביר טוויל שעל גבול מצרים-סודאן וארץ מרי בירד שבאנטרקטיקה.

מועמד לנשיאות ארה"ב ואזרח ליברלנד

עם זאת, מוסיף ידליצ'קה, הרעיונות של ליברלנד כבר מיושמים בעוד מקומות בעולם. המקרה הבולט ביותר, לדבריו, הוא ליברשטאד (Liberstad) בנורבגיה, שהוכרזה ביוני 2017 כעיר עצמאית בבעלות פרטית. ליברשטאד מוקמת כיום באזור שנקרא Tjelland, על שטח של 200 אלף מ"ר ששימש בעבר חווה. בשטח זה נרכשו עד היום חלקות על ידי יותר מ-120 משקיעים מכל רחבי העולם, שמתכננים להתיישב בעיר שתוקם, שתהיה העיר הראשונה בעולם המבוססת על בעלות פרטית בלבד של נכסים ושירותים.

התשלום על החלקות בליברשטאד, שלא במפתיע, נעשה באמצעות מטבעות דיגיטליים, ומייסדי העיר מתכננים לבסס את התשתיות שלה על פלטפורמת בלוקצ'יין חדשה בשם City Chain, שהמטבע הדיגיטלי שלה נקרא City Coin.

בינתיים, המאבק הפוליטי על אדמת ליברלנד לא הצליח לרפות את ידיו של ידליצ'קה. לדבריו, בשלוש השנים מאז היווסדה גדל והולך זרם הבקשות לאזרחות בליברלנד, שהוגשו עד היום על ידי כחצי מיליון איש מ-28 מדינות, ובתוכם גם יותר מ-4,000 ישראלים.

ידליצ'קה מסביר כי קבלת האזרחות בליברלנד אינה אוטומטית, וכי כל מבקשי האזרחות יקבלו מידע על תהליך הקבלה, כאשר המדינה תהיה מוכנה להתחיל בתהליך הקליטה. הדרישות הבסיסיות ממבקשי האזרחות הן לכבד אנשים אחרים ואת דעתם, בלי הבדל גזע, מוצא או דת, לכבד את קיומה של בעלות פרטית על נכסים, ולהצהיר שלא הורשעו בעבר בעבירות פליליות חמורות.

אחד האנשים הידועים שכבר זכו לקבל אזרחות של ליברלנד הוא הפוליטיקאי האמריקאי רון פול, לשעבר חבר קונגרס מטעם טקסס, ומי שהיה מועמד לנשיאות ארה"ב שלוש פעמים - פעם אחת מטעם המפלגה הליברטריאנית ופעמיים מטעם המפלגה הרפובליקנית.

בינתיים, ידליצ'קה ממשיך לטוס מסביב לעולם ולקדם את התמיכה במדינה החדשה שלו. באפריל 2019 מתכננים מייסדי ליברלנד להקים מושבה של בתי סירות על נהר הדנובה, סמוך למקום שבו הם רוצים להקים את המדינה, בתקווה שבסופו של דבר, ממשלת קרואטיה תתיר להם להתיישב על אדמת ליברלנד.

הסיפור של ליברלנד ושל ידליצ'קה מזכיר לנו שאף שכיום מעורבים בתעשיית הבלוקצ'יין גופים פיננסיים, חברות הייטק ומשקיעים עשירים, לצד עבריינים שמשתמשים במטבעות הדיגיטליים להלבנת הון, יש בעולם גם קהילה לא קטנה של אנשים המונעים מאידיאולוגיה ליברטריאנית וחותרים לשינוי הסדר הפוליטי והחברתי הקיים באמצעות המטבע הדיגיטלי.

"יש כבר בעולם מקומות חופשיים ממסים, ויש עוד מדינות ידידותיות למטבעות דיגיטליים", אומר ידליצ'קה, "אבל אנחנו רוצים שליברלנד תהיה לא רק גן עדן למשלמי המסים ולמחזיקי המטבעות הדיגיטליים, אלא גן עדן אמיתי לחיים". 

ויט ידליצ'קה  ומובילי ההאקתון במשרדי ספייסמאש בתל אביב / Maxim Dinshtein / צילום: מקסים דינשטיין

"כדי ליצור מערכת פיננסית חדשה, צריך לכונן אותה על הוגנות"

ויט ידליצ'קה, מייסד ונשיא המיקרו-מדינה ליברלנד, הגיע בשבוע שעבר לתל אביב כדי להוביל את אירוע הליברתון - מרתון קוד פתוח ("האקתון") במשרדיו של סטארט-אפ הבלוקצ'יין Spacemesh. בהאקתון השתתפו 60 איש ב-15 צוותים, שהתחרו ביניהם על פיתוח קוד לניהול ממשל מבוזר המבוסס על טכנולוגיית הבלוקצ'יין.

לצד ידליצ'קה, צוות השופטים בהאקתון כלל את אביב אייל, מייסד שותף בספייסמאש; ד"ר טל מורן, מנהל המחקר של ספייסמאש; ולאסה קלוסן, מייסד ושותף מנהל בקרן ההון סיכון 1KX. הזוכה במקום הראשון בתחרות היה צוות בראשותו של קיריל גנדיל, שפיתח מערכת מבוססת בלוקצ'יין ליצירת זהות דיגיטלית, הצבעה וקבלת החלטות חסויה ואנונימית. הפרסים לשלושת המקומות הראשונים בתחרות הסתכמו ב-18 אלף שקל, נוסף על זכויות לקבלת 30 אלף מטבעות דיגיטליים של ליברלנד (שם המטבע Merit), שהנפקתם צפויה בתחילת 2019.

בסיום התחרות הודיע ידליצ'קה שהוא מעוניין לשמור על קשר עם שלושת הצוותים המנצחים, נוסף על שלושה צוותים נוספים שהשתתפו בהאקתון, כדי לבחון שיתופי פעולה ועבודה משותפת לפיתוח התשתיות של ליברלנד.

הסטארט-אפ ספייסמאש, שהיה בין מובילי האירוע, גייס עד היום 18.5 מיליון דולר, מתוכם 15 מיליון דולר בספטמבר האחרון. בסבב הגיוס האחרון השקיעו בסטארט-אפ כמה קרנות הון סיכון אמריקאיות, בהובלת Polychain Capital. ספייסמאש מפתחת בקוד פתוח מערכת הפעלה מבוססת בלוקצ'יין, המשתמשת בפרוטוקול חדש, שנקרא "הוכחת מרחב זמן" (Proof of Space Time או בקיצור PoST).

המטרה של ספייסמאש היא שניתן יהיה להפעיל את PoST על כל מחשב, כך שהמערכת תהיה עמידה בפני מעבדי כרייה חזקים. זאת, בניגוד לבלוקצ'יין של ביטקוין, למשל, שמבוסס על פרוטוקול הוכחת עבודה (Proof of Work), הדורש כוח מחשוב רב - ולכן משתמשים בו במכונות כרייה מבוססות ASIC, הצורכות חשמל רב.

בשיחה עם "גלובס" הסביר מנכ"ל ספייסמאש, תומר אפק, כי תשתית הבלוקצ'יין שלהם תהיה הוגנת יותר מזו של פלטפורמות הבלוקצ'יין הקיימות כיום. "כדי ליצור מערכת פיננסית חדשה, צריך לכונן אותה על הוגנות - ערך שמשותף לכל העמים ולכל בני האדם", אמר אפק. "יש לנו הוכחות מתמטיות לכך שהתשתית שלנו בטוחה ואמינה יותר וגם בעל יכולת גידול וצמיחה חזקה יותר בהשוואה לתשתיות בלוקצ'יין קיימות. נוסף על כך, היא גם הרבה פחות בזבזנית ועמלות הטרזנקציה למשתמשים בה יהיו הרבה יותר נמוכות".

מי שארגן את האירוע וחיבר בין ספייסמאש לליברלנד, הוא תומר וייס, בעל חברת ייעוץ ומייסד הסטארט-אפ Cytex, שמפתח מוצר לתחום של Security tokens - אסימוני קריפטו הנחשבים לניירות ערך. לדברי וייס, "בספייסמאש רצו לפתח פרויקטים של שימוש בטכנולוגיית הבלוקצ'יין להעצמת זכויות הפרט בתוך קהילות ומדינות. הם הגיעו אליי בעקבות הצלחה של האקתון שהייתי בין המארגנים שלו בשגרירות הביטקוין בתל אביב. פניתי אל ידליצ'קה אחרי שראיתי אותו בכנס בלוקצ'יין שנערך בליטא, והוא מיד התלהב מהרעיון של ההאקתון. זהו הביקור השני שלו בישראל, אחרי שכבר היה כאן לפני כשנתיים".

עוד כתבות

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה