גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התפטרות ליברמן פותחת את הדלת למחוות כלכליות בהיקף של כ-250 מיליון דולר לחמאס

ההבלגה הישראלית והשבוע מעידה כי מתחת לפני השטח מתבשל מהלך גדול ● התפטרותו של שר הביטחון אביגדור ליברמן הוציאה את העזתים לרחובות לחגיגות ניצחון ומסירה מכשול משמעותי משיחות ההסדרה ● החדשות הרעות: הסדר תמורת כסף מחזק את חמאס ואת הג'יהאד האסלאמי

מכלית דלק מגיעה לרצועת עזה./ צילום:  רויטרס Mohammed Salem
מכלית דלק מגיעה לרצועת עזה./ צילום: רויטרס Mohammed Salem

התשובה לשאלות המנקרות מדוע הסכימה ישראל להפסקת האש על השלכותיה ומדוע חמאס לא הפעיל את מלוא כוחו, נעוצה בשינוי המדיניות הישראלית מול חמאס ובאי-רצונה להמשיך ולשמש קבלן הביצועים של אבו מאזן מול הנהגת חמאס. במסגרת זו, ישראל עתידה להסכים לשורה ארוכה של מחוות והקלות שאת רובן תממן קטאר, ובתמורה חמאס אמור להחזיר את השקט המלא לגבול כולל הפסקת ההפגנות, ולשבת למשא ומתן רציני על השבת גופות החיילים אורון שאול והדר גולדין, והאזרחים הישראלים שהוא מחזיק בשבי.

גורם דיפלומטי בינלאומי מעריך את היקף המחוות בכ-250 מיליון דולר בחצי השנה הקרובה, לא כולל הפרויקטים התשתיתיים שיקודמו והרחבת מרחב הדיג. לדבריו, ישראל שינתה בחודשים האחרונים את מדיניותה על רקע התנהלותו של אבו מאזן, וכעת היא מוכנה לאפשר למדינות כמו קטאר להיכנס לוואקום שהותירה הרשות הפלסטינית ולממן את המשכורות ושאר הוצאות ממשלת חמאס ברצועה. לבד מ-150 מיליון הדולרים לסולר ולמשכורות, עוד 100 מיליון דולר אמורים להגיע למטרות רווחה, שיקום פצועים, קרן הלוואות קטנות, דמי אבטלה וקצבאות.

בישראל לא מאשרים את גובה הסכום, אבל מבהירים כי תמורת שקט מוחלט תתאפשר העברת כספים לצרכים הומניטריים. לא התקבלו תשובות לשאלות כיצד יפוקח תהליך העברת הכספים וכיצד ניתן יהיה למנוע מהנהגת חמאס להשתמש בכסף לצורכי טרור או למטרות נלוות.

ונמשכת שיירה - למרות הרקטות וההפצצות

כאילו לא הספיקו התחושות הקשות בישראל לגבי הפסקת האש והתגובה המינימלית לירי הרקטות, אשר אותן מסגרו חמאס והארגונים האחרים לתמונת ניצחון, באה התפטרותו של שר הביטחון אביגדור ליברמן והוציאה את העזתים לרחובות לחגיגות ניצחון.

מנהיג חמאס, איסמעאיל הנייה, אמר כי "ההתנגדות" השיגה ניצחון צבאי על הכובש תוך פחות משבוע, ובמקביל הושג ניצחון מדיני בהתפטרותו של ליברמן. "ההודעה שלו היא הודאה בכישלון שלו ושל הישות הכובשת", אמר. דובר חמאס אמר כי ההתפטרות היא ניצחון פוליטי של עזה, אשר הצליחה לעמוד איתנה ולעורר רעידת אדמה פוליטית בישראל. הודעה דומה פרסם הג'יהאד האסלאמי.

לשמחה הזו של חמאס ושותפיו היבט נוסף: לכתו של ליברמן שהתנגד לכל המחוות בואכה הסדרה ברצועה, פתיחת המעברים, הרחבת מרחב הדיג ועוד, מבשרת את הסרת המכשול המשמעותי ביותר משיחות ההסדרה.

אחת מהתמונות האבסורדיות ביותר בשני ימי העימות עם חמאס בתחילת השבוע הייתה שיירת משאיות ומכליות שנכנסו לרצועת עזה דרך מעבר כרם שלום, בעוד ממעל רקטות נורות מהרצועה אל יישובים ישראליים ומטוסי חיל האוויר מפציצים מבנים ומתקנים של חמאס. אם תרצו, התמונה שמסייעת להסביר מה קרה ומדוע למרות ההתכתשות המאסיבית (460 רקטות!) האירוע הסתיים בהפסקת אש ולא הידרדר לעימות רחב.

התמונה הזו היא דו-צדדית. ישראל אפשרה גם בעיצומם של הקרבות העברה של דלק לתחנות הכוח, אותו דלק שנרכש בישראל בכסף קטארי, וכן מלט וחומרי בנייה אחרים. חמאס מצדו אפשר את הכנסת המכליות והמשאיות, והקשר בין פקידיו לבין הצד הישראלי האחראי על המעברים נמשך כל העת. יד אחת לוחצת על ההדק והיד השנייה במכשיר הטלפון המקושר לזה שעליו אתה יורה. ויותר מכל, הדואליות הזו מעידה על האינטרס המשותף של ישראל ושל חמאס לא לעצור את המהלכים להרגעה, אלה שאולי יובילו להסדרה ארוכת-טווח.

לאיפוק הישראלי שהוביל להסכמה להפסקת האש יש סיבות אסטרטגיות וצבאיות, על מקצתן דובר פומבית ואחרות נותרו עלומות, אבל כתמיד גם לסוגיה הכלכלית מקום חשוב במשוואה ולעיתים היא גם מכריעה. אחת הסיבות העיקריות להתפטרותו של שר הביטחון ליברמן אתמול היא התזה השלטת כעת בקרב כלל גורמי הביטחון - שב"כ, מוסד, אמ"ן, מתאם הפעולות בשטחים והרמטכ"ל - ואשר גורסת כי בהיעדר הסכמות בין הרשות הפלסטינית לחמאס על העברת השלטון שם, הדרך לנטרול איום הרקטות מהרצועה היא קידום הסדר של שקט תמורת כסף ומחוות כלכליות.

המגרעות של גישה זו עצומות. חמאס מתחזק על חשבון הרשות הפלסטינית ועמו הג'יהאד האסלאמי, שלוחה של טהראן ברצועה, חלק ניכר מהכסף הנכנס הולך לארגון הטרור ומעניק לו מימון וזמן להגביר את יכולותיו הצבאיות. ויש עוד: ישראל מצד אחד מנהלת מאבק בינלאומי נגד הכסף שמעבירה הרשות הפלסטינית למשפחות מחבלים, ומנגד מאפשרת העברת מזומנים לחמאס כשחלק ניכר מהכסף הזה הולך בדיוק לאותה מטרה, תשלום למשפחות מחבלים, הפעם של חמאס, ונפגעי הפגנות הגדר. השבוע הכריזה ארצות הברית כי סלאח אל-עארורי, סגן ראש הלשכה המדינית של חמאס, הוכנס לרשימת הטרור שלה, ומנגד ישראל מנהלת דיונים עם אותו ארגון טרור שאל-עארורי יושב בהנהגתו.

בשורת היתרונות לבד מעצם השקט, הימנעות מגרירת ישראל לעוד מבצע צבאי שבסיומו, בהיעדר ההנחיה הברורה של כיבוש הרצועה והפלת שלטון חמאס, המצב לא היה משתנה בהרבה. גורם ביטחוני הסביר עוד כי ישראל לא תהיה מוגבלת לפעול צבאית, בוודאי למניעת ירי לעבר יישובים ישראליים ונגד מנהרות התקפיות.

100 מיליון דולר למטרות הומניטריות ולשיקום הכלכלה

גם להתנהלות חמאס, שעל אף הירי לא הפעיל את מלוא כוחו וטווח הטילים שברשותו, יש סיבות אחרות רבות, אבל במקרה שלו העניין הכלכלי והשלכותיו מאפיל על האחרות. גורמי הערכה וניתוח לוקחים ברצינות את האפשרות שחמאס עיכב את ירי טיל הקורנט אל עבר האוטובוס באנדרטת "החץ השחור" ביום שני, כדי שרוב החיילים ירדו ממנו על-מנת להימנע ממספר נפגעים גדול שהיה מכריח את ישראל להגיב בעוצמה גדולה בהרבה. גורם ביטחוני הוסיף בציניות כי בחמאס ככל הנראה נשמו לרווחה כשהתברר שההרוג מירי הרקטה לאשקלון היה פלסטיני מחלחול. גם טווח הירי נשאר באזור הדרום מתוך הערכה כי ירי אל גוש דן יחייב גם הוא תגובה ישראלית חריפה יותר.

אם התבנית הזו נכונה, מה היה לחמאס להפסיד במקרה של עימות כולל? על המשימה הזו שקדנו ביממה האחרונה, והנה התוצאות: כל עוד עיכוב כספי המשכורות של הרשות הפלסטינית פגע רק בעובדי הרשות הוותיקים ברצועה, זה לא הפריע לחמאס, אבל כאשר הארגון לא הצליח לשלם את משכורות עובדי הממשלה שהוא מינה, עובדים אלה הפעילו לחצים כבדים. חמאס בלם חלקית לחצים אלה על ידי הפנייתם אל הפגנות הגדר, מתוך תקווה שמדינות ערב ילחצו על הרשות לחדש את הזרם, אך ללא הצלחה. כאן הוא החל לאותת על נכונות להידברות, חידושה עם אבו מאזן ופתיחתה עם ישראל. מהר מאוד התברר כי דווקא הערוץ הישראלי נכון יותר להתקדמות.

בעוד אבו מאזן מתבוסס במרירותו על היחס האמריקאי ומתבצר בעמדותיו כלפי כולם, הצטרפה קטאר למהלך ועמה מזוודות המזומנים. ראשית הגיע השליח שלה מוחמד אל-עמדי להסכמה עם ישראל כי ארצו תרכוש סולר ב-60 מיליון דולר מחברת "פז" הישראלית עבור תחנות הכוח העזתיות, ובכך שולש מספר שעות אספקת החשמל ברצועה מ-4 ל-12 ביום. בסוף אוקטובר סיכם אל-עמדי עם ישראל כי היא תאפשר העברת 90 מיליון דולר במשך חצי שנה לתשלום משכורות עובדי הממשל בעזה ולסיוע הומניטרי אחר.

15 מיליון דולר כבר נכנסו בשבוע שעבר במזוודות מזומנים, תוך עקיפת מנגנוני איסור מימון הטרור שישראל עצמה יזמה ועודדה, המטילים עיצומים בינלאומיים על מוסדות פיננסיים המעבירים כספים לחמאס. כאמור, עוד 100 מיליון דולר אמורים לשמש למטרות הומניטריות ולהנעת הכלכלה הפלסטינית ברצועה.

במסגרת ההסדרה אמורה ישראל לאפשר ולקדם הקלות כלכליות ופרויקטים, בהם מתקן התפלת מים, הוספת קו חשמל שתוכנן לפני שנים מישראל לרצועה אך לא בוצע בשל התמשכות האלימות, הגדלה ממשית של מרחב הדיג מול חופי הרצועה, והתחלת הקמת אזורי תעשייה סמוך למעברי הגבול שבהם יוקמו מפעלים ישראליים ובינלאומיים לתעסוקת פלסטינים. ישראל עדיין מתנגדת לכניסת פועלים מהרצועה לתוך תחומה, אך בדיונים האפשרות הזו הועלתה כאופציה עתידית.

בשורה התחתונה, הישגי חמאס וההבלגה הישראלית מעידים כי משהו אחר מתבשל מתחת לפני השטח, משהו גדול מספיק כדי לשכנע את מערכת הביטחון הישראלית לוותר על תגובה והרתעה, ולתמוך במאמצי ההסדרה. 

עוד כתבות

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לישראל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

הרש גולדברג פולין

דיווח ב-CNN: בממשל ביידן קיבלו את הסרטון של החטוף גולדברג-פולין כבר ביום שני

פרסומים זרים: הוידאו הועבר ע"י הקטארים עקב לחץ אמריקני לקבלת אות חיים מהרש ומחטופים אמריקנים נוספים • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • משפחות חטופים חסמו את משאיות הסיוע לרצועה: "רק עצירת הסיוע לחמאס תמנע ממנו לשלוט ברצועה" • סנטקום: הפלנו טיל בליסטי וכטב"מים ששיגרו החות'ים • עדכונים בולטים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט